ترفند های آشپزی

زمان ماندگاری روغن زیتون چقدر است؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

زمان ماندگاری روغن زیتون به عوامل مختلفی مثل نوع روغن (بکر، فرابکر، تصفیه‌شده)، شرایط نگهداری، و زمان تولید بستگی دارد. ولی به‌طور کلی:


🟢 ماندگاری روغن زیتون به‌طور میانگین:

نوع روغن زیتون مدت ماندگاری در شرایط ایده‌آل
فرابکر (Extra Virgin) حدود ۱۸ تا ۲۴ ماه از تاریخ تولید
بکر (Virgin) حدود ۱۶ تا ۲۰ ماه
تصفیه‌شده (Refined) تا ۲۴ تا ۳۰ ماه (چون پردازش شده و پایدارتره)

شرایط نگهداری برای حفظ کیفیت روغن زیتون:

برای اینکه روغن زیتون تا آخرین قطره باکیفیت بمونه، این نکات رو رعایت کن:

  1. دور از نور مستقیم خورشید نگه‌دار (مثلاً در کابینت یا بطری تیره)

  2. در دمای خنک (بین ۱۵ تا ۲۲ درجه)

  3. در ظرف شیشه‌ای تیره یا قوطی فلزی دربسته نگهداری کن

  4. در بطری‌هایی با درب محکم و هواگیر


⚠️ علائم فساد روغن زیتون:

  • بوی ترش یا تند شبیه به مدفوع یا رنگ روغن سوخته

  • طعم تلخ، مومی یا ماند (مانند طعم روغن کهنه)

  • تغییر رنگ (تیره یا کدر شدن شدید)

📌 توجه: اگر روغن زیتون در یخچال ابری یا جامد شد، خراب نشده؛ فقط به‌دلیل دمای پایین سفت شده و با گرم شدن به حالت طبیعی برمی‌گرده.


🟠 آیا روغن زیتون فاسد می‌تواند مضر باشد؟

بله، روغن زیتون فاسد ممکنه باعث ایجاد رادیکال‌های آزاد و آسیب به سلول‌ها بشه، و نه‌تنها بی‌خاصیت می‌شه، بلکه ممکنه طعم غذا رو هم خراب کنه.

 

طول عمر و مدت ماندگاری روغن زیتون چقدر است؟

انقضا روغن زیتون ، بعد از تمیز کردن آشپزخانه، ممکن است نگران بطری‌های زیبای روغن زیتون که در گوشه هستند، شوید. شاید از خود بپرسید آیا روغن زیتون بعد از مدتی خراب می‌شود یا می‌توانید آن را برای مدت طولانی نگه دارید؟ این مقاله به بررسی این موضوع می‌پردازد که آیا روغن زیتون تاریخ انقضا دارد یا خیر و چه عوارضی ممکن است از مصرف روغن زیتون خراب به وجود آید. از نظر علمی، زیتون یک میوه به حساب می‌آید و میوه‌ها معمولاً تاریخ انقضا دارند، بنابراین روغن زیتون هم ممکن است خراب شود یا طعم خوبی نداشته باشد. بیشتر روغن‌های زیتون حدود ۱۸ تا ۲۴ ماه ماندگاری دارند. روغن‌های زیتون خالص که کمی طبیعی‌تر هستند، ماندگاری کمتری دارند و معمولاً ۱۲ تا ۱۸ ماه دوام می‌آورند (از زمانی که داخل بطری ریخته شوند). علاوه بر مدت زمان، روغن زیتون ممکن است تلخ یا تند شود که در این حالت ممکن است در پخت و پز از آن لذت نبرید. برخی از روغن‌های زیتون دارای تاریخ انقضا هستند یا روی بطری اطلاعاتی در این مورد نوشته شده است. اگر این اطلاعات را ندیدید، خوب است تاریخ خرید روغن را روی بطری بچسبانید تا بدانید روغن چقدر در آشپزخانه شما بوده است.

چگونه روغن زیتون را نگهداری کنیم؟

برای نگهداری روغن زیتون، باید آن را در جای تاریک و خنکی قرار دهید، مثلاً در یک آشپزخانه با در بسته یا در یک کابینت یا یخچال. به یاد داشته باشید اگر روغن را در یخچال بگذارید، ممکن است کمی تیره شود، اما این یک واکنش طبیعی به دمای پایین است و نشان‌دهنده خراب شدن آن نیست. به طور کلی اگر بطری شما شیشه‌ای تیره مانند رنگ سبز یا زرد کهربایی باشد، این باعث می‌شود نور نتواند به داخل آن نفوذ کند و اکسیداسیون کند. در حین خرید روغن زیتون به این نکته توجه کنید. اکسیداسیون یک فرآیند طبیعی است که می‌تواند ماندگاری روغن زیتون را کاهش دهد و به شکستن مولکول‌های چربی کمک می‌کند. علاوه بر نور، تماس روغن زیتون با اکسیژن یا گرما هم می‌تواند مشکل‌ساز باشد. بنابراین، یک مکان تاریک و خنک برای نگهداری روغن زیتون بسیار مناسب خواهد بود. همیشه مطمئن شوید که بعد از استفاده، درب بطری را بخوبی ببندید. اگر روغن زیتون شما در یک ظرف پلاستیکی از جنس پلی اتیلن است و می‌خواهید آن را برای مدت طولانی نگه دارید، بهتر است آن را به ظرفی شیشه‌ای تیره یا قلع منتقل کنید چرا که این در حفظ کیفیت آن موثرتر است. اگر شما خیلی با روغن زیتون آشپزی نمی‌کنید، بهتر است یک بطری کوچک‌تر از آن را خریداری کنید، به ویژه اگر می‌خواهید روغن زیتون با کیفیت‌تری را امتحان کنید.

چگونه متوجه شویم روغن زیتون ما فاسد شده است؟

بهترین راه برای اینکه بفهمید روغن زیتون خراب شده یا خیر، چشیدن آن است. نگران نباشید، چشیدن مقدار کمی از آن مشکلی برای شما ایجاد نمی‌کند. اگر روغن زیتون تلخ، ترش یا طعم مانده‌ای داشته باشد، به احتمال زیاد فاسد شده است. همچنین اگر بویی شبیه به مداد رنگی مومی یا بتونه بدهد، بدانید که روغن خراب شده است.

زمان ماندگاری روغن زیتون چقدر است؟ (2 نکته مهم)
حتماً بخوانید:

برای مصرف روغن زیتون دانستن این نکات لازم است

برای مصرف روغن زیتون دانستن این نکات لازم است

روغن زیتون به دلیل دارا بودن چربی‌های غیراشباع، سالم بوده و موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود. متخصصان آمریکایی اظهار کردند: با وجود سالم…

تاثیرات مصرف روغن زیتون فاسد شده

روغن زیتون فاسد شده ممکن است شما را بیمار نکند، اما می‌تواند غذای شما را خراب کرده و طعمی ناخوشایند به آن بدهد. روغن زیتون به خاطر فواید زیادی که دارد، محبوب است. روغن زیتون خراب خواص آنتی‌اکسیدانی خود را از دست خواهد داد؛ زیرا تحت تأثیر اکسیژن قرار می‌گیرد. این باعث می‌شود مولکول‌های اکسیژن وارد واکنش‌های شیمیایی شوند که آنتی‌اکسیدان‌های روغن را از بین می‌برد. بنابراین، روغن زیتون خراب تمامی مزایای روغن زیتون تازه را ندارد، اما شما را بیمار نمی‌کند. برای بهره‌مندی از خواص آنتی‌اکسیدانی آن بهتر است روغن زیتون تازه مصرف کنید.

نکته : شما می‌توانید با چشیدن مقدار کمی از روغن زیتون بفهمید که آیا فاسد شده یا نه. اگر طعم آن تلخ یا بد مزه باشد، یعنی خراب شده است. این موضوع شما را بیمار نمی‌کند، اما ممکن است طعم غذایتان را تلخ کند.
به طور کلی : روغن زیتون از میوه زیتون به دست می‌آید و همانطور که می‌دانید، میوه‌ها تاریخ انقضا دارند. بنابراین روغن زیتون هم تاریخ انقضا دارد. معمولاً روغن زیتون بین ۱۸ تا ۲۴ ماه پس از بسته‌بندی سالم می‌ماند. اما روغن زیتون خالص‌تر معمولاً عمر کمتری دارد و معمولاً از ۱۲ تا ۱۸ ماه سالم می‌ماند و می‌تواند در این مدت فاسد شود.
به نکته توجه کنید : برای جلوگیری از فاسد شدن روغن زیتون، آن را در جای سرد و تاریک نگهداری کنید و بعد از گذشت تاریخ انقضا، حتماً آن را دور بریزید. با چشیدن آن می‌توانید بفهمید که آیا خراب شده است یا نه. ممکن است تلخ یا ترش شود و بوی مداد رنگی بگیرد. با اینکه این موضوع شما را مریض نمی‌کند، اما طعم غذای شما را خراب می‌کند.

 

سایت آموزش آشپزی رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا