تغذیه سالم

سریع ترین راه تشخیص شیر سالم (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

چگونه بفهمیم که شیر فاسد شده است؟

شیر و سایر محصولات لبنی برای بدن بسیار مفید هستند، اما در برخی کشورها ممکن است در تولید شیر تقلب شود، که این می‌تواند باعث بروز بیماری‌های گوارشی، مشکلات قلبی و عروقی یا واکنش‌های آلرژیک شدید شود. به همین دلیل، پیش از مصرف شیر باید مطمئن شویم که سالم است.

کارشناسان بهداشت هشدار می‌دهند که برای تشخیص سلامت شیر، فقط افراد متخصص در آزمایشگاه‌ها باید از اسید استفاده کنند، زیرا کار با وسایل آزمایشگاهی در خانه بسیار خطرناک است. کارخانه‌های تولید شیر ممکن است انواع افزودنی‌ها و مواد شیمیایی را به این محصول بیفزایند، مثل آب، نشاسته، پارافین و روغن‌های حیوانی. با آزمایش‌های ساده و دقیق می‌توان متوجه این مواد شد.

به دلیل وجود مواد مغذی در شیر و ضروری بودن آن برای سلامتی، تقریبا همه به نوشیدن شیر عادت کرده‌اند. اما نوشیدن شیری که فاسد شده است می‌تواند منجر به مسمومیت غذایی شود. ممکن است بعد از نوشیدن شیر فاسد دچار دل‌پیچه، حالت تهوع، اسهال و تب شوید. هرچند در بعضی موارد، این مسمومیت ممکن است انقدر خفیف باشد که متوجه آن هم نشوید. این مقاله به شما کمک می‌کند تا خراب بودن شیر را شناسایی کنید.

راه‌های مناسب برای تشخیص شیر سالم

شیر را بو کنید

شیر تازه و سالم یک بوی طبیعی دارد و نباید بوی نامطبوعی بدهد. اگر شیر فاسد شده باشد، بوی بدی می‌دهد و مزه آن نیز ترش می‌شود.

به ساختار و غلظت شیر توجه کنید

شیر باید مایعی رقیق و روان باشد. اگر شیر رنگ غیرمعمول داشته باشد یا دارای توده‌های لخته مانند، پنیر یا ساختاری شبیه ماست باشد، باید آن را بلافاصله دور بیندازید. برای تشخیص ساختار شیر، مقداری از آن را در یک ظرف شیشه‌ای بریزید.

رنگ شیر را بررسی کنید

شیر همیشه باید سفید و تمیز باشد. اگر رنگ شیر در قوطی غیرشفاف قابل مشاهده نیست، مقداری از آن را در لیوان بریزید و مقابل نور نگاه کنید. شیر فاسد شده معمولاً تیره‌تر و به زردی می‌زند.

تاریخ مصرف شیر را چک کنید

سازمان‌های نظارتی بهداشت، تولیدکنندگان را ملزم می‌کنند که تاریخ مصرف را بر روی بسته‌بندی درج کنند. تاریخ مصرف را جدی بگیرید و در نزدیکی این تاریخ، بیشتر از سلامت شیر اطمینان حاصل کنید.

مطمئن شوید که شیر برای مدت طولانی در دمای اتاق نگهداری نشده باشد

بر اساس نوع بسته‌بندی، شرایط نگهداری شیر متفاوت است. شیر با برچسب UHT می‌تواند در خارج از یخچال و به دور از نور خورشید نگهداری شود، اما سایر انواع شیر باید هرچه سریع‌تر در یخچال با دمای 0 تا 4 درجه نگهداری شوند. پس از باز شدن درب، شیر باید حداکثر در 3 روز مصرف شود، حتی اگر تاریخ مصرف بیشتر را نشان دهد.

تست حرارت

سریع ترین راه تشخیص شیر سالم (2 نکته مهم)

مقداری از شیر را در یک لیوان برای 60 ثانیه در مایکروویو قرار دهید. اگر توده‌های لخته، تکه‌های پنیر و چسبنده مشاهده کردید، شیر فاسد شده است و نباید مصرف شود. همچنین می‌توانید مقداری شیر را بر روی حرارت مستقیم گرم کرده و وقتی حباب‌های کوچک ایجاد شد، خارج کنید. در صورت مشاهده توده‌های لخته، شیر فاسد است. توجه داشته باشید که لایه چربی که در اثر حرارت بر روی شیر تشکیل می‌شود، به معنای فاسد شدن شیر نیست.

“““html

نیست.

تست وجود آب در شیر

یک قطره شیر را روی یک سطح صاف و شفاف که کمی شیب دارد بریزید. اگر شیر واقعی باشد، قطره به آرامی حرکت می‌کند و ردی روی سطح باقی نمی‌گذارد. اما اگر شیر تقلبی باشد و آب به آن اضافه شده باشد، یک خط سفید کمرنگ روی سطح خواهد ماند.

روشهای تشخیص شیر تقلبی از شیر سالم

وجود نشاسته در شیر

کمی محلول ید (که برای ضدعفونی هم استفاده می‌شود و در جعبه کمک‌های اولیه هست) به مقداری شیر اضافه کنید. اگر بعد از اضافه کردن رنگ شیر آبی شد، این نشانه وجود نشاسته در آن است.

ماده روغنی به نام Vanaspati

این ماده شبیه روغن پالم است. برای تشخیص این ماده در شیر، کافی است در آزمایشگاه حدود ۳ میلی‌لیتر شیر را در لوله آزمایش بریزید و به همان مقدار اسید هیدروکلریک اضافه کنید. اگر بعد از ۵ دقیقه رنگ محلول قرمز شد، این نشان‌دهنده وجود Vanaspati در شیر است.

مواد شوینده و انواع پاک‌کننده‌ها در شیر

برای تشخیص مواد شوینده در شیر، حدود ۵ میلی‌لیتر آب را به همان مقدار شیر اضافه کنید و به مدت ۵ دقیقه هم بزنید. اگر روی شیر کف ایجاد شد، یعنی شیر حاوی مواد شوینده است.

چگونه شیر سالم را از تقلبی تشخیص دهیم؟

همچنین بخوانید:

فرمالین در شیر

برای شناسایی فرمالین، حدود ۱۰ میلی‌لیتر شیر را در لوله آزمایش بریزید و به آن اسید سولفوریک غلیظ اضافه کنید. در این مرحله باید مراقب باشید که لوله آزمایش تکان نخورد. اگر رنگ محلول در محل برخورد شیر و اسید سولفوریک بنفش شد، این نشان‌دهنده وجود فرمالین در شیر است.

با استفاده از روش‌های مشابه، می‌توان وجود تقلب و مواد افزودنی غیرمجاز را در پنیر، کره و کشک نیز تشخیص داد. کارشناسان توصیه می‌کنند برای جلوگیری از انواع بیماری‌ها، مثل تب مالت یا مشکلات گوارشی، حتماً از شیرهای سالم و با استاندارد استفاده کنید یا حداقل شیر را بجوشانید؛ هرچند که جوشاندن همه میکروب‌ها را از بین نمی‌برد.

نکته‌ها: در روش UHT، تمام باکتری‌های موجود در شیر با حرارت ۱۴۰ درجه سانتی‌گراد برای ۲ ثانیه از بین می‌روند و اگر شیر به‌خوبی بسته‌بندی شود، می‌تواند برای چندین ماه در دمای اتاق سالم بماند. اما نکته منفی این جمله این است که در این فرآیند باکتری‌های مفید شیر نیز از بین می‌روند و این باعث کاهش ارزش غذایی شیر می‌شود.

سایت رضیم
“`

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا