خواص اثبات شده گوجه فرنگی برای پیشگیری و درمان کبد چرب (2 نکته مهم)

درمان کبد چرب با مصرف گوجه فرنگی
کبد چرب یک مشکل شایع است که ممکن است بسیاری از افراد، چه جوان و چه پیر، دچارش شوند. یکی از بهترین مواد غذایی که میتواند به درمان کبد چرب کمک کند، گوجه فرنگی است که در ادامه به طور مفصل به آن میپردازیم.
علائم و عوارض کبد چرب چیست؟
یکی از دلایل اصلی تحقیق در مورد خواص رب گوجهفرنگی برای کبد چرب، عوارض این بیماری است. این مشکل معمولاً نادیده گرفته میشود، اما عوارض آن میتواند به شدت بر روی سلامتی فرد تاثیرگذار باشد و بسیاری از افراد را به دردسر بیندازد. نکته نگرانکننده این است که عوارض کی به صورت تدریجی بروز میکنند و ممکن است سالها از بیماری خبر نداشته باشید. از عوارض کبد چرب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس درد شدید
- ابتلا به هپاتیت
- ابتلا به سیروز
- افزایش فشار خون
- خونریزی داخلی
- سرگیجه و ضعف مداوم
- چاقی یا لاغری غیرمنتظره
- تغییرات در رفتار و خلق و خو
- کم حوصلگی و خستگی دائمی
- نارسایی و از کار افتادگی کبد (با خطر مرگ)
علائم kبد چرب شامل موارد زیر است:
تورم شکم
احساس درد در قسمت بالای سمت راست شکم
بروز رگهای خونی بزرگ در زیر پوست
تورم سینه در مردان
زرد شدن پوست و چشمها
به طور کلی، علامتهای مشخصی برای این عارضه وجود ندارد و ممکن است بدون اینکه مطلع شوید، سالهاست به کبد چرب مبتلا باشید.
تحقیقات مختلف نشان میدهند که تغذیه میتواند نقش مهمی در پیشگیری و درمان بیماریهای مختلف داشته باشد. طبق گزارش صندوق جهانی تحقیقات سرطان، ۳۰ تا ۵۰ درصد سرطانها قابل پیشگیری هستند و در این موضوع، نمیتوان اهمیت تغذیه را نادیده گرفت.
با توجه به افزایش تعداد مبتلایان به سرطان کبد در جهان، پژوهشهای زیادی در زمینه روشهای پیشگیری انجام شده است. محققان دریافتهاند که رنگدانه طبیعی به نام لیکوپن، که در گوجهفرنگی و سایر میوهها و سبزیجات قرمز یافت میشود، خاصیت ضد التهابی و ضد سرطانی به ویژه برای کبد دارد و احتمال بروز سرطان و کبد چرب را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
مطالعات بر روی حیوانات نشان داده که گوجهفرنگی و محصولاتی که از آن تهیه میشوند، دارای خاصیت ضد التهابی و ضد سرطانی بسیار قوی هستند و مصرف دو تا سه عدد گوجهفرنگی در روز توصیه میشود. سس، رب، پودر و دیگر مشتقات گوجهفرنگی نیز حاوی لیکوپن هستند.
این مطالعه همچنین نشان میدهد که لیکوپن موجود در گوجهفرنگی میتواند تنوع باکتریهای مفید روده را افزایش دهد و از رشد باکتریهای مرتبط با التهاب جلوگیری کند. به جز گوجهفرنگی، میوههایی مانند هندوانه، توتفرنگی، گریپفروت و فلفل قرمز نیز دارای لیکوپن هستند و محققان توصیه میکنند این مواد غذایی را برای پیشگیری از کبد چرب و سرطان کبد مصرف کنید.
وجود مقداری چربی در کبد طبیعی است، اما اگر این مقدار افزایش یابد و به بیش از ۵ تا ۱۰ درصد از وزن کبد برسد، به کبد چرب مبتلا میشوید.
دو نوع کبد چرب داریم: کبد چرب غیر الکلی و کبد چرب الکلی. نوع اول ناشی از مصرف الکل نیست و عوامل مختلفی از جمله چاقی و تجمع آهن میتواند احتمال ابتلا به کبد چرب الکلی را افزایش دهد.
دلیل دقیق ابتلا به کبد چرب غیر الکلی هنوز مشخص نیست؛ اما محققان معتقدند عوامل مهمی مانند سن، اضافه وزن، دیابت و کلسترول بالا میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. همچنین مصرف داروهای مختلف، هپاتیت و برخی بیماریهای خود ایمنی و ارثی نیز میتوانند باعث این عارضه شوند. برخی تحقیقات نشان میدهند که تجمع باکتریها در روده کوچک نیز ممکن است موجب افزایش خطر ابتلا به کبد چرب غیر الکلی گردد.
آیا رب گوجه فرنگی برای کبد چرب مفید است؟
بله، گوجهفرنگی منبع اصلی و اصلی لیکوپن است. حالا فرض کنید برای درمان التهاب کبد چربی به چه نوع محصولی نیاز دارید؟
رب گوجهفرنگی یک منبع بسیار خوب و غنی از لیکوپن است. با خوردن این محصول میتوانید کبد چرب خود را کنترل کنید یا حتی از ابتلا به آن جلوگیری نمایید. کاهش التهاب در بیماری کبد چرب بسیار اهمیت دارد و شما میتوانید این مزیت را از رب گوجه بگیرید.
کبد چرب مربوط به بارداری
کبد چرب مربوط به بارداری یک مشکل نسبتاً نادر است؛ اما اگر رخ دهد، ممکن است برای مادر و جنین خطرناک باشد و به نارسایی کلیه و کبد مادر منجر شود. عفونت و خونریزی از عوارض این نوع کبد چرب به شمار میرود. هنوز دقیقاً مشخص نیست که چه عواملی باعث کبد چرب در دوران بارداری میشوند، اما محققان فکر میکنند که تغییرات هورمونی ممکن است در این مورد تأثیرگذار باشند.
بر اساس گزارش موسسه ملی سرطان آمریکا، سرطان کبد (HCC) سومین عامل اصلی مرگ و میر در نتیجه سرطان در سطح جهانی است و معمولاً در افراد بالای 50 سال، به ویژه مردان، مشاهده میشود.
از اصلیترین دلایل ابتلا به سرطان کبد میتوان به سیروز یا زخم شدن کبد، هپاتیت B و C، عفونت ویروسی، التهاب مزمن کبد، هموکروماتوز (جمع شدن آهن در بدن) و مصرف الکل اشاره کرد.
برای جلوگیری و درمان کبد چرب در بارداری روزانه 3 عدد گوجهفرنگی بخورید.