بیماری ها و درمان آنها

علائم و علل بروز متاپلازی روده (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

متاپلازی روده چیست ؟

متاپلازی روده‌ای بیشتر در افرادی که دچار بیماری ریفلاکس اسید معده هستند، رخ می‌دهد. بعضی پزشکان معتقدند که باکتری به نام هلیکوباکتر پیلوری می‌تواند باعث تغییراتی در سیستم گوارشی شود.

ترکیب باکتری و برخی غذاها در دستگاه گوارش ممکن است مواد شیمیایی خاصی را تولید کند که باعث تغییر در سلول‌ها می‌شود. از جمله عوامل خطر برای متاپلازی روده‌ای می‌توان به هلیکوباکتر پیلوری، مصرف زیاد نمک، سیگار کشیدن، مصرف الکل و ریفلاکس مزمن صفراوی اشاره کرد.

متاپلازی گوارشی به دو نوع کامل و ناقص تقسیم می‌شود. بیماران با متاپلازی ناقص باید به‌وسیله آندوسکوپی معاینه شوند تا شدت متاپلازی و وجود دیسپلازی یا آدرنوکارسینوما (که می‌تواند منجر به سرطان گوارش شود) مشخص شود.

برخی معتقدند که سرطان معده از یک سلسله تغییرات چند مرحله‌ای ناشی می‌شود که ابتدا با التهاب مزمن، سپس آتروفی معده، متاپلازی روده‌ای، دیسپلازی و در آخر سرطان آغاز می‌شود. این مراحل به‌طور کلی به نام ترتیب کورا شناخته می‌شود.

علائم متاپلازی روده‌ای

بسیاری از افراد ممکن است علائم ریفلاکس اسید و یا مشکلات مربوط به هلیکوباکتر پیلوری داشته باشند، اما متاپلازی معمولاً بدون علامت اولیه است.

این به این معنی است که هیچ علامت واضحی برای این بیماری وجود ندارد و تنها از طریق آندوسکوپی یا نمونه‌برداری می‌توان آن را تشخیص داد.

علل بروز متاپلازی روده

علت دقیق متاپلازی روده‌ای هنوز به‌طور کامل مشخص نیست. برخی متخصصان به این موضوع اشاره دارند که عفونت هلیکوباکتر پیلوری می‌تواند عامل این وضعیت باشد، اما عوامل خطر مختلف دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند خطر آن را افزایش دهند.

هلیکوباکتر پیلوری

عفونت هلیکوباکتر پیلوری به‌طور زیادی با ضایعات پیش‌سرطانی معده در ارتباط است. در سال ۱۹۹۴، این باکتری به‌عنوان یک عامل سرطان‌زا شناخته شد و شواهد نشان می‌دهد که عفونت آن می‌تواند خطر سرطان معده را ۲ تا ۳ برابر افزایش دهد.

حدود ۵۰% موارد سرطان معده در دنیا به التهاب ناشی از هلیکوباکتر پیلوری مربوط می‌شود. این باکتری به سلول‌های سطح معده حمله کرده و باعث ایجاد پروتئین‌هایی می‌شود که می‌توانند به تولید سلول‌های سرطانی و در نهایت بروز سرطان منجر شوند.

برخی سویه‌های این باکتری شامل ژن‌هایی هستند که با بالاترین میزان خطر متاپلازی روده‌ای مرتبط‌اند.

عفونت هلیکوباکتر پیلوری همچنین با کم‌خونی ناشی از کمبود آهن نیز مرتبط است. شواهد نشان می‌دهد که کم‌خونی ناشی از فقر آهن می‌تواند با افزایش خطر سرطان معده ارتباط داشته باشد. التهاب مزمن ناشی از هلیکوباکتر پیلوری می‌تواند باعث بی‌نظمی در تولید پروتئین‌های مربوط به آهن و بروز کم‌خونی فقر آهن شود.

این باکتری در بسیاری از افراد هیچ علائمی تولید نمی‌کند، اما برخی افراد ممکن است دچار زخم‌های گوارشی، ورم معده و سوزش سردل شوند.

اختلالات روماتولوژی

برخی اختلالات روماتیسمی به‌خصوص می‌توانند با افزایش خطر ابتلا به سرطان معده مرتبط باشند. به‌عنوان مثال، سندرم شوگرن می‌تواند به دلیل تأثیر بر بافت‌های مخاطی، خطر آتروفی معده و سرطان معده را افزایش دهد.

عوامل ژنتیکی

ژن‌ها معمولاً در ایجاد متاپلازی روده‌ای نقش دارند. افرادی که سابقه خانوادگی بیماری‌های معده یا سرطان معده دارند، بیشتر در معرض این بیماری‌ها قرار می‌گیرند.

علائم و علل بروز متاپلازی روده (2 نکته مهم)

کشیدن سیگار

در سال ۲۰۰۴، سازمان بهداشت جهانی در گزارشی اعلام کرد که سیگار کشیدن نقش مهمی در بروز سرطان معده دارد. استعمال سیگار می‌تواند خطر انتقال وضعیت متاپلازی روده‌ای به دیسپلازی (وضعیت پیش‌سرطانی) را ۲ برابر کند.

سیگار کشیدن به مری آسیب می‌زند و می‌تواند خطر متاپلازی مری (که به آن دیسپلازی بارت می‌گویند) را افزایش دهد.

تحقیقی که در مجله گوارشی اتحادیه اروپا منتشر شد نشان داد که افرادی که دچار ریفلاکس اسید معده هستند و سیگار می‌کشند، به میزان ۳ برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری دچار مری بارت می‌شوند. ترک سیگار می‌تواند به‌طور قابل توجهی خطر برخی از انواع متاپلازی یا سرطان را کاهش دهد.

ریفلاکس اسید صفرا

یک رژیم غذایی با چربی بالا یا ریفلاکس اسید صفرا می‌تواند باعث افزایش غلظت اسیدهای صفرا در معده شود و به همین دلیل خطر ابتلا به این بیماری افزایش یابد.

“““html

درون معده، ممکن است زخم‌هایی در لایه داخلی معده به وجود آید که این باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان معده می‌شود.

اسیدهای صفرا به صورت غیرمستقیم می‌توانند به DNA آسیب برسانند و این کار به واسطه ایجاد استرس اکسیداتیو و همچنین مرگ سلولی (آپاپتوز) انجام می‌شود. این دو فرآیند با گذشت زمان می‌توانند به تغییرات ژنتیکی منجر شوند که خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می‌دهد.

رژیم غذایی

موسسه جهانی تحقیقات سرطان تحقیقی مفصل درباره تأثیر رژیم غذایی بر سرطان انجام داده است. این سازمان به این نتیجه رسید که مصرف سبزیجات و میوه‌های تازه می‌تواند از بروز سرطان محافظت کند، در حالی که مصرف زیاد نمک و گوشت‌های دودی به شدت به سرطان معده مرتبط است.

مصرف زیاد نمک می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد، زیرا این می‌تواند منجر به افزایش عفونت هلیکوباکتر پیلوری شود. سویه‌های هلیکوباکتر برای ایجاد واکنش التهابی نیاز به محیطی با مقادیر بالای نمک دارند.

گوشت‌های فرآوری شده، مثل فست فودها و گوشت‌های نمک‌زده یا دودی، ارتباط مثبتی با سرطان معده دارند. ترکیبات نیتروژنی موجود در افزودنی‌های این نوع گوشت‌ها می‌توانند به تولید مواد سرطان‌زا مرتبط با سرطان معده منجر شوند.

یک عامل تغذیه‌ای که ممکن است شدت عفونت هلیکوباکتر را تحت تأثیر قرار دهد، فولیک اسید است. بنابراین، استفاده از مکمل فولیک اسید می‌تواند خطر التهاب معده و تغییرات غیرطبیعی در بافت آن را کاهش دهد.

عوامل دیگری که می‌توانند منجر به تغییرات در روده شوند عبارتند از:

  • مصرف الکل
  • قرار گرفتن در معرض دود سیگار
  • عوامل محیطی
  • کمبود ویتامین C در رژیم غذایی
  • سابقه خانوادگی سرطان
  • سن، که با بالا رفتن آن خطر ابتلا به سرطان معده افزایش می‌یابد

چندین عامل خطر می‌توانند بر بافت روده تأثیر بگذارند. ممکن است سلول‌های پوششی معده بدون علت مشخصی تغییر یافته و دچار تغییراتی شوند.

سایت رضیم
“`

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا