غذای مفید برای نفخ معده: رژیم غذایی مناسب برای جلوگیری از نفخ شکم (2 نکته مهم)

“`html
رژیم غذایی مناسب برای نفخ شکم
نفخ یا باد شکم (به انگلیسی: Flatulence)، به وجود آمدن گاز در دستگاه گوارش گفته میشود که باعث متورم شدن و باد کردن شکم میشود و پس از خوردن غذا احساس پُری و فشار در ناحیه شکم ایجاد مینماید.
نفخ وضعیتی ناخوشایند است که به خاطر تجمع گاز به وجود میآید و معمولاً به دنبال مصرف غذاهای سنگین، ادویهدار و گیاهی یا وجود انگلهای رودهای ایجاد میشود.
در این حالت، ممکن است معده یا قسمتی از شکم احساس پُری و سفتی کند که ناراحتکننده است.
کدام غذاها باعث نفخ و باد شکم میشوند؟
برخی غذاها به خاطر داشتن ترکیبات خاص، به طور کامل جذب بدن نمیشوند و این ترکیبات وقتی به روده بزرگ میرسند، توسط باکتریهای مفید روده تجزیه شده و گاز تولید میکنند که باید از بدن خارج شوند.
این گازها منبع اصلی نفخ یا باد شکم هستند. به یاد داشته باشید که غذاها را خوب بجوید، زیرا آنزیمهای روده نمیتوانند غذاهای خوب نشسته را به درستی هضم کنند و همچنین بهتر است از یبوست دوری کنید.
کدام خوراکیها نفاخ هستند؟
سبزیها
به نقل از ویرلن؛ قندهایی که در بعضی سبزیجات وجود دارند، باعث تولید گاز اضافی در حین هضم میشوند. پیاز و کنگر فرنگی دارای قند فروکتوز هستند و سبزیجاتی مانند مارچوبه، کلم بروکسل، کلم بروکلی و کلم پیچ حاوی قند دیگری به نام رافینوز میباشند.
سبزیهایی مانند نخود که فیبر قابل حل دارند، در روده بزرگ به هنگام هضم گاز تولید میکنند، در حالی که غذاهایی که حاوی فیبر غیرقابلحلاند، بدون ایجاد گاز اضافی به راحتی هضم میشوند.
میوهها
برخی از میوهها مانند آلو خشک، سیب، هلو و گلابی دارای قند سوربیتول هستند که باعث ایجاد گاز اضافی میشود. همین قند در آبنباتها و آدامسهای بدون قند هم وجود دارد، به همین دلیل این محصولات میتوانند گاز تولید نمایند. همچنین میوهها به خاطر فیبر قابل حل خود به هنگام هضم در روده بزرگ گاز ایجاد میکنند.
غذاهای نشاستهای
غذاهای نشاستهای مانند نان، غلات و پاستا غنی از کربوهیدراتها هستند و در حین هضم توسط دستگاه گوارش گاز تولید میکنند.
از جمله غذاهای نشاستهای که تولید گاز میکنند میتوان به ذرت و سیبزمینی اشاره کرد. برنج نیز تنها غذای نشاستهای است که به نظر نمیرسد باعث تولید گاز رودهای شود.
شیر و محصولات لبنی
شیر و محصولات لبنی دارای قندی به نام لاکتوز هستند و اگر بدن شما از آنزیم لاکتاز کافی برخوردار نباشد، هضم این قند برایتان دشوار خواهد بود.
محصولاتی همچون پنیر، بستنی و شیر ممکن است باعث تولید گاز اضافی شوند. افرادی که نسبت به لاکتوز حساس هستند، باید از این محصولات پرهیز کنند تا از تولید گاز رودهای و درد شکم جلوگیری نمایند.
جوی دوسر
اگرچه بلغور جو غذایی مفید و خوشمزه است که فیبر بالایی دارد و به کاهش کلسترول کمک میکند، ولی یکی از غذاهایی است که میتواند باعث تولید گاز رودهای شود.
بلوغ جو، بیسکوییتهای تهیه شده از آن و دیگر محصولات بر پایه جو به خاطر فیبر قابل حل موجود در آن، گاز اضافی تولید میکنند.
اگر میخواهید که از خواص سلامتی جوی دوسر بهرهمند شوید، بهتر است به تدریج و با مقدار کم آن را به رژیم غذاییتان اضافه کنید تا بدنتان فرصت تنظیم شدن داشته باشد.
اگر به سبوس جوی دوسر علاقهمند
“““html
اگر میخواهید به جای خوردن سبوس جوی دوسر، سبوس گندم استفاده کنید، بهتر است بدانید که سبوس گندم حاوی فیبر غیرقابلحل است که بدون مشکل از روده عبور میکند.
لوبیا
لوبیا ارزش غذایی بالایی دارد، اما یکی از معروفترین غذاهای تولیدکننده گاز است. لوبیا به دو دلیل اصلی باعث تولید گاز میشود.
دلیل اول این است که لوبیا دارای قند رافینوز است و دلیل دوم آن این است که فیبر قابلحل موجود در آن میتواند در دستگاه گوارش گاز تولید کند.
وقتی لوبیا میخورید، باید مراقب مقدار مصرفی خود باشید و از خوردن دیگر غذاهای تولیدکننده گاز مانند پنیر و پیاز در همان وعده پرهیز کنید.
نوشابه و نوشیدنیهای گازدار
نوشابه و آبمیوههای گازدار ممکن است خوشمزه باشند و به شما انرژی دهند، اما هضم این نوشیدنیها برای دستگاه گوارش مشکلساز میشود و ممکن است موجب نفخ و گاز معده شود.
بدن به این ناراحتی واکنش نشان میدهد و گاز تولید میکند. گاز دیاکسید کربنی که در نوشابهها و نوشیدنیهای گازدار وجود دارد، باعث تولید گاز اضافی میشود.
همچنین، برای شیرین کردن بعضی از این نوشیدنیها از قند فروکتوز استفاده میشود که هضم آن برای دستگاه گوارش دشوار است و میتواند به تولید گاز رودهای منجر شود.
غذاهای بادآور عبارتند از:
- پیاز
- گل کلم
- کلم پیچ
- فلفل سبز و دلمهای
- خیار
- تربچه
- نخودفرنگی
- سیب خام
- زردآلو
- موز
- خربزه
- انواع لوبیا و باقلا
- غذاهای سرخکردنی و چرب
- قند و شیرینیها
- شیر و سایر محصولات لبنی برای افرادی که در هضم لاکتوز مشکل دارند
- نوشابههای گازدار
- آبجو و شراب قرمز
افرادی که اضافه وزن دارند و بیش از حد غذا میخورند، معمولاً از نفخ شکم رنج میبرند. بهتر است افراد چاق کالری مصرفی خود را کاهش دهند تا هم نفخ و هم وزن بدنشان کاهش یابد.
اگر گاز معده شما بوی نامطبوعی دارد، باید مصرف گوشت و تخممرغ خود را کاهش دهید و بهتر است از مصرف حبوبات پرهیز کنید.
فواید سیر در درمان نفخ شکم
سیر میتواند از رشد باکتریها در «کولون» جلوگیری کند و به کاهش نفخ کمک کند. این ماده میتواند به عنوان یک درمان خانگی برای نفخ استفاده شود.
بهتر است سیر را در زمان پخت به غذا اضافه کنید یا به صورت کپسول مصرف نمایید. نوشیدن حدود 8 تا 10 لیوان مایعات در روز به بهبود عملکرد رودهها کمک خواهد کرد.
برای درمان نفخ شکم؛ عادتهای غذایی خود را تغییر دهید!
زمان مصرف آب در هنگام صرف غذا: نباید آب را هنگام غذا خوردن مصرف کنید، زیرا ممکن است باعث افزایش نفخ شکم شود. استفاده از نی برای نوشیدن مایعات یا نوشیدن از بطری باعث بلعیدن هوا میشود.
میزان مصرف وعدههای غذایی
به جای دو وعده غذای سنگین در روز، بهتر است سه تا چهار وعده غذایی سبکتری داشته باشید. شام شما باید سبک باشد و حداقل دو ساعت قبل از خواب مصرف شود.
غذای مفید برای نفخ معده
مواد خوراکی برای بهبود نفخ شکم
کیوی
یکی از مشکلات عمدهای که باعث نفخ معده میشود، حرکات آهسته روده و ماندن مدفوع در مسیر روده بزرگ است. در برخی موارد، فرد ممکن است چند روز احساس دفع نداشته باشد و دچار یبوست شود.
محققان معتقدند خوردن میوه کیوی به خاطر فیبر بالایی که دارد، میتواند این مشکل را تا حد زیادی حل کند. افرادی که به سندرم روده تحریکپذیر مبتلا هستند و به مدت چهار هفته هر روز دو عدد کیوی مصرف کنند، کمتر دچار یبوست میشوند و علائم این سندرم کمتر میشود.
چای نعناع
نعناع سالها به عنوان داروی گیاهی برای کمک به هضم غذا و درمان مشکلات گوارشی استفاده شده و اکنون هم در طب سنتی اهمیت خاصی دارد.
“““html
محققان بر این باورند که مصرف روغن نعناع برای درمان سندروم روده تحریکپذیر، به مدت چهار هفته میتواند علائم این بیماری را تا 50 درصد کاهش دهد.
نعناع ویژگیهای خاصی دارد که میتواند کانالهای «ضد درد» در روده بزرگ را فعال کند و این باعث کاهش التهاب در معده و روده میشود. همچنین، نعناع به عنوان یک کاهنده کمخطر اشتها عمل میکند.
بنابراین، محققان توصیه میکنند که برای کاهش نفخ و بهبود علائم سندروم روده تحریکپذیر، افراد یک فنجان چای نعناع بنوشند.
زردچوبه
این ادویه در آشپزی کشورهایی مانند هند به وفور استفاده میشود و نه تنها برای طعم دادن به غذا کاربرد دارد، بلکه میتواند ناراحتیهای معده را تسکین دهد.
محققان بر این باورند که خاصیت ضدالتهابی زردچوبه میتواند در درمان مشكلات گوارشی مؤثر باشد.
تحقیقات نشان داده که مصرف 500 میلیگرم زردچوبه، چهار بار در هفته، میتواند تاثیر دو برابری نسبت به داروهای حاوی تسکیندهندههای گوارشی داشته باشد.
موز
پژوهشگران بیان میکنند که موز غنی از فیبرهایی است که به تقویت باکتریهای مفید موجود در معده و روده کمک میکند و هضم غذا را آسانتر میسازد.
زنانی که روزانه دو عدد موز به مدت 60 روز به عنوان پیشغذا میخورند، شاهد افزایش باکتریهای مفید در بدن خود و کاهش تا 50 درصدی نفخ معده خواهند بود.
دوغ
دوغ حاوی آنزیم «لاکتاز» است که قند موجود در شیر، به نام «لاکتوز» را تجزیه میکند.
بسیاری از افراد نسبت به این قند حساسیت دارند و معده آنها نمیتواند آن را تحمل کند. تحقیقات دانشگاه ایالتی اوهایو نشان میدهد که مصرف دوغ میتواند علائم حساسیت به لاکتوز، مانند نفخ، درد و گاز معده را تا 70 درصد کاهش دهد.
زنجبیل
زنجبیل از قدیمالایام برای بهبود دلدردها و مشکلات گوارشی استفاده میشده و چینیها از چهار قرن قبل از میلاد مسیح آن را در طب سنتی خود به کار میبردند.
تحقیقات اخیر نشان میدهد که زنجبیل به عنوان یک شلکننده عضلانی عمل کرده و به تخلیه گاز از معده کمک میکند.
زنجبیل به روشهای مختلفی مصرف میشود، اما شکل تازه آن بیشترین خواص درمانی را داراست.
غذاهایی که افراد دارای نفخ باید از آنها پرهیز کنند
بدون شک مصرف غذاهای نفاخ مانند حبوبات، برخی میوهها و سبزیجات باید محدود شود. در این راستا توصیههایی برای شما داریم:
اول، میزان مصرف میوهها را کاهش دهید یا آنها را به صورت کم و در دفعات بیشتر مصرف کنید. به عنوان مثال، مصرف هندوانه را محدود کنید.
دوم، قبل از مصرف حبوبات، آنها را به مدت چند ساعت در آب خیس کنید و پس از دور ریختن آب، بپزید؛ زیرا این روش موجب کاهش ترکیبات قندی و نفخ میشود.
سوم، مقدار مصرف موز، سیر، کلم و پیاز را نیز کاهش دهید.
بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که اگر علائم هشداردهندهای همراه با نفخ وجود نداشته باشد، با رعایت نکات ظریف و اصلاح عادات غذایی، به ویژه کاهش استرس، میتوان نفخ را بهبود بخشید و کاهش داد.
علاوه بر این، از داروهای ضد نفخ طبیعی مانند عرق نعناع، رازیانه و کنسانتره زیره نیز میتوان برای درمان 90 درصد از موارد نفخ استفاده کرد. در واقع، اگر نفخ شدید و بیمارگونه نباشد، میتوان با درمانهای گیاهی آن را کنترل کرد.
بیشتر بخوانید :
سایت رضیم
“`