دارو های گیاهی

حساسیت و آلرژی زایی مصرف گرده گل چگونه است ؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

آلرژی و حساسیت مصرف گرده گل

مکمل غذایی گرده گل در طب سنتی و علوم تغذیه کاربردهای مختلفی دارد. تا الان تحقیقات زیادی درباره ارزش غذایی گرده گل به عنوان یک مکمل طبیعی انجام شده است که نتایج آن گاهی با یکدیگر متفاوت بوده‌اند!

گرده گل چیست ؟

به طور دقیق‌تر، دانه‌های گرده کوچک هستند و سلول‌های جنسی نر در کیسه‌های گرده گیاهان گلدار شکل می‌گیرند و درون شیپور گل که غالبا طویل است، رشد میکنند.

رشد به داخل کیسه تخمدان گل ادامه می‌یابد و در آنجا یک سلول تخمک با نطفه ترکیب شده و بارور می‌شود.

توجه داشته باشید که تنوع گرده بسیار زیاد است و برخی از نمونه‌ها مانند گرده کاج و صنوبر خاصیت غذایی کمتری دارند.

برای رشد لاروهای زنبورعسل، مطالعات نشان داده که گرده از نظر پروتئین، چربی، مواد معدنی و ویتامین‌ها غنی است و با سایر غذاهای اصلی مقایسه شده است.

اگر گرده با غذاهایی مثل گوشت گاو، جوجه سرخ شده، لوبیای پخته، نان گندم، سیب، کلم خام و گوجه فرنگی مقایسه شود، می‌بینیم که از نظر مواد مغذی غنی‌تر است و میزان پروتئین و مواد معدنی آن حتی بیشتر از گوشت و لوبیا است و معمولاً گرده حاوی بیش از 10 برابر ویتامین‌ها و ریبوفلاوین و چندین برابر نیاسین می‌باشد.

گرده معمولاً در مقادیر کم برای تامین نیاز روزانه ویتامین‌ها و پروتئین‌ها مصرف می‌شود، و می‌توان آن را به عنوان یک منبع مکمل غذایی استفاده کرد.

خواص گرده گل

  1. کاهش استرس: این ماده غذایی به دلیل ترکیبات مفید جدیدی که دارد، به تنظیم احساسات کمک کرده و به فرد کمک می‌کند تا با استرس‌های روزمره مقابله کند.
  2. افزایش قوا و استحکام بدن: گرده گل انرژی و قدرت بدنی فرد را افزایش می‌دهد. ورزشکاران بر این باورند که مصرف گرده گل به آنها سرعت و چابکی بیشتری می‌دهد و انرژی لازم برای تمرینات ورزشی را فراهم می‌کند.
  3. تاثیرات ضد پیری: در گذشته، مصریان و چینی‌ها اعتقاد داشتند که گرده گل به حفظ جوانی کمک می‌کند. امروزه نیز اثر مثبت آن تایید شده چون هم به استحکام بدن کمک می‌کند و هم زیبایی پوست و مو را بهبود می‌بخشد. گرده گل همچنین کمک می‌کند تا حافظه و تمرکز تقویت شود و برای سالمندان بسیار مفید است.
  4. تاثیر گرده گل بر آلرژی: گرده گل می‌تواند علائم آلرژی و تب یونجه را در افراد مبتلا کاهش دهد. توصیه می‌شود که برای بهره‌مندی بیشتر از فوائد گرده گل، از نوع محلی آن استفاده شود و افراد مبتلا به آلرژی از شش هفته قبل از شروع فصل آلرژی آن را مصرف کنند.
  5. کنترل کننده وزن: یکی از مزایای مهم گرده گل، تأثیر آن در کنترل وزن است. این ماده با تحریک غده هیپوتالاموس به تنظیم و کنترل وزن کمک می‌کند.
  6. تنظیم کننده عمل روده: گرده گل به عملکرد طبیعی روده کمک کرده و می‌تواند غنی باشد، به خصوص نوعی که از زنبورداران جمع‌آوری می‌شود. گاهی اوقات آن را پلیس روده می‌نامند.
  7. درمان یبوست: گرده گل تأثیر خوبی در درمان یبوست دارد. افرادی که از یبوست رنج می‌برند، به آنان توصیه می‌شود که دو بار در سال و هر بار به مدت یک ماه از گرده گل استفاده کنند. مقدار مصرف به طور متوسط 30 گرم (دو قاشق سوپ خوری) در روز است. افرادی که نمی‌توانند این مقدار را در یک وعده مصرف کنند، می‌توانند آن را به چند وعده تقسیم کنند.

“““html

  • آرامبخش اعصاب: در بیماری‌های فشار خون بالا و بیماری‌های سخت عصب‌ها و غدد داخلی، مصرف مخلوط عسل و گرده به نسبت ۱ به ۱ یا ۲ به ۱ نتایج خوبی به همراه داشته است.
  • رفع کم‌خونی: گرده گل در درمان کم‌خونی‌های خطرناک و کاهش فشار خون تاثیر دارد و میزان هموگلوبین و سلول‌های قرمز خون را افزایش می‌دهد.
  • اشتها آور: گرده گل باعث افزایش اشتها و آمادگی برای فعالیت می‌شود.
  • رفع حساسیت: کسانی که به گرده گل حساسیت دارند، اگر عسل یا موم‌هایی که مقداری گرده در آن‌ها وجود دارد، مصرف کنند، به تدریج حساسیت آن‌ها کاهش می‌یابد و بهتر می‌شوند.

حساسیت و آلرژی زایی مصرف گرده گل چگونه است؟

گرده گل در گیاهان

برای درک بهتر از گرده گل و ویژگی‌های آلرژی‌زایی آن، ابتدا درباره ماهیت گرده گل و نقش آن در گیاهان توضیح داده می‌شود.

حساسیت و آلرژی زایی مصرف گرده گل چگونه است ؟ (2 نکته مهم)

گرده گل همان سلول نر در گیاهان گلدار است که برای باروری آن‌ها ضروری است.

اندازه، شکل، ساختار و تزئینات دانه‌های گرده در گیاهان باهم متفاوت است و از این تفاوت‌ها برای شناخت و دسته‌بندی گیاهان استفاده می‌شود.

جمع آوری گرده گل توسط زنبورهای عسل

زنبور عسل وقتی به یک گل می‌رسد، بر روی آن نشسته و با آرواره‌ها و پاهای جلوی خود به سرعت گرده‌ها را از روی پرچم گل جمع می‌کند و کمی عسل که از کندو آورده است، به آن‌ها اضافه کرده تا مرطوب شوند.

قسمت‌های بزرگ و عریض کف پای زنبور دارای تورهای ریزی هستند که شانه گرده نامیده می‌شوند.

زنبورها از این شانه‌ها برای تمیز کردن پاهای خود در حین پرواز استفاده می‌کنند. با استفاده از یک حرکت خاص در پای خود، گرده‌های جمع‌آوری شده را به سبدهای گرده منتقل می‌کنند.

سبدهای گرده گل در پاهای زنبور با پرزهای بلندی پوشیده شده‌اند و در واقع مناطق تو رفته‌ای در قسمت بیرونی ساق زنبور هستند.

وقتی که سبدها پر می‌شوند، این گرده‌های زرد رنگ فشرده می‌شوند و به شکل دانه‌های کوچک در می‌آیند.

زنبورهای عسل با پرواز در میان گل‌ها گرده‌ها را جمع‌آوری کرده و آن‌ها را به عنوان غذا به کندو می‌برند.

علاوه بر این، یکی دیگر از وظایف مهم زنبورهای عسل گرده‌افشانی برخی از گیاهان در طبیعت است.

حساسیت و آلرژی زایی مصرف گرده گل چگونه است؟

مصرف گرده گل (گرده درمانی) به عنوان مکمل غذایی انرژی‌زا

پیشینه استفاده از گرده گل در انسان یا همان “گرده درمانی” به حدود ۴۰ سال پیش برمی‌گردد، زمانی که ورزشکاران فنلاندی در المپیک ۱۹۷۲ میلادی اعلام کردند که مصرف گرده گل تأثیر مثبتی بر استقامت و عملکردشان داشته است!

همچنین در سال ۱۹۸۸ در روسیه، تحقیقی انجام شد که نشان می‌داد سربازان ارتش روسیه روزانه ۵۰ گرم گرده گل قبل از ناهار مصرف می‌کردند.

در این تحقیق، وزن، نبض، و عملکرد ریه‌های افراد قبل و بعد از برنامه‌های نظامی سنجیده می‌شود.

نتایج نشان داد که گرده گل می‌تواند در بازتوانی و به عنوان یک مکمل نیروبخش پس از دوره‌های فشار فیزیکی، و همچنین بهبود وضعیت روانی، مورد استفاده قرار گیرد!

امروزه با مشخص شدن ارزش غذایی گرده گل، مصرف این مکمل غذایی طبیعی یا گرده گل که توسط زنبورها جمع‌آوری می‌شود، برای کسب انرژی مورد توجه قرار گرفته است.

اکنون مصرف گرده گل به همراه عسل به عنوان یک مکمل طبیعی انرژی‌زا در سراسر جهان رواج یافته است!

مصرف گرده گل به عنوان مکمل غذایی برای برخی از ورزشکاران حدود ۲۰ تا ۴۰ گرم در روز به صورت مخلوط با عسل است.

“““html

این مقدار مصرف ممکن است در برخی موارد به ۲۰ تا ۵۰ گرم گرده گل در روز نیز افزایش یابد.

در کشاورزی و صنایع غذایی امروزی، جمع‌آوری گرده‌ها و فروش آن‌ها به عنوان مکمل غذایی مزایا و سود زیادی دارد.

چرا که گرده گل‌ها به عنوان یک منبع طبیعی و غنی پروتئینی می‌توانند جایگزین پروتئین‌های حیوانی شوند.

اما جالب اینجاست که این پروتئین‌های گرده گیاهان در بعضی افراد حساس می‌توانند عامل ایجاد آلرژی‌های تنفسی یا غذایی باشند!

مصرف گرده گل برای بیشتر افراد، به ویژه ورزشکاران، ممکن است باعث تغییرات مثبت در عملکرد بدن و افزایش انرژی شود، اما می‌تواند تغییراتی در سیستم ایمنی بدن ایجاد کند و منجر به بروز واکنش‌های ناخواسته گردد.

حساسیت و آلرژی زایی مصرف گرده گل چگونه است؟

خصوصیات گرده گل از نظر ارزش غذایی

گرده‌های گل که زنبورها جمع‌آوری می‌کنند بسته به نوع گیاهان هر منطقه متفاوت هستند.

این گرده‌ها منبع غذایی برای زنبورهای جوان به شمار می‌روند و شامل حدود ۲۵ تا ۳۵ درصد پروتئین، ۳۰ تا ۵۵ درصد کربوهیدرات، ۱ تا ۲۰ درصد لیپید و همچنین مقادیر کمی از مواد معدنی و ویتامین‌ها هستند.

در طبیعت و صنایع غذایی، گرده گل به عنوان یک منبع مغذی با پروتئین بالا شناخته می‌شود.

حدود نیمی از پروتئین‌های گرده گل به صورت آمینو اسیدهای آزاد وجود دارند که بدن به راحتی می‌تواند آن‌ها را جذب کند.

این نوع پروتئین با قابلیت جذب بالا می‌تواند به خوبی نیاز فرد به پروتئین را تأمین کند.

در طب سنتی چین و هند نیز گرده گل به عنوان یک ماده مغذی و انرژی‌زا شناخته می‌شود! دلیل محبوبیت گرده گل همانطور که قبلاً گفته شد، مقادیر بالای پروتئین آن است که حتی بیشتر از منابع پروتئینی حیوانی است!

به‌طور کلی گرده گل‌ها نسبت به گوشت، تخم‌مرغ و پنیر با وزن مساوی، اسیدهای آمینه بیشتری دارند. اعتقاد بر این است که تمام عناصر ضروری برای زندگی انسان در گرده گل‌ها وجود دارد!

گرده گل برای تب یونجه و آلرژی‌ها نیز می‌تواند درمان مؤثری باشد؛ البته باید حداقل ۶ هفته قبل از شروع فصل آلرژی مصرف شود و در صورت اثربخش بودن، مصرف آن در طول فصل نیز ادامه یابد.

واکنش‌های آلرژیک بعد از مصرف گرده گل‌ها

گرده گل هایی که توسط زنبورها جمع‌آوری می‌شوند، علاوه بر خود گرده، معمولاً شامل قطعات بدن زنبور، سایر حشرات، قارچ‌ها، باکتری‌ها و باقی‌مانده‌های فضولات و بزاق زنبورها نیز هستند.

افزایش مصرف مکمل غذایی گرده گل (Bee Pollen) با افزایش بروز واکنش‌های آلرژیک (مثل کهیر، آنژیوادم، شوک آنافیلاکسی، علائم گوارشی مانند تهوع، درد شکم و یا اسهال) همراه بوده است!

استفاده از گرده گل‌ها به عنوان منبع غذایی، به‌ویژه در فصل گرده‌افشانی گیاهان، زمانی که افراد حساس بیشتر در معرض گرده‌های آلرژی‌زا قرار دارند، می‌تواند منجر به بروز واکنش‌های شدید آلرژیک و حتی شوک آنافیلاکسی شود!

شایان ذکر است که این مکمل غذایی معمولاً شامل انواع مختلف گرده درختان، علف‌های هرز و چمن‌ها است.

بنابراین مصرف‌کنندگان این گرده‌ها ممکن است بعد از مصرف این مکمل غذایی با انواع مختلف پروتئین‌های موجود در گرده گیاهان مواجه شوند که برخی از آن‌ها نیز آلرژی‌زا هستند!

با این حال، برخی متخصصان تغذیه معتقدند که آلرژی به گرده‌های جمع‌آوری شده توسط زنبور عسل خیلی نادر است و عوارض آلرژیک معمولاً فقط در افرادی که به ۸ یا ۹ ماده غذایی آلرژی دارند، بروز می‌کند.

با این حال، تاکنون گزارش‌های متعددی از بروز شوک آنافیلاکسی بعد از مصرف گرده گل‌ها ثبت شده است.

به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۲ گزارشی از بروز شوک آنافیلاکسی پس از مصرف گرده گل‌ها (Bee Pollen) منتشر شد!

محققان در آن گزارش معتقد بودند احتمال بروز چنین واکنش‌هایی با مصرف گرده گل‌ها بدون مشورت با پزشک در آینده بیشتر خواهد بود!

اما آنچه مسلم است، تحقیقات نشان داده‌اند که بروز واکنش‌ها…

“`

در افرادی که حساسیت دارند، بعد از مصرف مکمل غذایی گرده گل‌ها (Bee Pollen)، به ویژه در فصل گرده‌افشانی گیاهان آلرژی‌زا، احتمال بروز واکنش‌ها و عوارض آلرژیک بیشتر است، زیرا در این زمان میزان گرده در هوا زیاد است.

بنابراین، یک نکته مهم در مورد مصرف مکمل‌های غذایی طبیعی این است که بعد از تهیه این محصولات از فروشگاه‌های معتبر، حتماً قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید، به ویژه اگر فردی آلرژیک باشید یا بیماری خاصی داشته باشید!

بیشتر بخوانید :

نتیجه :

نیاز به ساخت واکسن از گرده گل‌های مضر نیست، چون فواید عسل بسیار بیشتر از گرده گل است.
عسل ثابت شده که نه تنها علائم تب یونجه را کاهش می‌دهد، بلکه علائم عمومی آلرژی را هم بهتر می‌کند و کمک به تنظیم واکنش بدن شما به محیط اطراف می‌کند. این موضوع نشان می‌دهد که درمان آلرژی با عسل و گرده گل ممکن است.

اگرچه تحقیقات نشان می‌دهد که عسل ماده غذایی مفیدی است و دانشمندان این مورد را سال‌ها پیش شناسایی کرده‌اند، «سازمان غذا و داروی آمریکا به فروشگاه‌ها اجازه نمی‌دهد که درباره خواص گرده گل برای سلامتی ادعا کنند، زیرا هنوز این ادعاها به صورت قطعی ثابت نشده است» و برای اثبات آن نیاز به تحقیق‌های زیاد و هزینه‌های بسیاری وجود دارد.
تا زمانی که دانشمندان درباره فواید عسل برای بدن انسان به نتیجه برسند، همواره می‌توانید عسل و گرده گل را مصرف کنید. حتی اگر در این مورد تردید دارید، چیزی برای از دست دادن نخواهید داشت.

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا