تغذیه سالم

عسل و دیابت : فواید و مضرات مصرف عسل برای افراد دیابتی (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

عسل و دیابت

مصرف عسل در افراد دیابتی

میزان قند خون، نشان دهنده مقدار قندی است که در خون وجود دارد.

قند به عنوان یک منبع اصلی انرژی برای بدن شناخته می‌شود. لوزالمعده، که جزء مهمی از بدن است، هورمونی به نام انسولین را ترشح می‌کند تا قند خون را در سطحی ایمن نگه دارد.

در افراد مبتلا به دیابت، بدن نمی‌تواند به درستی از انسولین استفاده کند یا ممکن است نتواند به اندازه کافی انسولین تولید کند.

چگونگی تأثیر عسل بر افراد دیابتی هنوز به طور کامل مشخص نیست. بعضی از تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف معتدل عسل برای افرادی که دیابت نوع ۲ دارند، می‌تواند مفید باشد.

عسل، یک شیرین‌کننده طبیعی است که ممکن است برای افرادی که دیابت دارند، فوایدی داشته باشد.

عسل خام از شهد گل‌ها ساخته می‌شود. زنبور عسل پس از جمع‌آوری شهد از گل‌ها، آن را به قندهای ساده تبدیل کرده و در لانه‌های خود ذخیره می‌کند.

لانه‌های زنبور شهد را تبخیر کرده و مایعی غلیظ و شیرین به نام عسل ایجاد می‌کنند. عسل، مشابه دیگر قندها، یک منبع غنی از کربوهیدرات است.

بیشتر این کربوهیدرات‌ها به شکل گلوکز و فروکتوز موجود هستند که قندهای ساده‌ای محسوب می‌شوند. برخلاف شکر سفید تصفیه شده، عسل شامل ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها نیز هست.

تاثیر احتمالی عسل بر هیپوگلیسمی

یک تحقیق کوچک در سال 2004 به تأثیر عسل و قند بر میزان قند خون پرداخته است.

این مطالعه نشان داد که محلول حاوی 75 گرم عسل در مدت 30 دقیقه باعث افزایش قند خون و انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می‌شود.

محلول مشابهی که حاوی دکستروز بود، قند خون را کمی افزایش داد، اما بعد از 2 ساعت میزان قند کاهش یافت و افرادی که عسل مصرف کرده بودند، قند خون پایین‌تری داشتند و این میزان برای آنها در سطح پایین‌تری باقی ماند.

این محقق نتیجه‌گیری کرد که عسل ممکن است سطح انسولین را افزایش دهد.

عسل و دیابت : فواید و مضرات مصرف عسل برای افراد دیابتی (2 نکته مهم)

این توضیح می‌دهد که علی‌رغم افزایش قند خون در هر دو گروه، کسانی که عسل مصرف کرده بودند، قند خونشان بیشتر کاهش یافته است.

بهبود سنجش دیابت

یک بررسی دیگر در سال 2017 نیز به بررسی رابطه بین عسل و قند خون در مبتلایان به دیابت پرداخته است.

محققان به این نتایج دست یافته‌اند:

  • عسل قند خون ناشتا را کاهش می‌دهد و این مقدار بعد از 8 ساعت ناشتا بودن اندازه‌گیری می‌شود.
  • عسل میزان C-peptide ناشتا را افزایش می‌دهد که به پانکراس کمک می‌کند تا انسولین ترشح کند و در مهار قند خون نقش مهمی ایفا می‌کند.
  • میزان C-peptide دو ساعت بعد از غذا خوردن افزایش می‌یابد و نشان‌دهنده سطح قند خون پس از مصرف غذا است.

تاثیر طولانی مدت مصرف عسل بر سطح قند خون

یک مطالعه 8 هفته‌ای در ایران نشان داد که به نظر نمی‌رسد مصرف عسل میزان قند خون ناشتا را افزایش دهد.

شرکت‌کنندگان که عسل مصرف کردند، همچنین شاهد کاهش وزن و سطح کلسترول بودند. محققان همچنین بررسی کردند که هموگلوبین شرکت‌کنندگان چگونه است.

هموگلوبین پروتئینی است که اکسیژن را به سلول‌های بدن می‌رساند. وقتی قند وارد سلول‌ها می‌شود، به هموگلوبین ملحق می‌شود.

با اندازه‌گیری هموگلوبین A1C، پزشک می‌تواند تخمینی از قند خون فرد در ماه‌های گذشته ارائه دهد.

افرادی که میزان هموگلوبین A1C بیشتری دارند، ممکن است ریسک بالاتری برای دیابت داشته و کنترل قند خون آنها ضعیف‌تر باشد.

محققان گفتند که افرادی که عسل مصرف کردند، سطح هموگلوبین A1C آنها افزایش یافته که نشان‌دهنده افزایش طولانی‌مدت قند خون است.

به همین دلیل، این تیم به افراد دیابتی توصیه کرد که عسل را با احتیاط مصرف کنند.

جایگزینی شکر

عسل و دیابت

عسل می‌تواند جایگزین سالم‌تری برای قندهای تصفیه‌شده مثل شکر سفید، قند نیشکر و پودر قند باشد.

با این حال، افراد باید از آن به میزان مناسب استفاده کنند.

عسل می‌تواند باعث بالا رفتن قند خون هم شود، به‌ویژه وقتی که کسی آن را با شکر مصرف کند، نه اینکه به‌عنوان جایگزین برای شکر استفاده کند.

بسیاری از کارخانه‌ها عسلی تولید می‌کنند که خالص نیست و ممکن است قند یا شربت به آن اضافه کرده باشند.

نکته مهم این است که عسل خام ممکن است حاوی موادی باشد که برای نوزادان زیر یک سال خطرناک است و می‌تواند باعث بوتولیسم شود.

با اینکه عسل ویتامین‌ها و مواد مغذی مفیدی دارد، ولی خوراکی‌های دیگر مثل میوه‌ها و سبزیجات تازه منابع بهتری محسوب می‌شوند و فیبر و آب بیشتری نیز دارند که می‌تواند افزایش قند خون را کاهش دهد.

افراد مبتلا به دیابت باید تا حد ممکن از شیرین‌کننده‌ها کم استفاده کنند چون افزایش مداوم قند خون می‌تواند به پیشرفت بیماری دیابت کمک کند.

کسانی که تمایل دارند عسل جدیدی را امتحان کنند، می‌توانند محصولات مختلفی را به‌صورت آنلاین خریداری کنند.

عسل و دیابت

افراد مبتلا به دیابت چقدر کربوهیدرات باید مصرف کنند؟

عسل حاوی کربوهیدرات است و می‌تواند قند خون را بالا ببرد.

موسسه ملی دیابت و بیماری‌های گوارشی و کلیوی پیشنهاد می‌کند که کربوهیدرات‌ها باید 45 تا 65 درصد از مجموع کالری روزانه را تشکیل دهند.

طبق گفته‌‌ی کمیته غذایی موسسه پزشکی، مقدار مشخصی برای مصرف روزانه کربوهیدرات، چربی و پروتئین برای مبتلایان به دیابت تعیین نشده است.

مقدار مناسب بستگی به هر فرد دارد. مشخص کردن میزان کربوهیدرات مطلوب به موارد زیادی بستگی دارد که شامل این موارد می‌شود:

  1. حساسیت به انسولین
  2. کیفیت خواب
  3. درصد چربی بدن
  4. سطح فعالیت

بیماران دیابتی باید با تیم مراقبت بهداشتی خود همکاری کنند تا مقدار مناسب مصرفی برای خود را پیدا کنند.

وقتی فرد بداند باید روزانه چه مقدار کربوهیدرات مصرف کند، می‌تواند انتخاب مواد غذایی و اندازه آنها را طبق آن تنظیم کند.

همچنین لازم است بدانید نوع و میزان کربوهیدرات‌ها بر قند خون تأثیر می‌گذارد. متخصصان بهداشت و درمان می‌توانند به تعیین نیاز کربوهیدرات‌های هر فرد کمک کنند.

دریافت فیبر برای کنترل قند خون بعد از غذا بسیار مهم است و هر وعده غذایی باید حاوی مقدار زیادی فیبر باشد. مصرف روزانه فیبر به‌صورت زیر توصیه می‌شود:

  1. برای زنان 19 تا 30 ساله: 28 گرم
  2. برای مردان 19 تا 30 ساله: 33 گرم

به طور کلی، اگر فرد روزانه سه وعده غذایی بخورد، برای تامین نیاز روزانه فیبر و کنترل قند خون، هر وعده باید 8.5 تا 11.2 گرم فیبر داشته باشد.

بیشتر کربوهیدرات‌هایی که فرد مصرف می‌کند باید از نوع فرآوری‌نشده و غنی از فیبر باشد که شامل غلات کامل، حبوبات، میوه‌ها و سبزیجات می‌شود.

آیا افراد مبتلا به دیابت باید عسل مصرف کنند یا باید از آن دوری کنند؟

من به همه توصیه می‌کنم که مقدار شیرین‌کننده‌ها را به حداقل برسانند، خواه طبیعی باشد یا قندهای تصفیه‌شده.

هرچه فرد بیشتر از شیرین‌کننده‌ها استفاده کند، تمایلش به مصرف این‌ها نیز بیشتر می‌شود، بنابراین من به‌طور کلی از مصرف غذاهای شیرین کم‌پشتیبانی می‌کنم.

با این حال، اگر کسی عسل محلی را به‌عنوان جایگزینی برای قندهای تصفیه‌شده بخواهد، می‌تواند گزینه خوبی باشد.

همچنین، من شیرین‌کننده‌های طبیعی مانند استویا و اریتریتول را به‌عنوان گزینه‌های گاه به گاه پیشنهاد می‌کنم که می‌تواند به افراد مبتلا به دیابت در کنترل مصرف کربوهیدرات و قند خون کمک کند.

نتیجه‌گیری

عسل ممکن است برای سلامت افراد مفید باشد. در مقایسه با سایر انواع قند، می‌تواند باعث افزایش انسولین و پایین‌تر رفتن قند خون شود.

با این حال، آزمایش‌های بیشتری برای تایید اینکه آیا عسل یک جایگزین مطمئن برای افراد مبتلا به دیابت است، لازم است.

بهتر است که عسل به‌جای ترکیب با شیرین‌کننده‌های دیگر، جایگزین آن‌ها شود. همچنین باید به‌میزان مناسبی از آن استفاده کرد و اگر قند خون را به طرز قابل توجهی بالا می‌برد، باید از مصرف آن اجتناب کرد.

افراد مبتلا به دیابت قبل از افزودن عسل به رژیم غذایی خود باید با پزشک مشورت کنند.

بیشتر بخوانید :

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا