تغذیه سالم

خرمای پیارم چیست و چه تفاوتی با خرمای مجول دارد ؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

تفاوت خرمای پیارم و خرمای مجول

تفاوت خرمای پیارم و خرمای مجول : پیارُم (Piarom or Pyarom) یکی از انواع خرماها است که در شهرستان حاجی آباد، استان هرمزگان، رشد می‌کند.

در جنوب ایران و در شمالی‌ترین نقطه استان هرمزگان، در منطقه‌ای کوهپایه‌ای، یکی از خوشمزه‌ترین خرماهای نیمه‌خشک دنیا وجود دارد که به نام محلی “پیــارم” شناخته می‌شود.

خرمای پیارم یک رقم تجاری و درجه یک است که به خاطر کیفیت خوب و استقبال بازار، به عنوان یک رقم صادراتی شناخته می‌شود. این خرما توانسته توجه بازارهای جهانی را به خود جلب کند.

پوست نازک خرمای پیارم قهوه‌ای تیره است و به دلیل چسبیدن کامل گوشت و پوست آن به هم، ظاهری زیبا و مطلوب دارد. شستشوی این خرما به طور کامل انجام می‌شود و به خاطر این که بیشتر قند موجود در آن از نوع فروکتوز است، بدن راحت‌تر و سریع‌تر از آن استفاده می‌کند. کسانی که یک بار این خرما را امتحان کرده‌اند، به خاطر طعم فوق‌العاده و ظاهر خوب آن معمولا مشتری دائمی‌اش می‌شوند.

خرمای پیارم پر از قند، پروتئین و دیگر مواد معدنی است و از نظر تغذیه‌ای بسیار ارزشمند است. همچنین، نخل این خرما تحمل بالایی نسبت به شوری دارد و به همین خاطر در باغات زیادی در حاجی آباد کشت می‌شود.

روستاهای مختلفی از جمله سرچاهان، تزرج، معدنوئیه، شهدادی، برآفتاب، دهستان پایین و بالا، نیزار، درآگاه، گهکم، گنج، دشت سیدجوذر، جائین و … در شهرستان حاجی‌آباد مکان‌های اصلی تولید خرمای پیارم هستند.

برداشت این خرما از اول شهریور آغاز شده و تا آخر آبان‌ماه ادامه دارد. [در اواخر مهر ماه 1398، خرمای درجه یک پیارم با قیمت مصوب هر کیلوگرم 70 هزار تومان از باغداران شهرستان حاجی آباد خریداری شد.

فصل برداشت خرمای پیارم

به خاطر خنک‌تر بودن مناطقی که خرمای پیارم در آن کشت می‌شود نسبت به سایر مناطق تولید خرما، درخت پیارم برای باردهی کامل زمان بیشتری نیاز دارد.

پس از باردهی درخت در اواخر زمستان و اوایل بهار، مانند دیگر خرماها، خوشه‌های درخت پیارم که به آن “پنگ” می‌گویند، باید گرده افشانی شوند.

این گرده‌ها که از درخت نر برداشت می‌شوند و بر روی پنگ درخت پیارم قرار می‌گیرند، به اصطلاح “هوار” گفته می‌شود و فصل گرده‌افشانی به عنوان فصل “هواردهی” نام‌گذاری شده است.

از اوایل مرداد، چغاله خرمای پیارم که به آن “کنگ” می‌گویند، از رنگ سبز به زرد تغییر پیدا می‌کند و این تغییر رنگ با کمی شیرین‌تر شدن کنگ همراه است.

از اواخر مرداد و اوایل شهریور، کنگ زرد کم‌کم به رطب تبدیل می‌شود که طعم بسیار خوشمزه‌ای دارد و جزو بهترین رطب‌ها به حساب می‌آید. کسانی که از این رطب استفاده کرده‌اند، به کیفیت بالای آن اعتراف می‌کنند.

از اواخر شهریور، رطب پیارم به تدریج آب و رطوبت خود را از دست می‌دهد و خشک می‌شود. آماده‌سازی برای برداشت بستگی به آب و هوای روستا و منطقه دارد که این برداشت تا اوایل آبان نیز ادامه دارد.

خرمای پیارم چیست و چه تفاوتی با خرمای مجول دارد ؟ (2 نکته مهم)
خرمای پیارم

خرمای مجول

خرمای مجول یکی از شیرین‌ترین انواع خرما است و بسیاری آن را “پادشاه خرماها” می‌نامند.

این خرما به خاطر اندازه بزرگ و طعم لذیذش معروف است و اندازه‌های آن به حدود 7 سانتی‌متر هم می‌رسد.

با اینکه مجول در گروه خرماهای نرم قرار دارد، اما نسبت به بسیاری از خرماهای نرم دیگر سخت‌تر و ارتجاعی‌تر است. این ویژگی‌ها، خرمای مجول را برای تولید تجاری بسیار مناسب کرده است.

عملکرد خرمای مجول

انواع مختلفی از خرما در دنیا وجود دارد، اما خرمای مجول یکی از دو نوع تجاری‌ترین خرماهای تولید شده در ایالات متحده است. در حالی که بیشترین تولید مربوط به خرمای Deglet Noor است، مجول‌ها بزرگتر، نرم‌تر و شیرین‌تر هستند.

این خرماها را می‌توان به صورت تازه یا خشک خورد، اما معمولاً خشک کردن آن‌ها باعث افزایش عمر آنها و جلوگیری از فساد زودهنگامشان می‌شود.

خرمای مجول دارای پوست قهوه‌ای تیره با عطر و طعمی است که…

شبیه به کارامل توصیف می‌شود.

​ تفاوت خرمای پیارم و خرمای مجول / خرمای پیارم
خرمای مجول

فرق خرمای پیارم و خرمای مجول

با هم مقایسه می‌کنیم خرمای پیارم و مجول تا ببینیم چه تفاوت‌هایی دارند. یکی از اصلی‌ترین تفاوت‌های آن‌ها در نوع قند و میزان رطوبت است. مقدار قند در انواع خرماها متفاوت است، اما این تفاوت‌ها زیاد نیست و حدود چند درصد می‌شود. قند موجود در خرما شامل فروکتوز، گلوکز (قندهای طبیعی) و ساکارز است. خرماهای نرم اکثراً ساکارز کمتری دارند ولی قندهای دیگر و رطوبت بیشتری دارند. به طور کلی، خرماهای نرم انرژی کمتری نسبت به خرماهای خشک و نیمه‌خشک دارند، که خرمای مجول جزو خرماهای خشک است.

دیگر تفاوت‌های خرمای مجول و خرمای پیارم

خرمای پیارم کیفیتی بالا و تجاری دارد و به خاطر محبوبیتش در بازار جهانی، به عنوان خرمای خاص و صادراتی شناخته می‌شود.

قیمت خرمای پیارم نسبت به دیگر انواع خرما بسیار بیشتر است و یکی از دلایل آن تولید کم این نوع خرما نسبت به سایر خرماهای ایران است.

همچنین، طولانی بودن زمان باردهی این خرما که بین 8 تا 10 سال طول می‌کشد تا نهال خرمای پیارم به باردهی برسد، باعث افزایش قیمت آن می‌شود.

خرمای پیارم سرشار از قند، پروتئین و مواد معدنی دیگر است و ارزش غذایی بالایی دارد. همچنین، این نخل بسیار مقاوم به شوری است و به همین دلیل در باغات زیادی در حاجی‌آباد کشت می‌شود.

یک نخل خرمای مجول می‌تواند به تنهایی هم تأثیرگذار باشد و هم اگر گروهی کاشته شود، واقعاً زیبا و جذاب خواهد بود.

نخل مجول در برابر شوری و خشکی مقاوم است و بعد از اینکه ریشه‌هایش محکم شدند، می‌تواند مدت طولانی بدون آب زندگی کند. نخل بالغ خرمای مجول می‌تواند نقص دما تا چند درجه زیر صفر را به مدت کوتاهی تحمل کند.

خرمای مجول را می‌توانید به دو صورت تازه یا خشک مصرف کنید، اما بیشتر آن را خشک می‌کنند تا عمرش بیشتر شود و خراب نشود.

بیشتر بخوانید :

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا