تفاوت بین نشاسته ذرت و گندم : هر کدام چه کاربردی دارد ؟ (2 نکته مهم)

همه چیز در مورد تفاوت نشاسته ذرت و گندم
نشاسته معمولاً به صورت دانههای بزرگ فروخته میشود. اما همیشه اینطور نیست و گاهی نشاسته گندم به شکل پودری نیز عرضه میشود.
نشاسته گندم (نشاسته گل)
نشاسته گندم معمولاً به نام نشاسته گل شناخته میشود و بیشتر در تهیه مسقطی، باسلوق، فرنی، مشکوفی، زولبیا و فالوده کاربرد دارد.
منابع اصلی نشاسته شامل؛ گندم، ذرت و سیبزمینی هستند. ولی روش استخراج نشاسته بستگی به نوع گیاه دارد و متفاوت است. برای تولید نشاسته گل، ابتدا دانههای گندم را در آب خیس میکنند تا نرم و حجیم شوند. سپس برای شکستن پوسته، آنها را شسته و جوانه میزنند. جوانه گندم حاوی نشاسته، فیبر و گلوتن است. با یک فرآیند جداسازی، نشاسته گل از جوانه گندم جدا میشود. پس از آن، نشاسته گل به شکلهای مختلفی به فروش میرسد. نشاسته گندم معمولاً به صورت پودر، شربت شیرینکننده و غیره عرضه میگردد.
نشاسته ذرت
دانههای ذرت دارای مقدار زیادی نشاسته هستند که معمولاً از راههای صنعتی بهطور خالص استخراج میشود.
نشاسته ذرت (به انگلیسی: cornstarch) از مواد غذایی محبوب در آشپزی است که عموماً به عنوان قوامدهنده برای غلیظ کردن سوپها، خورشها، سسها و دسرها استفاده میشود و در دستورهای مختلف غذایی، مانند تهیه پای میوه و نرم کردن برخی شیرینیها به کار میرود.
نشاسته ذرت به صورت پودر سفیدی است که هیچ بویی ندارد و در ساقه و دانه گیاهان یافت میشود. گیاهانی مثل گندم، برنج، ذرت و سیبزمینی منابع غنی نشاسته هستند.
نشاسته ذرت بافت بسیار نرمی دارد. اگر آن را بین انگشتانتان لمس کنید، صدای خفیفی تولید میکند و اصلاً زبری احساس نخواهید کرد. ذرت غنی از مواد مغذی است و گلوتنی ندارد.
بنابراین برای تهیه نان ذرت، باید آن را با دیگر غلات ترکیب کرد. نشاسته ذرت از ذرت مومی بهدست میآید که حاوی مقدار زیادی آمیلوپکتین است.
از این نوع نشاسته در تهیه سسها و پودینگها استفاده میشود. همچنین، این مایع ژلهای را خشک کرده و پودر میکنند تا نشاسته ذرت به دست آید.
از نشاسته ذرت میتوان در تهیه ماست خانگی نیز استفاده کرد، زیرا این ماده علاوه بر سفت کردن ماست، به افزایش ارزش غذایی آن نیز کمک میکند و فواید درمانی زیادی دارد.
نشاسته ذرت از نظر کالری و کربوهیدرات در سطح بالایی قرار دارد، اما فاقد مواد مغذی مهم مثل پروتئین، فیبر، ویتامینها و مواد معدنی است. هنگامی که پودر نشاسته ذرت را در آب حل میکنید، مایعی غلیظ بهدست میآید که یکی از مزایای آن به قوام آوردن غذاها اشاره میشود. نشاسته ذرت کمی زبرتر از آرد سفید یا آرد گندم است.
آیا میتوان به جای نشاسته گندم از نشاسته ذرت استفاده کرد یا برعکس؟
هر نوع نشاسته ویژگیهای خاص خود را دارد و اگر بخواهیم یکی را با دیگری جایگزین کنیم، ممکن است به کیفیت نهایی و طعم اصلی آسیب برسانیم، بنابراین بهتر است هر کدام را در موقعیتهای مناسب خود استفاده کنیم.
خواص نشاسته
کنترل قند خون
کاهش کلسترول
نرم کردن گلو
تسکین درد سینه و سرفه
کنترل وزن
سلامت دستگاه گوارش
درمان اسهال
درمان یبوست
درمان درد چشم
مفید برای پوست
مفید برای مو
مفید برای قلب
بهبود زخمهای حاصل از گزش حشرات
کاهش خطر سرطان روده بزرگ
مانند پودر بچه به کاهش التهاب، سوختگی و عرق سوز کمک میکند
تقویت معده
درمان جوش
جلوگیری از عفونت دندان
مضرات نشاسته
باقی ماندن نشاسته در معده میتواند موجب نفخ و گاز معده شده و روند هضم مواد را به تأخیر بیندازد.
مصرف نشاسته در ماههای اول بارداری میتواند به نقص جنین منجر شود.
این ماده ممکن است در برخی افراد حساس و کودکان، به ویژه زیر یک سال، باعث حساسیت پوستی شود.