غذای اصلی شب چهارشنبه سوری چیست ؟ (2 نکته مهم)

چهارشنبهسوری یکی از قدیمیترین جشنهای ایرانی است که در شب آخرین سهشنبه سال برگزار میشود. این جشن نماد بدرقه زمستان، استقبال از بهار و پاکسازی روح و جسم از آلودگیهاست. مراسم آتشافروزی، پریدن از روی آتش و اجرای آیینهای سنتی در این شب، همگی نشاندهنده اهمیت فرهنگی و معنوی آن در میان ایرانیان است.
در کنار آداب و رسوم خاص این شب، خوراکیها و غذاهای سنتی نیز نقش مهمی در جشن دارند. خوردن غذاهای خاص در چهارشنبهسوری نهتنها بخشی از فرهنگ غذایی ایرانی است، بلکه بار معنایی، نمادین و آیینی هم دارد. در این مقاله به بررسی دقیق غذاهای سنتی این شب و دلایل مصرف آنها خواهیم پرداخت.
آشنایی با غذاهای سنتی شب چهارشنبهسوری
فلسفه و جایگاه غذا در آیین چهارشنبهسوری
در بسیاری از فرهنگها، غذا بخشی جدانشدنی از مراسم و آیینهاست. در چهارشنبهسوری نیز غذا نقش مهمی در گردهمایی خانوادهها و تقویت پیوندهای اجتماعی دارد. برخی غذاها به دلیل نمادین بودن یا خواص ویژهشان در این شب مورد توجه قرار میگیرند.
اصلیترین غذای شب چهارشنبهسوری: آش رشته
چرا آش رشته در شب چهارشنبهسوری رایج است؟
آش رشته یکی از غذاهای سنتی و محبوب ایرانی است که در بسیاری از مناطق ایران بهعنوان غذای اصلی شب چهارشنبهسوری طبخ میشود.
دلایل رواج آش رشته در این شب:
-
نماد گرما و همدلی در شبهای سرد پایان زمستان
-
دارا بودن انواع حبوبات و سبزیجات با خواص پاکسازیکننده
-
تهیه آسان در حجم بالا برای مهمانیهای خانوادگی
-
اعتقاد به اینکه “رشته”ها سرنوشت را در هم گره میزنند و سالی خوب را رقم میزنند
ترکیبات اصلی آش رشته:
مواد اولیه | خاصیت نمادین یا تغذیهای |
---|---|
رشته آش | پیوند و گره زدن سرنوشتها |
نخود، لوبیا، عدس | افزایش انرژی و پاکسازی بدن |
سبزی آش (تره، جعفری، اسفناج) | طراوت و نشاط بهاری |
پیاز داغ، سیر داغ | دفع انرژی منفی و باکتریها |
کشک | تقویت سیستم ایمنی بدن |
سایر غذاهای سنتی چهارشنبهسوری
1. آجیل چهارشنبهسوری (آجیل مشکلگشا)
این آجیل ترکیبی از خشکبار و میوههای خشک است که با نیت “گشایش بخت” و رفع مشکلات در مراسم چهارشنبهسوری خورده میشود.
ترکیبات رایج:
-
مغز بادام، پسته، گردو
-
نخودچی و کشمش
-
انجیر خشک، توت خشک
-
تخمه ژاپنی، تخمه کدو
در گذشته اعتقاد داشتند که خوردن این آجیل، بدیها و گرههای زندگی را باز میکند.
2. شامی یا کوکو سبزی
در برخی مناطق، شامی یا کوکو سبزی بهعنوان شام شب چهارشنبهسوری تهیه میشود. این غذاها ساده، مقوی و مناسب برای خوردن در کنار دیگر خوراکیها هستند.
ویژگیها:
-
استفاده از سبزیجات معطر (نماد بهار و طراوت)
-
پخت آسان و سریع
-
مناسب برای خوردن کنار نان سنگک یا لواش
3. برنج و خورشهای سنتی (قورمهسبزی، فسنجان)
در خانوادههایی که این شب را با مهمانی خانوادگی جشن میگیرند، پخت غذاهای مفصلتری مانند برنج با خورشهای سنتی نیز رایج است.
نمونهای از خورشهای محبوب:
-
قورمهسبزی با گوشت گوسفند
-
فسنجان با گردو و رب انار
-
خورش بادمجان
شیرینیها و دسرهای شب چهارشنبهسوری
1. حلوا و نان برنجی
حلوا بهعنوان نماد خیر و برکت در این شب طبخ میشود. در برخی مناطق ایران، نان برنجی یا شیرینیهای سنتی دیگر نیز پخته میشوند تا همراه با چای سرو شوند.
2. آبنبات و نقل رنگی
برای پذیرایی از کودکان یا مهمانها در شب چهارشنبهسوری، استفاده از نقل و نبات رایج است. برخی نقلها با زعفران یا گلاب معطر میشوند تا حال و هوای عید را تداعی کنند.
نمونه منوی غذایی کامل برای شب چهارشنبهسوری
وعده | غذا یا خوراکی پیشنهادی | توضیح |
---|---|---|
شام | آش رشته | سنتی، مغذی و نمادین |
خوراک مکمل | کوکو سبزی یا شامی | سبک و سریعالطبخ |
خوراکی میانوعده | آجیل مشکلگشا | نماد گشایش و برکت |
دسر | حلوا یا نان برنجی | شیرین و سنتی |
نوشیدنی | چای ایرانی یا دمنوش گیاهی | آرامبخش و مناسب شب جشن |
غذای چهارشنبه سوری چیست ؟
غذای چهارشنبه سوری چند نوع است ؟ قدیمیها در شب چهارشنبه سوری معمولاً پلو معروفی به نام «پلو هفت رنگ» درست میکردند. این اسم امروزه بیشتر به شوخی در مورد غذاهای مختلف به کار میرود. داستان این پلو این است که از هفت نوع پلو تهیه میشد و درست کردن آن کار سختی بود.
این پلوها شامل خرما، زیره، کشمش، شوید، عدس و لوبیا بودند. البته این پلوها بسته به وضعیت مالی خانوادهها میتوانستند متفاوت باشند. آلبالو پلو، سبزی پلو، رشته پلو و… هم گزینههای خوبی برای سفره هفت رنگ بودند. نکته اصلی این بود که حتماً باید هفت نوع پلو تهیه میشد.
اگر شما هم میخواهید در کمپین چهارشنبه سوری ایرانی در شب آخرین سهشنبه سال، پلو هفت رنگ درست کنید، نیازی به تهیه هفت نوع پلو نیست. میتوانید با مخلفات خاص رنگهای مختلفی به پلو بدهید.
به عنوان مثال، با استفاده از خلال نارنج یا پرتقال یا حتی هویج، کشمش، زرشک، خلال بادام، خلال پسته، خرما و مربای آلبالو میتوانید پلو هفت رنگ درست کنید.
غذای شب چهارشنبه سوری در مناطق روستایی ایران قدیم
در مناطق روستایی، مردم با تهیه غذاهای سادهتری که با غذاهای معمول فرق داشتند، به استقبال شب چهارشنبه سوری میرفتند.
یکی از غذاهای رایج، غذایی بود که با سرخ کردن پیاز و سیر و افزودن تخممرغ تهیه میکردند.
آش رشته نیز مخصوص عصر روز چهارشنبه سوری بود تا با آن امیدوار باشند که کارها در سال جدید به خوبی پیش برود.
غذای چهارشنبه سوری در شهرهای مختلف ایران
غذای چهارشنبه سوری در استان خراسان و برخی شهرهای اطراف به جای آش چهارشنبه سوری چهار نوع پلو تهیه میکنند. این پلویها شامل رشته پلو، عدس پلو، زرشک پلو و ماش پلو هستند و معمولاً به فقرا، نزدیکان و همسایهها داده میشوند. در آجیل استان خراسان هیچ نمکی وجود ندارد زیرا نمک نشانه بدشانسی به شمار میرود.
غذای چهارشنبه سوری در اهواز پس از مراسم قاشقزنی، خانوادهها آجیلها یا خوراکیهای شور و شیرین را در ظرف قاشقزنان میریزند. در شیراز پس از دعا، حلوا و آش درست میکنند. مردم گیلان هم در این شب خورش «ترشهتره» تهیه میکنند که معمولاً با کته، ماست و دوغ خورده میشود.
غذای چهارشنبه سوری در مازندران در این شب انواع آشها از جمله آش هفتترشی تهیه میشود که در آن از هفت نوع سبزی، هفت نوع ترشی و هفت نوع حبوبات استفاده میشود. همچنین گزنهآش یکی دیگر از آشهای شمالیهاست که از گزنه تهیه میشود و اعتقاد بر این است که خوردن آن میتواند بسیاری از بیماریها را درمان کند.
غذای چهارشنبه سوری در استان مرکزی هم مردم مقداری خرما، شکر پنیر یا حلوا تهیه کرده و برای خیرات از رفتگان در این شب به عابران میدهند.
آجیل چهارشنبه سوری
در این شب «آجیل هفت مغز» یا آجیل چهارشنبه سوری از یک مغازه خریداری میشود و در حین تمیز کردن آن، داستان معروف خارکن نقل میشود و این کار به نیت برآورده شدن حاجات میان مردم رواج دارد. اما امروزه آجیل چهارشنبه سوری </strong) دیگر جنبه نذری ندارد و به عنوان تنقلات شب چهارشنبه سوری مصرف میشود.
این آجیل معمولاً شامل گردو، کشمش، توت خشک و کمی پسته، فندق، بادام و انواع برگهها، مویز، باسلق و شکلات و تافی است که در شهرهای مختلف ایران ممکن است ترکیب دیگری داشته باشد.
آش چارشنبه سوری
ابودردا آش چهارشنبه سوری ا! این آش، یک غذای محبوب است که در شب چهارشنبه آخر سال در بسیاری از مناطق ایران تهیه میشود. برخی افراد این آش را در چهارشنبه آخر ماه صفر نیز درست میکنند. معمولاً خانوادههایی که بیمار دارند و آرزو میکنند او در سال جدید خوب شود، این آش را میپزند.
هنوز تاریخ دقیقی برای ورود رسم خوردن آش در شب چهارشنبه سوری به فرهنگ ایرانیها مشخص نشده است. اما گفته میشود که ابودردا، یک حکیم در زمان پیامبر (ص) بوده است و شاید به دلیل شباهت “در” در فارسی با نام این پزشک، نام این آش ابودردا گذاشته شده است. باید بدانید که “دردا” هیچ ارتباطی با درد ندارد.
تاریخچه و طرز تهیه آش ابودردا (آش چهار شنبه سوری)
دردا در زبان عربی به معنای بیدندان است! در آش ابودردا باید ۷ نوع حبوبات وجود داشته باشد. مهم نیست چه مقدار نخود و لوبیا استفاده میشود، آنچه اهمیت دارد وجود ۷ نوع حبوبات است. طرز تهیه این آش نیز شبیه به آش رشته است. با استفاده از رشتههای بلند که امیدواریم در سال آینده به کار بیاید.
مردم در نقاط مختلف کشور در سهشنبه آخر سال انواع مختلفی از آشها را میپزند. مثلاً در مازندران آش ترش با ۷ نوع میوه ترش وجود دارد و در اردبیل هم آش میوه درست میکنند. اگر شما هم در شهر خودتان رسم خاصی برای خوردن آش یا غذا در شب چهارشنبه سوری دارید، با ما به اشتراک بگذارید.
پلوی چهارشنبه سوری
در گذشته برای شام چهارشنبه سوری غذاهای مختلفی تهیه میشد و یکی از مهمترین آنها پلو هفت رنگ بود. این غذا از هفت نوع برنج متفاوت درست میشود و پخت آن ممکن است وقتگیر و دشوار باشد.
این پلوها شامل برنجهای جداگانهای با طعمهای مختلف میشوند مانند برنج با خرما، زیره، کشمش، شوید، عدس و لوبیا. البته بسته به وضعیت مالی هر خانواده، این برنجها ممکن است متفاوت باشند. آلبالو پلو، سبزی پلو، رشته پلو و غیره هم میتوانند در این سفره هفت رنگ حضور داشته باشند. نکته مهم این است که این سفره باید شامل هفت نوع برنج باشد.
برای تهیه پلو هفت رنگ، میتوانید از مواد خاصی برای رنگی کردن برنج استفاده کنید، مانند روشی که برای تزیین مرصع پلو استفاده میشود. فقط کافی است رنگها متنوع باشند.