تدابیر طب سنتی برای افراد دموی مزاج

طب سنتی ایرانی-اسلامی یک نوع پزشکی قدیمی است که شامل طب سنتی ایرانی و طب اسلامی میشود. این نوع طب سابقهای چند هزار ساله دارد و بعد از ورود اسلام، با آموزههای اسلامی که از قرآن و اهل بیت(ع) گرفته شده، ترکیب شده است.
پزشکان برتر ایران باستان، مانند ابن سینا، همچنین جزو دانشمندان اسلام به حساب میآیند و در ایجاد این ترکیب تأثیر زیادی داشتند.
در طب سنتی ایرانی-اسلامی، هر شخص دارای مزاج خاصی است که بر اساس آن، وضعیت سلامتی او متفاوت و مستقل از دیگران است. به علاوه، یک بیماری مشابه در افراد مختلف ممکن است با توجه به ویژگیهای شخصی آنها به شیوههای متفاوتی بروز پیدا کند.
بنابراین، درجه حرارت و رطوبت بدن افراد باعث میشود چهار نوع مزاج اصلی به وجود بیاید: گرم و مرطوب (دموی) ، گرم و خشک (صفراوی) ، سرد و خشک (سودایی) و سرد و مرطوب (بلغمی) .
ویژگی های ظاهری افراد دموی
افراد دموی معمولاً خون بیشتری دارند و بدنشان گرم و مرطوب است، که این وضعیت باعث میشود در محیطهای گرم و مرطوب کمتر راحت باشند. این افراد معمولاً بدن بزرگ و هیکلی قوی با قد نسبتاً بلندی دارند. دستان آنها بزرگ و قدرت بدنی بالایی دارند.
بدن و سر افراد دموی پرمو است و ریزش موی کمی دارند، ولی در سنین بالا ممکن است دچار طاسی شوند. موهای آنها دیر سفید میشود و همچنین پاهای پرمویی دارند.
در صبح زود طعم دهان آنها شیرین است. دهانشان همواره مرطوب است، بزاق زیادی دارند و معمولاً کم تشنه میشوند. حرکات بدن آنها چالاک و نسبتاً سریع و پرنشاط است.
در دستها، پاها، گردن و حتی پیشانیشان، رگهای واضح و برجستهای وجود دارد و نبض آنها قوی، پر، وسیع، سریع و نرم است.
خصوصیات اخلاقی افراد با مزاج دموی
خیلی اجتماعی : افراد با مزاج دموی معمولاً اجتماعی هستند و علاقه زیادی به ارتباط با دیگران دارند.
خوشبین : این افراد معمولاً خوش بیناند و به جنبههای مثبت زندگی بیشتر توجه میکنند.
تکانشی : افراد دموی نسبت به دیگر مزاجها بیشتر تحت تأثیر هیجان قرار میگیرند. اگر چیزی جالب یا سرگرمکننده باشد، بدون فکر به عواقب آن اقدام میکنند.
بهترین در ارتباطات : این افراد معمولاً توانایی بالایی در ارتباط برقرار کردن دارند و میتوانند سخنرانان و فروشندگان فوقالعادهای باشند.
در جستجوی لذت : افراد دموی همواره به دنبال لذت و هیجان هستند و اگر چیزی برایشان کسل کننده شود، ممکن است نتوانند ادامه دهند.
در زمان حال زندگی میکنند : این افراد بیشتر به حال حاضر فکر میکنند و معمولاً کمتر به گذشته یا آینده توجه میکنند.
تمایل به اغراق : افراد با مزاج دموی معمولاً احساسات و ایدههای خود را مبالغه میکنند و پاسخهای هیجانزدهای به مشکلات میدهند.
نیاز به اطمینان مداوم : این افراد نیاز دارند که از عزیزان خود همواره اطمینان داشته باشند.
پرحرف : این افراد معمولاً علاقه دارند با دیگران صحبت کنند و گفتوگو را ادامه دهند.
جلب توجه : افراد دموی به دنبال جلب توجه هستند و اگر توجه کافی از طرف شریک خود نگیرند، ممکن است به دنبال شخص جدیدی بروند.
حس شوخ طبعی : حس شوخطبعی در این افراد به چشم میخورد و معمولاً شوخیهای خوبی دارند.
ببخش و فراموش کن : از آنجایی که این افراد بیشتر به حال حاضر میپردازند، معمولاً سریع میبخشند و فراموش میکنند.
اعتماد به نفس بالا : افراد دموی معمولاً عزت نفس بالایی دارند و به خودشان اعتماد میکنند.
احساسات شدید : این افراد احساسات شدیدی دارند و از نشان دادن آنها نمیترسند.
مواد غذایی نامناسب برای افراد دموی مزاج
به طور کلی، رژیم غذایی آنها باید متعادل و ملایم باشد.“`html
غذاهای نشاستهای مثل ماکارونی، سیبزمینی و تخممرغ برای این افراد پیشنهاد نمیشود. کسانی که مزاج گرم و مرطوب دارند، باید کمترین مقدار کره، خامه، عرقیات، و غذاهای شور و تند را مصرف کنند. افراد دموی نباید غذاهای سرخشده، چرب و حجیم، شیرینیهای قنادی و مصنوعی، غذاهای شور، و انواع شورها مثل کلم شور یا خیارشور را بخورند.
نوشیدن مایعات فوراً بعد از غذا، خرما رطب، توت خشک، کشمش، سس، رب، سیر، چای، قهوه، نسکافه، ماست، بادمجان و غذای ساندویچی برای آنها ضرر دارد.
آشها مانند آش رشته (شامل رشته، سبزی، نخود، لوبیا، عدس و …) یا آش شلهقلمکار (یک آش غلیظ با لوبیا، نخود، عدس، سبزیجات و برنج) و حلیم (شامل گندم یا جو و گوشت) برای این افراد چندان مفید نیست.
مواد غذایی مناسب برای اصلاح مزاج افراد دموی
آشهایی مانند آش برنج، آش آبغوره، آش سماق، آش انار، آش سکنجبین، سوپ، آبگوشت و خورش، سوپ یا آش جو، و غذاهای سبک گیاهی پخته یا بخارپز و آبدوغ خیار (که شامل خیار و ماست سرد است) برای این افراد بهترین گزینه است.
روزهداری و گاهی حذف ناهار (با احتیاط) برای آنها مفید است. باید منتظر بمانند تا احساس گرسنگی کنند و بعد غذا بخورند.
مصرف غذاهای کمکالری که تنها یک نفر را سیر کرده و اضافه وزن ایجاد نمیکند، مانند خورشهای سبک، کرفس، هویج، زیتون، کاهو، کلم، کلم بروکلی، اسفناج و کدو سبز به این دسته از افراد توصیه میشود.
نوشیدن عرق کاسنی، عرق شاتره، سکنجبین، شربت انار، لیمو یا زرشک نیز برای افراد با مزاج دموی خوب است. استفاده از خاکشیر، اسفرزه، تخم مرو، بارهنگ، بالنگو، تخم ریحان، نان جو، و روزانه چند لیوان آب خنک (نیم ساعت قبل از غذا و دو ساعت و نیم بعد از غذا) مفید است. برگه زردآلو، هلو، انجیر، و آلو بخارا خیسکرده نیز بهترین دارو برای افراد دموی مزاج محسوب میشود.
سبزیجات، سالاد و هندوانه هم به شرط عدم زیادهروی خوب هستند. خوردن میوههای ترش و اضافه کردن مواد غذایی ترش به خورش و آش برای آنها مفید است.
نشانههای غلبه خلط دم در افراد دموی
اگر مزاج افراد دموی از تعادل خارج شود، گاهی گرمی و گاهی تری بیشتر میشود. وقتی که گرمی بیشتر باشد، فرد دموی مزاج بیقرار میشود چون غلبه خلط دم ممکن است به سمت صفراوی شدن برود.
اگر تری بیشتر شود، غلبه دم به سمت بلغمی شدن میرود و احساس رخوت، کسالت، پرخوری و پرخوابی در افراد ایجاد میشود.
علائم کلی غلبه خلط دم
کندی حواس و کندفهمی
احساس سنگینی در بدن، بهخصوص در سر، شقیقهها و پشت چشمها
سرخ شدن صورت و احساس خارش روی پوست
خونریزی از لثهها، بینی یا مقعد
دیدن خوابهای هیجانانگیز یا دیدن خون در خواب
خستگی بدون دلیل
قرمزی زبان
توصیههای کلی به افراد دموی مزاج
افراد دموی مزاج باید از قرار گرفتن در محیطهای گرم و مرطوب مثل سونا، اتاق بخار یا حمام بخار دوری کنند.
به دلیل عضلانی بودن و وجود بافت عضلانی بیشتر به نسبت چربی، این افراد به ورزش نیاز دارند و عدم تحرک باعث انباشت مواد زائد و سموم در بدن میشود. به همین دلیل، آنها بیشتر در معرض سطوح بالای اسید اوریک و کلسترول هستند.
به این افراد پیشنهاد میشود که برای اهدای خون و انجام حجامت اقدام کنند. بهطور کلی، افزایش توانایی طبیعی بدن برای سمزدایی از طریق مسیرهای اصلی دفع سموم مانند ادرار، مدفوع و عرق برای این گروه بسیار مؤثر است.
سایت رضیم
“`