خواص،عوارض و جایگزین های طبیعی مالتودکسترین (2 نکته مهم)

مالتودکسترین چیست ؟
مالتودکسترین عموماً از نشاسته هایی مثل ذرت، برنج، سیب زمینی یا گندم تهیه می شود.
هرچند مالتودکسترین از مواد غذایی طبیعی به دست می آید، ولی برای مصرف، مراحل پردازش زیادی بر روی آن انجام میگیرد.
بر اساس گفتهی FDA، نشاسته از یک فرایند به نام هیدرولیز جزئی عبور میکند.
در این فرایند، از آب و آنزیمها و اسیدها استفاده میشود تا نشاسته را تجزیه کرده و یک پودر سفید و محلول در آب تولید کنند.
وقتی این پودر به غذاها اضافه میشود، باعث غلیظ شدن آنها میشود، از تبلور جلوگیری میکند و به مواد کمک میکند که به هم بچسبند.
تفاوت بین مالتودکسترین و موادی مثل شربت ذرت در این است که مالتودکسترین از نشاسته هیدرولیز شده و قند آن کمتر از ۲۰ درصد است؛ در حالی که شربت ذرت بیش از ۲۰ درصد قند دارد.
مضرات مالتودکسترین
افزایش قند خون
مالتودکسترین میتواند باعث افزایش قند خون شود زیرا این ماده دارای شاخص گلیسمی بالایی است.
تحقیقات منتشر شده در نشریه Nutrients نشان دادهاند که این امر به ویژه برای کسانی که دیابت یا مقاومت به انسولین دارند، خطرناک است.
شاخص گلیسمی مالتودکسترین (بین ۱۰۶ تا ۱۳۶) حتی از قند معمولی (۶۵) بالاتر است.
کربوهیدراتهایی مثل مالتودکسترین و قند که به راحتی جذب میشوند، به سرعت وارد خون میشوند و اگر برای تأمین انرژی استفاده نشوند، به چربی تبدیل میشوند.
این نوع کربوهیدراتها با کربوهیدراتهای پیچیده واقعی که از غلات سبوسدار به دست میآیند، کاملاً متفاوتند؛ زیرا این کربوهیدراتها به آرامی تجزیه شده و جذب میشوند و کمک میکنند که مدت بیشتری احساس سیری و انرژی داشته باشید.
سرکوب رشد پروبیوتیکها
مالتودکسترین با کاهش رشد پروبیوتیک های مفید، میتواند ترکیب باکتریهای روده را تغییر دهد.
تحقیقات در انستیتو تحقیقات لرن در اوهایو نشان داده که پلی ساکاریدهایی مانند مالتودکسترین با مشکلات رودهای مرتبط با باکتریها ارتباط دارند.
بر اساس گفتههای محققان، افزایش مصرف این پلی ساکاریدها در رژیمهای غذایی غربی همزمان با شیوع بیماری کرون در اواخر قرن بیستم بوده است.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ نشان داده که مالتودکسترین چسبندگی باکتریها به سلولهای رودهٔ انسان را افزایش میدهد و به چسبندگی E. coli که با اختلالات خودایمنی مرتبط است منجر میشود.
رشد این باکتری ممکن است منجر به مشکلات مختلف بیماریهای التهابی مزمن شود.
مطالعهای که در مرکز تحقیقات ایمنیشناسی مخاطی در بوستون انجام شده نیز نشان میدهد که مالتودکسترین پاسخهای ضدباکتریایی بدن را مختل میکند و دفاعهای میکروبی روده را کاهش میدهد.
این امر میتواند منجر به بیماریهای التهابی روده و دیگر مشکلات ناشی از واکنش نادرست سیستم ایمنی بدن به باکتریها شود.
استفاده از ذرت اصلاح شده ژنتیکی در تهیه آن
هرچند که سازمان غذا و داروی آمریکا نیازی به آزمایش ایمنی برای ارگانیسمهای اصلاح شده ژنتیکی (GMOs) ندارد.
اما تحقیقات مستقل نشان میدهد که این ارگانیسمها با بیماریهایی مثل آلزایمر، سرطان، آسیب کلیوی، مقاومت در برابر آنتیبیوتیکها، اختلالات تولید مثل و آلرژی مرتبط هستند.
مطابق با تحقیقات منتشر شده در Critical Reviews in Food Science and Nutrition، غذاهای اصلاح شده ژنتیکی ممکن است به چندین ارگان و سیستم بدن از جمله پانکراس، کلیه، سیستم تولید مثل و سیستم ایمنی تأثیر بگذارند.
زیرا مالتودکسترین از ذرت تهیه میشود، احتمالاً ممکن است چنین مشکلاتی به وجود آید.
“`html
مالتودکسترین با استفاده از پردازش ذرت و آنزیمها تولید میشود و وزارت کشاورزی ایالات متحده اعلام کرده است که ۸۵ درصد از ذرتهای کشت شده در این کشور به گونهای اصلاح شدهاند که در برابر علفکشها مقاوم باشند. بنابراین، احتمالاً مالتودکسترینی که شما مصرف میکنید، از مواد غذایی است که به طور ژنتیکی اصلاح شدهاند.
ایجاد واکنشهای آلرژیک
مطالعهای که در سال ۲۰۱۳ در مجله علوم تغذیه و ویتامینها منتشر شده، نشان میدهد مصرف مالتودکسترین، بهویژه در دوزهای بالا، ممکن است باعث ایجاد علائم گوارشی مانند صدای شکم، گاز و حتی اسهال شود.
همچنین گزارشها از بروز واکنشهای آلرژیک دیگری به مالتودکسترین، مانند سوزش پوست، گرفتگی و نفخ حکایت دارند.
ولی گفته میشود که در فرایند تولید این ماده، گلوتن بهطور کامل حذف میشود و مصرف آن برای افرادی که دچار بیماری سلیاک یا مشکلات مربوط به گلوتن هستند، ایمن است.
در خلال پردازش مالتودکسترین، تمام پروتئینها از جمله گلوتن حذف میشود.
با این حال، هنوز ممکن است در محصولات حاوی مالتودکسترین مقداری گلوتن وجود داشته باشد.
این نکته میتواند برای افرادی که با بیماری سلیاک یا عدم تحمل گلوتن مواجه هستند، خطرناک باشد.
افزایش وزن
به دلیل اینکه مالتودکسترین ارزش غذایی خاصی ندارد، میتواند سطح قند خون را بالا ببرد و به عنوان یک کربوهیدرات ساده شناخته میشود؛ مصرف آن میتواند منجر به افزایش وزن شود.
گرچه این ماده معمولاً به عنوان یک قوامدهنده در محصولات مختلف استفاده میشود، ممکن است باور کنید که مصرف آن در مقادیر کم تأثیر زیادی بر بدن نداشته باشد.
اما به یاد داشته باشید که مالتودکسترین مانند قند در بدن عمل میکند و نمیتواند به شما در کاهش وزن کمک کند. به همین دلیل است که معمولاً توسط ورزشکاران و بدنسازان برای افزایش وزن مصرف میشود.
بدون مواد مغذی
یک قاشق چایخوری مالتودکسترین تقریباً ۱۵ کالری و ۳٫۸ گرم کربوهیدرات دارد.
اما این ماده آنقدر فرآوری شده است که فاقد مواد مغذی است.
این ماده میتواند سطح قند خون را افزایش دهد و به رشد باکتریهای مضر در روده کمک کند.
همچنین در مطالعات نشان داده شده که مصرف مالتودکسترین هیچ فایدهای برای بدن ندارد.
زمانی که مواد غذایی را برای استفاده به عنوان قوامدهنده انتخاب میکنید، همیشه از محصولات طبیعی که ارزش غذایی بالایی دارند، استفاده کنید.
فواید مالتودکسترین
مالتودکسترین برای بدنسازی مفید است
بدنسازان گاهی برای بازگرداندن سطح گلیکوژن بدن (انرژی ذخیره شده) و گلوکز (انرژی قابل استفاده) از کربوهیدراتهای ساده بعد از تمرینات سخت استفاده میکنند.
پس از تمرین، بدنسازان یا ورزشکاران ممکن است برای جذب کربوهیدراتها به عضلات، مصرف غذاهای با شاخص گلیسمی بالا (مانند مالتودکسترین و دکستروز) را انتخاب کنند که باعث افزایش قند خون و انسولین طبیعی میشود.
تحقیقات منتشر شده در مجله بینالمللی تغذیه ورزشی و متابولیسم ورزش نشان میدهد که پودر کربوهیدراتی بهمدل مالتودکسترین برای ورزشکاران جوان سالم که از آن برای سنتز گلیکوژن پس از ورزش استفاده میکنند، بیخطر است. البته به شرطی که متابولیسم گلوکز در بدن آنها مناسب باشد.
“““html
تنظیم قند خون پایین
مالتودکسترین میتواند سطح قند خون را بالا ببرد، بنابراین ممکن است برای کسانی که از قند خون پایین رنج میبرند مفید باشد.
برای بعضی افراد، مصرف این ماده میتواند به تنظیم قند خون کمک کند.
امکان مبارزه با سرطان روده بزرگ
مطالعهای که در سال ۲۰۱۵ در مجله Cology Biology & Therapy منتشر شد نشان میدهد که مالتودکسترین میتواند به عنوان یک سرکوبکننده تومور در سلولهای سرطانی روده بزرگ عمل کند.
در این تحقیق مشخص شد که کربوهیدراتهای مقاوم به هضم ممکن است خواص ضد توموری داشته باشند و میتوانند توسط بیمارانی که مبتلا به سرطان روده بزرگ هستند به عنوان یک مکمل غذایی استفاده شوند.
جایگزینهای مالتودکسترین
اگر شما علاقهمند به مصرف غذاهای بستهبندی شده یا فرآوری شده هستید، احتمالاً مصرف زیادی از مالتودکسترین خواهید داشت.
خوردن مواد غذایی طبیعی همیشه یک انتخاب سالمتر و ایمنتر است. این موضوع مخصوصاً اگر دچار مشکلات قند خون هستید یا در کاهش وزن مشکل دارید، صدق میکند.
شیرینکنندههای طبیعی و جایگزینهای قندی زیادی وجود دارند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
جایگزین مالتودکسترین: استویا
استویا یک شیرینکننده طبیعی و بدون کالری است که از برگ گیاه استویا به دست میآید. این ماده فواید زیادی دارد.
تحقیقات نشان دادهاند که استویا میتواند سطح قند خون ناشتا را به طور قابل توجهی کاهش دهد و مقاومت به انسولین را در موشهای دیابتی متعادل کند.
استفاده از عصاره استویا باکیفیت به جای شکر یا دیگر فرمهای قند فرآوری شده، مانند مالتودکسترین به شما کمک میکند که نه تنها مصرف روزانه قند را کاهش دهید، بلکه کالری دریافتی خود را نیز پایین بیاورید.
جایگزین مالتودکسترین: پکتین
پکتین یک کربوهیدرات است که از میوهها، سبزیجات و دانهها به دست میآید. میوههایی مانند گلابی، سیب، آلو و مرکبات پکتین زیادی دارند.
از پکتین به عنوان یک ماده ژل کننده، غلیظ کننده و تثبیت کننده در غذاها استفاده میشود.
استفاده از پکتین در پخت و پز مزایای زیادی دارد.
مشهورترین آن، فیبر محلول در آب است که برای سلامت دستگاه گوارش بسیار مفید است.
بر اساس تحقیقات، این ماده با اتصال به چربیها و سموم در دستگاه گوارش، به حذف آنها کمک میکند و باعث سمزدایی بدن و تنظیم قند خون میشود.
جایگزین مالتودکسترین: خرما
خرما سرشار از پتاسیم، مس، آهن، منگنز، منیزیم و ویتامین B6 است. این میوه شیرین به راحتی هضم میشود و به متابولیسم پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها کمک میکند.
تحقیقات نشان داده که خرما خواص زیادی برای سلامتی دارد. خرما
“““html
یکی از شیرین کنندههای طبیعی و عالی که میتواند به عنوان جایگزینی سالم برای مالتودکسترین استفاده شود، عسل میباشد.
جایگزین مالتودکسترین: عسل
شما میتوانید با استفاده از عسل خالص و خام، میزان مصرف کربوهیدراتهای فرآوری شده را کاهش دهید و در عوض، گلیکوژن بدن خود را تامین کنید.
عسل خام و فیلتر نشده دارای ارزش غذایی بالایی است و تقریباً ۸۰ درصد قند طبیعی دارد.
این شیرین کننده منبع خوبی از انرژی است که به راحتی جذب میشود و میتواند به صورت گلیکوژن ذخیره شود تا قبل و بعد از ورزش مصرف شود.
برخلاف کربوهیدراتهای ساده و فرآوری شده، عسل همچنین میتواند سطح آنتی اکسیدانها را در بدن افزایش دهد.
این خاصیت باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و از آن در برابر بسیاری از بیماریهای وخیم محافظت میکند.
عسل همچنین به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند و کنترل قند خون را تسهیل میکند. در واقع، تحقیقات نشان دادهاند که عسل اثرات ضد دیابتی دارد.
بیشتر بخوانید:
سایت رضیم
“`