دستور تهیه آش ترش و نکات مهم در پخت آش ترش (مرحله به مرحله)

“`html
دستور تهیه آش ترش
آش ترش مخصوص شهرهای ملایر، همدان، بروجرد، نهاوند و همچنین استانهای زنجان، مازندران و گیلان است. این آش خوشمزه را در گذشته با سبزیجات معطر و دارویی میپختند که علاوه بر طعم عالی، خواص زیادی برای بدن داشته است.
در مازندران، برای تهیه این آش از سبزیهای محلی مانند چوچاق استفاده میکنند، ولی اگر این سبزیها در دسترس نیست، میتوانید از مخلوط اسفناج، تره، گشنیز و جعفری به مقدار برابر استفاده کنید.
دستور تهیه آش ترش به ۳ روش
۱. دستور تهیه آش ترش مازندرانی
در شمال کشور، مردم مازندران این آش را بیشتر در چهارشنبه آخر سال (چهارشنبهسوری) درست میکنند. این آش خیلی خوشمزه است و طرفداران زیادی دارد.
مواد لازم برای تهیه آش ترش مازندران :
- لوبیا چیتی ۱ پیمانه
- باقلا ۱ پیمانه
- نخود ۱ پیمانه
- برنج نیم دانه یا رشته سوپی ۱ پیمانه
- چغندر ۲ پیمانه
- جعفری، زولنگ، پونه و اناریجه از هر کدام ۱ دسته
- پیاز بزرگ ۲ عدد
- سیر چرخ شده ۱ قاشق غذاخوری سر پر
- رب انار ۱ قاشق غذاخوری
- رب آلوچه جنگلی ۱ قاشق غذاخوری
- رب ازگیل جنگلی ۱ قاشق غذاخوری
- آب نارنج ۱ قاشق غذاخوری
- آبغوره ۱ قاشق غذاخوری
- آب زرشک ۱ قاشق غذاخوری
- دانه انار خشک شده ۱.۵ قاشق غذاخوری
- رب گوجه ۱.۵ قاشق غذاخوری
- پودر گلپر ½ قاشق غذاخوری
- کدو حلوایی یا کدو تنبل ۱.۵ پیمانه
- آب ۳ تا ۴ لیتر
- شکر به مقدار لازم
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
دستور تهیه آش ترش مازندرانی:
حبوبات را به مدت ۱۲ ساعت بخیسانید تا نفخ آنها از بین برود. سپس با چغندر خرد شده، برنج نیم دانه و کمی آب، نمک، فلفل و زردچوبه بگذارید بپزد. زمانی که حبوبات پخته شدند، پیاز خلالی شده که سرخ کردهاید، و سبزیهای ساطوری یا چرخ شده و سیر را به آن اضافه کنید و تفت بدهید.
وقتی سبزی، پیاز و سیر را اضافه کردید، کدو خرد شده را اضافه کنید. سپس رب گوجه، ترشیجات و دانه انار و پودر گلپر را اضافه کنید و اجازه بدهید آش خوب بپزد و لعاب بگیرد.
برای افرادی که ترشدوست هستند نیاز به شکر نیست، اما کسانی که طعم ملس را دوست دارند، به تدریج شکر را اضافه کنند و بعد از ۵ دقیقه از روی شعله بردارند.
۲. روش طبخ آش ترش گیلانی
افراد گیلانی آش ترش را همراه با ماهی شور و سبزی خوردن میل میکنند.
مواد لازم برای آش ترش گیلانی :
- سبزی آش ۱ کیلو
- نخود ½ پیمانه
- باقالی سبز ½ پیمانه
- لوبیا چیتی ½ پیمانه
- برنج نیم دانه ۱ پیمانه
- سیر به مقدار فراوان
- پیاز بزرگ ۳ عدد
- نعنا خشک به مقدار لازم
- سیبزمینی ۱ عدد
- گوجه سبز ترش به مقدار لازم
- رب آلوچه – برای ترشی آش ۲ قاشق غذاخوری
- نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به مقدار لازم
طرز پخت آش ترش گیلانی :
برای شروع، ابتدا حبوبات را بگذارید بپزند، سپس سبزی و برنج را همزمان بپزید. بعد از پختن حبوبات را به سبزی پخته شده اضافه کنید. ۱ عدد پیاز را به صورت درشت خرد کرده و به آن اضافه کنید. سیر را خرد کنید و بیفزایید.
سیبزمینی را به چهار قاچ کرده و به آش اضافه کنید. بگذارید آش جا بیفتد. بعد از دو ساعت رب آلوچه و گوجه سبز را اضافه کنید.
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را هم بیفزایید. سپس دو عدد پیاز و چند حبه سیر را نگینی سرخ کنید و برای تزیین استفاده کنید.
۳.
“““html
دستور تهیه آش ترش همدانی
اگر چغندر خرد شده را جداپختید، حتماً آب آن را داخل آش بریزید. برای تهیه آش ترش بهتر است نخود و لوبیا را از قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفاخ نباشد. این آش مثل آش رشته است با کمی تفاوت.
مواد لازم برای آش ترش همدانی :
- نخود نصف پیمانه
- لوبیا چیتی نصف پیمانه
- عدس 1 پیمانه
- رشته آش 300 گرم
- چغندر متوسط 3 عدد
- پیاز داغ و نعنا داغ به مقدار لازم
- آلو و برگه زردآلو (قیسی) تعدادی
- شیره انگور قرمز به مقدار لازم
- سرکه انگور به مقدار لازم
- سیر داغ کمی
دستور تهیه آش ترش همدانی :
برای تهیه آسان آش ترش، ابتدا چغندر خرد شده و نخود و لوبیا و عدس را بپزید. رنگ قرمزی چغندر باعث خوشرنگ شدن حبوبات میشود. سپس آلو و قیسی و پیاز داغ را به حبوبات اضافه کنید و بگذارید نیمپز شود.
بعد رشته را اضافه کنید تا بپزد. بعد از پخت رشته، سرکه و اگر شیره انگور قرمز دارید، آن را هم اضافه کنید. مقدار شیره انگور به اندازه یک ملاقه است و فقط رنگ آش را عوض میکند. اگر شیره نداشتید، اشکالی ندارد.
آنهایی که طعم ترش را دوست دارند، فقط سرکه بریزند و کسانی که طعم ترش و شیرین را میپسندند، سرکه را با کمی شکر مخلوط کرده و داخل آش بریزند تا چند جوش بزند. سپس در ظرف مناسب بگذارید و با نعنا داغ و پیاز سرخ کرده و سیر سرخ شده تزئین کنید.
چند نکته طلایی برای تهیه آش ترش
اگر حبوبات را از قبل پختهاید، حتماً به یاد داشته باشید که آب اضافی آن را دور بریزید.
گاهی برای اینکه مزه آش ملس شود، کمی شکر به لبو اضافه میکنند و پس از پخته شدن، آب لبو نیز به آش اضافه میشود.
اضافه کردن آب لبو به آش باعث میشود غذا خوشطعمتر و رنگ زیبایی نیز پیدا کند.
اگر آب آش کم بود، مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.
بیشتر بخوانید :
دستور تهیه ۳ مدل آش نارنج ترش و خوشمزه + عکس
دستور تهیه آش آلوچه خوشمزه با ۳ روش + عکس
آش آلو بخارا | دستور تهیه آش آلو بخارا با ۴ روش + عکس – رضیم