خشک کردن موسیر با باد پنکه (2 نکته مهم)

خشک کردن موسیر با باد پنکه یکی از روشهای سنتی و کمهزینه برای خشک کردن این گیاه پرخاصیته، مخصوصاً زمانی که به آفتاب مستقیم دسترسی نداری یا نمیخوای رنگ و طعم موسیر تغییر کنه. در ادامه، مرحلهبهمرحله بهت میگم چطور این کار رو بهدرستی انجام بدی:
✅ مراحل خشک کردن موسیر با باد پنکه:
1. شستوشو و پوستگیری
-
موسیرها رو کاملاً بشور تا خاک و آلودگی پاک بشه.
-
پوست روییشون رو جدا کن.
2. برش زدن
-
موسیرها رو به صورت ورقههای نازک برش بزن (ضخامت حدود ۲-۳ میلیمتر).
-
هر چی نازکتر، بهتر خشک میشه.
3. چیدن روی سینی یا پارچه
-
ورقهها رو روی یک پارچه تمیز، سینی فلزی یا توری ضدزنگ بچین.
-
سعی کن بین ورقهها فاصله بذاری تا هوا جریان داشته باشه و کپک نزنه.
4. استفاده از پنکه
-
یک پنکه رومیزی رو روبهروی سینی بذار.
-
بهتره در محیطی خشک و خنک (مثل آشپزخانه یا اتاقی با تهویه مناسب) انجام بشه.
-
پنکه باید بهصورت مداوم حداقل ۲۴ تا ۴۸ ساعت روشن باشه (بسته به رطوبت هوا و ضخامت موسیر).
5. بررسی روزانه
-
هر چند ساعت یکبار ورقهها رو زیر و رو کن.
-
وقتی ورقهها کاملاً خشک و شکننده شدن، آمادهی بستهبندی هستن.
🟡 نکات مهم:
-
هوای جریاندار کلید موفقیت این روشه؛ اگر هوا مرطوب باشه، زمان خشک شدن بیشتر میشه.
-
از حرارت مستقیم استفاده نکن (مثلاً جلوی بخاری یا آفتاب داغ)، چون باعث تغییر رنگ و طعم میشه.
-
در ظرف شیشهای یا پلاستیکی دربدار نگهداری کن و در جای خشک و خنک بذار.
خشک کردن موسیر تازه و تهیه موسیر خشک خانگی
به گزارش رضیم : موسیر که به سیر کوهی و یا کلاسیر هم معروف است، گیاهی شبیه سیر دارد که ریشه آن مانند یک پیاز بزرگ و یکدست است. برگهای موسیر باریک و دراز و گلهای آن رنگی بنفش مایل به قرمز دارند. جالب است بدانید که در دنیا حدود ۴۰ نوع از این گیاه شناخته شده وجود دارد که همه آنها در مناطق گرم و نواحی مدیترانهای رشد میکنند و برخی از انواع موسیر را در باغها به عنوان گل زینتی میکارند. قسمت خوراکی این گیاه، پیاز آن است که در تهیه ترشی، ماست و غذاها استفاده میشود. بوی موسیر نسبت به سیر ضعیفتر است و در ایتالیا از آن غذاهای مختلفی تهیه میکنند و حتی پیازچه آن را در روغن زیتون نگهداری میکنند.
موسیر دارای ترکیبات شیمیایی خاصی است و حدود ۱-۰/۰۶ درصد اسانس دارد که شامل آلیل پروپیل – دی سولفید و دو ترکیب گوگردی است. همچنین، دارای آلیسین و آلیساتین ۱و۲ میباشد. از موسیر برای کاهش قند خون در افراد دیابتی استفاده میشود و همچنین از خواص ضدعفونیکننده آن برای دفع انگلها همراه غذا بهره میبرند و در گذشته از آن برای ضدعفونی کردن آب هم استفاده میکردند. از آنجا که موسیر گیاهی فصلی است و فقط در فصل بهار تازه آن پیدا میشود، میتوانیم آن را خشک کنیم و برای استفاده در فصلهای دیگر ذخیره کنیم. در اینجا به شما یاد میدهیم که چگونه موسیر را خشک کنید تا در زمانهای دیگر سال، موسیر خشک و سالم خانگی داشته باشید.
روش خشک کردن موسیر
برای خشک کردن موسیر تازه و تهیه موسیر خشک خانگی و سالم، ابتدا موسیر را پوست بگیرید و بشویید. سپس آنها را به دقت و تا حد امکان به صورت یکسان حلقه حلقه کنید. سعی کنید ورقههای موسیر نه خیلی نازک باشند نه خیلی ضخیم. چون موسیر تازه خیلی تند است، باید آن را شیرین کنیم تا تندی آن گرفته شود.
برای این کار، ورقههای موسیر را به مدت ۲۴ ساعت در آب سرد بگذارید و هر ۴ ساعت یک بار، آب آن را عوض کنید. بعد از شیرین شدن موسیر، آنها را روی پارچهای تمیز پخش کنید و بگذارید کاملا خشک شوند. میتوانید از پنکه برای این کار استفاده کنید تا موسیرها سفید و تمیز شوند. موسیرهای خشک شده را در ظرفی دربدار قرار دهید و در جای خشک و خنک نگهداری کنید و هنگام نیاز، مقداری از آنها را در آب بیندازید تا خیس بخورند و مانند موسیر تازه شوند. از موسیر خشک میتوانید در تهیه انواع بورانی، ماست موسیر و ترشی موسیر استفاده کنید.
۲ روش برای تهیه ترشی موسیر (موسیر تازه و خشک )
ترفند های خشک کردن موسیر
میزان تندی موسیرها ممکن است با هم متفاوت باشد و بعضی از آنها ممکن است حتی با یک بار آب عوض کردن، به اندازه کافی شیرین شوند. پس حتما در حین این کار، آنها را بچشید و مراقب باشید که در شیرینکردن زیادهروی نکنید چون عطر و طعم موسیرها از بین میرود.
اگر موسیر سفید نیست و زرد و کدر است، چند بار آب آن را عوض کنید. سپس ورقههای موسیر را در آب زلال آب آهک به مدت ۱ روز بخوابانید (آب آهک موسیر را سفید و محکم میکند.)
موسیر خشک را میتوانید به راحتی آسیاب کنید و پودر موسیر خشک تهیه کنید. از این پودر میتوانید در همه جا که از موسیر تازه یا خشک استفاده میشود، بهره بگیرید. پودر موسیر را کمکم تهیه کنید زیرا مواد غذایی و ادویهجات وقتی آسیاب میشوند، سریعتر عطر، طعم و خواص خود را از دست میدهند.