بیماری ها و درمان آنها

تاثیر روماتیسم مفصلی بر روی سلامت تمام اعضای بدن چیست؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

تأثیر روماتیسم مفصل زانو بر سلامت بدن

بر اساس آزمایش خون، حدود ۸۰ درصد از بیمارانی که روماتیسم مفصلی دارند، علائم روماتیسم را هم دارند. این بیماری معمولاً به صورت متقارن در مفاصل ظاهر می‌شود؛ به این معنی که اگر یکی از زانوها دچار مشکل شود، معمولاً زانو دیگری نیز درگیر می‌شود.

علائم روماتیسم مفصلی شامل: درد مفاصل، خشکی مفاصل، التهاب مفاصل و خشکی صبحگاهی طولانی‌تر از یک ساعت است.

روماتیسم مفصلی زانو

در این بیماری، التهاب مایع مفصلی باعث ورم، درد، قرمزی، حرارت و خشکی در مفصل زانو می‌شود. این وضعیت ممکن است باعث ضخیم شدن مفصل و ترشح آنزیم‌های ملتهب شود که به تحلیل استخوان و غضروف منجر می‌شود.

آسیب و تغییر شکل مفصل می‌تواند باعث محدودیت در حرکت و کاهش عملکرد مفصل شود.

تأثیر روماتیسم مفصلی در لگن بر روی سلامت بدن

روماتیسم مفصلی می‌تواند هر مفصلی را در بدن درگیر کند و اگر بسیار تهاجمی باشد، ممکن است دامنه حرکتی مفاصل زیادی را کاهش دهد.

وقتی مفاصلی مانند مفصل ران، زانوها و مچ‌ها که بار بدن را تحمل می‌کنند دچار بیماری شوند، توانایی حرکت فرد ممکن است به شدت کاهش یابد.

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید، ساییدگی مفصل می‌تواند به شدت افزایش یابد. زمانی که مفاصل دچار ساییدگی و غضروف‌ها آسیب می‌بینند، استخوان‌ها با یکدیگر برخورد کرده و این موضوع موجب ایجاد درد شدید می‌شود.

در بیماری روماتیسم مفصلی، آسیب‌های متعدد به غضروف‌ها، تاندون‌ها، رباط‌ها و استخوان‌ها می‌تواند باعث عدم پایداری مفصل و تغییر شکل آن شود.

مفصل دست‌ها: آرتریت روماتوئید

روماتیسم مفصلی معمولاً با درگیر کردن مفاصل کوچک انگشتان و مچ آغاز می‌شود. این بیماری ممکن است باعث تغییر شکل دست‌ها، مشکلات در مفاصل و آسیب به انگشتان، پنجه‌ها و مچ دست شود. این مشکلات شامل:

  • غده‌های روماتیسمی
  • ورم در مفاصل
  • خشکی مفاصل
  • تغییر شکل دست‌ها
  • انقباض دست‌ها
  • در رفتگی مچ دست

روماتیسم مفصلی به عنوان یک بیماری سیستمیک

روماتیسم مفصلی یک بیماری سیستمیک است و می‌تواند علاوه بر مفاصل، بر روی سایر اعضای بدن مانند پوست، ریه‌ها، اعصاب و گاهی اوقات کلیه‌ها تأثیر بگذارد.

روماتیسم مفصلی در زنان بیشتر از مردان شیوع دارد. اما مشکلات ریوی ناشی از این بیماری در مردان بیشتر از زنان دیده می‌شود. همچنین افرادی که به روماتیسم مفصلی مبتلا هستند، بیشتر از دیگران در معرض بیماری‌های قلبی و عروقی قرار دارند.

تعویض مفصل زانو

آسیب و تغییر شکل مفصل را می‌توان با عمل تعویض مفصل زانو درمان کرد. این عمل همچنین باعث کاهش درد و بهبود عملکرد زانو می‌شود.

در این فرایند، قسمت آسیب‌دیده‌ی استخوان ران، درشت‌نی و کشکک زانو تراشیده شده و دو قطعه پروتز که معمولاً از جنس فلز هستند، در زانو قرار داده می‌شود.

عمل تعویض مفصل ران

عمل تعویض مفصل ران می‌تواند موجب کاهش درد، بهبود عملکرد مفصل و رفع آسیب‌ها و تغییر شکل‌های موجود در مفصل ران شود.

تاثیر روماتیسم مفصلی بر روی سلامت تمام اعضای بدن چیست؟ (2 نکته مهم)

مفصل ران شکل یک گوی (سر استخوان ران) و کاسه (مفصل لگن) دارد و در عمل پروتز کامل ران، هر دو قسمت جهت جایگزینی بخش‌های آسیب‌دیده تعویض می‌شود.

عمل تعویض مفصل برای مفاصل دیگر مانند مفصل شانه، مچ دست و مچ پا نیز در دسترس است. اما تعویض مفصل زانو و ران متداول‌تر از سایر مفاصل است.

طبق آمار «موسسه ملی روماتیسم و بیماری‌های اسکلتی عضلانی و پوستی آمریکا»، حدود ۴۳۵ هزار نفر در آمریکا سالانه عمل تعویض مفصل زانو و تعویض مفصل ران را انجام می‌دهند.


مواد غذایی مضر برای روماتیسم

تحقیقات نشان داده که کاهش مصرف غذاهای سرخ‌شده و آماده طبخ مانند گوشت‌های سرخ‌شده و غذاهای یخ زده می‌تواند التهاب و درد ناشی از روماتیسم را کاهش دهد و در واقع به بهبود عملکرد دفاعی طبیعی بدن کمک کند.

پیشنهاد ما: مصرف غذاهای سرخ‌شده و آماده طبخ را کاهش داده و سبزیجات و میوه‌های بیشتری را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

1 . غذاهای طبخ شده در حرارت بالا

غذاهای کبابی، سرخ‌شده و یا پاستوریزه، مولکول‌های خطرناک و پروتئین‌های خاصی را در بدن تخریب می‌کند و بدن…

“““html

این مولکول‌های مضر تلاش می‌کند با کمک سیتوکین‌ها از بین بروند و این فرآیندها باعث ایجاد التهاب در بدن می‌شوند.

2 . غذاهای حاوی روغن ذرت

بسیاری از غذاها و تنقلات تهیه شده با روغن ذرت و سایر روغن‌ها که دارای اسید چرب امگا-۶ هستند، پر شده‌اند. اگرچه این غذاها خوشمزه‌اند، اما ممکن است التهاب را در بدن افزایش دهند.

تحقیقات نشان می‌دهد که اسید چرب امگا-۳، به ویژه در بیماران روماتیسم، می‌تواند در کاهش درد مؤثر باشد. روغن ماهی که سرشار از این نوع اسید چرب است، می‌تواند به بعضی از افراد کمک کند. تلاش کنید غذاهای حاوی امگا-۶ را با غذاهایی که دارای اسید چرب امگا-۳ هستند، مانند روغن زیتون، مغزها، بذر کتان و تخم کدو، عوض کنید.

3 . سیگار کشیدن

سیگار و الکل مشکلات زیادی برای سلامتی ایجاد می‌کنند و بر روی مفاصل نیز تأثیر می‌گذارند. افرادی که سیگار می‌کشند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به روماتیسم هستند و مصرف الکل خطر ابتلا به نقرس را افزایش می‌دهد.

برای حفظ سلامتی مفاصل و کاهش درد روماتیسم، باید تعادل در رژیم غذایی، فعالیت بدنی و استراحت کافی داشته باشید و همه این‌ها می‌تواند با مصرف سیگار و الکل به خطر بیفتد. پس تا دیر نشده، سیگار و الکل را ترک کنید. سعی کنید به خوردن غذاهای سالم، ورزش مرتب و خواب با کیفیت عادت کنید.

4 . مصرف لبنیات

به علت پروتئین‌های موجود در محصولات لبنی، این مواد ممکن است در درد روماتیسم نقش داشته باشند. در برخی افراد، این پروتئین‌ها می‌توانند بافت‌های اطراف مفاصل را تحریک کنند. بسیاری از بیماران روماتیسم از رژیم غذایی بدون محصولات حیوانی و لبنی پیروی می‌کنند.

بنابراین اگر گرفتار روماتیسم هستید، بهتر است پروتئین بدن را از منابع گیاهی و سبزیجاتی مانند اسفناج، کره مغزها، سویا، لوبیا، عدس و بذرهای مختلف دریافت کنید.

5 . غذاهای پر نمک

مهم است بدانید که چه موادی در غذای شما وجود دارد. بسیاری از غذاها دارای مقدار زیادی نمک و مواد نگهدارنده هستند که برای افزایش زمان ماندگاری غذا استفاده می‌شود. در برخی افراد، مصرف زیاد نمک می‌تواند منجر به التهاب در مفاصل شود.

بنابراین ارزش دارد که تلاش کنید کمتر نمک بخورید. خواندن برچسب مواد غذایی ضروری است و باید تا حد امکان از مواد نگهدارنده و افزودنی پرهیز کنید. مصرف کم نمک به مدیریت درد روماتیسم کمک می‌کند، پس سعی کنید از غذاهای آماده دوری کنید. هرچند غذاهای آماده در مایکروویو راحت هستند، اما اغلب سدیم زیادی دارند.

6 . رژیم‌های غذایی ویژه بیماران روماتیسمی

هیچ برنامه غذایی مشخصی برای بیماران روماتیسم نداریم. غذایی که برای یک نفر مفید است، ممکن است برای فرد دیگر مؤثر نباشد. با تجربه و خطا می‌توانید بفهمید کدام غذاها برای شما مناسب‌ترند و کدام‌ها را باید کنار بگذارید. به طور کلی، محققان توصیه می‌کنند که بیماران روماتیسمی باید وزن مناسب را حفظ کنند و از یک رژیم غذایی متوازن پیروی نمایند.

7 . کاهش محصول نهایی گلیکاسیون در خون

محصول نهایی گلیکاسیون، که در نتیجه فرآیند گلیکاسیون تولید می‌شود، از جمله مولکول‌های مضر و سمی است که در غذاهای پخته شده در دماهای بالا، کبابی، سرخ شده و پاستوریزه وجود دارد.

این مولکول خطرناک آسیب به پروتئین‌های خاص بدن می‌زند و بدن تلاش می‌کند تا این مولکول‌های سمی را با استفاده از سیتوکین‌ها تخریب کند و این فرآیندها می‌تواند منجر به التهاب در بدن شود. بسته به جایی که این محصول نهایی گلیکاسیون تولید می‌شود، ممکن است به روماتیسم یا سایر اشکال التهاب منجر شود.

پیشنهاد ما: تحقیقی در سال 2009 نشان داد که کاهش مصرف غذاهای پخته شده در دماهای بالا، می‌تواند به کاهش سطح محصول نهایی گلیکاسیون در خون کمک کند.

8 . ادویه‌ها

ادویه‌ها و سبزیجات معطر منبع بسیار خوبی از آنتی اکسیدان‌ها هستند. درست است که مصرف این ادویه‌ها در زمان پخت غذا زیاد نیست، اما ترکیب آن‌ها با آنتی اکسیدان‌های موجود در مواد غذایی می‌تواند بسیار مفید باشد. جالب است بدانید یک قاشق چای‌خوری دارچین معادل یک لیوان آب انگور آنتی اکسیدان دارد.

بین ادویه‌های مناسب برای افرادی که دچار روماتیسم هستند، می‌توان به موارد بیشتری اشاره کرد.

“`

می‌توان به صمغ مر (Myrrh) اشاره کرد. بر اساس طب سنتی هند، این صمغ آسیایی دارای ترکیبات ویژه‌ای است که به درمان آرتریت و روماتیسم کمک می‌کند. زردچوبه هم یکی دیگر از ادویه‌های مفید است که خواص و قدرت ضدّ اکسیدانی بسیار بالایی دارد.

9 . سبزیجات

کاسنی فرنگی، تره فرنگی، کدو حلوایی، فلفل دلمه‌ای، خیار، بادمجان، آرتیشو، کدو، هویج، تربچه، گوجه‌فرنگی و انواع کلم‌ها از جمله سبزیجاتی هستند که حاوی آنتی اکسیدان‌های زیادی هستند و برای مقابله با روماتیسم اهمیت دارند.

بهتر است مصرف این سبزیجات را با گوجه‌فرنگی آغاز کنید، چون این سبزی حاوی مقدار زیادی لیکوپن، فلاونوئیدها و رنگدانه‌های کاروتنوئیدی است که خاصیت ضدّ اکسیدانی قوی دارند. بعد از گوجه‌فرنگی، کلم‌ها نیز از ارزش بالایی برخوردارند.

زیرا این سبزیجات از آنتی اکسیدان‌ها و ترکیباتی به نام «گلوکوزینولات» سرشار هستند که با کاهش التهاب در مفاصل، از تخریب سلول‌های غضروفی جلوگیری می‌کنند. به طور کلی، زمانی که صحبت از روماتیسم می‌شود، اهمیت مصرف سبزیجات بیشتر می‌شود، زیرا این مواد غذایی مانند یک منبع طبیعی آنتی اکسیدان هستند و در عین حال کالری کمتری دارند.

10 . برخی ماهی‌ها و غذاهای دریایی

ماهی‌های حاوی امگا ۳ مانند قزل‌آلا و… خواص ضدّ التهابی و تسکین‌دهنده دارند، برخلاف مواد غذایی حاوی امگا ۶ که می‌توانند باعث التهاب در بدن شوند. در اوایل سال ۱۹۸۰، محققان دانمارکی متوجه شدند که اسکیموها به ندرت از مشکلات مفصلی رنج می‌برند.

این محققان بعد از بررسی رژیم غذایی آنها متوجه شدند اسکیموها بزرگ‌ترین مصرف‌کننده اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که به مقدار زیاد در ماهی‌ها و گوشت فوک یافت می‌شود. محققان پس از انجام مطالعات بیشتر درباره اثرات امگا ۳ها نتیجه گرفتند که مصرف این اسیدها به بهبود حرکت مفاصل و سلامت آنها کمک می‌کند.

همچنین بخوانید:

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا