دو روش ساده ولی حرفه ای برای تهیه خمیر باقلوا (مرحله به مرحله)

“`html
طرز تهیه خمیر باقلوا
باقلوا در ایران به شکلهای مختلفی مانند لوزی، مربعی و لولهای و با طعمهای متفاوتی مثل پستهای، گردویی، بادامی، نارگیلی و کاراملی تهیه میشود. مواد اصلی برای تهیه آن شامل گلاب، شکر، هل، آرد، بکینگ پودر، زرده تخممرغ، خاکه قند، شیر و روغن است.
باقلواهای معروفی در ترکیه مانند باقلوای غازی عینتاب و باکو وجود دارد. در ایران هم این شیرینی در شهرهایی مثل کاشان، قزوین، یزد، تبریز و سردرود تهیه میشود.
در این راهنما، طرز تهیه خمیر باقلوا را به دو روش مختلف برای شما توضیح خواهیم داد.
روش اول برای تهیه خمیر باقلوا
مواد لازم برای تهیه خمیر فیلو یا یوفکا
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
روغن | 3 قاشق غذاخوری |
زرده تخممرغ | 2 عدد |
نمک | 1/8 قاشق مرباخوری |
ماست | 2 قاشق سوپخوری |
وانیل | 1/4 قاشق مرباخوری |
آرد ذرت | به مقدار لازم |
دستور تهیه خمیر باقلوا
برای شروع، آرد را با نمک مخلوط کرده و آن را چند بار الک کنید تا هوا بگیرد و سبک شود. سپس آرد الک شده را در یک کاسه ریخته و زردههای تخممرغ، وانیل، نمک، ماست و روغن مایع را به آن اضافه کنید و همه مواد را مخلوط کنید تا خمیری سفت و یکدست بدست آید.
خمیر آماده شده را در یک کیسه فریزر قرار داده و به مدت نیم ساعت در دمای اتاق بگذارید. قبل از باز کردن خمیر، مقداری آرد روی آن بپاشید و کمی ورز دهید. سپس روی سطح کار کمی آرد بپاشید و خمیر را با وردنه به آرامی نازک کنید.
نکات مهم درباره تهیه خمیر باقلوا
این خمیر باید خیلی نازک و ترد باشد تا در هنگام پخت خوشمزه و ترد شود. این خمیر اصالتاً ترکیهای است و باید به قدری نازک شود که بتوانید از آن طرف به طرف دیگرش نگاه کنید.
- خمیر یوفکا یا فیلو را میتوان برای مدت طولانی در فریزر نگهداری کرد.
- قبل از استفاده آن را از فریزر درآورده و در یخچال بگذارید تا یخش ذوب شود.
- میتوانید به جای ماست از 3 قاشق شیر استفاده کنید، اما خمیری که با ماست تهیه میشود تردتر خواهد بود.
- اگر خمیر را برای غذا استفاده میکنید، میتوانید کمی فلفل قرمز و پاپریکا به آن اضافه کنید تا خوش رنگتر شود.
- با اضافه کردن مقدار کمی رنگ زرد خوراکی به زرده تخممرغها، خمیر بعد از پخت رنگی زیبا خواهد داشت.
- از آرد ذرت که به آن نشاسته ذرت هم میگویند، برای نازکتر کردن خمیرهایی که میخواهیم خیلی نازک شوند استفاده کنید.
روش دوم برای تهیه خمیر باقلوا
مواد لازم برای تهیه خمیر فیلو یا یوفکا (روش 2)
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
روغن نباتی | 60 میلیلیتر (4 قاشق سوپخوری) |
آب | 210 میلیلیتر |
نمک | 1/4 قاشق مرباخوری |
آرد | 270 گرم |
سرکه | 1 قاشق مرباخوری (5 میلیلیتر) |
دستور تهیه و مراحل آمادهسازی خمیر باقلوا
- ابتدا آرد و نمک را با هم مخلوط کرده و آنها را سه بار الک کنید. سپس این مخلوط را در مخزن مخصوص خمیر یا دست بگذارید و کم کم شروع به مخلوط کردن کنید. بعد آب، روغن و سرکه را با هم ترکیب کرده و به آرامی به مواد اضافه کنید و خوب ورز دهید.
- سرعت همزن را کم کنید و اگر خمیر به آب بیشتری نیاز داشت، کمی آب اضافه کنید.
“““html
نکات مهم برای تهیه خمیر باقلوا
نکته خیلی مهم انتخاب آرد برای این نوع خمیر فیلو است. بهتر است از آرد کتان غیر سفید استفاده کنید که بهترین گزینه است! یا میتوانید از آرد گندم کامل یا آرد ذرت استفاده کنید، که طرز تهیهاش سختتر است، اما خیلی خوشمزهتر میشود. البته اگر با آرد کتان درست کنید، بافت و طعم خوبی خواهید داشت—اگر آن را پیدا کردید!!!
این خمیر را باید تا حد ممکن نازک کنید و بین لایههای آن پودر قند بپاشید تا به هم نچسبند.
برای نازک کردن خمیر، اندازههای گردویی بردارید و تا حد ممکن باز کنید تا بتوانید کمی از طرف دیگر را ببینید. (سایه مانند شود)
خمیر را بهتر است داخل سلفون چرب شده بپیچید تا به ظرف نچسبد.
معروفترین چیزی که با این فیلو درست میشود، باقلوا ترکیهای است. برای درست کردن آن داخل ظرف مقداری روغن بریزید، سپس یک لایه خمیر بگذارید و بعد روی آن یک لایه پودر گردو و هل و دارچین و هر چیزی که دوست دارید، بگذارید. دوباره روغن بزنید و همین کار را ادامه دهید. روی هر لایه گردو نیز مقداری عسل یا شیره بریزید. به همین سادگی.
دستور تهیه کامل درست کردن باقلوا
برای درست کردن باقلوا، ابتدا شربت آن را تهیه میکنیم. نصف لیوان آب را به همراه شکر، گلاب و آبلیمو در ظرف کوچکی میریزیم و روی حرارت قرار میدهیم تا به مدت 5 دقیقه بجوشد.
آبلیمو را اضافه میکنیم تا شکرک نزند و گلاب نیز باعث عطر مطبوع شربت میشود.
سپس اجازه میدهیم در دمای محیط خنک شود. در حین جوشیدن شربت، روغن جامد را در ظرف دیگری روی بخار شربت قرار میدهیم تا ذوب شود.
حالا خمیر باقلوا را درست میکنیم. در روغن جامد سرد شده شیر، گلاب، زرده تخم مرغ، وانیل و بیکینگ پودر را میریزیم و هم میزنیم.
بعد از مخلوط شدن این مواد، 2/3 لیوان آرد را به آن اضافه میکنیم. بعد از سفت شدن مواد، خمیر را با دست ورز میدهیم. اگر خمیر به دست چسبید، باید آرد بیشتری اضافه کنیم تا خمیر از حالت چسبندگی درآید و کاملاً نرم و لطیف شود.
خمیر آماده شده را در یک پلاستیک قرار میدهیم و اجازه میدهیم در دمای محیط نیم ساعت استراحت کند.
بعد از این مرحله به مواد وسط باقلوا میرسیم. ابتدا باید مغز بادام و مغز پسته را با آسیاب برقی و پودر قند در چند مرحله پودر کنیم.
باید توجه کنیم که به روغن نیفتند و حالت خمیری پیدا نکنند. ابتدا مغز بادام را جدا آسیاب میکنیم به صورت پالسی یعنی مدام دکمه روشن و خاموش دستگاه را فشار میدهیم تا بادامها به روغن نیفتند و به هم نچسبند.
تمام بادامها که خرد شد، در داخل یک صافی قرار میدهیم تا دانههای درشتی که باقی مانده را دوباره داخل دستگاه آسیاب بریزیم و خرد کنیم.
در این مرحله برای جلوگیری از روغنی شدن بادامها، با 3 قاشق غذاخوری پودر قند مخلوط کرده و دوباره به صورت پالسی بادامها را خرد میکنیم.
سپس از صافی رد میکنیم و مجدد بقیه بادامهای خرد شده را همراه با 3 قاشق غذاخوری پودر قند آسیاب میکنیم و دوباره از صافی عبور میدهیم.
در مرحله چهارم، باز هم بادامها را با 1 قاشق غذاخوری پودر قند به آخرین شکل آسیاب میکنیم. تقریباً نصف لیوان پودر قند را نگه میداریم تا با آن مغز پسته را آسیاب کنیم.
نهایتاً 200 گرم پودر بادام شیرین شده را با روش ذکر شده در 4 مرحله به دست میآوریم.
به همین شیوه، در 3 مرحله پودر پسته را نیز با 1/3 لیوان پودر قند آسیاب میکنیم و 150 گرم پودر پسته شیرین بدست میآوریم. و ته مانده پسته آسیاب شده را برای تزیین باقلوا استفاده میکنیم.