شیر برای افراد مبتلا به دیابت خوب است یا بد ؟ (2 نکته مهم)

دیابت یکی از بیماریهای رایج در ایران است و افرادی که به این بیماری مبتلا هستند با چالشهای زیادی روبرو میشوند. کارشناسان پیشنهاد میکنند که برای مدیریت دیابت، علاوه بر مصرف دارو، از غذاهای مناسب و مکملها نیز استفاده کنیم.
پزشکان به افرادی که انواع مختلف دیابت دارند توصیه میکنند که رژیم غذایی خود را به دقت کنترل کنند. افراد دیابتی، برخلاف بسیاری از افراد، نمیتوانند و نباید هر نوع غذایی را مصرف کنند. با این حال، این به آن معنا نیست که آنها از دریافت مواد مغذی مهم محروم هستند.
مصرف منظم و بهموقع برخی مواد غذایی میتواند به دیابتیها کمک کند تا زندگی سالمتری داشته باشند. شیر معمولاً برای افراد دیابتی مناسب نیست، بنابراین برنامهریزی در مصرف شیر میتواند برایشان مفید باشد.
شیر و دیابت دو دشمن معروف
شیر برای دیابتیها مناسب نیست. به عنوان مثال، شیر دارای چربیهای ناسالمی است که میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی مرتبط با دیابت را بالا ببرد. همچنین، کربوهیدراتهای موجود در شیر به قند تبدیل میشوند؛ بنابراین، برای جلوگیری از افزایش قند خون، باید مقدار مصرف شیر را محدود کنید.
در سال ۲۰۱۸، پژوهشگران دانشگاه تگزاس آمریکا نتایج آزمایشهای خود را دربارهی تاثیر شیر بر قند خون منتشر کردند. این تحقیق نشان داد که شیر میتواند سطح قند خون را کاهش دهد. شیر دارای کلسیم، منیزیم، پتاسیم و ویتامین D است که بدن برای عملکرد مناسب خود به آنها نیاز دارد. شیر کمچرب یا پرچرب بهعنوان یک نوشیدنی مناسب برای افراد دیابتی محسوب میشود.
نتایج یک پژوهش که در نشریه Journal of the American Heart Association منتشر شد، نشان میدهد که نوشیدن شیر میتواند به پیشگیری از سکتههای مغزی کمک کند. سکته مغزی یکی از نگرانیهای بزرگ برای افرادی است که به دیابت مبتلا هستند.
کارشناسان به بیماران دیابتی توصیه میکنند که روزانه دو تا سه وعده لبنیات، از جمله شیر کمچرب یا پرچرب، مصرف کنند.
شیر و دیابت و رژیم غذایی
همانطور که ذکر شد، کارشناسان تفاوتی بین شیرهای پرچرب و کمچرب قائل نیستند. لبنیات پرچرب مقدار کمی چربی اشباع مضر دارند. مصرف کنترل شده شیرهای پرچرب معمولاً تاثیر منفی روی وزن یا بیماریهای مرتبط با چربی ندارد.
البته این موضوع بهعنوان یک قاعده عمومی نیست. ممکن است برخی افراد محدودیتهایی در مصرف چربیها، حتی چربیهای لبنی داشته باشند. بهتر است قبل از مصرف شیرهای پرچرب، برنامه غذایی خود را با پزشک متخصص بررسی کنید.
شیر همچنین سرشار از کربوهیدرات است. کربوهیدراتها میتوانند منجر به افزایش چربی در بدن شوند. اگر در تلاش برای کاهش وزن هستید، مصرف بیش از حد شیر ممکن است بر رژیم غذایی شما اثر منفی بگذارد. بهتر است با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
چه زمانی شیر مصرف کنیم؟
شیر و دیابت در صورتی که شیر بهصورت منظم و با هدف مشخص مصرف شود، بیشترین مشکل را ایجاد میکنند. مصرف شیر در صبحانه میتواند به کاهش قند خون در طول روز کمک کند. محققان دانشگاه گولف و دانشگاه تورنتو اثرات مصرف شیر در صبحانه بر سطح قند خون را بررسی کردند.
این تحقیق نشان داد که مصرف شیر همراه با غلات در صبحانه و افزایش پروتئین در وعدههای غذایی روزانه، میتواند کمک کند تا قند خون کاهش یابد.
این پژوهش نشان داده است با افزایش میزان پروتئین در صبحانه، مصرف ناهار تحت تاثیر قرار میگیرد. همچنین، محققان به این نتیجه رسیدند که مصرف شیر همراه با کربوهیدرات در صبحانه، قند خون را حتی پس از ناهار کاهش میدهد. همچنین باید بدانید که تاثیر شیر با پروتئین بالا بیشتر است.
باید توجه داشته باشیم که رژیم غذایی یک برنامه تکبعدی نیست. ممکن است پروتئین زیاد شیر در برنامه غذایی برای سایر قسمتهای رژیم ما مناسب نباشد. به همین دلیل توصیه میکنیم قبل از هرگونه تغییر در رژیم غذایی خود با پزشک متخصص مشورت کنید.
آیا دیگر لبنیات هم مفید هستند؟
خیلی از افراد به دلایل مختلف نمیخواهند یا نمیتوانند شیر بخورند. این موضوع ممکن است بیشتر در کودکان مشاهده شود. شیر و دیابت ارتباط زیادی با هم دارند، اما شیر تنها لبنیاتی نیست که برای کنترل دیابت مفید است.
کارشناسان تغذیه، پنیرهای کم نمک را هم پیشنهاد میکنند. این پنیرها که باید پروتئین آنها توسط پزشک تایید شود، میتوانند فواید مشابهی با شیر داشته باشند.
ماستهای کم چرب و یونانی نیز میتوانند در کنترل دیابت بسیار کمک کنند. متخصصان میگویند اضافه کردن ماست کم چرب به وعدههای غذایی میتواند به افراد دیابتی در کاهش مشکلات این بیماری کمک کند.
اگر محدودیت در مصرف کلسیم و کربوهیدرات ندارید، کشک میتواند گزینهی خوبی برای کنترل دیابت باشد. اما مصرف کشک برای همهی افراد مناسب نیست چون کلسیم زیادی دارد. حتماً قبل از استفاده از کشک با پزشک خود مشورت کنید.
کارشناسان تغذیه به افراد مبتلا به دیابت توصیه میکنند که ماست کم چرب و سبزیجات را به عنوان میان وعده یا جایگزینی برای شام مصرف کنند. ترکیب لبنیات و سبزیجات میتواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی افراد دیابتی را افزایش دهد.
منبع : لبنی دوش آمل