دستور تهیه آش ماش بدون گوشت، با گوشت و با شلغم (مرحله به مرحله)

“`html
دستور تهیه آش ماش
دستور تهیه آش ماش بدون گوشت، با گوشت و با شلغم، نکات و اصولی دارد که دانستن آن ها باعث خوشمزهتر شدن این آش مقوی خواهد شد. آش ماش یکی از غذاهای سنتی ایران است که با داشتن ماش و سبزیجات متنوع خواص منحصر به فرد خود را دارد.
ماش یکی از حبوباتی است که خواص متعددی دارد، اما کاهش کلسترول مضر خون یکی از اصلیترین خواص ماش است. از هزاران سال پیش، ماش به عنوان یکی از حبوبات اصلی شناخته میشود.
این گیاه اولین بار در کشور هندوستان شناخته شد. چینیهای باستان از این گیاه برای رفع گرما و سمزدایی بدن استفاده میکردند. امروزه نیز ماش به خاطر ارزش غذایی بالا، در آشپزی استفادههای فراوانی دارد، از غذای کمکی کودک گرفته تا دمپختک با نیمرو و سایر غذاهای خوشمزه!
دستور تهیه آش ماش بدون گوشت
مواد لازم جهت تهیه آش ماش بدون گوشت:
- ماش: 1 و نیم پیمانه
- جو: نصف پیمانه
- کلم برگ سفید: 1 پیمانه خرد شده
- هویج متوسط خرد شده: 1 عدد
- سیبزمینی متوسط: 1 عدد
- گوجه فرنگی متوسط: 6 عدد
- گشنیز خرد شده: 2 پیمانه
- نمک، فلفل، ادویه، زیره سبز: به میزان لازم
- روغن زیتون: به میزان لازم
دستور تهیه آش ماش بدون گوشت:
ماش و جو را از شب قبل خیس کنید. هویج و سیبزمینی و کلم برگ را ریز خرد کنید و گوجهها را با کمی آب مخلوط کنید. جو را جداگانه 1 ساعت بپزید. سپس تمام این مواد به همراه ادویهها را به جز گشنیز برای 1 ساعت بپزید. 15 دقیقه قبل از آماده شدن گشنیزها را اضافه کنید و به همراه روغن زیتون میل کنید.
نکات تکمیلی در مورد آش ماش:
آش ماش جزو آش و حلیم است. زمان آمادهسازی مواد اولیه حدود 15 دقیقه و زمان پخت آن چیزی حدود 2 ساعت و 30 دقیقه میباشد.
آش ماش را میتوانید در وعده نهار یا شام سرو کنید. همچنین میتواند در ماه رمضان به عنوان افطار میل شود. توجه داشته باشید که مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 4 نفر مناسب است.
دستور تهیه آش ماش با گوشت
مواد لازم جهت تهیه آش ماش با گوشت:
- ماش: 1 و نیم پیمانه
- جو: نصف پیمانه
- کلم برگ سفید: 1 پیمانه خرد شده
- هویج متوسط خرد شده: 1 عدد
- سیبزمینی متوسط: 1 عدد
- گوجه فرنگی متوسط: 6 عدد
- گشنیز خرد شده: 2 پیمانه
- نمک، فلفل، ادویه، زیره سبز: به میزان لازم
- روغن زیتون: به میزان لازم
- گوشت دنده یا گردن گوسفند: 200 گرم
دستور تهیه آش ماش با گوشت:
ماش و جو را از شب قبل خیس کنید. هویج و سیبزمینی و کلم برگ را ریز خرد کنید و گوجهها را با کمی آب مخلوط کنید. جو را جداگانه 1 ساعت بپزید. سپس تمام این مواد به همراه ادویهها را به جز گشنیز برای 1 ساعت بپزید. گوشت دنده یا گردن گوسفند را با یک پیاز چهارقاچ متوسط و کمی زردچوبه، بر روی حرارت متوسط بپزید.
یک ساعت مانده به انتهای پخت گوشت، نمک را به آن اضافه کنید و پس از پختن، آن را بکوبید تا ریش ریش شود. گوشت کوبیده را همراه با آب گوشت در 30 دقیقه پایانی، به آش اضافه کنید و هم بزنید. فرصت دهید تا آش جا بیفتد و غلیظ شود. 15 دقیقه قبل از آماده شدن گشنیزها را اضافه کنید و به همراه روغن زیتون میل کنید.
“““html
دستور تهیه آش ماش با شلغم و پیاز
مواد لازم جهت تهیه آش ماش با شلغم و پیاز:
- ماش: 1 و نیم پیمانه
- جو: نصف پیمانه
- کلم برگ سفید: 1 پیمانه خرد شده
- هویج متوسط خورد شده: 1 عدد
- سیب زمینی متوسط: 1 عدد
- گوجه فرنگی متوسط: 6 عدد
- شلغم: ۵۰۰ گرم
- نمک، فلفل، ادویه، زیره سبز: به میزان لازم
- روغن زیتون: به میزان لازم
- پیاز نقلی: ۱۰-۱۵ عدد
- برنج: به میزان لازم
دستور تهیه آش ماش با شلغم:
ماش و جو را از شب قبل بخیسانید. هویج، سیبزمینی و کلم را به قطعات کوچک ببرید و گوجهفرنگیها را با کمی آب ترکیب کنید. جو را به مدت 1 ساعت جداگانه بپزید و سپس بقیه مواد را به همراه ادویهها برای 1 ساعت بپزید.
شلغم را پوست بکنید و به قطعات کوچک خرد کنید. پیازهای کوچک را هم پوست کنید و همراه با برنج به آش اضافه کنید. مقدار آب را ۱ تا ۲ پیمانه بیشتر در نظر بگیرید و نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید.
نکات مهم و اصولی پخت آش ماش با شلغم:
شلغم خوب باید سفت و توپر باشد؛ اگر نرم باشد ممکن است کهنه شده باشد و نباید مصرف شود. پوست شلغم باید براق و صاف باشد. شلغم باید سنگین باشد و درون آن روشن باشد.
شلغمهای کوچک طعم بهتری دارند و شلغمهای بزرگ دارای خواص بیشتری هستند. زیرا شلغم نفاخ است، بهتر است این آش را با آویشن یا زیره سرو کنید.
سبزی آش کشک : دستور تهیه آش کشک خوشمزه و ساده
سبزیِ آش دوغ : دستور تهیه انواع آش دوغ شهرهای مختلف ایران
سبزی مخصوص اشکنه : دستور تهیه اشکنه خوزستانی