بررسی میزان کربوهیدرات در انواع نان (2 نکته مهم)

“`html
میزان کربوهیدرات انواع نان چقدر است؟
در بسیاری از کشورها، نان یکی از غذاهای اصلی مردم است. اما طبق برخی نظرات، نان میتواند غذاهای ناسالم و چاق کنندهای باشد. به همین دلیل، ما در مجله اینترنتی رضیم تصمیم گرفتیم درباره میزان کربوهیدرات انواع نان صحبت کنیم و بررسی کنیم که آیا واقعاً نان برای ما ضرر دارد یا خیر.
اگر نان را با دیگر غذاهایی مثل میوهها و سبزیجات مقایسه کنیم، ارزش غذایی آن نسبتاً پایین است. نان معمولاً دارای کالری و کربوهیدرات زیادی است و مقدار پروتئین، چربی، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی آن کمتر از حد مطلوب است. اما باید بدانید که مواد مغذی موجود در هر نوع نان فرق میکند. برای مثال، نانهای تهیهشده از غلات کامل فیبر بیشتری دارند و نانهایی که از آرد جوانهزده درست شدهاند شامل بتاکاروتن و ویتامینهای C و E هستند. در ادامه به میزان کربوهیدرات انواع نان اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید:
- نان سفید
نانهایی مثل سنگک، نان بربری، نان تافتون و نان لواش از انواع نان سفید محسوب میشوند. یک برش (۲۵ گرم) از این نان دارای ۱۳ گرم کربوهیدرات است.
- نان با غلات کامل
مقدار کربوهیدرات موجود در یک برش نازک (۳۳ گرم): ۱۷ گرم است.
- نان با خمیر ترش
مقدار کربوهیدرات در نان خمیر ترش برای یک برش کوچک (۳۲ گرم): ۱۸ گرم است.
آیا نان حاوی گلوتن است؟
محصولات گندم مانند نان معمولاً حاوی گلوتن هستند، نوعی پروتئین که باعث خاصیت کشسانی نان میشود. اکثر افراد میتوانند به راحتی گلوتن را هضم کنند، اما برخی افراد نمیتوانند گلوتن را تحمل کنند. به عنوان مثال، بیماری سلیاک نوعی بیماری خودایمنی است که باعث میشود گلوتن نتواند به درستی جذب شود. برخی از افراد هم به گلوتن حساسیت دارند و ممکن است با مشکلاتی همچون نفخ و درد شکمی روبرو شوند. این افراد بهتر است از خوردن نان سفید پرهیز کنند تا دچار مشکلات نشده و از نانهای بدون گلوتن که از برنج قهوهای یا آرد سیبزمینی تهیه میشوند استفاده کنند.
آیا نان پر کربوهیدرات است؟
بله، میزان کربوهیدرات انواع نان بسیار بالا است و هر برش نان تقریباً ۱۳ گرم کربوهیدرات دارد. بدن ما این کربوهیدراتها را به گلوکز تبدیل میکند که میتواند باعث افزایش قند خون شود. برخی محققان میگویند که خوردن غذاهایی با شاخص گلیسمی بالا (GI) ممکن است باعث افزایش احساس گرسنگی و خوردن بیش از حد شود. بنابراین بهتر است از نانهایی که شاخص گلیسمی پایینتری دارند استفاده کنید.
رژیم غذایی پرکربوهیدرات میتواند با افزایش احتمال بروز دیابت نوع ۲ و مشکلات متابولیکی مرتبط باشد که این موارد به بیماریهای قلبی منجر میشوند. اما نانهایی که از غلات کامل تهیه میشوند معمولاً فیبر بیشتری دارند و به بدن کمک میکنند تا قندها را به آرامی جذب کند و قند خون را تثبیت نمایند. مطالعات نشان میدهند که جذب فیبر ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
برخی نانها حاوی مواد ضد مغذی هستند
درست است که نان دارای کربوهیدرات بالایی است، اما برخی از آنها میتوانند مواد مغذی را در بدن ما جذب نکنند. به ویژه دانهها، که حاوی اسید فیتیک هستند، یک نوع مولکول که جلوی جذب آهن، منیزیم و کلسیم را میگیرد. یکی از بهترین روشها برای کاهش میزان مواد ضد مغذی این است که قبل از پخت، دانهها را خیس کنیم تا جذب مواد مغذی افزایش یابد.
نان کمکربوهیدارت چگونه تهیه میشود؟
اگر به دنبال نان کمکربوهیدرات هستید، باید بدانید که نانهای کمکربوهیدرات معمولاً با مقدار زیادی فیبر رژیمی (که غیرقابل هضم است و تأثیری بر قند خون ندارد) یا از آرد مغzdانهها (آجیل) تهیه میشوند که کربوهیدرات کمتری دارند.
واقعیت این است که نمیتوان انتظار داشت نانی که با فیبر رژیمی و آرد آجیل تهیه میشود، همان طعمی و بافت نانهای معمولی را به ما بدهد. مزه نان کمکربوهیدرات ممکن است متفاوت باشد.
“`
نان معمولی است، اما این به معنای اینکه بیمزه باشد نیست، بلکه خیلی خوشمزه است!
کدام نان سالمترین نان است؟
درست است که نانها معمولاً کربوهیدرات زیادی دارند، اما برخی از نانها سالمتر از بقیه هستند و میتوانید بهجای نانهای ناسالم از آنها استفاده کنید. در ادامه به چند نمونه از این نانها اشاره میکنیم:
نان جو
نان جو از ترکیب جو، آرد گندم کامل، خمیر مایه، آب و نمک درست میشود. جو بخاطر داشتن مواد مغذی زیاد و فوایدی که برای سلامتی دارد، میتواند گزینه سالمی باشد. بهخصوص، جو سرشار از فیبر و مواد مفیدی مانند منیزیم، ویتامین B1 (تیامین)، آهن و روی است. فیبر موجود در این نان ممکن است در کاهش کلسترول، تنظیم قند خون و کاهش فشار خون بالا کمک کند.
یک بررسی از ۲۸ مطالعه نشان داد که مصرف ۳ گرم جو در روز سطوح کلسترول بد را به طور چشمگیری نسبت به افرادی که این مقدار جو را نخورده بودند، کاهش میدهد. برخی از نانهای جو ممکن است از مقداری کمی جو و آرد تصفیهشده، شکر اضافی و روغن هم درست شده باشند، بنابراین قبل از خرید حتماً بررسی کنید که این مواد در آن موجود نباشد.
ارزش غذایی یک کف دست نان جو (۴۸ گرم) از نان جو تهیهشده با گندم کامل بهصورت زیر است:
کالری | 130 |
پروتئین | 6 گرم |
چربی | 1.5 گرم |
کربوهیدرات | 23 گرم |
فیبر | 4 گرم |
نان تخم کتان
نان تخم کتان که بیشتر از آرد دانه کامل گندم و تخم کتان درست میشود، یکی از سالمترین نانهاست که میتوانید بخورید. دلیل این امر این است که تخم کتان سرشار از مواد مغذی و فواید زیادی برای سلامتی دارد. بهویژه، این نان منبع آلفا لینولنیک اسید (ALA) است که یکی از اسیدهای چرب امگا ۳ است و در غذاهای گیاهی وجود دارد.
ارزش غذایی این نان در هر برش (۳۴ گرم) بهصورت زیر است:
کالری | 80 |
پروتئین | 5 گرم |
چربی | 1 گرم |
کربوهیدرات | 14 گرم |
فیبر | 4 گرم |