تاثیر شیر و لبنیات بر سلامت قلب و عروق (2 نکته مهم)

“`html
آیا لبنیات در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی موثر است؟
حدود ۸۰۰۰ سال پیش، وقتی که انسانها دامها را اهلی کردند، مصرف محصولات لبنی آغاز شد. از آن زمان تا به الان، لبنیات بخشی اساسی از رژیم غذایی انسانها بوده و امروزه در برنامههای غذایی بسیاری از متخصصین تغذیه در سراسر جهان وجود دارد.
مواد مغذی موجود در لبنیات
جزئیات مواد مغذی هر نوع لبنیات به عوامل زیادی بستگی دارد. این عوامل شامل روش تولید و نوع دام است. اما بهطور کلی، لبنیات یکی از بهترین منابع کلسیم برای بدن هستند.
در حقیقت، مصرف روزانه سه واحد از لبنیات میتواند نیاز روزانه یک فرد بالغ به مواد مغذی زیر را فراهم کند:
- کلسیم
- پروتئین
- منیزیم
- پتاسیم
- روی
- فسفر
- پروبیوتیکها (این مورد بستگی به این دارد که آیا لبنیات با مواد پروبیوتیک غنی شده است یا خیر.)
بجز لبنیات، از چه خوراکیهایی میتوان به این مواد مغذی دست رسید؟
به جز کلسیم، پتاسیم و منیزیم، بقیه مواد مغذی را میتوانید با مصرف سبزیجات و آبهای معدنی به دست آورید. دکتر روزنبرگ و همکارانش در سال ۲۰۱۶ گفتند که تنها ۴۴ تا ۵۷ درصد از نیاز منیزیم و پتاسیم خانمهای ۱۹ تا ۵۰ سال از منابع غیر لبنی تأمین میشود.
یکی از دلایل این موضوع، جذب کمتر مواد مغذی در سبزیجات نسبت به لبنیات است. مثلاً، حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد کلسیم موجود در لبنیات توسط رودهها جذب میشود، در حالی که این مقدار در غلات، سویا و سبزیجات فقط بین ۲۸ تا ۳۶ درصد است.
علاوه بر این، دلیل جذب کمتر مواد معدنی در سبزیجات به وجود فیبر، اسید فنتیک و اسید اگزالیک برمیگردد که جذب آنها را برای بدن سخت میکند.
برای مثال، اسفناج پخته در هر وعده (۱۵۰ گرم) ۱۱۵ میلیگرم کلسیم دارد، اما به علت دلایلی که ذکر شد، تنها ۵ درصد از این کلسیم برای بدن قابل جذب است.
شما برای تأمین نیاز روزانه کلسیم به ۲ لیوان شیر نیاز دارید، اما برای تأمین همین مقدار کلسیم از اسفناج، باید ۳۲ وعده یا حدود ۴۸۰۰ گرم اسفناج بخورید! همچنین، یونهای فسفر موجود در شیر باعث کاهش دفع کلسیم از طریق ادرار و بالا رفتن سطح کلسیم در خون میشوند.
- لبنیات یا کپسولهای ویتامین D
همانطور که گفتیم، لبنیات علاوه بر کلسیم، با ویتامین D و پروبیوتیکها هم غنی میشوند. ترکیب کلسیم، فسفات موجود در شیر، پروتئین و ویتامین D میتواند به کاهش مشکلات استخوانی ناشی از بالا رفتن سن کمک کند و به این ترتیب سلامت استخوانها را حفظ کند.
آیا لبنیات در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی موثر است؟
بیماریهای قلبی و عروقی در دنیا یکی از دلایل اصلی مرگ و میر هستند و تأثیر رژیم غذایی بر عواملی مانند فشار خون، کلسترول و وزن بدن به خوبی شناخته شده است. بنابراین، رژیمهای غذایی برای کاهش فشار خون – رژیم غذایی مدیترانهای، که شامل مقدار متوسط لبنیات کم چرب است، میتواند در برابر بیماریهای قلبی، سکته مغزی و نارسایی قلبی محافظت کند.
در واقع، مصرف لبنیات ممکن است از بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری کند و تأثیرات مفیدی بر روی عوامل خطر این بیماریها به ویژه فشار خون بالا داشته باشد. برای نمونه، بررسی دادهها نشان میدهد که بین بیماریهای قلبی و مصرف شیر یک رابطه معکوس وجود دارد.
“`
همچنین رابطهای معکوس بین مصرف لبنیات و خطر سکته مغزی وجود دارد. با این حال، مشخص شده که همه اسیدهای چرب اشباع یکسان نیستند.
به عنوان مثال، در یک مطالعه که از پرسشنامههای غذایی استفاده کرده بود، نشان دادند که دریافت بیشتر اسیدهای چرب اشباع شده از گوشت میتواند منجر به افزایش بیماریهای قلبی عروقی شود، در حالی که مصرف اسیدهای چرب اشباع شده از لبنیات خطر این بیماریها را کاهش میدهد.
نتیجهگیری:
به طور کلی، محصولات لبنی به دلیل دارا بودن کلسیم و مواد مغذی فراوان، جذب بالایی که دارند، در دسترس بودن و قیمت نسبتاً پایین، میتوانند یک منبع غذایی با ارزش برای کلسیم محسوب شوند.
توصیههای ملی تغذیهای به افراد معمولاً میگوید که سه وعده لبنیات در روز مصرف کنند (مثلاً یک لیوان شیر، یک قسمت پنیر و یک ماست) که این مقدار به تأمین نیاز روزانه کلسیم کمک میکند.
با درک درست از اطلاعات علمی گردآوریشده در این زمینه، متخصصان بهداشت میتوانند در بهبود تصورات غلط درباره لبنیات نقش مؤثری ایفا کنند.
منبع: هراز