تفاوت قند و الکل قند در سلامت بدن چیست ؟ (2 نکته مهم)

“`html
فرق قند با الکل قند
الکل قند ساختار شیمیایی متفاوتی با قند دارد و بدن شما به همان کارآمدی آن را جذب نمی کند. هم قند و هم الکل قند به طور طبیعی در مواد غذایی وجود دارند و به غذاهای فرآوری شده نیز اضافه میشوند.
اگرچه این دو ماده به روشهای مشابهای استفاده میشوند، اما تأثیرات متفاوتی بر هضم، میزان قند خون و سلامت دندانها دارند. در این مقاله به تفاوتهای مهم بین قند و الکل قند پرداخته شده است.
قند چیست؟
قند نوعی کربوهیدرات شیرین است. این ماده از ترکیب کربن، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده است و به طور طبیعی در غذاهایی مثل میوه، سبزیجات، غلات و لبنیات یافت میشود. در صنایع نیز به غذاهای فرآوری شده اضافه میشود.
قندها را میتوان به دو دسته اصلی تقسیم کرد:
- مونوساکاریدها
- دی سکاریدها
مونوساکاریدها سادهترین نوع قند هستند و فقط یک نوع مولکول قندی دارند. گلوکز، سادهترین نوع قند و منبع انرژی بدن شماست که در آزمایشهای قند خون هم اندازهگیری میشود. دیگر مونوساکاریدها شامل فروکتوز و گالاکتوز هستند که به گلوکز تبدیل میشوند.
دی سکاریدها از دو قند مونوساکارید ساخته میشوند و برای هضم باید از هم جدا شوند. متداولترین دیسکارید، ساکارز است که همان قند معمولی است و از یک مولکول گلوکز و یک مولکول فروکتوز تشکیل شده است. همچنین لاکتوز در شیر که شامل یک مولکول گلوکز و یک مولکول گالاکتوز است و مالتوز که از دو مولکول گلوکز تشکیل شده، نمونههایی دیگر هستند.
الکل قند چیست؟
الکلهای قند که به آنها پلیول نیز گفته میشود، نوعی کربوهیدرات هستند که ساختاری شبیه قند و الکل دارند، اما حاوی اتانول نیستند. بنابراین، برای کسانی که نمیخواهند الکل مصرف کنند، ایمن هستند.
با اینکه الکلهای قندی به قند شباهت دارند، میتوانند حس شیرینی را در زبان فعال کنند و اثر خنککننده و دلپذیری بر طعم غذاها بگذارند.
اما آنها به اندازه قند معمولی جذب و هضم نمیشوند و به همین دلیل کالری کمتری دارند. این ترکیبات به طور طبیعی در برخی میوهها و سبزیجات مانند آلو، توتفرنگی و آووکادو وجود دارند و در کارخانهها نیز از قندهای معمولی تولید میشوند.
الکلهای قند معمولاً به عنوان شیرینکنندههای کم کالری در آدامسهای بدون قند، شیرینیها و غذاهای فرآوری شده، همچنین در خمیر دندانها، داروهای خاص و مسهلها استفاده میشوند.
انواع الکلهای قند عبارتند از:
- زایلیتول
- اریتریتول
- سوربیتول
- مالتیتول
- مانیتول
- ایزومالت
- لاکتیتول
چه تفاوتی بین قند و الکل قند وجود دارد؟
الکلهای قند و قند از نظر شیرینی، کالری، هضم و همچنین تأثیر آنها بر میزان قند خون و سلامت دندانها تفاوتهایی دارند.
میزان کالری و شیرینی قند و الکل قند
الکلهای قند معمولاً کالری کمتری نسبت به قندهای معمولی دارند. به طور متوسط هر گرم از آنها حدود ۲ کالری انرژی دارد، در حالی که هر گرم قند معمولی ۴ کالری دارد.
علاوه بر این، الکلهای قندی معمولاً کمی شیرینتر از قندهای معمولی هستند و میتوانند بین ۲۵ تا ۱۰۰ درصد شیرینی قند معمولی را ارائه دهند. از میان تمام الکلهای قند، لاکتیتول شیرینترین نیست و زایلیتول به اندازه ساکارز شیرین است.
مصرف زیاد قند با مشکلاتی مثل چاقی، بیماریهای قلبی، دیابت و بیماریهای التهابی مرتبط است. بنابراین، با جایگزینی الکلهای قند به جای قند معمولی، میتوان بدون تغییر در میزان شیرینی احساس شده، کالری کمتری وارد بدن کرد.
تأثیر قند و الکل قند بر روی هضم
قندها در روده کوچک هضم میشوند و به جریان خون میپیوندند تا بیشتر متابولیزه شوند یا برای تأمین انرژی استفاده شوند. در مقابل، بدن شما الکلهای قند را به طور مؤثری…
“““html
هضم نمیکند.
با این حال، یک مورد استثنا وجود دارد و آن هم اریتریتول است که به خوبی جذب میشود اما متابولیزه نمیشود. این ترکیب عمدتاً از طریق ادرار شما و به صورت دست نخورده دفع میشود.
بیشتر الکلهای قندی از روده بزرگ عبور میکنند و در آنجا توسط باکتریهای روده تخمیر میشوند. بنابراین، اگر مقدار زیادی از این مواد مصرف شود، ممکن است باعث نفخ، درد معده و اسهال به ویژه در افرادی که مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) هستند شود.
دوز متوسطی که توصیه میشود، ۱۰ تا ۱۵ گرم در روز است. این مقدار به راحتی توسط بدن تحمل میشود. اما افرادی که حساس هستند باید از مصرف الکلهای قند، به ویژه سوربیتول و مالتیتول، خودداری کرده و یا مصرف را به حداقل برسانند تا از بروز علائم جلوگیری کنند.
تأثیر قند و الکل قند بر روی قند خون
زمانی که قندها وارد بدن میشوند، به فرم سادهای تجزیه شده و به جریان خون جذب میشوند. این جذب باعث افزایش قند خون میشود. سپس انسولین قندها را به سلولهای بدن منتقل میکند تا یا به انرژی تبدیل شوند یا ذخیره شوند.
شاخص گلیسیمیک (GI) عددی است که نشان میدهد یک ماده غذایی چقدر سریع قند خون را افزایش میدهد. برای گلوکز این عدد ۱۰۰ است، در حالی که GI ساکارز ۶۰ است. بنابراین هر دو GI بالایی دارند.
با توجه به این که الکلهای قندی به طور مؤثر جذب نمیشوند، تأثیر بسیار کمتری بر سطح قند خون دارند و بنابراین GI آنها پایینتر است و بین ۰ تا ۳۶ متغیر است.
به همین دلیل، الکلهای قندی میتوانند گزینه مناسبی برای جایگزینی با قندهای معمولی، به ویژه برای کسانی که پیش دیابت، دیابت یا سندرم متابولیک دارند، باشند.
تأثیر قند و الکل قند بر روی پوسیدگی دندان
قندها توسط باکتریهای دهانی تخمیر میشوند و اسیدهایی تولید میکنند که به مینای دندان آسیب میزنند و خطر پوسیدگی دندان را افزایش میدهند. الکلهای قندی در این زمینه نقش ندارند؛ زیرا باکتریهای دهانی نمیتوانند آنها را تخمیر کنند.
در واقع، زایلیتول و اریتریتول ممکن است به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک کنند. به همین دلیل، این ترکیبات اغلب در خمیردارهای دندانی یا شکلاتهای بدون قند استفاده میشوند.
نتیجه :
الکلهای قندی و قند معمولی هر دو نوع کربوهیدرات هستند که طعم شیرینی دارند، اما ساختار شیمیایی آنها کمی متفاوت است.
الکلهای قندی معمولاً شیرینتر هستند و کالری کمتری نسبت به قندهای معمولی دارند. همچنین تأثیر کمتری بر قند خون دارند و به همین خاطر به عنوان گزینهای مناسب برای کسانی که دیابت دارند معرفی میشوند.
علاوه بر این، الکلهای قندی با پوسیدگی دندان ارتباطی ندارند و حتی ممکن است به جلوگیری از آن کمک کنند. اما برخلاف قندهای معمولی، به خوبی توسط بدن جذب نمیشوند. بنابراین مصرف زیاد آنها، به ویژه در افراد حساس، ممکن است منجر به نفخ، درد معده و اسهال شود.
سایت رضیم
“`