علل طعم تلخ و زردی بزاق در دهان چیست ؟ (2 نکته مهم)

“`html
علت تلخی دهان
با مجله اینترنتی رضیم همراه باشید تا با علت اصلی تلخی و زردی بزاق در دهان آشنا شوید.
تلخی بزاق دهان ممکن است بر اثر مشکلات متنوع و دلایل مختلف به وجود آید.
عفونتهای تنفسی بالا، سرما خوردگی، آلرژی و سینوزیت میتوانند به احتقان بینی، کاهش حس بویایی و تلخی دهان منجر شوند، که در نتیجه توانایی چشیدن طعمها را کاهش میدهد.
در بیشتر مواقع، تلخی بزاق دهان مشکل جدی و خطرناکی نیست، اما اگر ادامه دار باشد، میتواند خطرناک باشد و نیاز به مراجعه به پزشک دارد.
تمام افراد دارای نواحی طعمدهنده در دهان هستند که شامل طعمهای تلخ، شور، ترش و شیرین میباشد.
اگر هر گونه مشکل یا تغییر در توانایی چشایی رخ دهد، باید علت آن شناسایی و بررسی گردد.
همچنین برای تشخیص بهتر طعمها، قدرت حس بویایی اهمیت دارد. به همین دلیل، هنگامی که حس بویایی ضعیف باشد، عملکرد دستگاه تنفسی خوب نیست و این موضوع میتواند بر طعم و حس چشایی تأثیر بگذارد.
علل طعم تلخ و زردی بزاق در دهان
طعم تلخ دهان میتواند دلایل متنوعی داشته باشد، از جمله :
مشکلات دندانی مثل عفونت دهان، آبسههای دندانی، و بیماریهای لثه یا عفونتهای مربوط به آن. در مواردی، حساسیت به مواد پرکننده دندان میتواند باعث تلخی بزاق دهان شود.
از دیگر علل تلخی بزاق دهان، مصرف برخی داروها است که ممکن است طعم تلخ و بزاق زرد رنگ ایجاد کنند. این داروها معمولاً از دسته آنتیبیوتیکها یا داروهای ضد افسردگی میباشند.
سطح پایین استروژن در زنان و دیگر اختلالات هورمونی نیز میتواند منجر به تلخی دهان شود.
این تغییرات ممکن است در دوران بارداری یا به طور موقتی رخ دهد. طعم تلخ در دهان همچنین ممکن است بر اثر مسمومیت با جیوه یا سرب به وجود آید.
برخی بیماریها مانند نارسایی کلیه، اختلالات کبدی، سرطان، دیابت و یرقان هم ممکن است باعث تلخی دهان شوند. یکی از علل اصلی تلخی و بزاق زرد رنگ، مشکلات مربوط به صفرا و یا نداشتن بهداشت مناسب دهان و دندان است.
گاهی ممکن است با خوردن مواد غذایی یا نوشیدنی خاص، مانند چای یا قهوه، احساس تلخی در دهان داشته باشید.
به خاطر داشته باشید که اگر زردی بزاق یا تلخی دهان مدت زیادی ادامه یابد، میتواند نشانهای از یک مشکل جدی باشد و طبیعی نیست. این مشکل نیاز به تشخیص و درمان توسط پزشک دارد.
دلایل تلخی دهان
از عمده دلایل تلخی دهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سوزش سر دل یا رفلاکس معده
یکی از دلایل تلخی دهان، برگشت اسید معده به مری است که ممکن است سوزش سر دل یا رفلاکس معده را ایجاد کند.
دریچهای که بین مری و معده قرار دارد باید معمولاً بسته باشد تا اسید نتواند از معده خارج شود.
اما وقتی که این دریچه ضعیف یا آسیب ببیند، اسیدها خارج شده و موجب سوزش در معده و قفسه سینه میشوند. تمام این موارد موجب تلخی دهان میشوند.
عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی، سرما خوردگی، آلرژی و سینوزیت نیز میتوانند به احتقان بینی، کاهش حس بویایی و تلخی دهان منجر شوند که در نتیجه توانایی چشیدن طعمها را کاهش میدهند.
سلامت ضعیف دهان از علل تلخی دهان
بهداشت
“`
ضعیف شدن دهان میتواند مشکلاتی برای لثه و دندانها ایجاد کند، مانند ژینژیویت، که این مشکلات بر طعم و مزه دهان تأثیر زیادی دارند.
یکی از دلایل تلخی دهان کمبود ویتامین
کمبود ویتامین میتواند باعث تلخی دهان شود. ویتامینها و مواد مغذی برای بدن ضروری هستند و برای کارکرد درست حسهای طعم و بو نیازمندیم.
به عنوان مثال، روی برای حسهای چشایی و بویایی اهمیت دارد. به همین دلیل، پزشک قبل از تجویز مکمل روی، سطح روی بدن را بررسی میکند و جالب است که افزایش سطح روی نیز میتواند تلخی دهان ایجاد کند.
یکی دیگر از دلایل تلخی دهان کمبود ویتامین B۱۲ است که میتواند حس طعم را تحت تأثیر قرار دهد.
سیگار کشیدن و تلخی دهان
سیگار کشیدن یکی از علل عمدهای است که میتواند مزه تلخی را در دهان ایجاد کند. دلیل این امر این است که سیگار شامل مواد شیمیایی سمی است که به جوانههای چشایی آسیب میزنند.
اگر فردی سیگار را ترک کند، جوانههای چشایی میتوانند دوباره رشد کنند و حس مزه بهتر شود. اما در بعضی موارد، افرادی که سالها سیگار کشیدهاند، ممکن است پس از ترک سیگار هرگز حس چشاییشان به حالت عادی برنگردد.
بارداری و تغییرات طعم دهان
در دوران بارداری، مخصوصاً در مراحل اولیه، ممکن است برخی از زنان حس چشایی متفاوتی پیدا کنند. ممکن است طعم فلزی یا عجیب در دهان احساس کنند و غذاهایی که قبلاً دوست داشتند، حالا خوشمزه به نظر نرسند.
شیمی درمانی و داروهای بیولوژیکی
درمان با شیمیدرمانی و داروهای بیولوژیکی نیز میتواند حس طعمهای غیرمعمولی مانند طعم فلز یا تلخی را به همراه داشته باشد. همچنین تلخی دهان ممکن است یکی از عوارض این درمانها باشد.
داروهای دیگر و تلخی دهان
همچنین، برخی داروها میتوانند سبب تلخی دهان شوند، از جمله داروهایی که برای درمان آلرژی، بیماری آلزایمر، کمخونی، آسم، فشار خون، گلوکوم، بیماری پارکینسون، نقرس، آرتروز روماتیسمی، اسکیزوفرنی و اختلالات تیروئید تجویز میشوند. به علاوه، آنتیبیوتیکها، داروهای ضدقارچ، کورتیکواستروئیدها، دیورتیکها و چسبهای نیکوتینی نیز میتوانند این مشکل را ایجاد کنند.
مشکلات سلامتی و تلخی دهان
خشکی دهان به دلیل کم آبی بدن یا آسیب به غدد بزاقی ممکن است باعث حس طعمی فلزی در دهان شود. همچنین افرادی که دیابت یا بیماریهای تیروئید، کبد یا کلیه دارند ممکن است گهگاه حس تلخی در دهان داشته باشند و طعم دهانشان تغییر کند.
پیری و سوء تغذیه و طعم دهان
پیری و سوء تغذیه میتوانند بر طعم غذاها تأثیر بگذارند. طعمهای شیرین و شور ممکن است با تغذیه نامناسب یا پیر شدن کاهش یابند.
سندرم سوزش دهان
سندرم سوزش دهان که به آنهای گلاسودینیا، گلاسوپیروز، استومودینیا و دیسستزی دهان نیز گفته میشود، مشکلی است که با احساس دائمی سوزش در لبها، زبان یا نقاط دیگر دهان شناخته میشود. این مشکل ممکن است باعث کاهش حس چشایی یا تلخی دهان نیز بشود.
جراحی
عملهای جراحی که در دهان، بینی و گلو انجام میشوند، ممکن است به عصبهای مربوط به حس چشایی یا غدد بزاق آسیب بزنند و این آسیب باعث تلخی دهان یا مشکلاتی در حس کردن طعم غذاها شود.
اختلالات چشایی
برخی افراد به صورت ارثی ممکن است با مشکل توانایی بویایی یا چشایی در تشخیص بوها و طعمهای خاص مواجه شوند. ضعف چشایی به معنای کاهش حس چشایی و اختلال چشایی به معنای وجود طعمی غیرطبیعی است. البته این موارد نادر هستند.
پیشگیری از تلخی دهان
برای جلوگیری از بروز تلخی دهان، میتوانید موارد زیر را رعایت کنید:
- بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید
- از خوردن غذاهایی که باعث افزایش ترشح اسید معده میشوند، پرهیز کنید
- از پرخوری و مصرف بعضی داروها خودداری کنید
- سبک زندگی خود را تغییر دهید
- نوشیدن آب و مایعات کافی مهم است
- جویدن آدامس بدون قند میتواند به افزایش تولید بزاق کمک کند
- هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید تا وضعیت دهان و دندانتان بررسی شود
- اگر دچار رفلاکس اسید هستید، از خوردن غذاهای تند و چرب و همچنین مصرف سیگار اجتناب کنید.
درمان گیاهی تلخی بزاق دهان
برای بهبود تلخی بزاق دهان، میتوانید از درمانهای گیاهی و خانگی استفاده کنید. این روشها میتوانند به تسکین و حتی جلوگیری از طعم تلخ دهان کمک کنند.
شما میتوانید برای رفع تلخی دهان از عرق کاسنی، گشنیز و عرق شاتره بهره بگیرید. همچنین استفاده از سبزیجات معطر در غذا میتواند به تعادل طعم دهان شما کمک کند و از تلخی آن جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید :