بررسی تفاوت های قهوه دارک رست و لایت رست : کدام نوع سالم تر است ؟ (2 نکته مهم)

“`html
قهوه دارای ویژگیهای آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی است و برای مشکلاتی مثل التهاب مزمن، بیماریهای قلب و عروق، بیماریهای مزمن کبد، دیابت و سرطان مفید به حساب میآید. اما شاید از خود بپرسید که آیا قهوه دارک رست سالمتر است یا لایت رست.
در انواع مختلف رست قهوه، مقدار آنتیاکسیدان، خواص ضدالتهابی و میزان اسیدیته متفاوت است. به عنوان مثال، قهوه دارک رست دارای اسیدیته کمتری است، در حالی که قهوه لایت رست دارای آنتیاکسیدان بیشتری میباشد. در ادامه، با فرایند رست کردن قهوه و تفاوتهای آن در انواع مختلف آشنا میشویم.
برشتهکردن قهوه یعنی چه؟
رستدادن یا برشتهکاری قهوه یک فرایند حرارتی است که باعث آزاد شدن عطر و طعم دانههای قهوه میشود. قهوه سبز هم خواص خوبی دارد، اما بدون برشتهکاری دانهها، نمیتوان نوشیدنی خوشمزهای تهیه کرد. برشتهکاری باعث ایجاد تغییراتی در دانهها میشود، چون این دانهها به سرعت به دماهای بسیار بالا میرسند. این دما باعث تغییر ترکیبات شیمیایی دانهها میشود و بر عطر، طعم و خواص آنتیاکسیدانی قهوه تأثیر میگذارد.
انواع رست قهوه
۱. لایت رست (Light roast)
قهوه لایت رست به رنگ روشن است و طعمی ملایم دارد و سطح آن روغنی نیست. این نوع رست در صنعت قهوه تخصصی محبوب است و طعمهای خاصی را به وجود میآورد. قهوه لایت رست معمولاً دارای اسیدیته ترد و طعمی تازه و بدنهای ملایم است؛ بدنه به احساسی گفته میشود که قهوه در دهان ایجاد میکند.
در این روش، قبل از رسیدن به مرحلهای که به آن ترک یا “ترق اول” میگویند، این دانهها به دمای ۳۵۰ تا ۴۰۰ درجه فارنهایت (۱۷۷ تا ۲۰۴ درجه سانتیگراد) میرسند. در این مرحله بخارهای داخل دانهها باعث ایجاد صدای “ترق” میشوند. نامهای دیگر این قهوه شامل دارچینی، هاف سیتی و لایت سیتی میشود.
۲. مدیوم رست (Medium roast)
قهوه مدیوم رست به رنگ قهوهای متوسط است و سطح آن معمولاً روغنی نیست. این قهوهها اسیدیته و بدنهای متوسط دارند. در این روش، برخی از طعمهای ویژه اولیه قهوه حفظ میشود، ولی برخی از طعمهای تازه و بکر از بین میروند. قهوههای مدیوم رست معمولاً برای مصرفکنندگان محبوبتر از لایت رست هستند.
این قهوهها به دمای ۴۰۰ تا ۴۳۰ درجه فارنهایت (۲۰۴ تا ۲۲۱ درجه سانتیگراد) میرسند و معمولاً کمی بیشتر از ترک اول برشته میشوند، اما تا ترک دوم نمیرسند. دیگر نامهای این قهوه شامل رست رگیولر، رست آمریکایی، رست سیتی و برکفست است.
۳. مدیوم دارک رست (Medium dark roast)
این قهوه رنگ قهوهای تیره دارد و معمولاً سطحی چرب دارد. قهوههای مدیوم دارک دارای اسیدیته کم و بدنهای غلیظ و طعمهای عمیقتر و تلختری هستند. قهوههای دارک رست معمولاً ویژگیهای اصلی دانهها را حفظ نمیکنند، ولی همچنان میتوانند طعمهای خوشمزهای از جمله طعمهای شکلاتی و کاراملی داشته باشند.
قهوههای مدیوم دارک به دمای ۴۳۰ تا ۴۵۰ درجه فارنهایت (۲۲۱ تا ۲۳۲ درجه سانتیگراد) میرسند و معمولاً تا ترک دوم و گاهی بیشتر برشته میشوند. دیگر نامهای این رست شامل فول سیتی و رست وینی است.
۴. دارک رست (Dark roast)
فرنچ رست، ایتالیان رست و…
“`
قهوههای رست شده به شدت تیره، مانند رستهای کانتیننتال، اسپرسو و نیو اورلئان، ظاهر بسیار سیاهی دارند و سطحی چرب و روغنی دارند. این قهوهها معمولاً ویژگیهای اصلی خود را از دست داده و بیشتر طعم سوختگی را به شما میدهند.
رسترهای متخصص هرگز قهوههای باکیفیت و گرانبها را تا این حد تیره برشته نمیکنند، چرا که این کار باعث از بین رفتن طعم عالی آنها میشود. اگر فقط به دنبال طعمی شبیه به زغال مایع هستید، میتوانید این قهوهها را امتحان کنید وگرنه بهتر است از خرید آنها پرهیز کنید.
فرق قهوه دارک رست و لایت رست
- طعم قهوه
قهوهها از نظر طعم و شیرینی متفاوت هستند. قهوههای لایت و مدیوم رست نرمتر و ملایمتر هستند، ولی قهوههای دارک رست طعم قویتر و تلختری دارند. در حقیقت، قهوههای دارک رست تلخترین طعم را دارا هستند.
انواع قهوه و ویژگیهای انها
نوع قهوه |
اسیدیته |
فعالیت آنتیاکسیدانی |
کافئین |
مزه |
سبز |
دارد (بیشترین اسیدیته) | دارد (بیشترین) | کمتر از قهوه برشتهشده | ملایم |
لایت رست | دارد | دارد | کمی بیشتر از دارک رست | ملایم |
مدیوم رست | دارد | دارد | کمی بیشتر از لایت رست | قویتر از لایت رست |
مدیوم دارک رست | دارد | دارد | – | قوی، تلخ و شیرین |
دارک رست | دارد (کمترین اسیدیته) | دارد (کمترین) | کمتر از لایت رست ولی بیشتر از قهوه سبز |
چرا میزان برشتهکاری قهوه همهجا یکسان نیست؟
تعارف در نامگذاری انواع برشتهکاری قهوه به ندرت استاندارد شده است. اگر به یک فروشگاه بروید و قهوهای که به عنوان لایت رست نامگذاری شده را خریداری کنید، احتمالاً دانههای آن تیرهتر از دانههای قهوهای است که در رسترهای تخصصی پیدا میشود. دلایل این مسئله عبارتند از:
کیفیت دانههای قهوه روزبهروز بهتر میشود و پیدا کردن دانههای خوشطعم آسانتر شده است.
رسترها نیازی به پنهان کردن طعمهای بد ندارند. در واقع، دارک رستها برای پوشاندن طعمهای بیکیفیت آفریده شدهاند، اما با افزایش کیفیت قهوه، این کار دیگر ضرورتی ندارد.
رستهای لایتتری میتوانند طعمهای پیچیدهتری را باقی بگذارند. حال که رسترها میتوانند رستهای لایتتر را بدون ایجاد طعمهای ناخوشایند بپذیرند، در حال کشف روشهای جدیدی برای نمایش طعمهای خاص و ویژه در دانههای قهوه باکیفیت هستند.
این به این معنی است که ممکن است مقیاس از دارک به مدیوم و لایت به ناحیهای لایتتر حرکت کند و در عینحال طعم قهوه نیز بهتر شود. این موضوع با وجود پیچیدگیاش خوب است، زیرا نشاندهنده این است که با گذشت زمان طعم قهوه بهبود مییابد!
کدام نوع برشتهکاری سالمتر است؟
خصوصیات سالم قهوههای لایت رست در مقایسه با دارک رست به این بستگی دارد که شما از فنجان قهوهتان چه میخواهید. عوامل مهم در سالم بودن قهوه شامل آنتیاکسیدانها، خواص ضدالتهابی و اسیدیته هستند.
۱. آنتیاکسیدانها
قهوه لایت رست از نظر مقدار پلیفنولها، که نوعی آنتیاکسیدان هستند و بعد از برشتهکاری باقی میمانند، برتری دارد.
“`html
طبق برخی از پژوهشها، هرچه زمان برشتهکاری دانههای قهوه طولانیتر باشد، پلیفنول کمتری در آن باقی میماند. با اینکه قهوه با برشتهکاری کم (لایت رست) پلیفنولهای بیشتری دارد، قهوه با برشتهکاری زیاد (دارک رست) فعالیت آنتیاکسیدانی بیشتری دارد. به عبارت دیگر، فعالیت آنتیاکسیدانی با افزایش درجه برشتهکاری بیشتر میشود. برای مثال، قهوهای که به شدت برشته شده، نسبت به قهوهای که کمی برشته شده، فعالیت آنتیاکسیدانی بیشتری دارد. بیشتر بودن این فعالیت میتواند کمبود پلیفنولها در قهوه دارک رست را جبران کند.
۲. خواص ضدالتهابی
طبق یکی از پژوهشها، قهوه لایت رست در مقایسه با دارک رست اثرات ضدالتهابی بیشتری دارد و همچنین قهوه لایت رست بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی را نشان میدهد که این با یافتههای دیگر درباره قهوه دارک رست متفاوت است. البته باید یادآوری کرد که این تحقیق در آزمایشگاه روی سلولها انجام شده و نه روی انسانها.
به گفته دکتر سمپات پارتاساراتی، متخصصی که در دانشگاه فلوریدای مرکزی فعالیت میکند، برای تأیید این نتایج، پژوهشگران باید از آزمایشهای انسانی نیز استفاده کنند. او میگوید: «ما میدانیم که آنتیاکسیدانها از ما در برابر بسیاری بیماریها محافظت میکنند. همچنین التهاب جزیی از بسیاری بیماریهای مزمن مثل دیابت، بیماری قلبی، سرطان و بیماریهای عصبی مثل آلزایمر است. اما این بیماریها به آرامی پیشرفت میکنند و برای دیدن اثرات مثبت درازمدت نیاز به زمان است.»
۳. اسیدیته
بعضی از طرفداران قهوه، قهوه بدون کافئین مصرف میکنند یا بهطور کلی از این نوشیدنی پرهیز میکنند. گاهی اوقات کافئین میتواند معده را تحریک کند یا باعث سوزش سر دل شود. پژوهشگران نیز نحوه برشتهکاری قهوهها را بررسی کردهاند و به این نتیجه رسیدهاند که قهوههای دارک رست نسبت به قهوههای با برشتهکاری متوسط (مدیوم رست) باعث ترشح کمتر اسید معده میشوند. بنابراین میتوان گفت قهوه دارک رست برای معده بهتر است.
۴. محتوای کافئین
بسیاری از افراد فکر میکنند که قهوه دارک رست به دلیل طعم قویتری که دارد، کافئین بیشتری نیز دارد. اما واقعیت این است که قهوه دارک رست و لایت رست از نظر مقدار کافئین تقریباً برابر هستند. در یک تحقیق، میزان کافئین قهوه عربی در انواع رستهای لایت، مدیوم و دارک بررسی شد. نتایج نشان داد که کافئین در هر سه نوع برشتهکاری حدود ۱ درصد بوده است، هرچند قهوههای مدیوم و لایت کمی بیشتر از دارک رست کافئین دارند.
این تفاوت ناچیز به چگالی دانهها مربوط میشود. دانههای لایت رست متراکمتر از دانههای دارک رست هستند، بنابراین هر دانه کمی بیشتر کافئین دارد. در اندازهگیری با قاشق (بر اساس حجم) این تراکم مشخص نمیشود، ولی اندازهگیری با وزن (بر اساس جرم) دقیقا نشان میدهد.
به این ترتیب، ۱ قاشق دانههای لایت رست ممکن است حدود ۷۰ میلیگرم کافئین داشته باشد، در حالی که ۱ قاشق دانههای دارک رست حدود ۶۵ میلیگرم کافئین را میدهد. به همین دلیل، کافئین ۵ قاشق قهوه لایت رست در مقایسه با ۵ قاشق قهوه دارک رست کمی بیشتر است.
جمعبندی
قهوه خواص زیادی برای سلامتی دارد و میتواند از بروز بیماریهای مزمن جلوگیری کند. هرچند در زمینه آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و اسید بودن، انواع مختلف قهوه تفاوتهایی دارند. در نهایت، انتخاب نوع قهوه به سلیقه شما و نیازهایتان بستگی دارد و نمیتوان گفت که کدام یک از آنها بهتر یا سالمتر است.
منبع : عصر ایران
سایت رضیم
“`