دارو های گیاهی

خواص شگفت انگیز سقز (کندر) و روغن سقز (تربانتین) (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

درباره خواص درمانی و فواید سقز چه می دانید؟

سقز یا کندر یکی از مفید ترین گیاهان دارویی است و مصرف آن برای سلامت بدن فواید زیادی دارد. قسمت اصلی این گیاه که استفاده می‌شود، شیره آن است که در طب سنتی و صنعت غذا کاربردهای زیادی دارد. در ادامه با رضیم همراه باشید.درخت سقز یا بنه که در مناطق کرد نشین آنرا (ون) می‌نامند، بیشتر در قله‌های مرتفع و مناطق دورافتاده می‌روید. سقز خام صمغی کاملاً طبیعی به رنگ سبز خیلی روشن، غلیظ و بسیار چسبنده است.

این ماده دارویی بسیار پرکاربرد بوده و از زمان‌های قدیم در درمان بسیاری از مشکلات گوارشی استفاده شده است. مهم‌ترین نقاطی که این درخت می‌روید، دامنه‌های زاگرس، کردستان و فارس و هرمزگان است و بهترین نوع آن در کوه‌های کردستان یافت می‌شود. روغن تربانتین، مایعی روغنی است که از تقطیر صمغ انواع درختان به دست می‌آید و در صنعت و داروسازی کاربرد دارد. ماده اصلی آنها از گروه ترپن‌ ها هستند که ساختارهای متفاوتی دارند. یکی از منابع اولیه تربانتین، صمغ درخت پسته کوهی است.

سقز یا بنه چیست؟

خواص و فواید سقز

  • قابلیت تهوع آوری
  • کمک به هضم غذا
  • خوشبو کننده دهان
  • کاهش دردهای مفصلی
  • کاهش فشار خون
  • کمک به جلوگیری از ترش کردن معده
  • درمان یبوست
  • پاکسازی معده
  • جلوگیری از پوسیدگی دندان و زیبایی آن
  • تقویت چشم و درمان کچلی

سقز یا بنه چیست؟

سقز معمولاً از تنه درخت در فصل پاییز به صورت طبیعی یا با ایجاد شکاف خارج می‌شود که به آن سقز گفته می‌شود و در تهیه آدامس هم به کار می‌رود. همچنین خواص درمانی و صنعتی زیادی دارد. نام‌های دیگر سقز بنه و پسته کوهی است. درخت سقز از خانواده پسته‌ها بوده و می‌تواند به ارتفاع ۲ تا ۷ متر برسد و گاهی حتی به ۹ متر هم می‌رسد و عموماً در کوهستان‌هایی با آب و هوای نسبتاً ملایم رشد می‌کند. عمر این درخت بسیار طولانی است و در برخی مناطق ایران، درختانی با عمر ۱۵۰۰ سال نیز دیده می‌شود و در حال حاضر جزو درختان حفاظت شده قرار دارد.

قسمت‌های مورد استفاده از درخت سقز شامل میوه، برگ، صمغ و گال‌های گیاهی است. سقز دارای تربانتین و کلوفان با خلوص بالا می‌باشد. به‌طور کل، سقز جزو صمغ‌هایی است که خواص دارویی، خوراکی و صنعتی زیادی دارد و در طب سنتی نیز کاربرد دارد. طبع تازه آن گرم و خشک است و بعد از خشک شدن بسیار گرم و خشک می‌شود.

سقز یا بنه چیست؟

کاربرد سقز در صنایع

از دیگر کاربردهای سقز در صنایع می‌توان به ساخت چسب، لاک، صنایع رنگ، صنایع پلیمری و داروسازی اشاره کرد. همچنین از این ماده به عنوان امولسیون در تولید روغن‌های چاپ، پارکت و کفپوش استفاده می‌شود. کلوفان خام موجود در این صمغ، به عنوان پرکننده و حجیم کننده برای صمغ‌های گران‌بها، آهار کاغذ، چسب و در تولید روغن‌های معدنی، مرکب‌های چاپ روزنامه و محلول‌های چسبی کاربرد دارد.

خواص شگفت انگیز سقز (کندر) و روغن سقز (تربانتین) (2 نکته مهم)

مضرات سقز

زیاده‌روی در مصرف میوه بنه و سقز ممکن است به زخم شدن دهان و کاهش اشتها منجر شود.

دستور مصرف روغن سقز (تربانتین) شفای کردستان

  • دستور مصرف خوراکی: روزی ۲ بار قبل از هر وعده غذایی ۵ تا ۱۰ قطره مصرف شود.
  • دستور مصرف موضعی: به مقدار لازم روی محل درد ریخته و چند دقیقه ماساژ دهید.
  • موارد احتیاط و منع مصرف: مصرف در زنان باردار، کودکان و کسانی که فشار خون پایینی دارند، ممنوع است.

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا