برای درمان اگزما پوستی چه بخوریم؟ (2 نکته مهم)

رژیم غذایی مناسب برای اگزما چگونه است؟
رژیم غذایی اهمیت زیادی در کنترل علائم اگزما دارد. پژوهشها نشان دادهاند که مصرف غذاهایی که حاوی امگا-۳ هستند، مانند ماهیهای چرب، گردو و بذر کتان، میتواند التهاب را کاهش دهد. در عین حال، بعضی افراد ممکن است نسبت به غذاهایی مانند لبنیات، تخممرغ یا گلوتن حساسیت داشته باشند و این حساسیت میتواند باعث بدتر شدن اگزما شود. پیشنهاد میشود برای بهبود وضعیت اگزما، از یک رژیم غذایی متعادل شامل میوهها، سبزیجات و آب پیروی کنید.
رژیم غذایی اگزما شامل چه مواد غذایی است؟
حتما میدانید که بین سلامت شما و غذایی که میخورید ارتباطی وجود دارد. به عنوان نمونه، اگر سطح کلسترول شما بالا باشد، باید از خوردن پنیر و گوشت قرمز اجتناب کنید چرا که اینها چربیهای ناسالم دارند. به جای آن بهتر است از مرغ بدون چربی و سبزیجات استفاده کنید. همین موضوع برای بیماریهای پوستی مانند اگزما هم صدق میکند؛ تغییرات در رژیم غذایی میتواند به کاهش علائمی مانند خارش، قرمزی یا خشکی پوست کمک کند.
برخی افراد ممکن است به غذاهای خاصی حساسیت داشته باشند که این غذاها میتوانند باعث ظهور یا بدتر شدن اگزما در آنها شوند. شناسایی اینکه کدام غذا باعث ایجاد علائم اگزما میشود، ممکن است سخت باشد؛ زیرا تمایلات هر فرد متفاوت است. با این حال، پزشکان توصیه میکنند که برای بیماریهای التهابی پوستی، باید از غذاهایی که خاصیت ضدالتهابی دارند، استفاده کنید. چندین مطالعه نشان دادهاند که برخی مواد غذایی میتوانند علائم اگزما را کاهش دهند و البته نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه وجود دارد.
چه غذاهایی برای اگزما مفید هستند؟
انتخاب غذاهای سالم نه تنها به سلامت کلی بدن کمک میکند، بلکه میتواند به بهبود اگزما هم یاری رساند. پیروی از یک برنامه غذایی غنی از مواد مغذی به بدن کمک میکند تا با بیماریهای مختلف مبارزه کند. در اینجا به برخی مواد غذایی مفید برای اگزما اشاره میکنیم:
1. آیا ماست برای اگزما مفید است؟
لبنیات تخمیر شده مثل ماست منبع خوبی از پروبیوتیکها هستند و میتوانند اگزما را با بهبود محیط پوست کنترل کنند. مصرف روزانه ماست همچنین به کاهش التهاب کمک میکند.
باکتریهای مفید موجود در ماست به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند و میتوانند به درمان انواع حساسیتهای پوستی از جمله اگزما و کهیر کمک کنند. تنها کافی است ماست را به رژیم غذاییتان اضافه کنید تا نتایج مثبت آن را مشاهده کنید.
2. غذاهای ضدالتهابی مناسب برای اگزما
پزشکان معمولا به بیماران مبتلا به اگزما، رژیم غذایی ضدالتهابی پیشنهاد میدهند. این رژیم غذایی بر حذف غذاهایی که التهاب را افزایش میدهند و مصرف غذاهای سرشار از فیبر تمرکز دارد. برخی از غذاهایی که در این رژیم توصیه میشوند شامل:
- انواع توتها و میوهها
- سبزیجات با برگ سبز
- غلات کامل
- سویا
- حبوبات
- مغزیجات
- چربیهای سالم مانند روغن زیتون
- ماهیهایی با اسیدهای چرب امگا ۳ بالا
در این رژیم غذایی، مصرف غذاهای فرآوری شده و شکر تصفیه شده محدود شده است و همچنین بهتر است گوشت کمتری مصرف شود.
3. منابع خوب امگا-۳
مصرف ماهیهایی مانند سالمون، ساردین، قزلآلا و شاهماهی میتواند به کاهش علائم اگزما کمک کند. یک پژوهش که در سال ۲۰۱۲ انجام شد نشان داد که روغن ماهی میتواند کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد و خارش آنها را کاهش دهد. امگا-۳ در چه غذاهایی یافت میشود؟ روغن ماهی با سطح بالای اسیدهای چرب امگا-۳ که خاصیت ضدالتهابی دارند، میتواند علائم اگزما را تسکین دهد. پیشنهاد ما این است که سعی کنید امگا-۳ را بیشتر از طریق غذا مصرف کنید تا از مکملها.
در واقع، برخی از انواع چربیهای امگا-۳ مانند ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) به روشهای مختلفی با التهاب مقابله میکنند که یکی از این روشها جلوگیری از تولید پروتئینهای التهابی است.
۴. میوهها و سبزیجات مفید
میوهها و سبزیجات نقش بسیار مهمی در کنترل اگزما دارند. متخصصان توصیه میکنند که این میوهها و سبزیجات را حتما به رژیم غذایی خود اضافه کنید:
میوهها و سبزیجات حاوی فلاونوئیدهای ضدالتهاب
فلاونوئیدها به سلامت پوست کمک میکنند و با مشکلاتی که ناشی از التهاب هستند، مثل اگزما، مقابله میکنند. برخی از میوهها و سبزیجات دارای فلاونوئیدها عبارتند از سیب، کلم بروکلی، گیلاس، زغالاخته، اسفناج و کلمپیچ.
میوهها و سبزیجات حاوی ویتامین C
ویتامین C یک نوع آنتیاکسیدان است که از بدن در برابر واکنشهای آلرژیک محافظت میکند. فلفلدلمهای، پرتقال، توتفرنگی، گلکلم، آناناس و انبه از جمله منابع غنی ویتامین C هستند و برای افرادی که از اگزما رنج میبرند، مصرف آنها توصیه میشود.
میوهها و سبزیجات حاوی پتاسیم
موز، آووکادو، کدوی بلوط و سیبزمینی شیرین دارای پتاسیم فراوان هستند. پتاسیم یکی دیگر از عناصر ضدالتهاب است که میتواند به کاهش علائم اگزما و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
خوردن سبزیجات و داشتن رژیم سالم میتواند کنترل بهتری بر اگزما داشته باشد.
۵. اهمیت آب رسانی برای درمان اگزما
نوشیدن آب و مایعات کافی برای حفظ سلامت عمومی بدن بسیار ضروری است و رطوبت لازم برای بدن را تأمین میکند. سلامت پوست نیز تا حد زیادی به آب بستگی دارد، زیرا پوست از ۶۳ درصد آب تشکیل شده است. لایه بیرونی پوست برای دفع سموم و حفظ ظاهر زیبا به رطوبت نیاز دارد. وقتی که پوست کم آب میشود، رطوبت و نرمی آن از بین میرود و مشکلات پوستی مختلف شروع به ظهور میکند. کمآبی بدن همچنین میتواند باعث بروز برخی از علائم اگزما شود که عبارتند از:
- از دست دادن خاصیت کشسانی پوست
- زبر و پوستهپوسته شدن پوست
- پیری زودرس
- تغییر رنگ پوست
- قرمزی پوست
اما خبر خوب این است که تمام مشکلات پوستی که ناشی از کمآبی بدن هستند را میتوان با افزایش مصرف مایعات درمان کرد یا بهبود داد. حتی یک مطالعه در سال ۲۰۲۳ نشان داد که افزایش مصرف آب در بیمارانی که کمتر از حد نرمال آب مصرف میکردند، باعث افزایش رطوبت لایههای بالایی پوست میشود.
آیا آب برای کاهش علائم اگزما مفید است؟چای سبز نه تنها التهاب و خارش پوست را کم میکند، بلکه به هیدراته نگهداشتن بدن کمک میکند.
۶. کاهش علائم اگزما با چای سبز
چای سبز به خاطر خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدانیاش ممکن است در کاهش علائم اگزما مؤثر باشد. ترکیبات موجود در چای سبز، بهویژه پلیفنولها مانند EGCG (اپیگالوکتشین گالات)، میتوانند به کاهش التهاب پوست و بهبود وضعیت کلی پوست کمک کند. برخی تحقیقات نشان دادهاند که نوشیدن منظم چای سبز یا استفاده موضعی از آن ممکن است به کاهش خارش و قرمزی ناشی از اگزما کمک کند.
۷. مصرف پروبیوتیکها برای کاهش علائم اگزما
بدن ما پر از باکتریهای خوب و بد است. پروبیوتیکها باکتریهای خوبی هستند که به سلامت سیستم گوارش کمک میکنند. اخیراً مشخص شده که پروبیوتیکها فقط به گوارش کمک نمیکنند و میتوانند برخی از علائم اگزما را نیز کاهش دهند. پروبیوتیکها در ماست و برخی لبنیات، سرکه سیب و در برخی شکلاتهای تلخ یافت میشوند و همچنین بهعنوان مکمل در دسترس هستند.
بر اساس یک تحقیق، کودکانی که در سالهای اولیه زندگی خود پروبیوتیک مصرف میکنند، در آینده کمتر دچار اگزما میشوند. همچنین یک مطالعه دیگر نشان داد که مصرف پروبیوتیکهای حاوی بیفیدوباکتریوم توسط مادران باردار یا شیرده میتواند خطر ابتلا به اگزما را کاهش دهد.
مواد غذایی حساسیتزا برای اگزما (غذاهایی که برای اگزما ضرر دارند.)
قبل از هر چیز، بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که هر فرد به غذاهای مختلف واکنش متفاوتی نشان میدهد.
برای شناسایی دقیق مواد غذایی که ممکن است باعث حساسیت شوند، بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. برخی از غذاهایی که میتوانند برای افرادی که اگزما دارند مضر باشند، شامل موارد زیر هستند:
هر نوع ماده غذایی که ممکن است به آن حساسیت داشته باشید، مانند شیر گاو، سویا، تخممرغ، بادامزمینی، مغزیجات درختی و صدف
فستفودهایی مانند همبرگرهای چرب و هر چیز سرخ شده
غذاهای آماده منجمد، مانند پیتزا و سیبزمینی سرخشده و فیله مرغ
غذاهای شیرین مانند نوشابهها و شیرینیها
تنقلات مثل چیپس و کلوچه
غلات تصفیه شده مانند آرد سفید و پاستا
غذاهایی که گلوتن دارند مثل نان، کراکر، غلات صبحانه و ماکارونی
برنامه غذایی هفتگی و رژیم غذایی اگزما ۷ روزه
برای کنترل اگزما، میتوانید این رژیم غذایی را رعایت کنید تا علائم شما کاهش یابد. در این رژیم باید به نکات اصلی توجه کنید، از جمله مصرف مواد غذایی ضد التهاب، محدود کردن غذاهای فرآوری شده، نوشیدن آب کافی و شناسایی مواد غذایی حساسیتزا و حذف آنها از رژیم غذاییتان.
روز هفته | صبحانه | ناهار | شام |
---|---|---|---|
شنبه | مقداری توت تازه و پنکیک تهیهشده از آرد نارگیل | ماهی و یک عدد سیب متوسط | سالاد یونانی و مقداری نان باگت از گندم کامل |
یکشنبه | Mمقداری بادام و دانه چیا | سوپ مرغ با لیمو و کلمپیچ | میگو و برنج قهوهای |
دوشنبه | مقداری بوریتو و یک هلو تازه | کدوسبز با سالاد سبزیجات | مرغ کبابی |
سهشنبه | تخممرغ، پنیر و اسفناج | هوموس و سینه بوقلمون | سالاد کلم پخته |
چهارشنبه | ماست ساده کمچرب به همراه مقداری بادام | سالاد ماکارونی با مرغ و اسفناج | سالمون، مارچوبه و یک فنجان کینوآ پخته شده |
پنجشنبه | سیبزمینی شیرین و شیر نارگیل | سالاد کلم و ماهی با طعمی از فلفل و لیمو | مرغ و برنج |
جمعه | توت تازه یا تمشک همراه با دانه چیا | سوپ کدوحلوایی و سبزیجاتی مثل هویج، کرفس و خیار | ران مرغ پختهشده با زردچوبه و یک سیبزمینی شیرین پختهشده |
منبع: دکترتو