با خواص شگفت انگیز میوه دوریان (خارگیل) آشنا شوید (2 نکته مهم)

“`html
میوه دوریان چیست؟
دوریان، میوهای از مناطق گرمسیری است که پوستی خاردار و خشک دارد و درون آن گوشتی با بوی تند و دانههای بزرگ قرار دارد.
گوشتهی این میوه میتواند به رنگهای زرد، سفید، طلایی، قرمز یا سبز باشد.
دوریان عموماً در کشورهای گرمسیری و به خصوص در جنوب شرق آسیا، مثل مالزی، اندونزی و تایلند رشد میکند.
این میوه میتواند تا ۳۰ سانتیمتر طول و ۱۵ سانتیمتر عرض داشته باشد.
چطور از میوه دوریان استفاده میشود؟
قسمت خوراکی این میوه شامل گوشته و دانههای آن است، اما دانهها قبل از مصرف باید پخته شوند.
طعم دوریان به پنیر، بادام، سیر و کارامل شباهت دارد.
برخی از رایجترین مواد غذایی که با دوریان تهیه میشوند:
- آب میوه.
- دانههای پخته یا برشته شده.
- اضافه کردن به سوپ.
- آب نبات، بستنی و دسرها.
ارزش غذایی میوه دوریان
مواد مغذی موجود در دوریان نسبت به بسیاری از میوهها بسیار زیاد است.
ارزش غذایی: دوریان – ۲۴۳ گرم
مواد مغذی | میزان |
کالری | ۳۵۷ |
پروتئین | ۴ گرم |
کربوهیدرات | ۶۶ گرم |
فیبر | ۹ گرم |
چربی | ۱۳ گرم |
ویتامین سی | ۸۰ درصد نیاز روزانه |
تیامین (ویتامین B1) | ۶۱ درصد نیاز روزانه |
منگنز | ۳۹ درصد نیاز روزانه |
ویتامین B6 | ۳۸ درصد نیاز روزانه |
پتاسیم | ۳۰ درصد نیاز روزانه |
ریبوفلاوین | ۲۹ درصد نیاز روزانه |
مس | ۲۵ درصد نیاز روزانه |
فولات | ۲۲ درصد نیاز روزانه |
منیزیم | ۱۸ درصد نیاز روزانه |
نیاسین | ۱۳ درصد نیاز روزانه |
این مقدار مواد مغذی باعث میشود دوریان یکی از مغذیترین میوهها در جهان باشد.
این میوه همچنین دارای مواد سالمی مانند: آنتوسیانینها، کاروتنوئیدها، پلی فنلها و فلاونوئیدها است که بسیاری از آنها به عنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند.
خواص دوریان برای سلامتی
تمامی قسمتهای گیاه دوریان، از جمله: برگ،
“`
در طب سنتی مالزی، از پوست، ریشه و میوه دوریان برای درمان بیماریهای مختلفی مانند تب شدید، زردی و بیماریهای پوستی استفاده میکنند.
تحقیقات نشان داده که میوه دوریان میتواند فواید بهداشتی زیر را داشته باشد:
- کاهش خطر ابتلا به سرطان: این میوه دارای خواص آنتی اکسیدانی است که میتواند رادیکالهای آزاد را خنثی کند. در یک تحقیق، عصاره دوریان توانسته جلوی رشد سلولهای سرطانی پستان را بگیرد.
- جلوگیری از بیماری قلبی: ترکیبات موجود در میوه دوریان ممکن است به پایین آوردن سطح کلسترول و کاهش خطر ابتلا به آترواسکلروزیس (سخت شدن شریانها) کمک کنند.
- مبارزه با عفونتهای پوستی: این میوه دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچ است که میتواند در درمان عفونتهای پوستی موثر باشد.
- کاهش قند خون: دوریان دارای شاخص گلیسمی پایینتری نسبت به سایر میوههای گرمسیری است، بنابراین مصرف آن ممکن است به کاهش قند خون کمک کند.
نحوه مصرف دوریان
میوه دوریان بهطور کامل با خارهای تیز پوشیده شده است که ممکن است باعث آسیب شود، بنابراین باید با احتیاط آن را لمس کنید. مانند میوه جکفروت، آن را باز کنید تا گوشت زرد و کرممانند (پالپ) آن قابل دسترسی باشد. سپس گوشت آن را بخورید.
میوه دوریان در تهیه انواع محصولات شیرین مانند آبنباتهای سنتی، یخ کچانگ، بیسکویت و غیره به عنوان طعمدهنده استفاده میشود و همچنین در تهیه بستنی، شیرینی و کاپوچینو به کار میرود.
دوریان (با گوشت زرد و قرمز) بهطور سنتی برای تهیه یک معجون تخمیر شده به نام تمپویاک در مالزی و اندونزی استفاده میشود. دوریان تخمیر شده همچنین برای تهیه غذایی به نام ماهی تمپویاک که از ماهی گربهای آب شیرین و سس فلفل دلمهای درست میشود، مورد استفاده قرار میگیرد.
- ماهى ایكان برنگكس، ماهی پخته شده در سس دوریان، یک غذای سنتی در جزایر سوماترا اندونزی است.
- دانههای دوریان که طعمی شبیه به دانههای زعفران یا یام دارند، قابل خوردن هستند و میتوان آنها را بو داده و مصرف کرد.
اثرات جانبی میوه دوریان
مصرف دوریان همراه با الکل ممکن است مشکلاتی ایجاد کند و بهطور بالقوه سمی است. تصور میشود ترکیبات گوگردی موجود در دوریان مانع تجزیه الکل توسط آنزیمها میشود و باعث افزایش سطح الکل در خون میگردد. بنابراین، مصرف همزمان الکل و دوریان میتواند منجر به عوارضی مانند تهوع، استفراغ و تپش قلب شود.
چرا این میوه بوی بدی دارد؟
نظرات درباره بوی دوریان متفاوت است؛ برخی افراد آن را دوست دارند و برخی دیگر از آن متنفرند. بوی بسیار قوی این میوه بهعنوان ترکیبی از بوی پیاز، گوگرد، فاضلاب، میوه و عسل توصیف شده است. در یک تحقیق، ترکیبات عطر دوریان مورد بررسی قرار گرفت و ترکیبات فعال آن شناسایی شد که شامل عطر خیار، کارامل، تخممرغ گندیده، میوه و ادویههای مورد استفاده در سوپ میباشد.
خلاصه
میوه دوریان سرشار از مواد مغذی سالم مثل ویتامینهای گروه ب، ویتامین C، مواد معدنی، ترکیبات گیاهی، چربیهای سالم و فیبر است. اما با وجود بو و طعم خاصش، ممکن است برای همه مناسب نباشد.