علائم و نشانه های کمبود ویتامین E در بدن چیست؟ (2 نکته مهم)

“`html
علائم کمبود ویتامین E و مواد غذایی حاوی این ویتامین
بدن برای اینکه به درستی کار کند به ویتامین E نیاز دارد که یک ویتامین ضروری است. این ویتامین در چربی حل میشود و یعنی برای جذب آن نیاز به چربی از غذا داریم. ویتامین E بیشتر در کبد ذخیره میشود و بعداً به جریان خون آزاد میشود. کمبود این ویتامین معمولاً زیاد رایج نیست و معمولا به دلیل مشکلات دیگر در بدن پیش میآید.
برخی نوزادان نارس هم ممکن است دچار کمبود این ویتامین باشند.
با انجام یک آزمایش خون، پزشک میتواند مقدار ویتامین E را در بدن تعیین کند. سطح معمولی این ویتامین بین 5.5 تا 17 میلیگرم در لیتر است. این محدوده برای نوزادان نارس و کودکان زیر 17 سال ممکن است متفاوت باشد.
اگر یک بزرگسال مقدار ویتامین E در خونش کمتر از 4 میلیگرم در لیتر باشد، معمولاً نیاز به مصرف مکمل دارد.
نشانههای کمبود ویتامین E در بدن
- ضعف عضلانی: ویتامین E برای سیستم عصبی بدن ضروری است. این ویتامین یکی از آنتیاکسیدانهای اصلی است و کمبود آن میتواند باعث ضعف عضلانی شود.
- مشکلات در تعادل و راه رفتن:
- خستگی و احساس سوزن سوزن شدن:آسیب به عصبها میتواند باعث اختلال در ارسال سیگنالها و ایجاد مشکلاتی مانند نوروپاتی شود.
- کاهش دید: کمبود ویتامین E میتواند به ضعف عملکرد گیرندههای نور در چشم منجر شود و به مرور زمان، این ضعف میتواند باعث نابینایی کامل شود.
- مشکلات ایمنی:ضعف عضلانی و مشکلات تعادل از علائم آسیب به سیستم عصبی مرکزی و محیطی هستند.
دلایل کمبود ویتامین E
- عوامل ژنتیکی:
کمبود ویتامین E معمولاً به صورت وراثتی در خانوادها وجود دارد. شناخت تاریخچه خانوادگی میتواند در تشخیص بیماریهای نادر کمک کند.
- شرایط پزشکی:
کمبود ویتامین E ممکن است ناشی از بیماریهایی باشد که جذب چربی را کاهش میدهند، زیرا برای جذب این ویتامین نیاز به چربی است.
برخی از این بیماریها عبارتند از:
- پانکراتیت مزمن
- بیماری سلیاک
- بیماری کبدی کلستاتیک
- فیبروز کیستیک
کمبود این ویتامین همچنین در نوزادان نارس و نوزادانی که وزن کم دارند و چربی کافی ندارند، رایج است. نوزادان نارس به دلیل سیستم گوارش نارس ممکن است نتوانند ویتامین E را به درستی جذب کنند. کمبود ویتامین E در این نوزادان همچنین میتواند به کم خونی همولیتیک منجر شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
- در صورتی که علائم کمبود ویتامین E را دارید اما سابقه خانوادگی این بیماری وجود ندارد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
- مقدار خیلی پایین ویتامین E در خون میتواند نشاندهنده یک مشکل بهداشتی باشد. آزمایشهای بیشتری را انجام دهید تا علت و راهحل آن را پیدا کنید.
روشهای درمان ویتامین E
مکمل ویتامین E معمولاً میتواند یک راهکار مؤثر باشد.
برای نوزادان و کودکان نارس:
مکمل ویتامین E ممکن است از طریق لوله به معده داده شود. در صورت نیاز میتوان آن را به صورت داخل وریدی تزریق کرد. دوز مورد نیاز باید حتماً توسط پزشک تعیین شود.
کودکان و بزرگسالان:
“““html
بزرگسالان
کودکان و بزرگسالانی که به خاطر مشکلات ارثی دچار کمبود ویتامین E هستند، به مکملهای ویتامین E با دوز بالا نیاز دارند. این مکملها میتوانند از پیشرفت بیماری جلوگیری کنند. اگر کمبود ویتامین E در مراحل اولیه شناسایی شود، ممکن است علائم عصبی برطرف شوند.
ویتامین E در رژیم غذایی
معمولاً افراد دچار کمبود ویتامین E نمیشوند، مگر اینکه مشکلات مزمن، بیماریهای ژنتیکی یا یک رژیم غذایی فقیر از چربی داشته باشند. برای دیگران، معمولاً نیازی به مصرف مکمل وجود ندارد. ویتامین E در انواع مختلف غذاها موجود است و بدن نمیتواند آن را به تنهایی تولید کند، بنابراین باید از راه غذا یا مکملها به دست بیاید.
غذاهای حاوی ویتامین E عبارتند از:
تخمه / روغن آفتابگردان
تخمه و روغن آفتابگردان هر دو، منابع خوبی از ویتامین E هستند. دفهی بعدی که برای آشپزی به سراغ ماهیتابه خود میروید، فراموش نکنید که روغن آفتابگردان را به کار ببرید.
آجیل
تقریباً همه انواع آجیل، به ویژه بادام، سرشار از ویتامین E هستند. اگر میخواهید ویتامین E بیشتری مصرف کنید، میتوانید گاهی یک مشت بادام، فندق یا بادامزمینی میل کنید.
اسفناج
اسفناج یکی از غذاهایی است که به خاطر فواید سلامتیاش با کمتر چیزی رقابت میکند. این سبزی نه تنها منبع ویتامین E است، بلکه سرشار از مواد مغذی مهم نیز هست. میتوانید اسفناج را در سالادها یا ساندویچهایمان مصرف کنید.
کلم بروکلی
بروکلی نیز یکی دیگر از غذاهای مغذی است که فواید بسیار زیادی دارد. میتوانید آن را خام یا بخارپز مصرف کنید. اگر به سلامتی خود اهمیت میدهید، به هر شیوهای که میتوانید از کلم بروکلی غافل نشوید.
برگ شلغم
شلغم قابل خوردن نیست، بلکه برگ آن نیز مفید است. برگ شلغم منبع خوبی از ویتامین E است و حتی میتوان گفت که از خود شلغم مغذیتر است!
گوجهفرنگی
گوجهفرنگی تازه، سس گوجه و سایر محصولات گوجه، همگی منابع خوبی از ویتامین E هستند. اگر علاوه بر سلامتی، طعم و تنوع را هم میخواهید، گوجهفرنگی را فراموش نکنید!
برگ خردل
اگر به دنبال ویتامین E هستید، باید بدانید که برگهای سبز مانند برگ خردل، منابع خوبی از این ویتامین هستند. توصیه میشود که این برگها را به صورت تازه و خام یا نیمپز مصرف کنید.
کره بادامزمینی
چرا یک ش jar کره بادامزمینی نخرید؟ یک قاشق غذاخوری از این کره تقریباً ۱.۲۵ میلیگرم ویتامین E دارد.
فلفل دلمهای
بهویژه فلفل دلمهای قرمز پر از ویتامین E است. علاوه بر آن، این فلفلها غنی از ویتامین C و آنتیاکسیدانهای دیگر نیز هستند.
غلات صبحانه یا کورن فلکس
ویتامینهای موجود در غلات صبحانه مختلف متفاوت است. قبل از خرید، به جدول ارزش غذایی آنها دقت کنید. کورن فلکس انتخاب خوبی برای صبحانه شما محسوب میشود و تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن را تأمین میکند.
عوارض جانبی ویتامین E
- مصرف بیش از حد مکملهای محلول در چربی ممکن است خطرناک باشد. هر فرد باید از مصرف زیاد ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین E، D، A و K اجتناب کند.
- سطح بالا ویتامین E میتواند ایجاد خونریزیهای غیرطبیعی، درد عضلانی، اسهال و استفراغ کند. این مشکلات میتواند خطر سکته مغزی و عمر زودرس را افزایش دهد. مقدار زیاد این ویتامین میتواند با داروی رقیقکننده خون مانند وارفارین تداخل داشته باشد.
- باید از میزان مصرف تمام مکملها و ویتامینهایی که بهطور مرتب استفاده میکنید آگاه باشید. از مقدار توصیهشده تجاوز نکنید، مگر اینکه با مشورت پزشک باشد.
همچنین بخوانید:
سایت رضیم
“`