بیکینگ سودا (baking soda) چیست و چه تفاوتی با بیکینگ پودر دارد ؟ (2 نکته مهم)

“`html
بیکینگ سودا چیست ؟
بیکینگ پودر یک ترکیب است که از جوش شیرین، کرم تارتار و نشاسته ذرت تشکیل شده است. به همین دلیل، قدرت آن از جوش شیرین کمتر است. معمولاً برای پخت کیک از بیکینگ پودر استفاده میکنیم. اما وقتی میخواهیم کیک میوهای درست کنیم، معمولاً هم از جوش شیرین و هم از بیکینگ پودر استفاده میشود. این به خاطر خاصیت اسیدی کیک است که باعث میشود جوش شیرین رنگ شیرینی و کیک یا حتی پنکیک را تغییر دهد.
بیکینگ سودا چیست ؟
بیکینگ سودا که به آن جوش شیرین هم گفته میشود، یک ترکیب شیمیایی است که به بیکربنات سدیم معروف است. این ماده یک باز است که وقتی با ترکیبات اسیدی مثل کره، ماست، شکر قهوهای یا سرکه تماس پیدا میکند، فعال میشود. در اکثر دستورهای پخت، یک ترکیب اسیدی وجود دارد و هدف بیکینگ سودا واکنش نشان دادن با این ترکیبات است.
وقتی جوش شیرین با اسید واکنش میدهد، دی اکسید کربن تولید میکند. هنگام پخت کیک، این گاز به صورت حباب آزاد میشود و باعث میشود که حجم کیک افزایش پیدا کند و کیک شما پف کند.
فرق بکینگ سودا و جوش شیرین
بیکینگ پودر چیست ؟
بیکینگپودر با بیکینگ سودا فرق دارد. بیکینگپودر از ترکیب بیکینگ سودا و دو اسید دیگر تشکیل شده است. این دو اسید معمولا مونو کلسیم فسفات و سدیم آلومینیوم سولفات هستند. این ترکیبات باعث میشوند که خروج دی اکسید کربن تسریع شود. زمانی که بیکینگ پودر با آب ترکیب میشود و هم زده میشود، ابتدا مونو کلسیم فسفات با بیکربنات سدیم واکنش میدهد. وقتی محیط کافی گرم و مرطوب شد (یعنی کیک به فر وارد شد)، سدیم آلومینیوم سولفات هم واکنش خود را آغاز میکند.
این واکنش دو مرحلهای باعث میشود به آن بیکینگپودر دو مرحلهای یا دو زمانه بگویند. با استفاده از بیکینگپودر دو مرحلهای میتوانید زمان پف کردن کیک را تا 20 دقیقه به تعویق بیندازید. این زمان برای گرم شدن ترکیب و پختن بخشی از کیک کافی است. بعد از اتمام واکنش اولیه، که حدود 20 دقیقه طول میکشد، واکنش دوم اتفاق میافتد و مقدار زیادی دی اکسید کربن آزاد میشود.
بیکینگ پودر و بیکینگ سودا
تفاوت بکینگ پودر و بکینگ سودا
دوم اینکه باید مقدار جوش شیرین را درست محاسبه کنید. جوش شیرین چهار برابر قویتر از بیکینگپودر است. بنابراین اگر در دستور پخت 1 قاشق چایخوری بیکینگپودر نیاز است، شما فقط باید یک چهارم قاشق جوش شیرین استفاده کنید.
با رعایت این دو نکته، میتوانید به راحتی بهجای بیکینگپودر از بیکینگ سودا استفاده کنید. اگر در خانه کرم تارتار دارید، میتوانید یک بیکینگپودر کامل درست کنید. تنها کافی است یک چهارم قاشق چایخوری از بیکینگ سودا را با 5/8 قاشق چایخوری کرم تارتار مخلوط کنید تا یک قاشق چایخوری بیکینگپودر بسازید.
فقط به این نکته توجه کنید که
“`استفاده از جوش شیرین میتواند به جای بیکینگپودر مورد استفاده قرار گیرد، اما برعکس آن نمیتوان! یعنی اگر در دستور پخت نیاز به جوش شیرین دارید و فقط بیکینگپودر دارید، بهتر است به دنبال گزینه دیگری باشید. زیرا بیکینگپودر قدرت کمتری نسبت به جوش شیرین دارد و شما باید مقدار زیادی از آن استفاده کنید. این کار ممکن است شما را مجبور کند که مقدار مواد دیگر را تنظیم کنید تا تفاوتهای بین این دو ماده کم شود و این میتواند کار را دشوار کند.
نکته آخر این است که به مقدار استفاده از جوش شیرین یا بیکینگپودر دقت کنید. اگر جوش شیرین را بیش از حد استفاده کنید، کیک یا شیرینی شما خراب میشود. همچنین استفاده زیاد از بیکینگپودر میتواند طعم تلخی به شیرینی بدهد. از طرفی، اگر مقدار کافی از آن استفاده نکنید، شیرینی یا کیک شما به خوبی پف نمیکند و سنگین میشود.