طرز پخت برنج باسماتی خوشعطر و خوشمزه؛ کته و آبکش

“`html
در میان انواع برنجهایی که در دنیا وجود دارد، برنج باسماتی با عطر و طعم خوشمزه و ظاهر زیبا، محبوبیت خاصی دارد. این برنج که اصالت آن به هندوستان و پاکستان برمیگردد، به خاطر کیفیت عالیاش در سفرههای مردم مختلف دنیا، از جمله ایران، طرفداران زیادی دارد.
ما در این بخش از رضیم بلاگ، قصد داریم روشهای مختلف پخت برنج باسماتی را به شما آموزش دهیم. با ما همراه باشید تا تمام نکات لازم برای تهیه این برنج را بیاموزید.
انواع برنج باسماتی
برنج باسماتی شامل ۴ نوع اصلی است که بر اساس محل کشت آنها مشخص میشود: برنج باسماتی هندی، برنج باسماتی پاکستانی، برنج باسماتی کنیایی و برنج باسماتی آمریکایی. شما میتوانید هر یک از این انواع را با دو روش زیر بپزید.
طرز پخت برنج باسماتی به صورت کته یا دمی
پخت برنج به شیوه کته یا دمی کمک میکند تا بیشتر ویتامینها و مواد مغذی برنج حفظ شود.
مرحله اول: خیساندن برنج
پس از تمیز کردن برنج، آن را در یک کاسه مناسب بریزید و با آب به خوبی بشویید تا گرد و غبار و آلودگیها جدا شوند.
سپس برنج را با آب ولرم به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بخیسانید. آب را به قدری اضافه کنید که یک بند انگشت روی برنج را بپوشاند.
نکته: ممکن است در بین دانههای برنج، سنگ ریزه یا ناخالصی وجود داشته باشد. بهتر است برنج را در یک سینی بریزید و با دقت بررسی کنید.
مرحله دوم: افزودن آب و نمک
پس از خیساندن برنج، آب آن را دور بریزید.
برنج خیسانده را در یک قابلمه مناسب بریزید و به ازای هر پیمانه برنج یک پیمانه آب و یک قاشق چایخوری نمک به آن اضافه کنید.
کمی روغن به مخلوط داخل قابلمه اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید.
در این مرحله درب قابلمه را بگذارید تا محتویات به جوش آید. سپس درب را بردارید و مواد را کمی هم بزنید.
منتظر باشید تا آب کاملاً تبخیر شود.
مرحله سوم: پخت برنج
وقتی آب تمام شد، حرارت را کم کنید و درب قابلمه را ببندید. حدود ۳۰ تا ۳۵ دقیقه زمان دهید تا برنج بپزد و دم بکشد.
برای تهیه کته، بهتر است از قابلمههای نچسب یا تفلون استفاده کنید تا پس از پخت، برنج به راحتی از قابلمه خارج شود.
بیشتر بخوانید: روش پخت برنج نیم دانه خوشمزه شمالی!
طرز پخت برنج باسماتی به صورت آبکش
در روش آبکش، برخی از خواص و مواد مغذی برنج طی فرایند پخت از بین میرود. بنابراین ارزش غذایی برنج در این روش کمتر است.
مرحله اول: خیساندن برنج
برنج را پس از تمیز کردن بشویید و در یک کاسه مناسب قرار دهید و با آب ولرم به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بخیسانید.
آب را به قدری اضافه کنید که سطح آن یک بند انگشت بالاتر از دانههای برنج باشد.
مرحله دوم: آماده سازی آب، نمک و روغن
در یک قابلمه مناسب تا نیمه آب بریزید و به ازای هر پیمانه برنج یک قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه کنید.
کمی روغن به آب اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت بالا قرار دهید. منتظر باشید تا آب به جوش بیاید.
حالا باید آب را روی برنجهای خیسانده شده بریزید و…
“““html
را بریزید و برنج را به محتوای درون قابلمه اضافه کنید.
در حد مخلوط شدن برنج را به هم زنید و ۳-۴ دقیقهای زمان دهید تا برنج در آب جوش نیم پز شود.
بیشتر بخوانید: طرز پخت برنج هندی؛ کته و آبکش
مرحله سوم: آبکش کردن برنج
پس از نیم پز شدن دانههای برنج باسماتی، باید قابلمه را از روی حرارت بردارید و محتوای درون آن را در صافی بریزید.
سپس مقداری آب ولرم روی برنجها بریزید و کمی با تکان دادن آبکش برنجها را زیر و رو کنید تا آب به برنجهای زیرین هم نفوذ کند.
مرحله چهارم: پخت برنج
ته قابلمه مناسبی که میخواهید برنج را در آن بپزید، کمی روغن بریزید و قابلمه را روی حرارت بگذارید.
منتظر بمانید تا روغن کمی داغ شود، سپس با تکهای نان یا سیب زمینی حلقه حلقه شده، ته قابلمه را بپوشانید.
حال با کمک کفگیر، برنج را به آرامی درون قابلمه بریزید.
توجه داشته باشید که در این مرحله با دقت برنج را به قابلمه انتقال دهید؛ زیرا ممکن است دانههای نیم پز برنج باسماتی بشکنند که در نهایت ظاهر غذای شما را ناخوشایند میکند.
درست بعد از این کار درب قابلمه را ببندید و قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید.
۵-۱۰ دقیقه منتظر بمانید تا دمای درون قابلمه بالا رود، سپس حرارت را کم کنید و ۲۵-۳۵ دقیقه زمان دهید تا برنج باسماتی خوشمزه و معطر شما بپزد.
پس از پخت، آن را در ظرف سرو بریزید و به دلخواه تزیین کنید.
بیشتر بخوانید: معرفی برنج هاشمی؛ عطر و طعم اصیل ایرانی
نکات و فوت و فنهای پخت برنج باسماتی
در پخت انواع برنج باسماتی به ۶ نکته مهم و طلایی زیر توجه کنید:
- برای پخت برنج باسماتی، از قابلمه با درب مناسب استفاده کنید تا بخار به خوبی در قابلمه جمع شود و دانههای برنج به خوبی پخته شوند.
- در روش پخت برنج باسماتی به مقدار کافی آب اضافه کنید تا برنج شما شفته نشود.
- در هنگام پخت، از هم زدن برنج خودداری کنید.
- بعد از پخت، برنج را بلافاصله از روی شعله بردارید و درب قابلمه را نیمه باز بگذارید تا برنج شما خمیر نشود.
- برای طعم و عطر بهتر، میتوانید از مقداری روغن حیوانی یا زعفران در آب پخت برنج استفاده کنید.
- برای خوش عطرتر شدن برنج، میتوانید مقداری گلاب به آب پخت آن اضافه کنید.
با یادگیری روشهای پخت صحیح این برنج، میتوانید از طعم و عطر بینظیر آن در سفره خود لذت ببرید و از خواص متعدد آن برای سلامتی خود بهرهمند شوید.
امیدواریم این مقاله از مجله آشپزی رضیم، اطلاعات مفیدی را در مورد پخت برنج باسماتی در اختیار شما قرار داده باشد.