حساسیت به روغن زیتون : ۱۳ مورد از علائم آلرژی به روغن زیتون (2 نکته مهم)

حساسیت به روغن زیتون
آلرژی و حساسیت به روغن زیتون کمتر دیده میشود. بر اساس گفتههای کلینیک مایو، بیشتر آلرژیهای غذایی به غذاهایی مثل مغزهای درختی، بادام زمینی، شیر، تخممرغ، گندم، سویا، ماهی و صدف مرتبط هستند.
یکی از علائم آلرژی به روغن زیتون حساسیت به پروتئینهای موجود در آن است.
زمانی که شخصی که به آلرژی به روغن زیتون مبتلاست روغن زیتون میخورد یا پوستش به آن تماس پیدا میکند، سیستم ایمنی بدن او شروع به واکنش میکند.
این واکنش باعث میشود بدن آنتیبادیها و هیستامین تولید کند که نتیجهاش به وجود آمدن علائم معمول آلرژی غذایی است. اگر شما به آلرژی به روغن زیتون مشکوک هستید، حتماً با پزشک مشورت کنید.
روغن زیتون یکی از بهترین و سالمترین روغنها است که میتوان از آن استفاده کرد. اما باید به مقدار نیاز و به شیوه صحیح مصرف شود.
استفاده نادرست و زیاد از حد روغن زیتون میتواند عوارض و مشکلاتی ایجاد کند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
همه ما معمولاً مصرف زیتون و روغن آن را مفید میدانیم. اما تحقیقات نشان میدهد که افراط در خوردن روغن زیتون میتواند مشکلاتی به همراه داشته باشد که در اینجا به آن اشاره میکنیم.
علائم حساسیت به روغن زیتون
1. روغن زیتون برای پوست مفید نیست
خوردن بیش از حد روغن زیتون میتواند برای بعضی از انواع پوست مشکل ساز شود. از جمله ممکن است باعث ایجاد آکنه یا جوشهای زیرپوستی شود.
2. چربیهای اشباع
روغن زیتون دارای چربیهای تک اشباع شده است. خوردن ۲ قاشق مرباخوری روغن زیتون در یک وعده غذایی میتواند مقدار چربیها را افزایش دهد و این ممکن است خطر ابتلا به بیماریهایی مثل چاقی، حمله قلبی و سرطان را بالا ببرد.
بنابراین در مصرف این روغن مفید نیز باید اعتدال را رعایت کرد.
3. التهاب
چربیهای موجود در روغن زیتون میتوانند احتمال التهاب را افزایش دهند. مقدار اسید این روغن ممکن است مقداری لیپوپلیساکارید در خون آزاد کند و هر چه این مقدار بیشتر باشد، احتمال التهاب نیز افزایش مییابد.
4. اسهال
خوردن زیاد روغن زیتون به دلیل محتوای چربی بالا میتواند باعث اسهال شود.
5. افت فشار خون
تحقیقات نشان میدهند که خوردن زیاد روغن زیتون میتواند باعث کاهش فشار خون شود. این افت فشار برای افرادی که فشار خون بالا دارند، میتواند مفید باشد، اما برای افرادی که فشار خون طبیعی دارند میتواند مشکلاتی ایجاد کند.
6. مصرف زیاد روغن زیتون برای افراد چاق توصیه نمیشود
استفاده بیش از حد از روغن زیتون ممکن است باعث انسداد در کیسه صفرا و بروز سنگ صفرا گردد. همچنین ممکن است موجب افزایش وزن نیز شود.
علائم آلرژی به روغن زیتون
7. اگزما
اگزما یک نوع التهاب پوستی است که وقتی پوست با روغن زیتون تماس میگیرد، ایجاد میشود. سلولهای خاصی در پوست مواد شیمیایی مثل هیستامین را آزاد میکنند تا پروتئینهای موجود در روغن زیتون را از بین ببرند. این کار باعث التهاب و خارش شدید پوست میشود. اگزما معمولاً در مناطقی که پوست با روغن زیتون تماس پیدا کرده، ظاهر میشود و میتواند به نقاط دیگر بدن هم سرایت کند. برای درمان اگزما معمولاً از کرمهای هیدروکورتیزون، لوسیونهای کورتیکواستروئید و مرطوبکنندهها استفاده میشود.
8. کهیر
کهیر به تاولهایی گفته میشود که به دلیل افزایش هیستامین در نزدیکی سطح پوست به وجود میآید. کهیر میتواند در اندازهها و اشکال مختلف ظاهر شود و معمولاً دارای حاشیه مشخصی است. اگر کهیر را فشار دهید، مرکز آن سفید میشود. کهیر ممکن است به طور ناگهانی و بدون هیچ دلیلی به نقاط مختلف بدن برود. معمولا کهیر چند ساعت باقی میماند و معمولاً ظرف ۲۴ ساعت از بین میرود. اگر کهیر بهبود نیافت، ممکن است نیاز به درمان پزشکی داشته باشد.
9. آسم
علائم آسم در افرادی که به روغن زیتون حساسیت دارند، رایج است. این علائم میتواند شامل تنگی نفس، درد در قفسه سینه، خسخس و سرفه باشد. افزایش هیستامین در ریهها باعث تورم و التهاب شده و تنفس را سخت میکند. برای کاهش التهاب در مجاری تنفسی و بهبود تنفس، معمولاً از داروهای استنشاقی استفاده میشود.
10. مشکلات گوارشی
یکی از شایعترین علائم آلرژی به روغن زیتون، مشکلات گوارشی است که شامل نفخ، دلدرد، تهوع، استفراغ و اسهال میشود. ممکن است بعد از مصرف روغن زیتون، فرد دلدرد شدیدی را تجربه کند. تنها راه درمان این حالت صبر کردن تا زمانی است که مواد به طور کامل از بدن دفع شود.
11. آنافیلاکسی
بر اساس هشدار کلینیک مایو، هر نوع آلرژی غذایی میتواند منجر به آنافیلاکسی شود. آنافیلاکسی یک واکنش شدید و خطرناک است که میتواند جان فرد را تهدید کند. اگر پس از مصرف روغن زیتون دچار افت فشار خون یا افزایش ضربان قلب شدید، فوراً با اورژانس تماس بگیرید.
12. حساسیت به اصل نبودن روغن زیتون
اگرچه احتمال اینکه روغن زیتون اصل باعث مشکل شود، کم است، اما باید به ترکیب محصولاتی که بیکیفیت هستند و درصد کمی از روغن زیتون اصل دارند، توجه کرد. این میتواند برای مصرفکنندگان مشکلساز شود. بنابراین پیشنهاد میشود که از مصرف روغن زیتون تا زمانی که از مکان معتبر تهیه نشده است، خودداری کنید. همچنین بهتر است روغن زیتون را در ظروف تیره نگهداری کنید چرا که روغن زیتون نسبت به نور حساس است و نور میتواند خواص آن را کاهش دهد.
۱۳. حساسیت به درخت زیتون
تا حالا کمتر کسی را دیدهایم که با دانه زیتون مشکل داشته باشد، اما بعضی از افراد در کنار درخت زیتون دچار حساسیت در دهان و گلوی خود میشوند.
کاهش وزن، بیخوابی و مشکلات تنفسی از جمله مشکلاتی هستند که ممکن است فرد با مصرف بیش از حد دانههای زیتون دچارش شود.
گرما دادن به روغن زیتون میتواند باعث ناپایداری آن شود. این مسئله ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش دهد.
استفاده نادرست از روغن زیتون
سرخ کردن با روغن زیتون
اگر روغن زیتون را خیلی گرم کنید، تمام مزایایی که دربارهاش گفتهایم از بین خواهد رفت.
با حرارت زیاد، مواد سمی از روغن زیتون آزاد میشود که برای سلامتی مضر هستند.
همچنین، حرارت بالا باعث از بین رفتن امگا۳ و آنتیاکسیدانهای موجود در روغن زیتون میشود.
اگر عادت دارید با حرارت زیاد آشپزی کنید، بهتر است از روغن زیتون استفاده نکنید.
زیرا روغن زیتون دمای دود پایینی دارد و زمانی که روغن در هنگام سرخ کردن شروع به دود کردن میکند، مزایای آن کاهش مییابد و دیگر برای سلامتی مفید نخواهد بود.
نقطه دود روغن زیتون: این دما جایی است که روغن شروع به دود کردن میکند و برای روغن زیتون بین ۳۶۵ تا ۴۲۰ درجه فارنهایت است.
وجود فلزات سنگین
فلزاتی مانند سرب، لیتیم و قلع در دانههای زیتون وجود دارند، اما معمولاً مقدار آنها به اندازهای نیست که نگران کننده باشد و همیشه کمتر از حد مجاز هستند. بنابراین این موضوع تنها یک هشدار برای مصرف متعادل روغن زیتون است و مانع استفاده از آن نمیشود.
بیشتر بخوانید :