عفونت کامپیلوباکتر و بهترین راه پیشگیری از این عارضه (2 نکته مهم)

“`html
عفونت کمپیلوباکتر
؛ نشانه ها، عوارض، روش های درمان
کامپیلوباکتر
یکی از چهار عامل اصلی بیماری های اسهالی است. این باکتری به عنوان یکی از شایعترین دلایل عفونتهای باکتریایی دستگاه گوارش در انسان در سراسر جهان شناخته میشود. عفونت ناشی از کامپیلوباکتر معمولاً خفیف است، اما میتواند در کودکان کوچک، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، خطرناک باشد.
گونههای کامپیلوباکتر میتوانند با استفاده از حرارت و پخت کامل غذا به طور کامل از بین بروند. برای جلوگیری از ابتلا به این عفونت، اطمینان حاصل کنید که هنگام پخت غذا از روشهای بهداشتی استفاده میکنید.
عفونت کامپیلوباکتر و مسمومیت غذایی
عفونت کامپیلوباکتر چیست؟
عواقب ناشی از بیماریهای غذایی، از جمله کمپیلوباکتریوز، قابل توجه است: هر سال تقریباً از هر 10 نفر، یک نفر بیمار میشود. این بیماریها میتوانند شدید باشند، به ویژه برای کودکان کوچک.
بیماریهای اسهالی شایعترین نوع بیماریهای ناشی از غذاهای غیر بهداشتی هستند و سالانه تقریباً 550 میلیون نفر (از جمله 220 میلیون کودک زیر 5 سال) را تحت تأثیر قرار میدهند. کامپیلوباکتر یکی از چهار دلیل اصلی بروز بیماری اسهالی در سطح جهانی است.
شیوع بالای این عفونت، مدت زمان آن و عوارض احتمالیاش، از نظر اجتماعی و اقتصادی بسیار مهم است. در کشورهای در حال توسعه، عفونت کامپیلوباکتر به ویژه در کودکان زیر 2 سال شایع است و میتواند گاهی به مرگ منجر شود.
باکتریهای کامپیلوباکتر معمولاً به شکل مارپیچی، S شکل یا منحنی هستند. در حال حاضر 17 گونه و 6 زیرگونه شناخته شده از این باکتری وجود دارد که غالباً در بیماریهای انسانی شناسایی میشوند.
بیماریهای مرتبط در اثر عفونت کامپیلوباکتر
کامپیلوباکتریوز بیماریای است که به علت عفونت کامپیلوباکتر ایجاد میشود:
علائم این بیماری معمولاً 2 تا 5 روز پس از آلوده شدن به باکتری بروز مییابد، اما این زمان ممکن است بین 1 تا 10 روز نیز متغیر باشد. شایعترین علائم بالینی عفونتهای کامپیلوباکتر شامل اسهال (معمولاً با خونریزی)، درد شکم، تب، سردرد، تهوع و یا استفراغ. طول مدت علائم معمولاً بین 3 تا 6 روز است.
تعداد مرگومیر ناشی از کامپیلوباکتریوز کم است و معمولاً به کودکان بسیار کوچک یا افراد مسن مربوط میشود که یا دارای بیماریهای جدی مانند ایدز هستند. عوارضی مانند باکتریمی (وجود باکتری در خون)، هپاتیت، پانکراتیت (عفونتهای کبد و پانکراس) ممکن است با فرکانسهای متفاوتی گزارش شوند.
همچنین ممکن است عوارضی پس از عفونت ایجاد شود که شامل آرتریت واکنشی (التهاب دردناک مفاصل که ممکن است چندین ماه طول بکشد) و اختلالات عصبی مانند سندرم Guillain-Barre باشد. این اختلالات ممکن است در موارد نادر منجر به مشکلات شدید تنفسی و عصبی شوند.
باکتری کمپیلوباکتر چگونه به بدن منتقل میشود؟
گونههای کامپیلوباکتر در اکثر حیوانات خونگرم وجود دارند. این باکتریها در حیواناتی مانند مرغ، گاو، خوک، گوسفند و شترمرغ شایع هستند و حتی در حیوانات خانگی مانند گربهها و سگها نیز یافت میشوند. این باکتریها همچنین در ماهیهای دریایی هم وجود دارند.
روش اصلی انتقال این باکتری معمولاً از طریق غذا است، به ویژه از طریق گوشت خام و آلوده و همچنین شیر خام. آب یا یخ آلوده نیز میتواند منبع عفونت باشد.
کامپیلوباکتریوز یک بیماری زونوز است، به این معنی که این بیماری از حیوانات و محصولات حیوانی به انسان انتقال مییابد. معمولاً لاشهها یا گوشتها به دلیل عفونت با کامپیلوباکتر از کشتارگاهی به دیگر جاها منتقل میشوند.
“““html
مدفوع در حین کشتار ممکن است باعث آلودگی شود. باکتری کامپیلوباکتر در حیوانات به ندرت باعث بیماری میشود.
نسبت دقیق هر یک از منابع به بیماریهای مرتبط، کاملاً مشخص نیست، اما مصرف گوشت آلوده و کم پخته بهعنوان یک عامل اصلی شناخته میشود. با توجه به اینکه بیشتر موارد گزارششده مربوط به بیماریهای پراکنده هستند و الگوهای مشخصی ندارند، درک اهمیت تمامی منابع شناساییشده کار دشواری است.
این موضوع همچنین باعث میشود که توسعه روشهای کنترلی در زنجیره غذایی دشوار باشد. اما در کشورهایی که اقداماتی خاص برای کاهش آلودگی کامپیلوباکتر در مرغها دارند، کاهش مشابهی در موارد مربوط به انسان نیز مشاهده میشود.
بهترین راه درمان عفونت کامپیلوباکتر چیست؟
عفونت کامپیلوباکتر را چگونه درمان کنیم؟
به طور کلی، درمان خاصی به جز تجدید الکترولیتها و هیدراسیون لازم نیست. فقط در موارد شدید، نیاز به درمان ضد میکروبی وجود دارد، یعنی زمانی که باکتریها به بافتهای روده آسیب میزنند یا افراد آلوده به این باکتری علائمی ندارند. بیشتر عفونتها خود به خود خوب میشوند و نیازی به آنتیبیوتیک نیست. در موارد شدید، آنتیبیوتیکها میتوانند کمک کنند.
چند توصیه برای بهبود اسهال:
- روزانه 8 تا 10 لیوان مایعات رقیق بنوشید. برای افرادی که دیابت ندارند، مایعات باید حاوی نمک و قندهای ساده باشد، اما بیماران دیابتی باید از مایعات بدون قند استفاده کنند.
- هر بار که اسهال دارید، حداقل یک فنجان (240 میلیلیتر) مایع بنوشید.
- بهجای 3 وعده غذایی بزرگ، وعدههای کوچک بیشتری در طول روز بخورید.
- غذاهای شور مثل برنج، سوپ و نوشیدنیهای نمکی مصرف کنید.
- غذاهای حاوی پتاسیم بالا را بخورید، مثل موز، سیبزمینی بدون پوست و آبمیوه.
بهترین راه پیشگیری از عفونت باکتری کامپیلوباکتر
روشهای پیشگیری از عفونت باکتری کامپیلوباکتر
چندین راهکار وجود دارد که میتواند به جلوگیری از عفونت کامپیلوباکتر کمک کند:
- اقدامات کنترلی باید در تمام مراحل زنجیره غذایی، از تولید محصولات کشاورزی تا آمادهسازی غذا، انجام شود.
- در کشورهایی که سیستمهای مناسب دفع فاضلاب ندارند، قبل از مصرف، مواد غذایی را که ممکن است با مدفوع آغشته شدهاند، ضدعفونی کنید.
- اقدامات برای کاهش آلودگی کامپیلوباکتر در مرغها باید با بهبود شرایط بهداشتی انجام شود تا از انتقال باکتریها از محیط به گلهها جلوگیری شود.
- روشهای کشتار بهداشتی، آلودگی لاشهها را کاهش میدهد، اما تضمینی برای عدم وجود کامپیلوباکتر در گوشت نیست. آموزش به کارکنان کشتارگاهها در زمینه بهداشت بسیار مهم است.
- روشهای پیشگیری در آشپزخانههای خانگی مشابه اقدامات ضد بیماریهای غذایی دیگر است.
- درمانهای باکتریایی، مثل حرارت دادن یا استفاده از اشعه، تنها راه مؤثر برای از بین بردن کامپیلوباکتر در مواد غذایی آلوده است.
“`
سازمان جهانی بهداشت (WHO) در مورد عفونت کامپیلوباکتر توضیح میدهد:
سازمان جهانی بهداشت با همکاری دیگر نهادها، به اهمیت ایمنی مواد غذایی تاکید دارد تا مردم به غذاهای سالم و مغذی دسترسی داشته باشند. این سازمان به ارائه دستورالعملها و سیاستهایی میپردازد که تمام مراحل زنجیره تامین غذا را از تولید تا مصرف پوشش میدهد و از تخصصهای مختلف در این زمینه استفاده میکند.
سازمان جهانی بهداشت تلاش میکند تا سیستمهای ایمنی مواد غذایی در سطح جهان را تقویت کند. ایجاد استانداردهای بینالمللی برای ایمنی غذا، نظارت بیشتر بر بیماریها، و آموزش مصرفکنندگان و کارکنان در زمینه استانداردهای ایمنی غذا از جمله اقداماتی هستند که برای پیشگیری از بیماریهای مرتبط با غذا انجام میشود.
این سازمان به همراه سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO)، سازمان جهانی بهداشت حیوانات (OIE) و مرکز همکاریهای WHO در دانشگاه اوترخت، گزارشی درباره وضعیت جهانی کامپیلوباکتریوز در سال 2012 منتشر کرده است.
نگاه جهانی به کامپیلوباکتریوز
سازمان جهانی بهداشت به تقویت آزمایشگاههای ملی و منطقهای برای نظارت بر باکتریهای خطرناک مانند کامپیلوباکتر و سالمونلا کمک میکند.
شبکه جهانی عفونتهای غذایی (GFN)
این سازمان همچنین نظارت یکپارچه بر مقاومت ضد میکروبی باکتریها در زنجیره غذایی را ترویج میکند و نمونهبرداری از انسانها، غذا و حیوانات را انجام میدهد و دادهها را در این زمینه تحلیل میکند.
گروه مشاوره WHO بر مقاومت ضد میکروبی (AGISAR)
سازمان جهانی بهداشت به همراه FAO برای کمک به کشورهای عضو در شناسایی زودهنگام و پاسخ به بیماریهای غذایی، تلاشهای بینالمللی را هماهنگ میکند.
شبکه بینالمللی مقامات ایمنی مواد غذایی (INFOSAN)
سازمان جهانی بهداشت همچنین ارزیابیهای علمی را برای ایجاد استانداردهای بینالمللی غذا و دستورالعملهایی که توسط کمیته FAO / WHO Codex Alimentarius تهیه شدهاند، به کار میگیرد تا از بروز بیماریهای غذایی جلوگیری کند.
توصیههایی برای مردم و مسافران
این راهنماییها به مردم کمک میکند تا هنگام سفر، ایمن بمانند:
- مطمئن شوید که غذا به خوبی پخته شده و هنگام سرو هنوز گرم است.
- از شیر خام و محصولاتی که از شیر خام تهیه شدهاند، دوری کنید. فقط شیر پاستوریزه یا جوشیده بنوشید.
- از خوردن یخ پرهیز کنید، مگر اینکه مطمئن باشید از آب بزرگمنبعهای ایمن تهیه شده است.
- اگر به ایمنی آب آشامیدنی مشکوک هستید، آن را بجوشانید یا از یک ضدعفونیکننده مطمئن استفاده کنید.
- دستها را به طور مرتب با صابون بشویید، به ویژه بعد از تماس با حیوانات یا استفاده از توالت.
- میوهها و سبزیجات را بشویید و در صورت ممکن پوست بکنید.
توصیههایی برای کسانی که با مواد غذایی سر و کار دارند
سازمان جهانی بهداشت دستورالعملهای زیر را برای افرادی که غذا تهیه میکنند، ارائه میدهد:
- آشپزها، چه حرفهای و چه خانگی، باید در حین تهیه غذا مراقب باشند و اصول بهداشتی را رعایت کنند.
- اگر آشپزها علائمی از جمله تب، اسهال، استفراغ یا زخمهای پوستی دارند، باید بلافاصله به کارفرما گزارش دهند.
- سازمان جهانی بهداشت پنج کلید برای حفظ سلامت غذا را به عنوان پایهای برای آموزش کارکنان مراکز غذایی و آگاهی دادن به مصرفکنندگان به کار میبرد. این کلیدها در جلوگیری از مسمومیت موثر هستند.“`html
غذایی بسیار مهم هستند.
پنج کلید برای حفظ سلامت غذا عبارتند از:
- غذاها را تمیز نگه دارید.
- مواد خام و پخته شده را جدا از هم قرار دهید.
- غذا را به طور کامل بپزید.
- غذا را در دماهای امن نگه دارید.
- از آب و مواد اولیه سالم استفاده کنید.
تشخیص و آزمایش برای شناسایی باکتری کمپیلوباکتر
پزشکان برای تشخیص عفونت، یک آزمایش فیزیکی از شما خواهند گرفت. این آزمایشها شامل موارد زیر هستند:
- شمارش کامل خون (CBC) با دیفرانسیل.
- آزمایش مدفوع برای بررسی سلولهای سفید خون.
- کشت مدفوع برای شناسایی باکتری کمپیلوباکتر.
چه زمانی باید برای عفونت کامپیلوباکتر با یک پزشک تماس بگیرید؟
اگر موارد زیر برای شما پیش آمد، با پزشک خود تماس بگیرید:
- دچار اسهال شدهاید و این مشکل بیش از یک هفته ادامه دارد یا دوباره شروع میشود.
- در مدفوع شما خون وجود دارد.
- به خاطر تهوع یا استفراغ نمیتوانید مایعات بنوشید.
- تب بالای 101 درجه فارنهایت (38.3 درجه سانتیگراد) همراه با اسهال دارید.
- نشانههای کم آبی مانند تشنگی، سرگیجه یا سردرد را تجربه میکنید.
- اخیرا به یک کشور دیگر سفر کردهاید و دچار اسهال شدهاید.
- اسهال شما طی 5 روز بهتر نمیشود یا بدتر میشود.
- درد شدید شکم دارید.
اگر فرزند شما دارای موارد زیر است، با پزشک تماس بگیرید:
- تب بالای 100.4 درجه فارنهایت (37.7 درجه سانتیگراد) همراه با اسهال.
- اسهالی که طی 2 روز بهتر نشده یا بدتر میشود.
- استفراغ بیش از 12 ساعت (در نوزادان زیر 3 ماه، باید به محض شروع استفراغ یا اسهال با پزشک تماس بگیرید).
- کاهش خروجی ادرار، چشمان کمنور، دهان خشک یا چسبناک.
همچنین بخوانید:
سایت رضیم
“`