تغذیه سالم

جلاتو با بستنی چه فرقی دارد؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

جلاتو و بستنی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

جلاتو و بستنی هر دو از دسرهای یخ زده محبوب در سرتاسر جهان هستند. این دسرها از موادی مثل لبنیات و شکر درست می‌شوند و طعمی خوشمزه دارند.

منشا اختراع این خوراکی های خوشمزه

هرچند مشخص نیست که چه کسی برای اولین بار بستنی را اختراع کرده است، اما شواهد نشان می‌دهد که این خوراکی قدمتی طولانی به زمان چین باستان دارد. گفته می‌شود که در آن زمان ترکیبی از شیر گاو، آرد و یخ برای پادشاهان دسر خوشمزه‌ای درست می‌کردند.

بستنی‌های میوه‌ای یا عسلی بعدها با کمی تغییر در مواد اولیه و روش تهیه، به وجود آمدند. بستنی با افزودن لبنیات و بذار تخم‌مرغ به ترکیب خود، محبوبیت زیادی پیدا کرد. آیس‌کریم (بستنی) به معنای کرمی غلیظ و یخ‌زده است که به عنوان دسر یا میان‌وعده استفاده می‌شود.

با این حال، تا قرن نوزدهم، بستنی به عنوان یک دسر محبوب شناخته نمی‌شد. پیشرفت‌های تکنولوژیکی در صنعت لبنیات و روش‌های جدید برودتی به تولیدکنندگان این امکان را داد تا بستنی را به‌صورت ارزان و در حجم زیاد تولید کنند. اولین دستگاه بستنی‌سازی در اواسط قرن نوزدهم ساخته شد.

جلاتو برای اولین بار در ایتالیا پدیدار شد. البته در مورد اینکه آیا اولین بار در سیسیل بوده یا در فلورانس، نظرات متفاوتی وجود دارد.

روش تهیه جلاتو و بستنی

جلاتو و بستنی از سه ماده اصلی تشکیل شده‌اند:

  • لبنیات
  • شکر
  • هوا

تفاوت اصلی جلاتو و بستنی

این تفاوت‌ها به نسبت مواد اولیه برمی‌گردد. در تهیه این خوراکی‌ها، ابتدا لبنیات (شیر، خامه یا هر دو) و شکر با نسبت مساوی ترکیب و پاستوریزه می‌شوند. سپس طعم‌دهنده‌های طبیعی یا مصنوعی به آنها اضافه می‌شود. در مرحله بعد، پیش از انجماد، هوا به این ترکیب افزوده می‌شود.

میزان هوایی که در طول تولید به بستنی یا جلاتو اضافه می‌شود را “overrun” می‌نامند. جلاتو معمولاً overrun پایینی دارد در حالی که این میزان در بستنی بالا است.

برای تهیه بستنی، مواد اولیه باید به سرعت هم زده شوند تا هوای بیشتری به آن افزوده شود. بنابراین حجم بستنی بیشتر از جلاتو می‌شود. بستنی همچنین به طور کلی چربی بیشتری دارد و معمولاً زرده تخم‌مرغ نیز به آن اضافه می‌شود در حالی که جلاتو به ندرت شامل این ماده است و بیشتر از شیر استفاده می‌کند.

زرده تخم‌مرغ می‌تواند چربی و قوام بیشتری به بستنی بدهد. بستنی‌های صنعتی همچنین حاوی قوام‌دهنده‌هایی مثل صمغ گوار هستند که آب و چربی را در کنار هم حفظ می‌کنند و از تشکیل کریستال‌های یخی جلوگیری می‌کنند.

روش تهیه جلاتو و بستنی کمی متفاوت است و بنابراین ارزش غذایی آنها نیز متفاوت است.

ارزش غذایی جلاتو و بستنی چقدر است؟

سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) بستنی را به عنوان لبنیات دسته‌بندی می‌کند. زیرا حداقل ۱۰٪ از کالری آن از چربی تأمین می‌شود و بعضی از بستنی‌های تجاری حتی ممکن است تا ۲۵٪ کالری از چربی داشته باشند.

از طرف دیگر، جلاتو معمولاً چربی کمتری دارد و تقریباً ۴ تا ۹ درصد از کالری‌های دریافتی آن از چربی است. همچنین جلاتو معمولاً قند بیشتری نسبت به بستنی دارد.

اما باید توجه داشته باشید که هر دو خوراکی قند بالایی دارند و مصرف زیاد آنها برای سلامتی مضر است. یک وعده ۱/۲ لیوانی (۷۸ گرمی) بستنی وانیلی حدود ۲۱۰ کالری و ۱۶ گرم قند دارد در حالی که همین مقدار جلاتو حدود ۱۶۰ کالری و ۱۷ گرم قند دارد. بنابراین بهتر است به طور متعادل از این خوراکی‌ها استفاده کنید.

تفاوت در بافت و طعم

جلاتو از نظر بافت بسیار نرم و کمی متراکم‌تر از بستنی است. این چگالی بالای جلاتو به آن اجازه می‌دهد طعمی غنی‌تر از بستنی سنتی داشته باشد. جلاتو معمولاً با طعم‌های طبیعی تهیه می‌شود.

جلاتو با بستنی چه فرقی دارد؟ (2 نکته مهم)

هوایی که هنگام درست کردن بستنی به این خوراکی اضافه می‌شود، باعث می‌شود تا بستنی نرم و سبک شود. هرچند که بستنی نسبت به جلاتو چربی بیشتری دارد. به همین دلیل برای خوشمزه کردن آن باید از طعم‌دهنده‌های بیشتری استفاده کرد.

این به این علت است که چربی بستنی روی زبان شما می‌نشیند و بنابراین برای تشخیص عطر و طعم بستنی زمان بیشتری لازم است.


روش نگهداری و کاربردهای جلاتو

  1. جلاتو را باید در دمایی بین ۱۰ تا ۱۵ درجه فارنهایت (۶ تا ۸ درجه سانتیگراد) نگه دارید. اما بستنی برای نگهداری به دمای کمتری نیاز دارد. این دما به بهبود طعم جلاتو کمک می‌کند.
  2. زیرا دمایی که این خوراکی در آن نگهداری می‌شود باعث نمی‌شود که زبان شما هنگام خوردن جلاتو یخ بزند و نتوانید طعم آن را احساس کنید.
  3. معمولاً جلاتو را با کمک یک کفگیر پهن در کاسه سرو می‌کنند. ولی بستنی به دلیل چرب‌تر بودن و قابلیت گرد شدن بهتر، به صورت اسکوپی روی نان یا در داخل کاسه ریخته می‌شود.

کدام را انتخاب کنیم؟

اگر دنبال چیزی کم‌چرب و در عین حال شیرین هستید، جلاتو را انتخاب کنید. ولی اگر چربی بیشتری را ترجیح می‌دهید، بستنی گزینه بهتری است. فرقی هم نمی‌کند که کدام را انتخاب کنید، هر دو را باید به میزان متعادل مصرف کنید؛ زیرا قند و کالری این خوراکی‌ها بسیار بالاست.

مصرف بیش از حد کالری و قندهای اضافی در محصولات کارخانه‌ای می‌تواند خطر بیماری‌هایی مثل بیماری‌های قلبی، چاقی، پوسیدگی دندان و دیابت را افزایش دهد. با این حال می‌توانید هر چند ماه یک بار از بستنی یا جلاتو برای تنوع استفاده کنید.

نکته آخر

بستنی و جلاتو هر دو دسرهای محبوب و منجمد در دنیا هستند. در حالی که بستنی چربی و هوای بیشتری دارد، جلاتو نرم‌تر و عطر و طعم بهتری دارد. اما هر دو خوراکی دارای مقدار زیادی قند هستند. در ضمن، چربی جلاتو به طور سنتی کمتر از چربی بستنی است.

هر دو این خوراکی‌ها اگر به میزان مناسب مصرف شوند می‌توانند بخشی از رژیم غذایی ما باشند. اما در مورد قند و کالری، بهتر است مصرف این نوع خوراکی‌ها محدود باشد.

همچنین بخوانید:

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا