گل و گیاهان

روش صحیح قلمه زدن درخت انگور (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

تکثیر درخت انگور با قلمه زدن

انگور یکی از میوه‌های بسیار مفید در دنیاست و در بسیاری از مناطق جهان کشت می‌شود. در ایران نیز درخت انگور به طور گسترده‌ای پرورش داده می‌شود. این درخت به شکل پیچشی رشد می‌کند و به اجسامی که سر راهش قرار دارند، می‌چسبد. کاشت این درخت خوشمزه مراحل متفاوتی دارد و از سه روش شامل کاشت بذر، پیوند زدن و قلمه زدن تکثیر می‌شود.

در گذشته، باغداران قلمه‌ها را به صورت مستقیم در باغ می‌کاشتند که این عمل باعث می‌شد اولین سال نتوانند به محصول برسند و بسیاری از آن‌ها خشک می‌شدند. اما امروزه، قلمه‌ها را ابتدا در خزانه ریشه‌دار می‌کنند و سپس در سال بعد، نهال یک‌ساله را در باغ می‌کارند. به این ترتیب، نهال‌ها به سرعت سبز می‌شوند و درصد خطا در این روش حداکثر ده درصد است و بقیه به خوبی رشد کرده و باغ در همان سال اول رشد خوبی خواهد داشت.

قلمه زدن انگور یکی از روش‌های اصلی برای تکثیر این درخت است که شامل کاشتن بخشی از ساقه یا شاخه‌های یکساله‌ای است که کاملاً چوبی شده‌اند.

زمان برداشت قلمه‌ها پس از ریزش برگ‌ها و قبل از سبز شدن جوانه‌ها در زمستان است و این قلمه‌ها باید از شاخه‌های فصل جاری گرفته شوند. این کار نباید بعد از نیمه زمستان انجام شود، زیرا اگر زودتر انجام شود، به دلیل خواب بودن جوانه‌ها، به ویژه در گیاهان مناطق سرد، قلمه‌ها نمی‌توانند جوانه بزنند و ریشه‌زایی کنند.

قلمه‌های چوبی باید به طول ۵۰ سانتیمتر بریده شوند و پس از ضدعفونی با قارچ‌کش‌ها، در کیسه‌های نایلونی با چند سوراخ در زیر ماسه شسته نگهداری شوند.

نحوه قلمه زدن انگور

مراحل قلمه‌گیری از درخت انگور به شرح زیر است:

انتخاب قلمه مناسب انگور

قلمه‌ها را در پاییز یا اواخر زمستان از پایه مادر قطع کنید. قلمه‌های انگور باید ویژگی‌هایی داشته باشند که در زیر به آن‌ها اشاره شده است.

شاخه‌هایی که برای قلمه انتخاب می‌شوند باید کاملاً رسیده، سالم، بدون آفت و چوبی باشند. آن‌ها باید در طول رشد و میوه‌دهی تغذیه خوبی داشته باشند و ضعیف نباشند.

فواصل بین گره‌های قلمه باید متوسط باشد، زیرا فاصله کم نشان‌دهنده رشد ضعیف یا آلودگی به بیماری‌ها و آفات است. همچنین فاصله زیاد بین گره‌ها نیز نشان‌دهنده رشد سریع و کمبود مواد غذایی شاخه است.

پوست شاخه انتخابی برای قلمه زدن باید صاف و بدون لکه‌های تیره باشد که علامت بیماری‌های قارچی مثل سفیدک است. قسمت زیر پوست قلمه باید سبز و آبدار باشد و مغز قلمه باید نسبتاً نازک و روشن باشد.

به یاد داشته باشید که مقطع قلمه باید گرد باشد و از کاشت قلمه‌هایی با مقطع عریض، بیضی یا گوشه‌دار خودداری کنید.

قطر قلمه بهتر است در قسمت بالایی بین ۸ تا ۱۲ میلی‌متر و طول آن معمولاً بین ۲۵ تا ۴۵ سانتی‌متر باشد.

انگور

روش صحیح قلمه زدن درخت انگور (2 نکته مهم)

روش قلمه

“““html

زراعت انگور

بعد از اینکه شاخه‌های مناسب برای تهیه قلمه انتخاب شدند و از درخت انگور جدا شدند، باید آنها را به قطعات کوچکتر برش بزنید.

روش برش قلمه‌ها در بالا و پایین متفاوت است. برای قسمت بالای قلمه‌ها که شامل ۳ تا ۴ گره است، باید آن را از ۱ سانتی‌متری بالای آخرین گره، به صورت اریب برش بزنید. اما انتهای پایین قلمه‌ها باید به صورت افقی بریده شود.

پس از تهیه قلمه‌ها، اگر تعداد آنها زیاد است، می‌توانید هر ۱۰۰ تا ۲۰۰ عدد قلمه را در یک جهت قرار داده و بسته‌بندی کنید. جایی که بسته‌ها نگهداری می‌شوند باید دمایی بین ۲ تا ۵ درجه سانتی‌گراد داشته باشد. قلمه‌ها را زیر مقداری ماسه یا خاک اره مرطوب بگذارید تا برای اواخر زمستان و اوایل بهار آمادگی کاشت داشته باشند.

مرحله سرماگذاری قلمه انگور

مرحله بعدی در قلمه زنی انگور، سرماگذاری است. سرماگذاری یعنی قرار دادن قلمه‌ها در ماسه مرطوب و در شرایطی مناسب تا ریشه بزنند. برای این کار، درون جعبه‌های چوبی، لایه‌ای ۱۵ سانتی‌متری از ماسه شسته شده بریزید و روی آن را با یک ردیف از قلمه‌ها بپوشانید.

این کار را چندین بار تکرار کنید تا جعبه‌ها پر شوند، سپس آنها را به مدت مدتی در جایی سرد قرار دهید. سرما باعث کاهش تدریجی هورمون اسید آبسایزیک می‌شود که به خواب رفتن گیاه کمک می‌کند و در عوض، میزان هورمون جبیرالین که باعث بیداری گیاه می‌شود، افزایش می‌یابد.

کاشت قلمه

کاشت قلمه انگور

قلمه‌هایی که در پاییز تهیه شده‌اند، باید در اواخر زمستان و یا اوایل بهار بر اساس نوع انگور کاشته شوند، در خزانه یا در محل اصلی. همچنین می‌توانید برای کاشت در باغ یا گلدان قلمه‌هایی به همین روش تهیه کنید.

بعد از اینکه قلمه‌ها ریشه زدند و قبل از اینکه ریشه‌ها بیش از حد رشد کنند، باید آنها را از سیلو به خزانه منتقل کنید و در شیارهایی که از قبل آماده کرده‌اید بکارید.

بهتر است زمین خزانه که به صورت جوی و پشته تهیه شده است (عرض ۷۰ سانتی‌متر) آبیاری شده و در زمان مناسب قلمه‌ها کاشته شوند (فاصله بین دو قلمه ۱۰ سانتی‌متر باشد). بعد از کاشت قلمه‌ها، بلافاصله آبیاری کنید و بعد از ۵ ماه (اگر قلمه‌ها در آخر اردیبهشت به خزانه منتقل شده‌اند) قلمه‌ها به خوبی ریشه می‌زنند و می‌توانند به عنوان نهال یکساله به محل اصلی منتقل شوند.

separator line

بیشتر بخوانید:

separator line

سایت رضیم
“`

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا