حساسیت به ذرت و عوارض ناشی از آن (2 نکته مهم)

“`html
حساسیت به ذرت: اطلاعاتی که باید بدانید
حساسیت به ذرت به این معنی است که فرد باید از همه محصولات ذرت مانند آرد ذرت و شیرینکنندههایی که از ذرت درست شدهاند دوری کند. ذرت یکی از گیاهان محبوب است که در بسیاری از نقاط جهان کشت میشود و در غذاهای مختلفی به کار میرود، چه به صورت کبابی، آبپز یا به عنوان یکی از مواد اولیه.
ذرت به وضوح در همه جا کشت و استفاده میشود و به شکلهای مختلفی از جمله نشاسته ذرت، شربت ذرت، کورن فلکس، پاپکورن و غیره در غذاها به کار میرود. شاید برای بسیاری عجیب باشد که ذرت میتواند باعث آلرژی شود، اما واقعاً اینطور است و تعدادی از افراد به آن حساسیت دارند.
برای برخی، مصرف ذرت میتواند علائمی از جمله خارش، التهاب، حالت تهوع و… ایجاد کند. در بعضی موارد، حملات آسم و مشکلات تنفسی نیز پیش میآید. دلیل این واکنشها، وجود پروتئینهایی است که بدن نمیتواند آنها را هضم کند و این موضوع باعث بروز واکنشهای آلرژیک میشود.
با اینکه ذرت خواص زیادی دارد، اگر نسبت به آن حساسیت دارید باید از مصرف آن خودداری کنید تا از بروز علائم ناشی از حساسیت جلوگیری کنید. حتی مقدار کمی از آن هم میتواند علائم را تشدید کند.
چرا و چگونه حساسیت به ذرت ایجاد میشود
حساسیت به ذرت مثل دیگر آلرژیها است که به دلیل برخورد بدن با نوع خاصی از پروتئینهای موجود در ذرت اتفاق میافتد. اگر کسی به ذرت حساس باشد، بعد از اولین بار که ذرت مصرف کند، علائم آلرژی شروع میشود. از آنجایی که ذرت در بسیاری از غذاها وجود دارد، شناسایی این حساسیت میتواند مشکل باشد.
زمانی که بدن با ذرت یا محصولات حاوی آن تماس پیدا میکند، سیستم ایمنی آنتیبادیهایی به نام ایمونوگلوبین E تولید میکند، که باعث آزاد شدن هیستامین و بروز علائم آلرژی میشود. تحقیقات نشان میدهند که بسیاری از کودکان به این نوع آلرژی مبتلا هستند، اما این حساسیت میتواند در هر سنی و به خصوص بعد از مصرف یک ماده غذایی جدید ایجاد شود.
وقتی کسی نسبت به ذرت حساس میشود، بدن او آنتیبادیهایی را برای مقابله با پروتئینهای ذرت تولید میکند. بنابراین اگر آن فرد از محصولات ذرت استفاده کند یا حتی گردههای آن را تنفس کند، سیستم ایمنی بدن او واکنش نشان میدهد و مشکلات آلرژیک بروز میکند. با توجه به اینکه ذرت توسط بسیاری از افراد مصرف میشود، موارد آلرژی به آن در حال افزایش است.
شناسایی علائم آلرژی به ذرت برای درمان و پیشگیری از آن ضروری است. این علائم به میزان مصرف ذرت و همچنین نوع آن بستگی دارد. همینطور، شدت واکنشهای آلرژیک به میزان مقاومت فرد نسبت به بیماری نیز ارتباط دارد و به همین دلیل تشخیص علائم متفاوت است.
علائم حساسیت به ذرت
علائم آلرژی به ذرت میتواند از خفیف تا شدید باشد و این علائم در افراد مختلف متفاوت است. اگر کسی به ذرت حساسیت زیادی داشته باشد، مصرف حتی مقدار کمی از آن میتواند باعث بروز علائم شود.
- استفراغ
- سردرد میگرنی
- خارش و جوش
- درد شکم و نفخ
- گاز معده
- تهوع
- خارش پوست
- تورم زبان و دهان
- تب
علاوه بر این علائم، ممکن است علائم شدیدتری نیز مشاهده شوند. این علائم شامل موارد زیر است:
-
“““html
- عفونت مجاری ادراری (UTI)
- آسم
- نوسانانات خلقی
- آرتروز
آنافیلاکسی شدیدترین نوع واکنش آلرژیک به ذرت است. هرچند این بیماری نادر به شمار میآید، اما میتواند جان افراد را به خطر بیندازد. آنافیلاکسی میتواند به طور ناگهانی اتفاق بیفتد و هم کودکان و هم بزرگسالان را تحت تاثیر قرار دهد. علائم آنافیلاکسی شامل موارد زیر است:
- افت ناگهانی فشار خون
- مشکل در تنفس
- تنگی در قفسه سینه
- سرگیجه
- بیهوشی
مزایای مصرف ذرت
ذرت یکی از غذاهای سالم و مغذی است و تمام قسمتهای آن برای سلامت مفید میباشد و سالهاست که در بسیاری از کشورها کشت و مصرف میشود. امروزه بیشتر مردم از ذرتهای فرآوری شده استفاده میکنند، اما ذرتهای سنتی که پردازش نشدهاند نیز مزایای زیادی دارند و طرفداران زیادی دارند. یکی از خواص مهم ذرت تامین آنتی اکسیدان و فیبر است.
تامین آنتی اکسیدان
آنتی اکسیدانها مواد بسیار مهمی برای سلامتی هستند که یکی از خواص ذرت به شمار میرود. ذرت شامل انواع مغذی مانند لوتئین و زاکسانتیین است که برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مؤثرند. این مواد همچنین برای حفظ سلامت پوست و چشم در برابر آسیبهای اکسیداتیو مفید هستند. تحقیقات نشان میدهد که خشک کردن ذرت در دماهای پایین میتواند به حفظ مواد مغذی آن کمک کند.
فیبر کافی
یکی دیگر از خواص ذرت وجود فیبر کافی است که برای سلامت دستگاه گوارش بسیار موثر است. فیبر در تنظیم حرکات روده و خروج مواد زائد مؤثر است. کمبود فیبر میتواند باعث مشکلات گوارشی مانند اسهال و یبوست شود. ذرت سایر مواد مغذی لازم را نیز داراست که میتواند باکتریهای مفیدی را برای معده و روده تأمین کند.
کربوهیدرات فراوان
ذرت مقدار بالایی کربوهیدرات دارد که یکی از مفیدترین نوع آن نشاسته است. کربوهیدراتها میتوانند برای سلامتی انسانها بسیار مفید باشند، از جمله کنترل طبیعی قند خون. همچنین، با فراهم کردن انرژی به بدن، به هضم بهتر غذاها کمک میکنند.
گلوتن طبیعی مصرف کنید
یکی دیگر از ویژگیهای خوب ذرت این است که گلوتن طبیعی دارد. گلوتن مادهای است که بسیاری از افراد نمیتوانند به راحتی آن را تحمل کنند یا به نوعی به آن حساسیت دارند. این حساسیت میتواند باعث مشکلات گوارشی مانند نفخ و خستگی شود. اما دانههای ذرت نوعی گلوتن دارند که برای کسی مشکلساز نیست. این گلوتن در ذرت هیچ گونه حساسیتی ایجاد نمیکند، به خصوص برای افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند. آنها میتوانند به راحتی از ذرت استفاده کنند بدون این که نگران بروز حساسیت باشند.
افزایش طول عمر و سلامتی
“““html
ذرت خواص زیادی دارد و میتواند به افزایش طول عمر و سلامتی بدن کمک کند. تحقیقات نشان میدهد که افرادی که در رژیم غذایی خود از ذرت، حبوبات، برنج و سبزیجات زیاد استفاده میکنند، عمر طولانیتری دارند و از سلامت بهتری برخوردارند. این به این دلیل است که ذرت دارای خواص ضد دیابت و ضد فشار خون بالا است و آنتیاکسیدانهای موجود در آن برای سلامتی مفید هستند. همچنین، ذرت به سلامت قلب و کنترل قند خون نیز کمک میکند. بنابراین، بهتر است ذرت را به رژیم غذایی روزانهتان اضافه کنید، اما بیاد داشته باشید که مصرف هر غذایی باید به صورت متعادل باشد. همچنین باید از مضرات ذرت بو داده نیز آگاه باشید!
عوارض مصرف زیاد ذرت
- مصرف زیاد ذرت میتواند باعث اضافه وزن شود.
- این ماده باعث افزایش خطر پلاگر میشود. پلاگر به معنای کمبود ویتامین، به ویژه نیاسین در بدن است.
- نشاسته بالای آن ممکن است باعث خواب آلودگی شود.
- کربوهیدرات موجود در ذرت میتواند قند خون را افزایش دهد، بنابراین افرادی که مبتلا به دیابت هستند باید در مصرف آن احتیاط کنند.
- به دلیل نشاسته زیاد، ممکن است منجر به نفخ و گاز معده شود.
- فیبر موجود در ذرت به دفع سموم بدن کمک میکند، اما اگر زیاد مصرف شود، میتواند باعث درد معده و سوء هاضمه شود.
- در بعضی از افراد، مصرف ذرت خام ممکن است باعث اختلالات رودهای شود.
تشخیص حساسیت به ذرت
تشخیص حساسیت به ذرت کار آسانی نیست زیرا ذرت تقریباً در تمام مواد غذایی وجود دارد و نمیتوان آن را مانند حساسیت به گرده گل تشخیص داد. یکی از روشهای شناسایی حساسیت به مواد غذایی، حذف آنها از رژیم غذایی و بعد اضافه کردن آنها به نوبت است. اگر علائمی بروز کند، میتوانید متوجه حساسیت به آن ماده غذایی شوید.
آزمایش خون و آزمایش پوستی نیز میتواند برای تشخیص حساسیت به ذرت مفید باشد. در آزمایش خون، سطح ایموگلوبین E افزایش مییابد و در آزمایشهای پوستی، زمانی که پوست در معرض ذرت قرار میگیرد، التهاباتی بوجود میآید.
پیشگیری از حساسیت به ذرت
اگر کسی دارای آلرژی به ذرت تشخیص داده شد، باید از مصرف ذرت و محصولات حاوی ذرت کاملاً خودداری کند. انجام این کار ممکن است سخت باشد زیرا بسیاری از محصولات غذایی شامل ذرت هستند. بنابراین، قبل از خرید هر نوع محصول، باید مواد تشکیل دهنده آن را بخوانید و توجه ویژهای به وجود ذرت داشته باشید. از مصرف شیرهی ذرت، شکر ذرت، بلغور ذرت، پاپکورن، آرد ذرت، ذرت پوستکن شده، چیپس ذرت، مارگارین، ذرت سرخ شده و نان ذرت خودداری کنید. همچنین باید از مصرف انواع سبزیجات کنسروی، مافین، پنکیک، تاکو، سوپ کنسرو، آدامس و اکثر غذاهای سرخشده نیز پرهیز کنید؛ زیرا این مواد نیز ممکن است حاوی ذرت باشند.
برای جلوگیری از واکنشهای آلرژیک به ذرت، توجه به غذایی که مصرف میشود بسیار مهم است. شناخت علائم آلرژی به ذرت و درمان به موقع آن همچنین حیاتی میباشد.
درمان حساسیت به ذرت
اگر فردی علائم حساسیت به ذرت را مشاهده کرد، باید به پزشک مراجعه کند. البته تشخیص حساسیت به ذرت تنها از طریق یک آزمایش خون کار دشواری است، اما…
“`
پزشک ممکن است از شما بخواهد که نوع تغذیهتان را عوض کنید و یا اینکه ذرت را کاملاً از رژیم غذاییتان حذف کنید. اگر شما به چیزی حساسیت دارید، پزشک ممکن است داروهای ضد حساسیت برای شما تجویز کند تا به شما کمک کند. در مواردی که واکنشهای آلرژیک شدید رخ میدهد، نیاز به درمان فوری خواهید داشت. حتماً باید از داروها تحت نظر پزشک استفاده کنید.
بیشتر بخوانید:
این مطلب توسط بخش سلامت گردآوری شده است
مجله رضیم