سبزی مخصوص آش سبزی شیرازی چیست ؟ فوت و فن های پخت آش سبزی شیرازی (مرحله به مرحله)

“`html
سبزی آش سبزی شیرازی
آش سبزی شیرازی موضوع مورد بحث ماست. این آش یکی از غذاهای سنتی شیراز بوده و اغلب به عنوان صبحانه استفاده میشود. همچنین این آش در ماه رمضان به عنوان افطار و در ماه محرم برای نذری استفاده میشود.
سبزی مخصوص آش سبزی شیرازی چیست؟
1. سبزی مخصوص آش سبزی شیرازی: تره
تره جزو گیاهان خانواده پیاز است، اما بخش خوراکی آن ساقه بلند و توخالی است که معمولاً بریده شده و به صورت خام در کنار غذا و یا در غذاهایی مانند ماهی، سوپ، سس، سالاد و موارد دیگر مصرف میشود.
همچنین، جوانههای باز نشده گل هم میتوانند به عنوان ادویه خوب مورد استفاده قرار بگیرند، اما بیشتر مردم از تره خرد شده استفاده میکنند.
2. سبزی مخصوص آش سبزی شیرازی: ترخون
ترخون دارای آنتیاکسیدانهای زیادی است که به بدن کمک میکند از بیماریها محافظت شود. برگهای تازه این گیاه میتوانند رشد سلولهای سرطانی را متوقف کنند. کافی است روزانه از جوشانده آن استفاده کنید.
این گیاه همچنین سلامت قلب شما را حفظ میکند و مانع از التهاب در رگهای خونی میشود. برگ ترخون دارای پتاسیم است که به تنظیم ضربان قلب کمک میکند؛ یک فنجان چای ترخون میتواند شما را از حمله قلبی نجات دهد.
برگهای تازه ترخون به تولید گلبولهای قرمز کمک میکنند و به جذب آهن کمک میکنند. این باعث میشود که از بیماری کمخونی جلوگیری شود. همچنین، ترخون به خاطر داشتن ویتامین A، دید شما را تقویت میکند.
دستور تهیه آش سبزی شیرازی
مواد لازم برای تهیه آش سبزی شیرازی:
- پیاز داغ
- آب به مقدار کافی
- برنج نیم دانه طارم 200 گرم
- گوشت تازه گوسفند (ترجیحاً گردن یا ران) 1 کیلو
- سبزی: تره 300 گرم و ترخون 50 گرم
- حبوبات: نخود 150 گرم، لوبیا چیتی 150 گرم، عدس 100 گرم
- ادویه: زردچوبه، نمک، فلفل سیاه و قرمز به مقدار لازم
دستور تهیه آش سبزی شیرازی:
نخود و لوبیا را به مدت یک شب با آب سرد بخیسانید تا نفخ آنها گرفته شود. حداقل 2 تا 3 بار آب آنها را عوض کنید. سپس هرکدام از حبوبات را به صورت جداگانه روی اجاق بپزید تا حدود 2 الی 3 ساعت بپزد.
عدس به نیم ساعت پخت نیاز دارد و نیازی به خیساندن از یک روز قبل ندارد؛ فقط 3 ساعت قبل از پخت کافی است که خیسانده شود.
در یک قابلمه، گوشت و پیاز خرد شده، نمک و فلفل را با آب ترکیب کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا گوشت به مدت 4 ساعت بپزد.
زمانی که گوشت پخته شد، آن را کنار بگذارید تا خنک شود. آب گوشت را داخل قابلمه نگه دارید تا با آن آش درست کنید. بعد از اینکه گوشت خنک شد، استخوانها را جدا کرده و ریش ریش کنید.
حالا که حبوبات و گوشت آماده شدند، برنج نیم دانه (ترجیحاً محلی، کافیروزی یا طارم) که از 2 ساعت قبل خیساندهاید را در یک دیگ جداگانه با مقداری آب بپزید تا نرم و له شود.
“““html
ساعت زمان پخت کافی میباشد.
در این مدت، سبزی تره و ترخون را پاک کرده و بشویید و در آبکشی بگذارید تا آب آن گرفته شود. سپس ترهها را به اندازهای خرد کنید و پیاز داغ درست کنید. به این صورت که پیازها را به صورت خلالی خرد کرده و در ماهیتابهای با روغن سرخ کنید تا طلایی رنگ شوند.
برای اینکه پیاز داغ برشته و خشک و رنگ طلایی داشته باشد، بعد از طلایی شدن پیازها و خاموش کردن شعله، آنها را روی یک سبد سیمی بگذارید تا روغن اضافی آن گرفته شود.
در این مرحله ازدستور تهیه آش سبزی شیرازی، آب گوشت را به برنج نرم شده اضافه کنید و به هم بزنید تا یکنواخت شود. سپس تره را اضافه کنید تا به مدت 15 دقیقه سبزی همراه با برنج بپزد.
بعد حبوبات پخته شده را به مخلوط اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا مواد با هم ترکیب شوند.
سپس ترخون، نمک، زردچوبه، فلفل و پیازداغ را اضافه کنید. اگر میخواهید آش فوقالعادهای داشته باشید، میتوانید زردچوبه را تفت دهید و به آش اضافه کنید. برای این کار، مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و بگذارید خوب داغ شود.
سپس شعله گاز را خاموش کرده و زردچوبه را به روغن اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا نسوزد و بعد به آش اضافه کنید.
دلیل اینکه ترخون را در مرحله آخر اضافه میکنیم، این است که عطر و طعم ترخون حفظ شود. در طول زمان پخت باید شعله کم باشد و مرتب به آش سر بزنید و آن را هم بزنید تا ته نگیرد.
در نهایت، گوشت ریشریش شده را اضافه کنید و خوب هم بزنید تا گوشت با آش مخلوط شود. بعد از 5 تا 10 دقیقه آش آماده است. میتوانید آش را با کمی فلفل سیاه و لیموی تازه تزیین کنید و در کنار نان سنگک داغ و تازه نوش جان کنید.
نکاتی برای پخت بهتر آش سبزی شیرازی
به این نکته توجه کنید که حبوبات حتما باید با آب سرد خیس شوند وگرنه خوب نمیپزند.
گوشت بهتر است گوشت گوسفند و تازه باشد. منظور از تازه بودن این است که حتما باید 24 ساعت در یخچال (نه فریزر) نگهداری شود تا گوشت ترد و خوشمزه شود.
متاسفانه گاهی اوقات میبینیم که خانمها بعد از خرید گوشت، آن را بلافاصله در فریزر میگذارند.
اگر از گوشت فریز شده استفاده میکنید، حتما شب قبل از تهیه آش، گوشت را از فریزر به یخچال منتقل کنید تا به آرامی یخ آن ذوب شود.
بهترین نوع ظرف برای پخت آشها، ظروف تمام استیل هستند که از نظر بهداشتی تایید شدهاند. اگر قصد دارید آش نذری بدهید یا آش آماده کنید، حتما ظرف مناسب با خود ببرید و به هیچ عنوان آش را در ظرف یکبار مصرف و گیاهی تهیه نکنید.
زیرا در ایران چیزی به عنوان ظرف گیاهی استاندارد نداریم و بسیاری از ترکیبات سمی و مضر در تهیه آنها استفاده میشود.
برای اینکه گوشت به ته قابلمه نچسبد، وقتی که آن را میکوبید، ابتدا کمی آش را در آن ریخته و مخلوط کنید و سپس به آش اضافه کنید.
در ظرفی کمی روغن ریخته و زردچوبه را درون آن تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود و به همراه مقداری پیاز داغ به آش اضافه کنید.
سبزیِ آش دوغ : دستور تهیه انواع آش دوغ شهرهای مختلف ایران
سبزی مخصوص اشکنه : دستور تهیه اشکنه خوزستانی