خواص دارویی و درمانی گیاه آنخ (کاکوتی) (2 نکته مهم)

“`html
گیاه دارویی آنخ و خواص آن
بیایید با رضیم به بررسی خواص و مضرات گیاه آنخ یا همان کاکوتی بپردازیم و با این گیاه فوقالعاده آشنا شویم.
آنخ (anekh) یا کاکوتی
این گیاه کوهی و خودرو در خراسان شمالی در میان مردم کرمانج و ترک به نام آنخ شناخته میشود و در بین فارسها به اسم کاکوتی معروف است. نامهای دیگری مثل کاکاتو و آویشن خراسانی نیز برای این گیاه به کار میرود. برگهای این گیاه طعم عالی و خوشمزهای دارند و خواص درمانی قابل توجهی هم دارند. یکی از رایجترین روشهای استفاده از آن به صورت دم کرده با چای یا حتی تنها و به طور مستقیم دم کردن آن است.
همچنین در لبنیات مثل ماست و دوغ برای طعم دادن به محصول استفاده میشود و تاثیرات گوارشی دوغ را کاهش میدهد. این گیاه از خانواده آویشن است و در شمال خراسان به ویژه در میان کردها و فارسها، به نام آنخ شناخته میشود. این گیاه در کوههای شمال خراسان به وفور پیدا میشود و در فصل بهار افراد زیادی به جمعآوری آن میروند. آنخ هم خواص دارویی و هم خواص غذایی دارد.
کاکوتی معمولاً برای درمان مشکلات گوارشی مانند اسهال و دلپیچه استفاده میشود. در شمال خراسان، آنخ را همراه با چای دم میکنند و این کار طعم دلنشینی به چای میدهد. همچنین بعضیها آن را به تنهایی دم میکنند که این روش هم طرفداران خود را دارد و رنگ سبز و عطر خوبی به آب جوش میدهد.
گیاه دارویی آنخ و خواص آن
این گیاه چندساله است و بوتههای آن پرپشت و ارتفاعش بین ۲۰ تا ۵۰ سانتیمتر میباشد. در آذربایجان به آن کهلیك اُتي و یا کلکوتی (که به معنای علف کبک است) میگویند. آویشن بیشتر در درمان بیماریهای تنفسی استفاده میشود، اما کاکوتی بیشتر برای درمان مشکلات گوارشی مثل اسهال و دلپیچه کاربرد دارد. چوپانها و کوهنوردان کاکوتی تازه را جمعآوری میکنند و طعم چای آن را بسیار عالی میدانند.
کاکوتی را به دوغ اضافه میکنند تا اثرات گوارشی منفیاش را کاهش دهد. کاکوتی دارای گلهای بنفش است و از برگهای خشک شده و خرد شده آن به عنوان طعمدهنده در دوغ استفاده میشود.
این گیاه در غذاها نیز به عنوان ادویه کاربرد دارد و عطر بسیار مشابهی به آویشن و اورگانو دارد. بعضی از دوغهای بستهبندی شده در ایران از این ادویه استفاده میکنند.
از آنجایی که آنخ (کاکوتی) گیاهی بدون عوارض جانبی است و بسیار ارزان و در دسترس است، پیشنهاد میکنیم حتماً از آن استفاده کنید. چای کاکوتی بعد از غذا نهتنها مانند چای سیاه آهن بدن را کاهش نمیدهد، بلکه به هضم غذا کمک میکند.
خواص آنخ (کاکوتی):
1- طبع آن گرم است
2- مقوی معده، بهتر است یک ساعت بعد از غذا دم کرده میل شود
3- صفرا بر، صبح و عصر به جای چای میل شود
4- بادشکن و خلطآور
5- مقوی قلب، به صورت جوشانده میل شود
6- برای درمان تب مالت بسیار مفید است
7- باعث جذب غذا میشود و تاثیر منفی بر آهن غذا ندارد
8- کسانی که بدن ضعیف دارند از حمام کاکوتی استفاده کنند
9- تقویت کننده نیروی جسمی
10- درمان کننده سرماخوردگی
11- برای سیاه سرفه، 5 گرم کاکوتی را در 300 سیسی آب جوشانده و دم کرده، روزی 3 فنجان بنوشند.
12- چای کاکوتی بعد از غذا نه تنها مانند چای سیاه آهن بدن را دفع نمیکند بلکه هضم غذا را آسان میکند.
13- افرادی که رماتیسم دارند میتوانند از کاکوتی استفاده کنند به صورت حمام.
“`
برای استفاده از خاصیتهای شگفتانگیز گیاه کاکوتی، میتوانید ۳ لیتر آب را جوشانده و داخل وان بریزید و سپس در وان بنشینید. حالا که با خواص این گیاه آشنا شدید، پیشنهاد میکنیم حداقل سه تا چهار بار در هفته به جای چای معمولی یا چای سیاه، از این گیاه استفاده کنید. همچنین میتوانید به عنوان یک تفریح و فعالیت ورزشی، با خانواده به کوه بروید و کاکوتی جمع کنید که این کار به روحیه شما کمک بسیاری خواهد کرد.
مضرات و خواص منفی کاکوتی
در بعضی مواقع ممکن است باعث دردهای شکمی شود. نکته دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که تیمول موجود در این گیاه ممکن است در مورد بیماری کولیت مشکلی ایجاد کند.
همچنین، این گیاه برای افرادی که دچار نارسایی قلبی هستند، توصیه نمیشود.
در دوران بارداری نیز بهتر است از مصرف آن خودداری کنید.
این مطلب توسط مجله اینترنتی رضیم گردآوری شده است.
نویسنده: مرجان امینی