بزقرمه کرمانی : دستور تهیه آبگوشت بزقرمه غذای محبوب کرمانی (مرحله به مرحله)

“`html
دستور تهیه بزقورمه؛ غذای اصیل کرمانی
«بزقرمه» یکی از غذاهای قدیمی کرمانیها است. در زمانهای گذشته، برای تهیه این غذا از گوشت بزغاله قورمهشده استفاده میکردند که در ظروف مخصوص نگهداری میشد تا بتوانند در فصلهای مختلف از آن استفاده کنند.
امروزه اما بزقرمه را با گوشت گوسفند درست میکنند. دستور تهیه این غذا به صورت آبگوشت یا خورشت را در مجله رضیم بخوانید.
دستور تهیه غذای بزقرمه کرمانی به صورت آبگوشت یا خورشت
مواد لازم :
- نخود گرد خیس خورده بدون پوست: ۲۰۰ گرم
- گوشت گوسفند سردست یا ماهیچه: ۴۰۰ گرم
- کشک: ۱ و ۱/۳ پیمانه
- سیب زمینی: ۱ عدد
- پیاز: یک عدد بزرگ
- نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار دلخواه
- زعفران دم کرده: ۱ و نیم قاشق غذاخوری
- سیر له شده: ۵ حبه
- پیازداغ، سیرداغ و نعنا داغ: برای تزیین
- گردو: اختیاری و به مقدار دلخواه
دستور تهیه غذای بزقرمه کرمانی
نخودها را از شب قبل در آب خیس کنید و پوست آنها را بگیرید تا سبکتر شوند. سپس نخودها را نیمپز کنید.
در یک قابلمه، پیاز را به صورت نگینی خرد کرده و کمی تفت دهید تا نرم شود.
سپس سیر له شده یا رنده شده را اضافه کنید و مراقب باشید که سیر زیاد سرخ نشود تا تلخ نشود.
پیاز را هم بیش از حد سرخ نکنید زیرا برای پخت گوشت به آب پیاز نیاز دارید.
زردچوبه را به سیر و پیاز اضافه کنید و کمی تفت دهید تا طعم خام آن گرفته شود. سپس گوشت خرد شده را اضافه کنید.
وقتی رنگ گوشت کاملاً قهوهای شد، نخود نیمپز و سیبزمینی را اضافه کنید. مقداری آب اضافه کنید تا مواد بپزند.
مقدار آب باید تا نیمه مواد داخل قابلمه را بپوشاند. بزقرمه را روی شعله ملایم گاز بپزید.
اگر میخواهید بزقرمه را به عنوان خورشت سرو کنید، باید کمی بیشتر آبدار باشد (البته خورشت بزقرمه هم غلیظ است) ولی اگر قصد دارید با نان سرو کنید، باید آب آن کاملاً کشیده شود چون با کشک هم دوباره کمی آن را میپزید.
بعد از پخت بزقرمه، مخلفات آن را با گوشتکوب بکوبید.
بعد از کوبیدن، مقداری نعنا داغ، کشک (۲ یا ۳ قاشق برای تزیین کنار بگذارید) و زعفران را اضافه کرده و اجازه دهید به مدت ۲۰ دقیقه دیگر با کشک بجوشد.
سپس نمک و فلفل آن را اندازه کنید. آبگوشت بزقرمه کرمانی ما آماده است. روی آبگوشت را با کشک، نعنا داغ، پیاز داغ، سیر داغ و در صورت تمایل گردو، تزیین کرده و میل کنید.
اگر بزقرمه را به صورت خورشت میخورید، روی آن را با پیازداغ، سیر داغ و نعنا داغ و کشک تزیین کنید و در کنار برنج سرو کنید.
در برخی از شهرهای کرمان از برنج هم برای تهیه بزقرمه استفاده میکنند که در این صورت در ۴۰ دقیقه پایانی پخت، ½ لیوان فرانسوی برنج اضافه کنید تا با سایر مواد خوب بپزد.
بیشتر بخوانید :
دستور تهیه آب ترشی غذای محلی چهارمحال و بختیاری
قیساوا | دستور تهیه یک غذای محلی به نام قیساوا
گوندی : دستور تهیه ی گوندی یک غذای پر از فایده و خاصیت در منزل
دستور تهیه آبگوشت کشک | غذای محلی
نکات مهم غذای بزقرمه کرمانی به صورت آبگوشت یا خورشت
اضافه کردن نعنا داغ و سیر داغ به خاطر جلوگیری از سردی کشک است، پس بهتر است در تهیه این غذا آنها را حذف نکنید.
برخی افراد ترجیح میدهند نخود و سیبزمینی را حذف کنند و فقط با گوشت و سیر و پیاز بزقرمه را درست کنند. در این صورت بعد از پختن گوشت، آن را ریش ریش میکنند و لپه نیم پز را کمی تفت میدهند و به گوشت اضافه میکنند.
بعد از اضافه کردن لپه، کشک محلی گوسفندی اضافه میشود و اجازه میدهند لپه با گوشت بپزد و بزقرمه خوب جا بیفتد.
در دستور تهیه بزقرمه میتوانید به جای نخود گرد از لپه استفاده کنید.
بزقرمه به نوعی آبگوشت بزباش کرمانیهاست. کرمانیها به جای گوجهفرنگی، از کشک در بزقرمه استفاده میکنند.
بزقرمه اصیل کرمانی معمولاً کمی رقیق است و در آن نان ترید یا تلیت میکنند زیرا کرمانیها معمولاً سیبزمینی را به بزقرمه اضافه نمیکنند.