دستور تهیه لته آرت با فرنچ پرس و موکاپات (مرحله به مرحله)

“`html
در مورد لته آرت بیشتر بدانید
لاته یا لته آرت (latte) یکی از معروفترین و پرطرفدارترین نوشیدنیهای گرم است که بر پایه اسپرسو تهیه میشود. این نوشیدنی از ترکیب اسپرسو، شیر داغ و فوم شیر درست میشود. تهیه لاته بسیار ساده است و میتوانید به راحتی آن را در منزل درست کنید. برای زیبایی و تزیین روی لاته از تکنیک خاصی به نام لته آرت یا هنر قهوهنگاری استفاده میشود. شاید این کار در ابتدا کمی دشوار به نظر بیاید، اما با کمی تمرین میتوانید طرحهای زیبایی روی قهوه خود بسازید. در این مقاله بیشتر با لاته و لته آرت آشنا خواهید شد.
لته چیست؟
لته یا لاته در زبان ایتالیایی به معنی شیر است. کافه لته روشی برای تهیه اسپرسو است که از ترکیب اسپرسو، شیر و فوم شیر به دست میآید. شما میتوانید با فوم شیر و اسپرسو و شیر بخاردیدهی غلیظ، طراحیهای زیبایی روی فنجان خود انجام دهید. البته این کار نیاز به ذوق، سلیقه و خلاقیت باریستا دارد. همچنین کیفیت پودر قهوه و شیر هم به همان اندازه اهمیت دارد. دستگاه اسپرسو ساز نیز بر کیفیت اسپرسو تاثیر زیادی دارد.
دستور تهیه لته
برای تهیه لته یا کافه لاته، شما به اسپرسو، شیر و فوم شیر نیاز دارید، اما فوم آن خیلی کم است و در واقع لایهای بهعنوان فوم شیر ندارد. در اینجا سعی میکنیم طرز تهیه لاته در منزل و کافی شاپ را به شما آموزش بدهیم.
برای درست کردن قهوه لته باید ابتدا شیر را فومگیری کنیم. فومگیری به این معنی است که هوا به داخل شیر نفوذ کرده و کف یا فوم شیر از آن جدا شود. برای فومگیری شیر، دو روش وجود دارد:
- فوم گیری با نازل بخار دستگاه اسپرسوساز
- فوم گیری با فرنچ پرس
دستور تهیه لته با فرنچ پرس و موکاپات
سادهترین و کاربردیترین وسایل برای تهیه لاته در خانه، موکاپات یا قهوه جوش گازی و فرنچ پرس هستند.
مرحله اول: ابتدا با موکاپات، اسپرسو را تهیه میکنیم و ۳۰ الی ۶۰ سیسی قهوه را در فنجان سرو میریزیم.
مرحله دوم: با فرنچ پرس، فومگیری شیر را انجام میدهیم. به حدود ۲٫۵ برابر حجم اسپرسو، شیر پرچرب نیاز داریم. با اهرم صافی فرنچ پرس، شیر داغ را میزنیم تا فوم از آن جدا شود. حال شیر به دو لایهی جداگانه تقسیم میشود: لایه پایینی شیر غلیظ و لایه رویی فوم شیر.
مرحله سوم: شیر قوام گرفته را روی اسپرسو میریزیم و سپس کمی از فوم شیر را روی نوشیدنی میزنیم.
دستور تهیه لاته با دستگاه اسپرسو ساز
دستگاه اسپرسو، یکی از تجهیزات کافی شاپ است و برای تهیه کافه لاته بسیار مناسب میباشد. میتوانید برای مصرف خانگی از اسپرسوساز خانگی استفاده کنید.
مرحله اول: یک الی دو شات اسپرسو تهیه کرده و آن را در فنجان قهوه میریزیم. توجه داشته باشید که دستگاه آسیاب قهوه و اسپرسوساز مناسبی را انتخاب کنید، زیرا بر کیفیت اسپرسو تاثیر دارد.
مرحله دوم: با نازل بخار، فوم شیر را تهیه میکنیم. بدین صورت که شیر سرد و پرچرب را در ظرف مناسب میریزیم و نازل بخار را درون شیر قرار میدهیم. نازل را بهطور کامل باز میکنیم تا شیر داغ شده و فوم از آن جدا شود.
مرحله سوم: شیر و کمی از فوم شیر را به ترتیب به اسپرسو اضافه کرده و قهوه لاته ما آماده میشود.
تاریخچه لته آرت
اگرچه لته آرت به سبکهای خاصی در کشورهای مختلف تبدیل شده است، منبع این هنر را میتوان ایتالیا دانست. دیوید شومر در سالهای ۱۹۸۰، لته آرت را به مردم معرفی کرد و این هنر را در کلاسهای خود گسترش داد. هنر لاته آرت در دهههای ۸۰ و ۹۰ میلادی در سیاتل، آمریکا، به شدت رواج یافت. لوییجی لوپی نیز تلاشهایی برای ارتقای هنر شیر و قهوه انجام داد.
لته آرت چیست؟
لته آرت به کار کردن با شیر و فوم شیر برای ایجاد طرحهای زیبا روی نوشیدنیهای اسپرسو اشاره دارد. در سراسر جهان، باریستاهای حرفهای در کافی شاپها این کار را انجام میدهند. ولی شما میتوانید خودتان هم در خانه، لته آرت را امتحان کنید. فقط کافی است در ریختن و ترکیب کردن شیر و فوم شیر روی اسپرسو تمرین کنید تا بتوانید طرحهای زیبایی بسازید.
“““html
لاته آرت زیبایی خاصی را به وجود میآورد.
چرا لاته آرت مدت زیادی دوام ندارد؟
لاته آرت ترکیبی از کرم و فوم است. کرم از ترکیب روغن قهوه و قهوه جوشیده به وجود میآید و فوم هم یک نوع حباب در شیر است. شیر و قهوه به طور طبیعی خیلی پایدار نیستند. در نهایت، کرم از اسپرسو جدا میشود و فوم به مایع شیری تبدیل میشود. به همین خاطر، لاته آرت خیلی زود از بین میرود.
دستور تهیه لاته آرت
برای درست کردن لاته آرت، ابتدا باید اسپرسو و شیر را آماده کنید و فوم شیر را هم بسازید. سپس این مواد را طوری ترکیب کنید که فوم شیر از مایع شیر جدا شود و به سمت بالا بیاید تا بتوانید طرح زیبایی بسازید.
دو روش برای طراحی لاته آرت وجود دارد: یکی وقتی شیر را اضافه میکنید و دیگری با استفاده از ابزار خاص.
روش اول: در این روش، طراحی پس از اضافه کردن شیر آغاز میشود. اضافه کردن شیر و فوم از همزمان در کافی شاپهای آمریکایی رایج است و این نشاندهندهی مهارت بارریستا در ایجاد طرحها است. این روش سریعتر بوده و به همین دلیل طرحهای زیباتر و پایدارتری میسازد. در این روش میتوان طرحهای مختلفی مانند قلب، گل روزتا، گل لاله و غیره را ایجاد کرد. اگر مهارت کافی داشته باشید، میتوانید این کار را با دستگاه خانگی یا فرنچ پرس هم انجام دهید.
روش دوم: در این روش با استفاده از ابزار نوک تیز مثل سوزن، طرحهای مختلفی روی قهوه لاته میسازیم. در این روش چون زمان بیشتری صرف میشود، فوم سریعتر حل شده و دوام آن کمتر است.
سوالات متداول درباره لاته آرت:
در اینجا به چند سوال شما دربارهی لاته آرت پاسخ میدهیم:
ترکیب لاته چیست؟
لاته یا کافه لاته ترکیبی از اسپرسو، شیر و فوم شیر است.
حجم فنجان لاته چقدر است؟
فنجان استاندارد برای سرو لاته معمولاً ۲۲۰ تا ۲۵۰ سیسی است.
کدام قهوه برای کافه لاته مناسب است؟
میتوانید هر نوع قهوهای که دوست دارید برای تهیه کافه لاته استفاده کنید. معمولاً قهوههایی با درصد عربیکا بالاتر مانند قهوه پرفکت بِلند برای درست کردن کافه لاته مناسبتر هستند.
چه شیری برای لاته بهتر است؟
شیر پرچرب برای درست کردن لاته مناسبتر است چون فوم بهتری میدهد.
فرق لاته و کاپوچینو چیست؟
کاپوچینو و لاته هر دو محبوبترین نوشیدنیهای قهوه هستند. لاته آمریکایی و کاپوچینو ایتالیایی است. هر دو بر پایه اسپرسو هستند و از شیر داغ تهیه میشوند، اما کاپوچینو شیر کمچربتری دارد. یک فنجان لاته باید تقریباً ۲۴۰ میلیلیتر باشد در حالیکه فنجان کاپوچینو بین ۱۵۰ تا ۱۸۰ میلیلیتر است. هر دو شامل یک شات استاندارد اسپرسو هستند. لاته حدود ۱ سانتیمتر فوم شیر دارد در حالیکه کاپوچینو ۲ تا ۳ سانتیمتر فوم دارد.