دستور تهیه آش رشته اصیل ایرانی + رازهای خوشمزه شدن آن (مرحله به مرحله)

“`html
دستور تهیه آش رشته
آش رشته یکی از محبوبترین غذاهای ایرانی است. این آش به عنوان عصرانه، ناهار، شام یا حتی در مراسمهای نذری سرو میشود. درست کردن آن آسان است، اما با استفاده از چند تکنیک میتوانید آش رشتهای مثل آشپزان حرفهای تهیه کنید.
تهیه پیاز داغ، نعنا داغ، کشک و سبزی آش از نکات مهمی هستند که اگر به درستی انجام شوند، میتوانید بهترین آش رشته را درست کنید.
دستور تهیه آش رشته
مواد لازم جهت تهیه آش رشته:
- 1/2 لیوان لوبیا چیتی
- 1/2 لیوان لوبیا سفید
- 1/2 لیوان نخود
- 1/2 لیوان عدس
- 500 گرم سبزی آش خرد شده (تره، جعفری، گشنیز)
- 500 گرم اسفناج درشت خرد شده
- 300 گرم رشته آشی
- کشک به مقدار لازم
- پیاز داغ، نعنا داغ و سیر داغ به مقدار لازم
- 8 لیوان آب
چطور آش رشته درست کنیم ؟
مراحل تهیه آش رشته:
حبوبات را از شب قبل بخیسانید و چند بار آب آنها را عوض کنید تا نفخشان از بین برود. البته عدس نیاز به خیساندن ندارد. حالا حبوبات به جز عدس را در یک قابلمه بریزید و مقداری پیاز داغ و سیر داغ به آن اضافه کنید، سپس قابلمه را پر از آب کنید و بگذارید روی حرارت تا بپزد.
حدود یک تا دو ساعت حبوبات نیاز به پختن دارند. اگر دیدید آب کم شد، میتوانید مقداری آب اضافه کنید. وقتی حبوبات کاملاً پخته و نرم شدند، عدس و سبزی را به آنها اضافه کنید.
برخی افراد عدس و سبزی را جدا میپزند و بعد به حبوبات اضافه میکنند، اما در این روش آش رشته طعم حبوبات را میگیرد چون آب حبوبات هم در آش است.
پس از اضافه کردن عدس و سبزی، حدود نیم ساعت دیگر بگذارید تا همه با هم بپزد. سپس رشتهها را از وسط نصف کرده و به آش اضافه کنید. درب قابلمه را ببندید و حرارت را ملایم کنید تا رشتهها آرام بپزند و حجیم شوند.
در این مرحله میتوانید بقیه پیاز داغ و سیر داغ را اضافه کنید تا طعم بهتری بگیرد. مقداری را هم برای تزیین نگه دارید. بعد از 45 دقیقه آش شما آماده است. میتوانید آن را با کشک و پیاز داغ و نعنا تزیین کرده و نوش جان کنید.
دستور تهیه آش رشته مجلسی
فوت و فن های پخت آش رشته
برای پخت آش رشته حتما حبوبات را خیس کنید
برای پخت آش رشته حتماً حبوبات را از شب قبل خیس کنید. آنزیمهایی در حبوبات وجود دارد که با خیساندن آزاد میشوند و در نتیجه حبوبات زودتر میپزند و راحتتر هضم میشوند.
همچنین در پوست لوبیاها ترکیبات قندی وجود دارد که هنگام خیساندن این ترکیبات شکسته میشوند و گوارش شما را راحتتر میکنند. اما اگر وقت خیساندن ندارید، میتوانید کمی جوش شیرین به آنها اضافه کنید تا زودتر پخته شوند و معده شما را اذیت نکنند.
بهتر است برای خوشمزهتر شدن آش رشته مقداری پیاز داغ و سیر داغ به حبوبات اضافه کنید تا طعم هم را بگیرند.
دستور تهیه آش رشته جا افتاده
سبزی آش رشته
سبزی آش رشته یکی از نکات مهم است که باید به آن توجه کنید. هر نوع آشی سبزی خاص خودش را دارد و میزان هر یک از سبزیها در طعم آش تأثیر زیادی دارد، پس بهتر است از سبزی مخصوص آش رشته استفاده کنید.
سبزی آش
“““html
رشتهای که شامل تره، جعفری، گشنیز و اسفناج است، بهتر است که اسفناج را بیشتر از بقیه سبزیها و به صورت درشت استفاده کنید. اگر اسفناج را درشتتر برش بزنید، آش شما زیباتر میشود و طعم آن نیز بهتر حس میشود.
سعی کنید سبزی آش را تازه تهیه کنید تا آش شما خوشمزهتر شود. اما اگر نتوانستید، میتوانید از سبزیهای بستهبندیشده در فریزر استفاده کنید، فقط این سبزیها را مستقیماً به آش اضافه کنید و اجازه ندهید که ذوب شوند.
اضافه کردن رشته به آش
رشته یکی از موادی است که به آش لعاب میدهد. در بازار، رشتههای مختلف با اندازههای متفاوتی وجود دارد. به محض اینکه رشته را به آش اضافه کردید، آن را هم بزنید تا رشتهها به خوبی در آش پخش شوند و به هم نچسبند.
همچنین بهتر است بعد از اضافه کردن مقداری رشته، چک کنید که چه مقدار کافی است، چون اگر رشته خیلی زیاد شود، آش سفت میشود و حبوبات و سبزی داخل آن دیده نمیشوند. بعد از اضافه کردن رشته، درب قابلمه را ببندید و حرارت را کم کنید. اگر حرارت زیاد باشد، آش میجوشد و Overflow میکند.
رشته آش حدود 20 دقیقه میپزد، اما برای اینکه آش شما جا بیفتد، 40 تا 50 دقیقه زمان نیاز دارد. سعی کنید این مدت زمان بیشتر نشود چون رشتهها له میشوند و آش خراب میشود.
دستور تهیه آش رشته نذری
آماده کردن کشک برای آش رشته
کشک را میتوانید یا در آش بریزید یا بعد از آماده شدن آش روی آن بریزید. کشکهای پاستوریزه نیازی به جوشاندن ندارند و میتوانید آنها را خام در آش استفاده کنید، اما برخی افراد ترجیح میدهند آن را بعد از آماده شدن آش روی آن بریزند.
اگر میخواهید کشک را روی آش بریزید، بهتر است آن را با کمی آب جوش مخلوط کنید، چون ممکن است خیلی غلیظ باشد. اگر از کشک سنتی استفاده میکنید، نیاز است آن را حدود 20 دقیقه بجوشانید.
برای تزیین آش رشته با کشک، میتوانید مقداری زعفران دمکرده به کشک اضافه کنید یا روی آن را با روغن نعنا داغ بپوشانید تا رنگ بگیرد.
آماده کردن نعنا داغ برای آش رشته
نعنا داغ را میتوان به چند روش درست کرد. میتوانید نعنا تازه را خرد کرده و در سبزی آش به کار ببرید یا نعنا تازه را سرخ کنید و بر روی آش بریزید. اما رایجترین روش، تفت دادن نعنا خشک در روغن است.
برای تهیه این نوع نعنا داغ، کمی روغن را در یک تابه گرم کنید، سپس نعنا خشک را به آن اضافه کنید و حدود 5 تا 10 ثانیه هم بزنید و خیلی سریع از روی حرارت بردارید.
این مرحله بسیار حساس است چون اگر نعنا بیشتر از چند ثانیه روی حرارت بماند، میسوزد و بوی سوختگی میگیرد.
دستور تهیه آش رشته رستورانی
درست کردن پیاز داغ برای آش رشته
پیاز داغ یکی از مواد اصلی در پخت آش رشته است. پیاز داغ آماده در بازار وجود دارد، اما بهتر است همیشه پیاز تازه را در منزل درست کنید. برای اینکه پیاز داغ شما مانند پیازهای آماده شود، ابتدا پیاز را خلالی خرد کنید.
پیازها را در آب در حال جوش بریزید و بگذارید کمی جوش بخورد، سپس آنها را از صافی رد کرده و روی یک دستمال تمیز پهن کنید تا آبشان گرفته شود. حالا کمی زردچوبه یا زعفران به پیازها اضافه کنید تا رنگ آنها زیباتر شود.
در یک تابه، روغن زیاد بریزید و بگذارید داغ شود. اگر مقدار پیازها زیاد است، آنها را در چند مرحله سرخ کنید. پیازها را در تابه بریزید، اما آنها را هم نزنید تا اینکه رنگشان طلایی شود، سپس مرتب هم بزنید تا همه جای پیازها طلایی و ترد شوند.
بعد از سرخ شدن، پیازها را روی صافی بریزید تا روغن اضافی آنها خارج شود. میتوانید این پیاز داغها را به آش اضافه کنید یا روی آش را با آنها تزیین کنید.
آماده
“““html
کردن سیر داغ برای آش رشته
شما میتوانید سیر را به صورت تازه و همراه با برگ آن در آش بریزید یا اینکه سیر خام را رنده کرده و به آن اضافه کنید. سیر به خاطر خواص خوبش بهتر است به صورت خام مصرف شود، اما اگر دوست دارید میتوانید سیر داغ درست کنید.
سیرها را به هر شکلی که دوست دارید خرد کنید، حتی میتوانید آنها را رنده کنید. کمی روغن در تابه بریزید و سپس سیرها را داخل آن بگذارید. میتوانید کمی زردچوبه هم برای رنگ بهتر اضافه کنید. حرارت باید خیلی ملایم باشد چون سیر زود میسوزد.
بهطور مرتب سیرها را هم بزنید و هنگامی که کمی طلایی و سبک شدند، آنها را از روی حرارت بردارید و روی صافی بریزید.
دستور تهیه آش رشته برای دو نفر
ادویه مناسب برای آش رشته
برای آش رشته از ادویههای متنوعی استفاده میشود، اما چون آش حبوبات دارد و ممکن است معده را اذیت کند، مقداری تخم گشنیز به آن اضافه کنید تا هضم آن را راحتتر کند.
برای استفاده از تخم گشنیز، دانههای آن را نیم کوب کرده و در روغن تفت دهید یا همراه با پیاز داغ در آش بریزید. در دستور قبلی نام ادویهها ذکر نشده بود؛ برای آشنایی با نوع ادویه مناسب برای آش رشته و نحوه استفاده از آن، روی لینک زیر کلیک کنید.
ادویه مخصوص آش رشته
نکاتی برای خوشمزه شدن آش رشته
- حتما آب حبوبات خیس کرده را دو الی سه بار عوض کنید تا نفخ آنها از بین برود.
- قابلمه آش باید بزرگتر از مقدار آش باشد تا به راحتی جا برای هم زدن آش، خصوصا وقتی رشتهها را اضافه میکنید، داشته باشید و رشتهها خمیر نشوند.
- زمانی که رشتهها را اضافه میکنید، آب آش نباید کم باشد زیرا رشتهها مقدار زیادی از آب را به خود میگیرند و اگر کم باشد، آش خمیر میشود.
- بعد از اضافه کردن رشته، گاهی آش را هم بزنید تا ته نگیرد.
- هرچقدر پیازداغ آش بیشتر باشد، آش خوشمزهتری خواهید داشت.
- در افزودن نمک بسیار دقت کنید چون هم کشک و هم رشته کمی نمکی هستند و ممکن است آش شور شود.
- مقدار روغنی که پیاز را با آن سرخ میکنید نباید کم باشد زیرا این روغن به شفاف شدن و جا افتادن بهتر آش کمک میکند. همچنین روغن نعنا داغ هم باید به حدی باشد که نعناها در آن شناور باشند.
گردآوری توسط مجله اینترنتی رضیم
نیلوفر گلی فروشانی