دانستنی های پزشکی

روغن پومیس چیست؟ آیا استفاده از پومیس برای سلامتی بدن مضر است؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

روغن پومیس چیست؟

روغن در زندگی روزمره ما نقش مهمی دارد و یکی از اصلی‌ترین مواد برای پخت و پز به حساب می‌آید. در همه آشپزخانه‌ها می‌توانید روغن‌ها را ببینید. روغن زیتون یکی از رایج‌ترین آنهاست که در موارد مختلفی استفاده می‌شود.

شنیده‌ها نشان می‌دهد که نوعی از روغن وجود دارد که برای سلامت انسان بسیار خطرناک است و بسیاری از مردم اطلاعات کمی درباره مضرات آن دارند. روغن پومیس روغنی است که از تفاله زیتون به‌دست می‌آید. این روغن یک فرآورده شیمیایی است که استفاده از آن برای سلامتی بسیار مضر است.

پومیس، روغنی خطرناک‌تر از روغن پالم است که سال‌هاست به کشور وارد می‌شود ولی مردم از مضرات آن خبری ندارند.

«روغن پومیس» به طور عمده در صنایع استفاده می‌شود، اما در ایران به دلیل هزینه بالا روغن زیتون، این روغن زیر قیمت واقعی فروخته می‌شود و عده‌ای سود زیادی از فروش آن به‌دست می‌آورند. بر اساس استاندارد 1446 وزارت بهداشت، به دلیل شیمیایی و سرطان‌زا بودن، روغن «پومیس» برای مصرف خوراکی مناسب نیست.

شایان ذکر است که اخیراً مدیرکل نظارت بر فرآورده‌های غذایی سازمان غذا و دارو اعلام کرده که مصرف روغن «پومیس» مجاز نیست و گفتند که این روغن یکی از بدترین نوع‌های روغنی است که از تفاله زیتون تهیه می‌شود.

طرز تهیه روغن پومیس به این صورت است که باقیمانده‌های زیتون که هنوز محتوی مقداری روغن هستند، با استفاده از هگزان و حرارت بالا استخراج می‌شوند و به عنوان روغن تفاله زیتون یا «پومیس» به فروش می‌رسند.


روغن پومیس زیتون چیست؟

روغن زیتون «اکستراویرجین» از نخستین پرس زیتون تازه به صورت مکانیکی به‌دست می‌آید. در این فرآیند، تفاله‌ای شامل پوست و گوشت زیتون و هسته خرد شده تولید می‌شود که هنوز حدود 5 تا 8 درصد روغن در آن وجود دارد. به این تفاله، پومیس زیتون گفته می‌شود.

استخراج روغن باقی‌مانده در پومیس با استفاده از یک حلال شیمیایی صورت می‌گیرد. بنابراین تحت هیچ شرایطی نمی‌توان آن را به طور مستقیم یا غیر مستقیم «روغن زیتون» نامید.

روغن تفاله زیتون با اضافه کردن حلال، معمولاً هگزان، به این تفاله استخراج می‌شود و در دماهای بسیار بالا تهیه می‌گردد.

در این فرآیند آخرین قطرات روغن از تفاله زیتون مانند گرفتن آخرین قطرات آب از یک اسفنج مرطوب، استخراج می‌شود. پس از استخراج، حلال حذف و روغن تصفیه می‌گردد.


مضرات روغن پومیس

  • بنابر گزارش‌های آژانس غذایی بریتانیا (UK food agency)، روغن پومیس دارای مقادیر بالایی از هیدروکربن‌های آروماتیک چندحلقه‌ای مانند بنزوپیرن است که تحقیقات نشان داده‌اند این ترکیب بسیار جهش‌زا و سرطان‌زا است.
  • بنزوپیرن‌ها می‌توانند به راحتی از غشاء سلول عبور کرده و وارد سلول شوند و موجب اکسیداسیون داخلی سلول (که عامل پیری و مرگ سلول است) و یا مسمومیت (که می‌تواند به مواد ژنتیکی آسیب برساند) شوند. این آسیب‌ها می‌تواند منجر به تشکیل سرطان یا تومور شود.

کاربردهای روغن پومیس زیتون

  • از نظر عطری و طعمی، این روغن فاقد عطر، طعم و خواص سلامتی‌بالای روغن زیتون است. استانداردهای اتحادیه اروپا و شورای بین‌المللی زیتون (IOC) مقدار 2 پی‌پی‌ام بنزوپیرن را مجاز دانسته‌اند.
  • اگر روغن پومیس زیتون مطابق با استانداردها تولید شود، می‌توان از آن به عنوان یک روغن صنعتی در کاربردهای شیمیایی، مکانیکی یا در محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده کرد.
  • همان‌طور که گفته شد، این روغن‌ها فقط برای مصارف صنعتی مناسب‌اند و مصرف خوراکی ندارند. اما در برخی کشورها، مانند هند، هیچ قانونی برای مصرف این نوع روغن وجود ندارد و متأسفانه این روغن در بازار یافت می‌شود و سلامت مردم را به خطر می‌اندازد.
  • همچنین
    “““html
  • مصرف‌کنندگان روغن زیتون باید در هنگام خرید، به اطلاعاتی که روی بسته‌بندی نوشته شده، توجه کنند. این اطلاعات شامل تاریخ تولید، تاریخ انقضا، نام و مشخصات شرکت واردکننده، شماره پروانه بهداشتی و نام کشور تولید‌کننده است.

پالم در مقابل پومیس پادشاهی می‌کند!

روغن پالم، روغنی است که از مغز میوه نخل به دست می‌آید و روغنی خوراکی محسوب می‌شود. این روغن به عنوان روغنی بدون کلسترول در برخی کشورهای آفریقایی استفاده می‌شود. روغن پالم بین روغن‌های گیاهی در رتبه آخر قرار دارد، زیرا حاوی مقدار زیادی چربی اشباع شده است و برای مصرف توصیه نمی‌شود.

معمولاً از روغن خوراکی پالم در قنادی‌ها و صنایع غذایی استفاده می‌شود. اما روغن پومیس که از تفاله‌های زیتون تولید می‌شود، به عنوان روغنی با مصارف صنعتی و غیرخوراکی، حتی خطرناک‌تر از پالم نام برده شده است.


روش‌های تشخیص روغن زیتون از روغن پومیس

  • روغن زیتون به دلیل رنگ و بوی خاصش قابل تشخیص از روغن پومیس است، اما این روش‌ها نیز ممکن است تقلبی باشند. بنابراین به افراد توصیه می‌شود که فقط به ویژگی‌های ظاهری تکیه نکنند و حتماً روغن‌های مصرفی را از برندهای معروف و دارای تاییدیه وزارت بهداشت خریداری کنند.
  • استفاده از روغن پومیس برای سلامت انسان مضرات زیادی دارد. این روغن به دلیل وجود ناخالصی‌ها ممکن است باعث بروز بیماری‌های گوارشی، ریوی، انواع مسمومیت‌ها و… شود. این ناخالصی‌ها در بدن جمع شده و می‌توانند موجب بیماری‌های خطرناکی مانند سرطان شوند.

تاثیر تفاله روغن پومیس روی محیط زیست

  • تفاله زیتون به عنوان پس‌مانده از فرآیند استخراج روغن زیتون، حاوی 60 تا 65 درصد رطوبت و 18 تا 25 درصد چربی خام است. این مقدار رطوبت، نه تنها مانع انبار کردن آن می‌شود، بلکه شیرابه حاصل نیز به دلیل وجود مواد مغذی، بستری مناسب برای رشد میکروارگانیسم‌ها فراهم می‌کند و ممکن است باعث آلودگی محیط زیست شود.
  • همچنین، تفاله خام زیتون به علت داشتن درصد بالای چربی، به ویژه اسیدهای چرب غیر اشباع، در تماس با هوا اکسید شده و فاسد می‌شود. بنابراین، زمان ماندگاری تفاله خام زیتون محدود است و کنترل میکروب‌های مربوط به آن در محیط زیست بسیار دشوار می‌باشد.

همچنین بخوانید:

روغن پومیس چیست؟ آیا استفاده از پومیس برای سلامتی بدن مضر است؟ (2 نکته مهم)

سایت رضیم
“`

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا