بیماری ها و درمان آنها

عفونت لیستریا چیست و چگونه منتقل می شود ؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

عفونت لیستریا چیست ؟

Listeria monocytogenes (عفونت لیستریا) یک نوع باکتری است که به‌طور طبیعی در محیط وجود دارد. این باکتری در دستگاه گوارش حیواناتی مانند مرغ و گاو پیدا می‌شود و می‌تواند به گوشت و محصولات لبنی که از این حیوانات بدست می‌آید، آسیب برساند.

همچنین این باکتری ممکن است از طریق مصرف میوه‌ها و سبزیجاتی که با خاک آلوده شده‌اند، وارد بدن ما شود. اگر فردی به لیستریا مبتلا باشد، ممکن است به هنگام پخت و آماده‌سازی غذا، این جرم را به دیگران منتقل کند.

چرا عفونت لیستریا خطرناک است ؟

دو دلیل وجود دارد که عفونت لیستریا برای انسان خطرناک است. اول اینکه این باکتری می‌تواند در دماهای پایین رشد کند.

لیستریا حتی در یخچال نیز فعال باقی می‌ماند و این نگرانی‌زا است زیرا یخچال وسیله‌ای است که معمولاً برای نگهداری غذا استفاده می‌کنیم و حتی با فریز کردن نیز نمی‌توان این باکتری را از بین برد.

زمانی که غذایی آلوده می‌شود، شما نمی‌توانید آن را ببینید یا ببوید یا از طعم آن متوجه بشوید.

دلیل دوم این است که لیستریا می‌تواند درون سلول‌های ایمنی بدن (ماکروفاژها) زنده بماند. ماکروفاژها معمولاً وظیفه دارند تا باکتری‌ها را از بین ببرند. یک فرد سالم ممکن است به این باکتری مبتلا شود، اما معمولاً مشکل خاصی برایش پیش نمی‌آید.

ماکروفاژها در افراد سالم می‌توانند باکتری را کنترل کنند، اما برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، ممکن است باکتری رشد کرده و سبب بیماری شود.

چه کسانی در معرض خطر هستند ؟

افراد با سیستم ایمنی ضعیف بیشتر در خطر ابتلا به لیستریوسیس هستند. این خطر برای کسانی که پیوند عضو داشته‌اند، تحت درمان سرطان هستند، HIV یا دیابت دارند، یا افراد سالخورده و به‌طور کلی افرادی که بیمار هستند، بیشتر است.

عفونت لیستریا می‌تواند برای زنان باردار خطرناک باشد زیرا سیستم ایمنی آن‌ها به‌طور طبیعی ضعیف‌تر است و بدن آن‌ها مواد غذایی را به جنین منتقل می‌کند. زنان باردار ۲۰ برابر بیشتر از افراد همسن خود در معرض خطر عفونت لیستریا هستند.

لیستریا از چه طریق منتقل می‌شود ؟

معمولاً لیستریا از طریق گوشت‌هایی که به‌خوبی پخته نشده‌اند، مانند انواع کالباس‌ها یا محصولات لبنی که از شیر غیرپاستوریزه تولید شده‌اند، منتقل می‌شود. به عبارت دیگر، شیر باید به اندازه کافی گرم شود تا باکتری‌های آن از بین بروند.

عفونت لیستریا چیست و چگونه منتقل می شود ؟ (2 نکته مهم)

منابع رایج این باکتری شامل:

  • طالبی
  • هات داگ یا گوشت‌های نیمه‌پز مانند ژامبون و کالباس، مگر اینکه به‌طور کامل پخته شوند
  • جگر نیم‌پز
  • ماهی دودی
  • سبزیجات خام، به‌خصوص جوانه‌ها و انواع سبزیجات کلمی
  • شیر غیرپاستوریزه
  • پنیر نرم که از شیر غیرپاستوریزه تهیه شده باشد، مانند فتا، بری، و کوئسو فرسکو
  • انواع سبزیجات خام و فریز شده، ساندویچ‌های سرد و غذاهایی که به‌صورت فریز شده آماده می‌شوند

تحت هیچ شرایطی شیر غیرپاستوریزه را مصرف نکنید زیرا احتمال آلودگی به لیستریا وجود دارد.

علاوه بر این، اگر فردی آلوده به لیستریا دستان خود را نشسته و با آن‌ها غذا آماده کند، این باکتری به دیگران منتقل خواهد شد.

علائم عفونت با لیستریا چیست ؟

اگر کسی دچار عفونت لیستریا شود، علائم او معمولاً شامل:

  • اسهال
  • تهوع
  • درد عضلانی
  • تب ۳۸ درجه یا بالاتر

این علائم ممکن است چند روز پس از مصرف غذای آلوده ظاهر شوند یا حتی ممکن است چند ماه طول بکشد. اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.

اگر عفونت به سیستم عصبی برسد، وضعیت بسیار جدی‌تر خواهد بود. این خطر برای افراد کم سن و سال، افراد مسن و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند بیشتر است. علائم ممکن است شامل:

  • سردرد
  • گرفتگی گردن
  • گیجی
    • از دست دادن تعادل
    • تشنج

    اگر هرکدام از این علائم را دارید، حتماً با اورژانس تماس بگیرید.

    در دوران بارداری، نیاز به مراقبت ویژه دارید زیرا خطر ابتلا به عفونت لیستریا در خون شما افزایش می‌یابد.

    اگر هر یک از علائم زیر را مشاهده کردید، با پزشک خود تماس بگیرید:

    • سردرد
    • تب
    • درد عضلانی
    • کمر درد همراه با اسهال یا بدون آن

    یک عفونت ملایم لیستریوسیس ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد، اما در موارد جدی پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند.

    غذاهای حاوی لیستریا

    هیچ واکسنی برای پیشگیری از لیستریا وجود ندارد، بنابراین باید مراقب باشیم. غذاهایی که می‌توانند شما را بیمار کنند عبارتند از:

    1. سبزیجات خام که از خاک یا کود آلوده شده‌اند
    2. گوشت حیواناتی که به لیستریا آلوده هستند
    3. شیر و فرآورده‌های دامی غیر پاستوریزه
    4. غذاهای فست فود مانند کالباس، ژامبون و هات داگ که بعد از تولید آلوده شده‌اند

    میوه‌هایی مانند طالبی خود از این باکتری ندارند، اما وقتی چاقو را برای برش به پوست آن می‌زنید، می‌توانید لیستریا را به داخل گوشت منتقل کنید. بنابراین چاقو را قبل و بعد از کار در آشپزخانه بشویید. میوه‌ها و سبزیجات را زیر آب روان بشویید.

    چگونه از خود مراقبت کنیم

    قبل از کار با غذا دست‌های خود را با آب گرم و مایع ظرفشویی بشویید.

    اگر از گوشت قرمز یا مرغ استفاده می‌کنید، بهتر است بعد از برش آن را بشویید.

    صحیح‌ترین روش این است که ابتدا گوشت را بشویید و سپس خرد کنید. در اینجا چند نکته برای شستشو، کار با مواد و پخت و پز ارائه می‌شود:

    • سطوح آشپزخانه، تخته‌های برش و چاقوها را بعد از آشپزی با آب گرم و مایع ظرفشویی بشویید.
    • سبزیجات را با یک جارو زیر آب بشویید.
    • گوشت قرمز، ماکیان و تخم‌مرغ را خوب بپزید تا دمای مرکز آنها به ۷۰ درجه سانتی‌گراد برسد. از دماسنج گوشت برای اطمینان استفاده کنید. گوشت خام را از سایر غذاها جدا نگه دارید.
    • هات داگ را حداکثر تا یک هفته بعد از باز کردن بسته مصرف کنید و گوشت نیمه‌پز را ۳ تا ۵ روز پس از باز کردن استفاده کنید.
    • دمای یخچال را حداکثر تا ۴ درجه و فریزر را ۱۷- درجه سانتی‌گراد نگه دارید. لیستریا در دماهای بالای ۴ درجه سریع‌تر رشد می‌کند.
    • غذاهای تاریخ گذشته را حتی اگر ظاهر خوبی دارند و بوی طبیعی می‌دهند، مصرف نکنید.
    • در مورد غذاهای نیمه آماده به دستورالعمل روی بسته‌بندی توجه کنید.
    • سبزیجات من congel شده را قبل از خوردن بپزید، حتی آنها که به سالاد یا اسموتی اضافه می‌شوند.
    لیستریا می‌تواند در خاک و آب زندگی کند. بعد از سال ۲۰۱۱ که عامل شیوع لیستریا شامل طالبی هم شد، CDC به مردم هشدار می‌دهد که سعی نکنند باکتری‌ها را از میوه‌های آسیب‌دیده (مانند میوه‌های باز شده) پاک کنند، زیرا ممکن است هم داخل و هم خارج آن آلوده باشد.
    این به این دلیل است که لیستریا در خاک و آب هم زنده می‌ماند. بعلاوه، باکتری‌های مقاوم حتی می‌توانند در یک غذایی گیاهی پردازش شده سال‌ها زنده بمانند.

    سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا