حساسیت به کیوی و شیوع آن در کودکان (2 نکته مهم)

آشنایی با مشکلات ناشی از حساسیت به کیوی
حساسیت به کیوی یکی از آلرژیهای نسبتاً رایج است که بیشتر در کودکان مشاهده میشود. این گروه سنی به دلیل خطر بالاتر بروز عوارض جانبی ناشی از حساسیت، باید مراقب باشند. کیوی بیش از ۳۰ سال است که به عنوان یک ماده حساسیتزا در بعضی افراد شناخته شده است. واکنشهای حساسیتی که برخی افراد به کیوی نشان میدهند به علت اختلال در سیستم ایمنی بدن آنها بروز میکند.
کارشناسان تغذیه به خاطر ارزش غذایی کیوی و وجود ویتامینها و مواد معدنی مفید، مصرف این میوه را توصیه میکنند. اما کیوی دارای ترکیبات حساسیتزایی است و افرادی که به آن حساس هستند، پس از خوردن این میوه ممکن است دچار واکنشهای آلرژیک شوند. این واکنشها میتواند شامل علائم خفیف یا حتی در موارد شدید، واکنشهای خطرناک باشد. در ایران، مردم معمولاً از کیوی به صورت خام، در بستنی، دسرها، ماست، آبمیوهها و سسها استفاده میکنند.
در سالهای اخیر، دلایل مختلفی باعث افزایش آلرژی به مواد غذایی مختلف شده است. قبلاً در مورد دو نوع آلرژی مهم در نوزادان، یعنی آلرژی به پروتئین شیر و گلوتن گندم صحبت کردهایم، اماอาหารەت غذایی دیگری نیز میتواند حساسیت ایجاد کند، مانند حساسیت به کیوی که در میان کودکان رو به افزایش است.
حساسیت به کیوی میتواند خطر ابتلا به آلرژی لاتکس را افزایش دهد. اگر به کیوی حساس هستید، احتمالاً به موز، آووکادو و یا شاهبلوط هم حساسیت خواهید داشت. در موارد نادر، این حساسیت میتواند منجر به آنافیلاکسی شود، که یک نوع واکنش دفاعی خطرناک است. کیوی که به آن انگور فرنگی چینی هم گفته میشود، اگر حساسیتی به آن ندارید، میتوانید آن را به رژیم غذایی سالم خود اضافه کنید.
دلایل حساسیت به کیوی
در کیوی و بعضی مواد غذایی دیگر مانند ماهی، بادمجان، گوجهفرنگی، قارچ، آجیل، شکلات و خربزه، مادهای به نام هیستامین وجود دارد که علت بروز علائمی مانند خارش، سوزش، قرمزی، عطسه و آبریزش بینی است. زمانی که شما این مواد غذایی را مصرف میکنید، هیستامین وارد خون شما میشود و بدن با آنزیمهای خاصی آن را تجزیه میکند. اگر بدن درست این آنزیمها را ترشح نکند یا نتواند هیستامین را تجزیه کند، واکنشهای آلرژیک بروز میکند که با علائمی که اشاره شد، خود را نشان میدهد.
افرادی که سابقه حساسی دارند و همچنین کودکان، بیشتر در معرض انواع آلرژی هستند. به عنوان مثال، اگر کودکتان به پروتئین تخممرغ حساسیت دارد، احتمال اینکه با خوردن گوجهفرنگی نیز علائم آلرژی در او بروز کند، بیشتر است. به عبارت دیگر، اگر بدن فردی گرفتار آلرژی باشد، مواد غذایی حاوی هیستامین میتوانند حساسیت موجود را تشدید کنند، حتی اگر فرد به آن ماده حساسیت نداشته باشد.
علائم و نشانههای حساسیت به کیوی
افراد مبتلا به آلرژی غذایی ممکن است در ابتدا علائم خفیفی را تجربه کنند، ولی با افزایش تماس با این نوع غذا، این علائم ممکن است شدیدتر شوند. نخستین نشانههای آلرژی به کیوی که معمولاً خفیف هستند، شامل:
- خارش پوست
- احساس خارش یا سوزنسوزن شدن در دهان، گلو، زبان و لبها
واکنشهای حساسیت به کیوی میتواند جدی باشد و در صورت عدم درمان، خطرناک خواهد بود. علائم واکنشهای شدید به کیوی عبارتند از:
- سوزنسوزن شدن در دهان و گلو که ممکن است منجر به تورم شود
- بیحسی در زبان، لبها یا گلو
- مشکلات تنفسی
- درد شکم و گرفتگی عضلات
- تهوع، استفراغ، یا اسهال
- افت ناگهانی
“`html
این واکنش های شدید ممکن است به شوک آنافیلاکتیک منجر شده و نیاز به کمک فوری پزشکی داشته باشند.
مواد حساسیتزای کیوی
مواد آلرژیزا در میوه کیوی علاوه بر بافت آبدار آن، در دانههای سیاه رنگ آن نیز وجود دارد. براساس آخرین اطلاعات، حدود ۱۳ نوع ماده حساسیتزا در میوه کیوی در پایگاه جهانی آلرژنها (www.allergen.org) ثبت شده با نامهای Act d 1 تا Act d 13. مواد حساسیتزای کیوی ممکن است با برخی دیگر از آلرژنها در مواد غذایی یا گرده گیاهان مشابه در ارتباط باشد. به عبارتی دیگر، حساسیت به کیوی میتواند باعث واکنش متقابل با دیگر مواد غذایی شود.
تفاوت حساسیت به کیوی خام و پخته
آمار نشان میدهد که حدود ۱۰ درصد از بچهها در سنین مدرسه به کیوی آلرژی دارند و در بچههای زیر ۶ سال نیز بهتر است تست آلرژی انجام شود. برای این کار، تست پوستی با استفاده از کیوی خام انجام میشود. اکثر کودکانی که به کیوی آلرژی دارند با این تست شناسایی میشوند؛ اما گاهی برخی از بچهها به این تست واکنشی نشان نمیدهند ولی با خوردن کیوی خام دچار علائم آلرژیک میشوند. چرا تاکید بر کلمه خام داریم؟ زیرا بعضی از بچهها که به کیوی آلرژی دارند، با پخته شدن آن دیگر هیچ گونه علائمی از خود نشان نمیدهند و میتوانند آن را مصرف کنند.
حساسیت به کیوی در کودکان
ریسک ورود به آلرژی کیوی در کودکان ممکن است بیشتر از بزرگسالان باشد. والدین اغلب تلاش میکنند تا از ابتلای کودکان به آلرژیهای غذایی جلوگیری کنند. کیوی معمولاً به عنوان یک میوه سالم و مغذی برای کودکان در نظر گرفته میشود، اما والدین باید به یاد داشته باشند که بدن کودک ممکن است به آن حساسیت نشان دهد. ممکن است کودک به برخی غذاها آلرژی داشته باشد و سیستم ایمنی او به این شکل واکنش نشان دهد. نشانههای آلرژیک ممکن است از خفیف تا شدید متفاوت باشد و شامل موارد زیر خواهند بود:
- پوسته پوسته شدن پوست
- وجود نواحی قرمز روی پوست
- بثورات یا کهیر
- گریه بیش از حد
- تحریکپذیری
- مشکلات تنفسی
در این مواقع، والدین ممکن است متوجه نوعی اختلال در دستگاه گوارش کودک شوند. احتمال بروز اسهال، استفراغ و درد شکم نیز در کودکان به هنگام مصرف بعضی غذاها وجود دارد و باید تحت نظر پزشک قرار گیرد.
تشخیص خانگی حساسیت به کیوی در کودکان
برای انجام تست پوستی، کافی است مقداری کیوی خام را روی پوست کودک بمالید. چند دقیقه منتظر بمانید؛ اگر پوست قرمز شد یا کهیر زد، یا احساس سوزش و خارش داشت، بدین معناست که کودک شما به آن حساسیت دارد.
کیوی میوهای ضروری و حیاتی برای کودکان نیست. درست است که مانند دیگر میوهها دارای مواد مغذی و ویتامینهاست، اما حذف آن از رژیم غذایی کودک مشکلی به وجود نمیآورد و میتوان مواد مغذی آن را از منابع دیگر تأمین کرد. بنابراین، اگر کودک شما علائم حساسیت به کیوی را دارد، باید از برنامه غذاییاش حذف شود.
در بسیاری از موارد، این نوع حساسیتها با گذشت زمان برطرف میشوند. برای اینکه مشخص شود آیا آلرژی در کودک شما باقی مانده یا از بین رفته است، حداقل باید سه ماه صبر کنید و سپس…
“““html
دوباره تست را تکرار کنید. ولی به یاد داشته باشید که معمولاً زمان لازم برای از بین رفتن آلرژی بین 6 ماه تا یک سال است. بعد از پایان 6 ماه، ممکن است واکنشهای آلرژیک بدن به شکلهای متفاوتی ظاهر شود و آلرژیهای فصلی هم ممکن است پس از این زمان از بین بروند.
نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که اگر کودک شما آلرژی دارد، یعنی به برخی مواد غذایی حساس است، مثلاً به پروتئین شیر، تخممرغ یا هر غذای دیگری، بدن او ممکن است به این مواد واکنش نشان دهد و احتمال دارد که به آلرژیهای دیگری هم مبتلا باشد. بنابراین هرگز تست کیوی را برای او انجام ندهید، چون بدن او احتمالاً نسبت به این میوه هم پاسخ منفی خواهد داد، حتی اگر به هیستامین حساسیت نداشته باشد. پس بهتر است کمی صبر کنید و زمانی که آلرژی او بهبود یافت، میتوانید از خوراکیهای حاوی هیستامین استفاده کنید.
تشخیص پزشکی حساسیت به کیوی
تشخیص آلرژی به میوه کیوی با بررسی پزشک متخصص و آگاهی از تاریخچه بیماری انجام میشود. پزشک معمولاً برای تشخیص دقیقتر، آزمایشهای پوستی و خونی را پیشنهاد میدهد. برای اطلاعات بیشتر درباره این آزمایشها، میتوانید به نوشتار مربوط به آزمایشهای خونی و پوستی برای تشخیص بیماریهای آلرژیک مراجعه کنید.
پیشگیری و درمان آلرژی و حساسیت به میوه کیوی
برای جلوگیری و کنترل حساسیـت به کیوی، بهترین راه پرهیز از خوردن این میوه است. البته این پرهیز باید پس از تأیید پزشک و بر اساس نتایج آزمایشها باشد. افرادی که به کیوی حساسیت دارند باید از مصرف و تماس با این میوه، بهویژه به صورت خام، خودداری کنند! همچنین باید توجه داشت که برخی مواد حساسیتزای دیگر مانند گرده گیاهان یا لاتکس میتوانند با مواد موجود در کیوی مشابهت داشته باشند، بنابراین افراد حساس باید از این مواد هم دوری کنند.
برای درمان علائم آلرژیک ناشی از مصرف یا تماس با کیوی، اگر این علائم چندان شدید نباشند، پزشک معمولاً داروهای آنتیهیستامین یا پمادهای موضعی استروئیدی تجویز میکند. ولی اگر علائم درمانپذیر نباشند و شدت بیشتری داشته باشند، ممکن است نیاز به درمانهای فوری وجود داشته باشد که درباره آن در نوشتار داروهای اورژانسی برای واکنشهای شدید آلرژیک توضیحاتی داده شده است.
توصیههای مهم درباره کنترل و پیشگیری از حساسیت به کیوی
- اگر به میوه کیوی حساسیت دارید، توصیه میشود از مصرف میوه خام و هر غذایی که حاوی آن است، خودداری کنید!
- افرادی که به کیوی حساس هستند باید در مصرف آبمیوهها، بهویژه آبمیوههای مخلوط، دقت کنند. حتی مقدار کمی از آب کیوی در این نوع آبمیوهها ممکن است باعث بروز واکنشهای آلرژیک شود.
- اگر به لاتکس حساسیت دارید، از مصرف و تماس با کیوی پرهیز کنید.
- اگر به گرده برخی از گیاهان، مانند گرده درخت غان یا بعضی چمنها، حساسیت دارید، در مصرف کیوی دقت نمایید. فهرستی از گیاهانی که گرده آنها با کیوی همپوشانی دارد را میتوانید در نوشتار راهنمای واکنش متقابل مواد حساسیتزا مطالعه کنید!
- برای کودکان آلرژیک، مصرف کیوی باید با احتیاط انجام شود! در اولین بار فقط مقدار کمی از کیوی داده شود و اگر واکنش آلرژیک نداشتند، میتوان مقدار بیشتری از کیوی را مصرف کرد.
بیشتر بخوانید:
گردآوری توسط بخش سلامت
مجله رضیم
سایت رضیم
“`