دستور تهیه بستنی سنتی با ثعلب و تاثیر فوق العاده این گیاه (مرحله به مرحله)

خواص ثعلب و دستور تهیه بستنی با ثعلب
ثعلب، گیاهی است چندساله و دائمی که گلهای خوشهای و برگهای پهن دارد. برگهای پایینی آن به نوک باریک میرسند و برگهای بالایی معمولاً لکههایی قهوهای دارند. گلهای ثعلب میتواند صورتی یا سفید بوده و خطوط و نقاط بنفش یا ارغوانی دارد.
پوست غدههای زیرزمینی این گیاه صورتی و داخل آن سفید است. طعم ثعلب کمی شیرین و لزج و همچنین کمی تند است. معمولاً این گیاه در باغها و بوتهزارها رشد میکند و زمان گلدهی آن از اواخر فروردین تا اواخر خرداد است.
آرد ثَعلب که از ساییدن غدههای ریشه خشک شده این گیاه به دست میآید، حاوی ماده نشاستهای به نام باسورین است.
برخی از گونههای ثعلب مانند Orchis morio L. برای خواص دارویی استفاده میشدند، ولی امروزه دیگر مواد جایگزین شدهاند. غدههای ریشه را جمعآوری و خشک کرده و سپس آرد میکردند تا از آن لعاب ثعلب تهیه کنند. این لعاب بعداً به مانوز و گلوکز تبدیل میشود و حاوی ۳۰٪ نشاسته، آلبومین و قند است.
در گذشته، پزشکان سنتی از لعاب ثعلب (به نسبت ۱۰ به ۱) برای مشکلات روده و معده و تقویت نیروی جنسی استفاده میکردند، اما حالا از مواد دیگر جایگزین استفاده میشود. به دلیل جمعآوری بیش از حد، این گیاه در خطر نابودی قرار گرفته است.
در ترکیه، از آرد ثعلب نوشیدنیای به نام ثعلب (Salep) تهیه میشود که پیش از قهوه و چای در کشورهای دیگری مانند انگلستان و آلمان نیز مصرف میشد.
با استفاده از آرد ثعلب، دسرهایی مانند پودینگ ثعلب و بستنی ثعلب تهیه میشود. منطقه قهرمانمرعش در ترکیه یکی از تولیدکنندگان بزرگ این آرد است که با نام «ثعلب مرعش» معروف است.
آشنایی با خواص ثعلب
- ثعلب باعث تقویت اعصاب میشود.
- طبع آن گرم و مرطوب است.
- مقوی نیروی جنسی است.
- در گذشته برای تقویت کودکان به همراه شیر به آنها داده میشد.
- برای درمان رعشه (تشنجهای کزازی) میتوان از ثعلب بهصورت دمکرده استفاده کرد.
- برای درمان کمخونی از دمکرده ثعلب استفاده میشود.
- برای سرماخوردگی و درمان اخلاط خونی بهصورت دمکرده میتوان استفاده کرد.
- برای درمان ورم کلیه و مثانه از دمکرده این گیاه استفاده میشود.
- برای جلوگیری از ریزش مو و تقویت موی سر، ثعلب را با روغن زیتون و گل سرخ مخلوط کرده و به پوست سر بمالند.
- برای رفع ورم حاد روده در بیماری حصبه، ۲ گرم ثعلب را در ۱۵۰ سیسی آب بجوشانید و بنوشید.
- مقدار دمکرده این گیاه ۱۸ گرم در ۱۰۰۰ سیسی آب است.
- افراد لاغر میتوانند از ثعلب استفاده کنند، بهخصوص در تابستان با بستنی میل کنند.
دستور تهیه بستنی با ثعلب
بستنی یکی از دسرهای خوشمزه و محبوب در ایران است و در فصلهای گرم سال طرفداران زیادی دارد. در گذشته، از گیاه ثعلب در تهیه بستنیهای سنتی استفاده میشد.
ثعلب یک ماده پودری است که معمولاً برای غلیظکردن بستنیها و بعضی مرباها به کار میرود و اگر مقدار آن کم باشد، بستنی حالتی کشدار نخواهد داشت و یخ نمیزند.
مواد لازم برای تهیه بستنی با ثعلب
- ثعلب: ۲ قاشق چایخوری
- شیر پرچرب: ۴ پیمانه
- شکر: ۲ پیمانه
- خامه: ۱۰۰ گرم
- گلاب: ½ پیمانه
- خلال پسته: ۲ قاشق غذاخوری
- زعفران: به میزان لازم
“`html
مواد لازم برای بستنی خانگی با ثعلب:
- خامه: 1 لیوان
- شیر: 2 لیوان
- شکر: 1 لیوان
- ثعلب: 1 قاشق چایخوری
- زعفران یا وانیل: 1 قاشق غذا خوری
- اسانس هل و یا گلاب: به میزان لازم
مراحل تهیه بستنی خانگی با ثعلب
- ابتدا خامه را در یک سینی بزرگ و لبهدار یا داخل نایلون فریزر ریخته و صاف میکنیم. بهتر است قطر آن نازک باشد و بیشتر از 2 میلیمتر نباشد. سپس خامه را در فریزر قرار میدهیم تا کاملاً یخ بزند.
- در این مرحله، شیر را در ظرفی ریخته و روی حرارت قرار میدهیم تا بجوشد. وقتی که شیر جوشید، حرارت را کم کرده و زعفران دمکرده یا وانیل، هل و گلاب را به آن اضافه میکنیم. چون رنگ بستنی بعد از سفت شدن کمتر میشود، بهتر است مقدار زعفران زیاد باشد. سپس ثعلب و شکر را با هم مخلوط کرده و کمکم با یک قاشق به شیر اضافه میکنیم و بعد از هر قاشق خوب هم میزنیم تا مواد بهخوبی حل شوند و خمیری یکدست بوجود آید. این کار را تا زمانی که مخلوط غلیظ شود ادامه میدهیم.
- حالا مایه را از روی حرارت برمیداریم و در یک کاسه ریخته، سپس آن را در یک قابلمه بزرگ که پر از یخ است قرار میدهیم. در این زمان، با همزن مواد را هم میزنیم تا کشدار شود. بعد از این مرحله، بستنی را در فریزر قرار داده و 30 دقیقه به آن استراحت میدهیم. این کار را 3 الی 5 بار تکرار میکنیم تا مایه به یک قوام مناسب و کشدار برسد. پس از آماده شدن بستنی، خامهای که قبلاً یخ زده بود را خرد کرده و همراه با خلال پسته به آن اضافه میکنیم. سپس بستنی را خوب مخلوط میکنیم تا خامه و خلال پسته بهطور یکنواخت در همه جای آن پخش شود.
- در پایان، بستنی را به مدت 2 ساعت در فریزر قرار میدهیم تا آماده سرو شود.
یک نکته مفید در مورد تهیه بستنی خانگی با ثعلب
گاهی افراد میگویند وقتی خامه را در فریزر میگذارند تا یخ بزند، بعد از مدتی متوجه میشوند که خامه آنها هیچ تغییری نکرده و مانند قبل است. این اتفاق به این دلیل است که خامه آنها از نوع پرچرب است.
برای اینکه یخ زدن بهطور کامل انجام شود، پیشنهاد میکنیم از خامه کمچرب استفاده کنید. اگر به خامه کمچرب دسترسی ندارید، میتوانید با اضافه کردن شیر به خامه از به وجود آمدن این مشکل جلوگیری کنید و سپس آن را در فریزر قرار دهید.
بیشتر بخوانید:
دستور تهیه ۱۰ مدل بستنی خوشمزه خانگی + عکس
روش های کاشت و تکثیر ثعلب و خواص این گیاه
درست کردن بستنی در خانه