بهترین و کامل ترین روش های پخت شلغم برای طعم و رنگ بهتر (2 نکته مهم)

حتماً! شلغم یک سبزی ریشهای خوشمزه و مغذیه که اگر درست بپزی، هم طعم ملایم و شیرینی طبیعیاش حفظ میشه، هم رنگش زیبا و شفاف میمونه.
در ادامه، بهترین و کاملترین روشهای پخت شلغم برای حفظ طعم و رنگ رو بهت میگم، همراه با نکات کاربردی:
🥄 ۱. شلغم آبپز (برای حفظ رنگ و طعم طبیعی)
روش:
-
شلغمها را خوب بشور و پوست بکن (یا اگر پوست نازکه میتونی با پوست هم استفاده کنی).
-
به صورت قطعات یکسان (مثلاً مکعبی یا حلقهای) خرد کن تا یکنواخت بپزن.
-
داخل قابلمه آب سرد بریز و شلغمها رو اضافه کن.
-
کمی نمک به آب اضافه کن.
-
آب باید به اندازهای باشه که شلغمها کاملاً زیر آب باشن.
-
قابلمه را روی حرارت متوسط بذار تا آب به جوش بیاد.
-
بعد از جوش آمدن، حرارت را کم کن و بگذار شلغم آرام بجوشد تا نرم بشه (معمولاً ۱۵ تا ۲۰ دقیقه).
نکته:
-
از زیاد جوشاندن یا هم زدن شدید خودداری کن، چون باعث له شدن و کدر شدن رنگ میشه.
-
برای حفظ رنگ سفید شلغم، در صورت تمایل میتونی کمی آبلیمو یا سرکه سفید به آب اضافه کنی.
🍲 ۲. شلغم بخارپز (حفظ بیشتر مواد مغذی و رنگ)
روش:
-
شلغم را پوست گرفته و قطعه قطعه کن.
-
داخل سبد بخارپز یا دستگاه بخارپز قرار بده.
-
زیر سبد قابلمهای با آب جوش بذار.
-
اجازه بده شلغم با بخار آب به آرامی و یکنواخت بپزد.
-
مدت زمان بخارپز حدود ۲۰ دقیقه است (تا وقتی که نرم و قابل فرو رفتن چنگال شود).
مزایا:
-
شلغم رنگ روشنتر و بافت سفتتر نسبت به آبپز داره.
-
مواد مغذی کمتر از بین میره.
🍳 ۳. شلغم تفت داده شده یا سرخ شده
روش:
-
شلغمها را پوست بکن و به صورت نگینی یا خلالی خرد کن.
-
در تابهای روغن یا کره داغ کن.
-
شلغمها را اضافه کن و با حرارت متوسط تفت بده.
-
برای خوشرنگ شدن، میتونی در آخر کمی زردچوبه یا فلفل اضافه کنی.
-
به صورت دلخواه میتونی کمی سیر رنده شده یا سبزیجات معطر (نعناع، جعفری) اضافه کنی.
نکته:
-
تفت دادن شلغم باعث شیرینتر شدن طعمش میشه.
🍵 ۴. شلغم در سوپ یا خورشت (بهترین روش برای طعمدار شدن)
روش:
-
شلغم را پوست بکن و به اندازه دلخواه خرد کن.
-
هنگام پخت خورشت یا سوپ، شلغم را در نیمه دوم پخت اضافه کن.
-
زمان پخت حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه کافی است.
-
این روش باعث میشه شلغم طعم مواد خورشت یا سوپ رو به خودش بگیره و خوشمزهتر بشه.
🔥 نکات طلایی برای پخت بهتر شلغم
-
از پوست کنده شده شلغم استفاده کن چون پوست زبر میتونه تلخی ایجاد کنه.
-
شلغم رو زیاد له نکن، تا بافتش حفظ بشه.
-
اضافه کردن کمی نمک، فلفل و آبلیمو تازه بعد از پخت به بهتر شدن طعم کمک میکنه.
-
اگر میخوای شلغم رنگ خیلی سفید و شفاف داشته باشه، اضافه کردن کمی سرکه یا آبلیمو در آب پخت کمک میکنه.
-
شلغم را همراه با سبزیجات معطر مثل شوید، جعفری یا نعناع سرو کن تا طعمش بهتر بشه.
نکاتی مهم درباره پخت شلغم در فصل سرما
حتماً! پخت شلغم در فصل سرما یه حس و حال خاص و طعم بینظیری داره، چون شلغم در این فصل تازهتر و شیرینتره. ولی نکاتی هست که با رعایتشون میتونی بهترین نتیجه رو بگیری، هم از نظر طعم، هم از نظر حفظ مواد مغذی و گرمای مطلوب.
نکات مهم درباره پخت شلغم در فصل سرما
1. انتخاب شلغم تازه و مناسب
-
در فصل سرما شلغمها تازه و خوشطعمترن؛ اما حتماً از شلغمهای سفت، بدون ترک و لهشدگی استفاده کن.
-
شلغمهای کوچکتر معمولا نرمتر و شیرینتر هستن.
2. شستن و پوستگیری اصولی
-
پوست شلغم رو کاملاً بکن چون پوست معمولاً کمی تلخ و زبره.
-
شلغم رو بعد از پوستگیری سریع بشور و اگر دیر مصرف میکنی، در آب سرد بگذار تا تازگیش حفظ بشه.
3. استفاده از ادویههای گرمکننده
-
در فصل سرما، اضافه کردن ادویههایی مثل:
-
دارچین
-
زنجبیل
-
هل
-
جوز هندی
کمک میکنه طعم شلغم خوشمزهتر و گرمتر بشه.
-
-
این ادویهها باعث افزایش احساس گرمی بدن میشن.
4. پخت با حرارت ملایم و زمان کافی
-
شلغم رو با حرارت متوسط و زمان کافی بپز تا نرم و شیرین بشه ولی له نشه.
-
اگر خیلی سریع بپزی، ممکنه نپخته بمونه یا سفت باشه.
5. ترکیب با مواد مغذی و گرمازا
-
شلغم رو میتونی با موادی مثل:
-
عدس
-
نخود
-
گوشتهای گرم مثل گوشت گوسفند یا مرغ
بپزی تا غذایی مقوی و مناسب فصل سرد داشته باشی.
-
6. استفاده از آبلیمو یا سرکه
-
افزودن کمی آبلیمو یا سرکه در انتهای پخت، هم باعث حفظ رنگ شلغم میشه، هم طعمش رو تازهتر میکنه.
7. خوردن شلغم به صورت سوپ یا خورشت
-
در فصل سرما، مصرف شلغم به صورت سوپ یا خورشت گرم، برای بدن بسیار مفیده و انرژیبخش.
-
این روش باعث میشه شلغم آب زیادی به خودش نگیره و مزهاش بهتر حفظ بشه.
8. نگهداری شلغم پخته شده
-
اگر خوراک شلغم زیاد درست کردی، اون رو در ظروف دربدار در یخچال نگه دار و حداکثر تا ۲-۳ روز مصرف کن.
-
دوباره گرم کردن رو به آرامی و با حرارت ملایم انجام بده.
9. مصرف شلغم تازه در کنار پخت
-
برای بهرهمندی از خواص شلغم، در فصل سرما حتیالامکان از شلغم تازه استفاده کن و از مصرف شلغم خیلی کهنه یا مانده خودداری کن.
چگونه شلغم را طوری بپزیم که سفید بماند و چرا ممکن است تلخ شود؟ همچنین روشهای مختلف پخت شلغم و لبو و همچنین پخت شلغم با شیر و عسل در نایلون و فر نیز در این مطلب بررسی شده است. در اینجا توضیح میدهیم که چطور شلغم بپزیم. امیدوارم این اطلاعات برای شما مفید باشد.
طبع و کالری شلغم
شلغم دارای طبع گرم و مرطوب است و به همین خاطر برای افرادی که مزاج سرد دارند، مناسب است. این سبزی خواص زیادی دارد و کالری پایینی هم دارد. در هر ۱۰۰ گرم شلغم آبپز، فقط حدود ۲۵ کالری وجود دارد.
نکات خرید شلغم
به هنگام خرید شلغم، اگر پوست آن را فشار دهید و جای انگشت شما باقی بماند، بدانید که شلغم تازه نیست. همچنین شلغمهای کوچکتر معمولاً شیرینتر هستند، بنابراین از خرید شلغمهای لهیده یا ترکخورده خودداری کنید.
انواع طرز تهیه و بهترین روش پخت شلغم
پخت شلغم در قابلمه
برای شروع، شلغمها را بشویید و ریشه آنها را با چاقو جدا کنید، اما سر و ته شلغم را نزنید. قابلمهای مناسب اندازه شلغمها انتخاب کنید و روی شعله گاز قرار دهید. سپس شلغمها را داخل قابلمه ریخته و کمی آب به آنها اضافه کنید.
شعله را بالا ببرید تا آب به جوش بیاید، بعد شعله را کم کنید. مقداری نمک و چند قطره آب لیمو ترش به شلغمها اضافه کنید و اجازه دهید آرام بپزند تا کاملاً نرم شوند.
پخت شلغم با شیر
میتوانید به جای آب از شیر استفاده کنید و شلغمها را در شیر بپزید. این روش باعث میشود خواص شلغم بیشتر شود.
شلغم با چی خوشمزه میشه
شلغم را میتوان به روشهای مختلفی پخت و طعمدار کرد. ادامه مطلب را بخوانید.
روش اول : میتوانید شلغم را پوست کرده و به قطعات کوچک برش دهید، سپس در سرکه بریزید و یک ترشی خوشمزه درست کنید.
روش دوم : شلغم را با سبزیجاتی مانند هویج، سیبزمینی، کرفس و کدو در کره تفت بدهید و بعد آبپز کنید و در کنار مرغ گریل شده سرو کنید.
روش سوم : شلغم را با آب و عسل یا نبات در قابلمه بپزید و سپس میل کنید.
روش چهارم : شلغم خام خواص زیادی دارد، بنابراین بهتر است آن را نازک برش دهید و با خیار، تربچه و گوجهفرنگی گیلاسی برای تهیه سالاد استفاده کنید.
روش پنجم : شلغم را آبپز کرده و سپس آن را پوره کنید. به پوره کمی ادویه اضافه کنید و به عنوان همراه غذا سرو کنید.
چگونه شلغم بپزیم که سفید باشد؟
برای حفظ سفیدی شلغمها، آنها را مدت طولانی نپزید و در ابتدای پخت کمی آب لیمو ترش به آنها اضافه کنید تا رنگشان تیره نشود.
پخت شلغم در فر
فر را روی ۲۰۰ درجه سانتیگراد گرم کنید. روی شلغمها مقداری روغن زیتون بمالید و سپس آنها را در سینی فر بچینید. با چنگال روی شلغمها چند سوراخ ایجاد کنید و کمی نمک روی آنها بپاشید. شلغمها را به مدت ۴۰ تا ۵۰ دقیقه در فر قرار دهید تا خوب بپزند. قبل از خارج کردن آنها، یک چاقو داخل شلغمها کنید تا مطمئن شوید پختهاند. زمانی که پوست شلغمها طلایی و ترد شد، آماده هستند.
زمان پخت شلغم
اگر شلغم را در قابلمه روی شعله گاز بپزید، به ۱ تا ۱/۵ ساعت زمان برای پخت نیاز دارد.
پختن شلغم در نایلون
شلغمهای کوچکتر برای این روش مناسبتر هستند. پوست شلغمها را گرفته و آنها را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و در کیسه را ببندید تا آب وارد آن نشود. یک قابلمه مناسب بردارید و آن را تا نیمه پر از آب کنید.
شلغمهایی که در نایلون قرار دادهاید را در داخل قابلمه بگذارید. سعی کنید مقدار آبی که در قابلمه میریزید، طوری باشد که تمام نایلون را نپوشاند. شعله گاز را کم کنید و اجازه دهید شلغمها به آرامی بپزند. با این روش، طعم شلغمها بهتر میشود و شکل آنها هم لطیف نمیگردد.
چرا آب شلغم سبز میشود؟
گاهی ممکن است بعد از پختن شلغم، متوجه شوید که آب آن سبز شده است. این مسئله به خاطر این است که شلغمها هنوز نرسیدهاند. همچنین اگر قسمت بالایی شلغم را خوب نزنید، ممکن است رنگ آب هم سبز شود.
طرز تهیه شلغم با عسل
این ترکیب به نام معجون شلغم و عسل شناخته میشود و خیلی مفید است. برای درست کردن این معجون، به شلغمهایی به اندازه دهانه یک لیوان نیاز دارید. اول، شلغمها را بشویید و سپس قسمت بالایی آنها را با چاقو ببرید و کنار بگذارید. سپس با قاشق چایخوری، داخل شلغم را خالی کنید و آن را درون یک لیوان قرار دهید.
آموزش تهیه ۶ مدل آش شلغم مقوی و پرخاصیت + عکس
حالا داخل شلغم، عسل بریزید و دوباره قسمت بالایی که بریده بودید را بر روی آن بگذارید. سپس لیوان را به مدت ۸ ساعت روی یک بخاری با شعله کم یا شوفاژ بگذارید. بعد از این مدت، میتوانید عصاره درون شلغم را خارج کنید و به عنوان یک آنتی بیوتیک میل نمایید.
پخت شلغم در زودپز
شلغم زمان زیادی برای پخت نیاز ندارد، بنابراین نیازی به زودپز نیست. اگر شلغم را در زودپز بپزید، له شده و شکل آن خراب میشود.