سبزی مخصوص سبزی پلو چیست ؟ فوت و فن های سبزی پلو (مرحله به مرحله)

“`html
سبزی مخصوص سبزی پلو
سبزی پلو یکی از غذاهای محبوب و سنتی ایرانی است که معمولاً با گوشت، مرغ، ماهی شکم پر، میگو یا کوکو سبزی سرو میشود. یکی از نسخههای ویژه این غذا، سبزی پلو ماهی است که سابقه طولانی در شب عید ایرانیان دارد.
این خوراک از ترکیب سبزیجات تازه و برنج آبکش شده تشکیل شده که با یک مقدار زعفران، عطر و طعمی بینظیر پیدا میکند. نسبت هر سبزی در سبزی پلو نقش مهمی در طعم آن دارد، که ما در این مقاله به بررسی آن خواهیم پرداخت.
سبزی پلو شامل چه سبزیهایی است؟
سبزیِ سبزی پلو شامل تره، جعفری، شوید و گشنیز به نسبت مساوی، یک شاخه شنبلیله و یک بوته سیر تازه است. در ادامه، نسبت ۴۰۰ گرم از این ترکیب سبزی بیان شده است.
ترکیب و نسبت 400 گرم سبزی برای سبزی پلو
ترکیب | مقدار |
تره | 100 گرم |
جعفری | 100 گرم |
گشنیز | 100 گرم |
شوید | 100 گرم |
شنبلیله | 1 شاخه |
سیر تازه | 1 بوته |
دستور تهیه سبزی پلو به 3 روش متفاوت
دستور تهیه سبزی پلو با مرغ
سبزی پلو یکی از غذاهای بسیار خوشمزه و اصیل ایرانی است و از محبوبیت بالایی برخوردار است. معمولاً این غذا را با ماهی، گوشت قرمز یا کوکو سبزی درست میکنیم، اما میتوانید سبزی پلو با مرغ هم تهیه کنید و طعم جدیدی از این غذای سنتی را تجربه کنید. این غذا بسیار خوشمزه و تهیه آن آسان است.
مواد لازم برای تهیه سبزی پلو با مرغ
- برنج: یک کیلوگرم
- سبزیِ پلو: یک و نیم الی دو کیلوگرم
- مرغ: یک کیلوگرم
- زعفران دم کرده: دو قاشق غذاخوری
- پیاز: یک عدد
- نمک، زردچوبه، فلفل و روغن: به میزان لازم
دستور تهیه سبزی پلو با مرغ
برای شروع، برنج را از چند ساعت قبل خیس کنید و مقداری نمک به آن اضافه کنید. سبزیها را پاک کرده و خوب بشویید. سپس آنها را در آبکش قرار دهید تا آب اضافیشان گرفته شود.
مرغ را بشویید و به قطعات کوچکتر تقسیم کنید و در قابلمهای با مقداری آب بپزید. بعد از ۱۵ دقیقه، مرغ را در آبکش بریزید تا آبش گرفته شود.
این کار بوی نامطبوع مرغ را از بین میبرد و در نهایت فقط بوی ادویهها باقی میماند. در مرحله بعد، مرغ را دوباره در قابلمه قرار داده و پیاز خرد شده، زردچوبه و فلفل را به آن اضافه کنید.
وقتی مرغ کاملاً آماده شد، کمی نمک و زعفران به آن اضافه کنید. broth مرغ را از صافی رد کنید و به عنوان سوپ جانبی سرو کنید. توجه داشته باشید که نمک را از ابتدا اضافه نکنید، زیرا باعث سفتی گوشت مرغ میشود.
“““html
سبزی را خرد کنید. برنج را آبکش کنید و ته یک قابلمه مناسب را چرب کنید. مقداری نان کف قابلمه قرار دهید و کمی برنج روی آن بریزید، سپس مقداری سبزی خرد شده اضافه کنید و این کار را ادامه دهید. تکههای مرغ را با برنج در وسط قابلمه قرار دهید. برنج باید به صورت خروطی در قابلمه بریزد.
یک دمکنی روی قابلمه بگذارید و درب آن را نیز بگذارید. سپس روی حرارت ملایم قرار دهید و بعد از ۱۰ دقیقه شعلهپخشکن زیر آن قرار دهید. وقتی برنج دم کشید، مقداری روغن روی آن بریزید و بعد از دو الی سه دقیقه حرارت را خاموش کنید.
روغن وقتی گرم میشود به سمت ته قابلمه میرود، بنابراین بعد از اضافه کردن روغن باید زودتر آن را از روی حرارت بردارید تا چربی در برنج بماند.
وقتی برنج دم کشید، مقداری از آن را بردارید و با زعفران دمکرده مخلوط کنید. سپس باقیمانده برنج را در دیس بکشید و مرغها را دور آن بگذارید. در پایان مقداری برنج زعفرانی را نیز روی برنج بکشید.
سبزیپلو با مرغ آماده است و میتوانید آن را سرو کنید. همچنین میتوانید با ترشی و سوپ کنار این غذا لذت ببرید.
دستور تهیه سبزی پلو با ماهی سوخاری
سبزیپلو ماهی از دیرباز به عنوان غذایی مخصوص شب عید ایرانیها شناخته میشود و میتوان گفت یکی از غذاهای سنتی ما ایرانیهاست که در این شب محبوبیت زیادی دارد.
برای تهیه سبزی پلو با ماهی سوخاری میتوانید از ماهیهای خوشمزه جنوبی مانند ماهی شیر، سنگسر، سرخو و هوور استفاده کنید.
مواد لازم برای تهیه سبزی پلو با ماهی سوخاری مجلسی
- برنج: ۵ پیمانه
- ماهی: ۵ تکه
- سبزی (آبپز یا بخارپز): ۳ لیوان
- نمک، زردچوبه و فلفل سیاه: به مقدار لازم
- آرد سوخاری: به مقدار لازم
- آبلیمو: به مقدار لازم
- پیاز رندهشده: ۱ عدد متوسط
- تخممرغ: ۲ عدد
- زنجبیل: ۲ قاشق چایخوری
مراحل پخت سبزی پلو با ماهی سوخاری
در ابتدا، آب را در یک قابلمه به جوش میآوریم و پس از آنکه آب به جوش آمد، برنج را اضافه میکنیم. بعد از اینکه برنج نرم شد، آن را آبکش میکنیم. سپس برنج را با سبزی مخلوط کرده و در قابلمه میریزیم تا دم بکشد.
در حین آماده شدن برنج، به سراغ تهیه ماهی سوخاری میرویم. برای آمادهسازی ماهی، ابتدا آن را در شیر میگذاریم تا یخ آن به آرامی ذوب شود (در صورتی که از ماهی منجمد استفاده میکنید).
قرار دادن ماهی در شیر به آن طعم خوبی میدهد و همچنین بوی بد ماهی را میگیرد، پس نگران بوی بد نباشید.
بعد از اینکه ماهی را شستید و در صورت تمایل پوست آن را جدا کردید، پیاز رنده شده، زردچوبه، نمک، فلفل سیاه و آبلیمو را در یک ظرف مخلوط میکنیم.
سپس تکههای ماهی را در این مواد غوطهور کرده تا کاملاً پوشانده شوند و مزهدار شوند. همچنین میتوانید از ادویههای مخصوص ماهی جنوبی نیز استفاده کنید.
مطمئن شوید که دو طرف ماهی به مواد آغشته شده باشد. اگر تمایل دارید، میتوانید پودر سیر هم به مواد اضافه کنید. در این مرحله، تخممرغها را در ظرفی شکسته و با نمک و کمی زعفران (اختیاری) خوب هم میزنیم. بعد از نیم تا یک ساعت، ماهی را از مواد قبلی خارج کرده و دو طرف آن را به تخممرغ آغشته میکنیم.
سپس آرد سوخاری را در یک سینی میریزیم و تکههای ماهی را در آن غلتانده تا همهجا را بپوشاند.
در مرحله آخر، مقداری روغن در ماهیتابه ریخته و بعد از اینکه داغ شد، ماهیها را سرخ میکنیم تا طلایی و ترد شوند.
“““html
وقتی روغن کاملاً داغ شد، زنجبیل را به روغن اضافه میکنیم تا ماهی خوشمزهتر شود. سپس ماهی را در روغن سرخ میکنیم.
بعد از اینکه ماهی سرخ شد و برنج دم کشید، غذا را در یک ظرف میکشیم. اول سبزی پلو را سرو میکنیم و بعد ماهی سرخشده را روی آن میگذاریم. همچنین میتوانیم همراه با غذا، سبزیهای تازه و لیمو برای تزئین اضافه کنیم.
دستور تهیه سبزی پلو با میگو
مواد لازم برای تهیه سبزی پلو با میگو
- برنج: ۴ پیمانه
- میگوی پاک شده: ۴۰۰ گرم
- سبزی پلویی: حدود ۳۵۰ گرم
- زعفران آب گرفته: به میزان لازم
- نمک و فلفل و زردچوبه: به میزان لازم
- باقالی: نیم کیلو گرم
دستور تهیه سبزی پلو با میگو
برنج را دو ساعت قبل خیس میکنید و کنار میگذارید. در آب کمی نمک و روغن میریزید و برنج را صاف میکنید. این غذا را میتوانید به دو روش دمی و صاف کرده تهیه کنید.
سبزی را شسته و خرد کرده و کنار میگذارید. باقالیها را تمیز شسته و خرد کنید و همراه با میگو و مقداری زعفران و آب تفت دهید. سپس آن را با برنج مخلوط کنید تا دم بکشد. اگر نمیخواهید میگو را تفت دهید، وسط برنج را گود کنید و مواد را درون گودی بریزید و برنج را روی آن بپوشانید تا خوب جا بیفتد.
چون سبزی آب دارد، برنج را کمی «زنده»تر بردارید. در پایان پخت مواد را مخلوط کرده و در ظرف غذا سرو کنید.
فوت و فنهای سبزی پلوی خوشمزه
- برنج سبزی پلو را کمی زنده آبکش کنید؛ زیرا ریختن سبزی لابهلای برنج باعث میشود سبزی کمی آب پس دهد. اگر برنج زیاد جوش بخورد و نرم شود، سبزی پلو خراب میشود.
- استفاده از سبزیهای محلی مثل تره کوهی و پیاز کوهی عطر و طعم بینظیری به سبزی پلو میدهد.
- میتوانید کمی زردچوبه به برنج در حال جوش اضافه کنید تا سبزی پلو خوشرنگتر شود و از خواص زردچوبه بهرهمند شوید.
- استفاده از سیر تازه و برگهای سبز رنگ آن باعث بهبود عطر غذا میشود.
- به جای سیر تازه، میتوانید از تره فرنگی استفاده کنید که طعم سبزی پلو را بهبود میبخشد.
- سبزی سبزی پلو را کمی درشتتر از سبزی قورمه سبزی خرد کنید، اما زیاد درشت نباشد که ظاهر غذا را خراب کند.
- سعی کنید سبزی تازه باشد و از قسمت برگ آن بیشتر استفاده کنید.
- برای تهیه سبزی پلو از برنج مرغوب و خوشعطر ایرانی استفاده کنید تا طعمی بهتر بگیرد.
سبزی پلو با مرغ