دستور تهیه آش حبوبات جوانه دار به روشی ساده (مرحله به مرحله)

“`html
دستور تهیه آش حبوبات جوانه دار
آش حبوبات جوانه دار یک آش خوشمزه و بسیار مقوی است. در سالهای اخیر، استفاده از جوانهها در رژیم غذایی خیلی محبوب شده است. گفته میشود که غلات و حبوبات جوانه زده نسبت به نمونههای غیر جوانه زده مواد مغذی بیشتری دارند و هضم آنها نیز راحتتر است.
برخی تحقیقات نشان میدهند که این غلات ممکن است در برابر بعضی بیماریها مؤثر باشند و همچنین به کاهش وزن کمک کنند.
غلات و حبوبات کامل معمولاً سرشار از فیبر، ویتامینهای گروه B و مواد معدنی مهم مثل آهن، روی و منیزیم هستند. همچنین آنها پروتئین زیادی دارند که برای رشد بدن، تقویت سیستم ایمنی و سلامت عمومی ضروری است.
مطالعات نشان میدهند که جوانه زنی این مواد مغذی را بیشتر میکند. در واقع، جوانه زنی باعث بهتر شدن پروتئین و همچنین دسترسی به ویتامینها و مواد معدنی میشود.
برای مثال، در تحقیقی مشخص شده که لوبیا چشم بلبلی جوانه زده تا ۳۸ برابر ویتامین C و ۱۲ درصد پروتئین بیشتری دارد. همچنین قابلیت هضم پروتئین در این لوبیا تا ۲۰ درصد بهتر میشود.
تحقیقی دیگر بر روی گندم سیاه نشان میدهد که فرآیند جوانه زنی مواد مغذی و خاصیت آنتیاکسیدانی این محصول را افزایش میدهد.
دستور تهیه جوانه حبوبات
حبوبات را ۲۴ ساعت خیس کنید و در این مدت هر پنج ساعت آب را عوض کنید تا بوی بد نگیرد. پس از ۲۴ ساعت، حبوبات را در یک پارچه نازک تمیز بگذارید و در سبد بچینید. روزی سه تا چهار بار سبد را زیر آب بگیرید تا حبوبات مرطوب بمانند.
پس از سه تا چهار روز حبوبات جوانه دار آماده میشوند. جوانههای ماش و عدس بعد از ده ساعت آماده میشوند.
دستور تهیه آش حبوبات جوانه دار
مواد لازم برای تهیه آش حبوبات جوانه دار:
- جوی پوست کنده: یک پیمانه
- عدس: ۳/۴ پیمانه
- بلغور جو: ۱/۲ پیمانه
- ماش: ۳/۴ پیمانه
- برنج: ۱/۲ پیمانه
- سبزی آش همراه با سیر: ۱/۵پیمانه
- نخود، لوبیا قرمز و لوبیا چیتی: از هرکدام ۱/۲پیمانه
- گوشت گوسفندی: ۲۵۰ گرم
- پیاز داغ: ۱/۲پیمانه
- زردچوبه، نمک و فلفل: به مقدار لازم
- روغن، سیرداغ و نعنا داغ: به مقدار لازم
طرز تهیه آش حبوبات جوانه دار:
جوی پوست کنده، بلغور و برنج را از شب قبل خیس کنید. سپس جو و حبوبات جوانه دار (به غیر از ماش و عدس) را با حرارت ملایم بپزید تا جوانهها آسیب نبینند. همزمان، ماش، عدس، بلغورجو و برنج را نیز با هم بپزید.
در این مرحله، حبوبات پخته شده و سبزیها را مخلوط کنید. سپس یک قاشق چایخوری زردچوبه، نمک و فلفل به آش افزوده و مقداری پیاز داغ اضافه کنید. بعد، گوشت پخته شده را کوبیده و به آنها اضافه کنید و بگذارید بپزد. در انتها مقداری سیر و نعنا داغ نیز اضافه کنید.
“““html
خواص جوانه حبوبات
جوانهها یکی از غنیترین مواد غذایی هستند که فواید زیادی دارند. به عنوان مثال، جوانه لوبیا دارای کربوهیدراتهایی مشابه با کربوهیدراتهای هندوانه و ویتامین A لیموترش است. همچنین، ویتامینهایی مانند تیامین موجود در آووکادو، ریبوفلاوین در سیب خشک، نیاسین در موز و ویتامین C که در توت جنگلی وجود دارد، هم در آنها یافت میشود.
جوانهها بهترین منبع ویتامین C، بتاکاروتن و فولاسین هستند. تحقیقات نشان داده است که جوانهها از قویترین آنتیاکسیدانها بوده و میتوانند به پیشگیری از بیماریهای سرطانی کمک کنند.
جوانه زدن دانهها، حبوبات و غلات باعث افزایش ارزش غذایی و میزان ویتامینهای آنها میشود. برای مثال، ویتامین A موجود در لوبیای جوانهزده دو و نیم برابر بیشتر از لوبیای خشک است و این میزان در برخی از نوعهای لوبیا به ۸ برابر هم میرسد.
جوانهها به حفظ آنزیمهای بدن کمک میکنند و به راحتی هضم میشوند. آنها با شکستن نشاسته و تبدیل آن به کربوهیدراتهای ساده و همچنین تبدیل پروتئین به اسیدهای آمینه آزاد، موجب تسهیل هضم میشوند.
این مواد موجب کاهش اثرات منفی ریزمغذیها، مانند بازدارندههای آنزیمی میشوند و در نتیجه، جوانهها راحتتر هضم میشوند.
یکی از این ریزمغذیها که میتواند باعث مشکل در هضم حبوبات شود، فیتاتها هستند. بسیاری از افراد نمیتوانند به خاطر وجود این ماده گندم مصرف کنند؛ اما گندم جوانهزده این مشکل را ایجاد نمیکند.
در مقایسه با دانههای خشک، حبوبات و دانههای جوانهزده حاوی ریزمغذیهای بیشتری هستند. در فرایند جوانهزنی، ویتامینها، املاح معدنی و پروتئین افزایش و کربوهیدرات و کالری آنها کاهش مییابد. آزمایشها نشان میدهند که این افزایش به خاطر بالارفتن محتوای آب در این مواد است.
جوانهها سرشار از ویتامین هستند و به مراتب بیشتر از دانههای خشک مانند غلات و حبوبات ویتامین دارند. به طور دقیقتر، جوانهها در مقایسه با این مواد غذایی ۳ تا ۶ برابر ویتامین بیشتری دارند.
جالب اینجاست که جوانهها ویتامین بیشتری و کالری کمتری دارند. برای نمونه، جوانه گندم نسبت به دانه گندم ۶ برابر ویتامین C بیشتر و ۳ برابر ویتامین A بیشتری دارد. به طور کلی، جوانهها حاوی ویتامین C و آنتیاکسیدانهایی هستند که با بیماریها مقابله میکنند و به جذب بهتر آهن موجود در سبزیجات کمک میکنند.
سبزی آش کشک : دستور تهیه آش کشک خوشمزه و ساده
دستور تهیه پخت آش دندونی خوشمزه و مقوی + تزیین آش دندونی
دستور تهیه آش آبادانی صبحانهای دلپذیر و مقوی
دستور تهیه پخت انواع آش ماش، بهترین داروی سرماخوردگی
سبزی مخصوص آش میوه اردبیلی