خاصیت ریشه قسنی برای سلامتی و زیبایی (2 نکته مهم)

“`html
در طب سنتی، قسنی یا گیاه باریجه، گیاهی با طبع گرم و خشک است و برای درمان مشکلاتی مانند یبوست، سرماخوردگی و تنگی نفس استفاده میشود. در این مطلب بیشتر با خواص ریشه قسنی آشنا خواهیم شد.
آشنایی با خواص ریشه قسنی
قسنی یا باریجه یکی از گیاهان دارویی مفید است که بخصوص صمغ و ریشه آن خواص زیادی دارد. طبع این گیاه گرم و خشک است. شیره آن از طریق بریدن ساقه گیاه بیرون میآید و معمولاً در اواخر بهار و اوایل تابستان جمعآوری میشود. در ابتدا رنگ آن سفید است و با گذشت زمان به رنگ قرمز و قهوهای تبدیل میشود.
در زبان کردی و گویش کرمانجی، به این گیاه قسنی، قاسنی یا قاصنی میگویند و در برخی مناطق دیگر به آن بالانیو گفته میشود. مردم کوه دنا نیز نام انگدون را به آن میدهند. این گیاه در طب سنتی به عنوان درمانی برای تقویت معده، کاهش تشنج و مشکلات تنفسی معرفی میشود.
در سایر فرهنگها هم از این گیاه برای درمان تنگی نفس و سرفه مزمن استفاده کردهاند. همچنین طبق گفتههای گذشته، باریجه یا قسنی دارای خاصیت تقویتکننده است و در درمان مشکلات عصبی به کار میرود. این گیاه از خانواده چتریان است و از شیره ریشهاش مادهای خوشبو به نام گالبانوم به دست میآید که در داروسازی نیز کاربرد دارد. همچنین در عطرسازی این ماده به کار میرود که خاصیت ماندگاری عطر را افزایش میدهد. تا به حال با خواص ریشه قسنی بیشتر آشنا میشوید.
۱. کمک به جوانسازی پوست
یکی از ویژگیهای مهم ریشه قسنی، کمک به جوانسازی و زیبایی پوست است. عصاره این گیاه دارای ویتامینها و املاح ضروری برای پوست است و به تولید کلاژن کمک کرده و خاصیت آنتیاکسیدانی دارد. این خواص باعث کاهش چین و چروک و افتادگی پوست میشود. عصاره قسنی همچنین در زنان باردار برای درمان کشیدگیهای پوستی مفید است و پوست را جوان و زیبا میکند. علاوه بر این، عصاره قسنی میتواند آثار زخمها را از بین ببرد. برای بهبود زخمها و تغییرات پوستی، از روغن یا عصاره باریجه میتوان استفاده کرد. برای بهرهمندی از خواص ریشه قسنی، کافی است که چند هفته، دو بار در روز عصاره آن را روی ناحیه مورد نظر بمالید و ماساژ دهید و بعد از مدتی تأثیر آن را مشاهده کنید.
۲. کمک به سم زدایی بدن
سمزدایی از دیگر خواص ریشه گیاه قسنی است. این گیاه حاوی ترکیباتی است که به فرآیند سمزدایی کمک کرده و اندامهایی مانند کبد و کلیهها را پاکسازی و تقویت میکند. همچنین در پاکسازی خون مؤثر است و به ترشح هورمونها برای درمان مشکلات پوستی ناشی از عفونت کمک میکند.
۳. درمان سنگ کلیه
یکی از فواید دیگر گیاه قسنی، کمک به خرد کردن سنگهای کلیه است. برای دانستن میزان مصرف عصاره این گیاه برای درمان سنگ کلیه، بهتر است با پزشک طب سنتی مشورت کنید. گفته میشود که ترکیب آن با عسل میتواند تأثیر بیشتری داشته باشد.
۴. رفع گرفتگی عضلات
گیاه قسنی خاصیت ضد اسپاسم و ضد گرفتگی عضلات دارد. عصاره ریشه این گیاه میتواند به بهبود گرفتگیهای شایع مانند گرفتگی روده و عضلات و همچنین برای تسکین مشکلات تنفسی کمک کند. درمان گرفتگی عضلات مهم است زیرا عدم درمان میتواند مشکلات زیادی را برای بدن به وجود آورد. برای کاهش فشار عضلانی و تسکین سیستم عصبی مرکزی نیز میتوان از عصاره قسنی استفاده کرد.
۵. رفع گرفتگی و احتقان
رفع احتقان و گرفتگی مجاری تنفسی هم یکی دیگر از خواص گیاه قسنی است. اگر شما دارای مشکلاتی مانند برونشیت، آسم، سرماخوردگی یا سرفههای شدید هستید، عصاره قسنی میتواند به شما کمک کند تا مشکلات تنفسیتان بهبود یابد.
“`
گیاه قسنی یا باریجه یک گیاه دارویی است که خواص بسیاری دارد. این گیاه به عنوان ضد عفونی کننده و ضد باکتری شناخته می شود و می تواند به درمان عفونت های ریه، حنجره و دیگر مشکلات تنفسی کمک کند و تنفس را راحت تر کند.
۶. تقویت سیستم گردش خون
این گیاه به تقویت و بهبود سیستم گردش خون کمک می کند و مواد موجود در آن باعث فعالیت مناسب عروق می شود. با تقویت عروق خونی، جریان خون بهتر و سریع تر انجام می شود. قسنی می تواند برای درمان بیماری های مرتبط با مشکل گردش خون موثر باشد.
۷. درمان دندان درد
برای درمان دندان درد، می توانید مقداری از عصاره قسنی یا باریجه را به مقدار حدود یک نخود روی دندان قرار دهید و کمی صبر کنید.
۸. بهبود بیماری های رحمی
یکی از مهمترین خواص قسنی، تأثیر آن بر بیماری های رحمی است. این گیاه به عنوان قوی ترین دارو برای رحم شناخته می شود و روغن باریجه نیز برای درمان مشکلات رحم مفید است. همچنین ضماد باریجه می تواند به تسکین دردهای رحمی کمک کند.
خلاصه ای از خواص گیاه قسنی شامل:
ضد نفخ و کاهش گازهای رودهای
بهبود صرع
نرم کردن سینه و بهبود سرفه های قدیمی
کمک به بهبودی هموروئید و بواسیر
دافع سنگ کلیه به همراه عسل
تقویت معده و کبد
کاهش سوزش ادرار با مصرف آب
بهبود زخم های پوستی با استفاده موضعی
استفاده در صنایع آرایشی و بهداشتی
طعم دهنده غذا
قابلیت استفاده از قسنی به صورت موضعی یا خوراکی وجود دارد، اما باید دوز مناسب آن را رعایت کرد.
گیاه شناسی قسنی
گیاه قسنی یا باریجه یک گیاه علفی بزرگ و پایدار است که ارتفاع آن به دو متر نیز می رسد. ریشه این گیاه غدهای و حجیم است و پوست ریشه رنگ قهوهای و ضخامت آن ۱ تا ۳ میلی متر است. ساقه آن ضخیم و طویل بوده و بخش میانی ساقه به قطر ۱۵ میلی متر یا بیشتر و توپر می باشد. برگهای قسنی به برگ چنار شباهت دارد.
برگهای پایینی به اندازه ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر هستند و قسمتهای انتهایی برگ تقریباً ۱*۱.۵ میلی متر با بریدگیهای شانهای شکل دارند. برگها به دلیل وجود تارهای ریز و کوتاه به رنگ سبز مایل به خاکستری به نظر میرسند. گلهای این گیاه زرد رنگ هستند و به صورت خوشهای در طول ساقه رشد میکنند.
دمگلها باز هستند و تعداد انشعابات چتر آن در حالت میوه به ۱۰ تا ۲۰ عدد میرسد. بذرها بیضوی و کشیده هستند و رنگ آنها زرد روشن است که در بخش میانی کمی قهوهای رنگ هستند. بذرها سبک و دارای نوارهای طولی کمی برجسته در بخش پشتی میباشند. این گیاه همچنین با نامهایی مانند بالیجه، بارزد، بالانیو، قاضی، قنه، قاسی، قاسنی و قاصنی نیز شناخته میشود.
میزان مصرف قسنی
میزان مصرف قسنی به طور معمول ۳ گرم در روز توصیه میشود و در موارد خاص برای دفع سموم کشنده میتوان تا ۱۵ میلیگرم از آن استفاده کرد. این گیاه به شیوههای مختلف مورد مصرف قرار میگیرد. برای کمک به دفع سنگ کلیه و مثانه میتوان آن را با عسل مصرف کرد و اگر با سرکه رقیق شود، در مواردی به خروج جنین مرده کمک میکند. همچنین مصرف آن با آب برای کاهش سوزش مجاری ادراری و درمان بواسیر مفید است.
احتیاط و هشدار مصرف قسنی
بهتر است برای مصرف خوراکی، قسنی را در روغن بادام حل کنید. اگر نوع نامرغوب این گیاه استفاده شود، باید قبل از مصرف با آب جوش حل شده و از صافی عبور داده شود. طبع این گیاه گرم و خشک است و برای افرادی که مزاج گرم دارند یا در فصول گرم استفاده نمیشود. اگر ضرورت استفاده وجود داشته باشد، باید با کافور و روغن بنفشه ترکیب گردد.
بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی-عروقی و فشار خون باید قبل از استفاده از قسنی حتماً با پزشک مشورت کنند، زیرا این گیاه ممکن است در گردش خون مشکل ایجاد کند. همچنین مصرف قسنی در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است زیرا میتواند باعث تغییرات هورمونی در بدن شود.
برای استفاده موضعی، باید عصاره قسنی را با روغن نارگیل یا روغن زیتون ترکیب کرد و قبل از استعمال بر روی یک قسمت کوچک از پوست آزمایش شود تا از بروز حساسیت پوستی، مثل خارش یا التهاب، جلوگیری شود. همچنین برای استفاده خوراکی بهتر است ابتدا با مقدار کم شروع شود.