فرق اسپند خوراکی با غیرخوراکی چیست ؟ (2 نکته مهم)

تفاوت اسپند خوراکی و غیرخوراکی
اسپند یک گیاه چندساله است که در ابتدا در هند پیدا شد و به دو صورت خوراکی و موضعی مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از اسپند میتواند به تقویت بدن و درمان بسیاری از بیماریها کمک کند.
این گیاه به صورت بوتهای با ارتفاعی بین ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر رشد میکند و دارای گلهای سفید رنگی است که معمولاً در ماههای اردیبهشت و خرداد شکوفا میشوند. زادگاه اسپند مناطق استوایی هند است و بعداً به نقاط دیگر جهان مانند واشنگتن، کالیفرنیا و تگزاس منتقل شده است. دانههای این گیاه برای استفادههای دارویی و خوراکی خشک میشوند.
در طب آیورودا، از خواص اسپند خوراکی برای درمان بیماریها استفاده میشود و این گیاه از نظر دارویی بسیار باارزش است. خوردن اسپند به عنوان یک روش درمانی بر اساس طب سنتی کارآیی خوبی دارد.
اسپند معمولی (نام علمی: Peganum harmala) یک گیاه علفی و چندساله از خانواده قرهداغیان است که معمولاً در خاکهای نمکی مناطق معتدل بیابانی و مدیترانهای رشد میکند.
به آن سپند، سدابِ سوری، سِداب آفریقایی یا هارمِل هم میگویند. چون خوردن آن میتواند موجب بیماری یا حتی مرگ دامها شود، در برخی از کشورها به عنوان علف هرز مضر شناخته میشود. استفاده از این گیاه در طب سنتی خاورمیانه و شمال آفریقا رایج است. اسپند بومی آسیای میانه است و در خاورمیانه و بخشهایی از آسیای جنوبی، به ویژه در هند و پاکستان رشد میکند.
اسپند خوراکی یا دود کردن اسپند؟
خواص درمانی و دارویی اسپند
- طبع این گیاه گرم و خشک است.
- دود کردن دانههای آن برای ضدعفونی کردن فضا مفید است و این روش از گذشته رایج بوده است.
- استفاده از شیاف گرد دانه اسپند با روغن ایرسا به باز کردن عروق و خون کمک میکند.
- بخور دانههای اسپند برای تسکین درد دندان بسیار مؤثر است.
- اسپند دارای خاصیت قارچکشی و میکروبکشی قوی است.
- استفاده از روغن دانههای اسپند برای تسکین دردهای سیاتیک مناسب است.
- تقویت نیروی جنسی از دیگر خواص اسپند محسوب میشود.
- در طب سنتی، اسپند به درمان بیماریهای ریه و کبد کمک میکند.
- اسپند به درمان اگزما کمک کرده و شما میتوانید چند دانه از آن را صبح ناشتا مصرف کنید.
- رفع بلغم، کمک به درمان حساسیت و کاهش خارش بدن از دیگر خواص اسپند در طب سنتی است.
- برای درمان سنگینی گوش، کری و صدای وز وز گوش از اسپند استفاده میشود.
- روغن اسپند میتواند به درمان فلج، رعشه، سستی و حرکات ناگهانی اعضای بدن کمک کند.
- به جدا کردن خلطهای سفت و چسبنده در سینه کمک میکند.
- میتواند برای درمان شپش موی سر نیز موثر باشد.
تفاوت اسپند خوراکی و غیرخوراکی
اسپند یک گیاه پرکاربرد در میان ایرانیان است. این گیاه معمولاً در خانه دود میشود تا فضا را ضدعفونی کند. همچنین، اسپند خواص خوراکی دارد. از خواص خوراکی آن میتوان به رفع مشکلات عصبی، درمان یبوست و تنظیم هورمونها اشاره کرد. این گیاه میتواند متابولیسم بدن را افزایش داده و در درمان چاقی کمک کند. خواص ادویه خوراکی اسپند برای افزایش میل جنسی و قدرت باروری نیز استفاده میشود. این گیاه میکروبها را از بین برده و به طور کلی برای سلامتی بسیار مفید است. اسپند معمولاً به صورت کوبیده همراه با آب ولرم یا به صورت درسته و قورت دادن مصرف میشود. اما اگر نتوانید از خواص اسپند خوراکی استفاده کنید، میتوانید آن را دود کنید تا محیط را ضدعفونی کند و از طریق تنفس برخی خواص آن به بدن شما برسد.
مضرات خوردن اسپند چیست ؟
اسپند در روایات دینی
در روایات اسلامی، نکاتی در مورد کاشت و استفاده از گیاه اسپند وجود دارد.
در حدیثی از پیامبر اکرم (ص) آمده است:
هیچ درخت یا برگ یا میوهای از اسپند نمیروید مگر این که فرشتهای بر آن نظارت دارد تا آن را به کسی که باید برساند، یا خشک کند. همچنین در ریشه و ساقه آن شفا وجود دارد و در دانههای آن درمان ۷۲ بیماری نهفته است.
امام صادق(ع) نیز درباره خاصیت اسپند و کندر فرمودهاند:
هیچ ریشهای از گیاه در زمین حرکت نمیکند و هیچ شاخهای در آسمان بالا نمیرود مگر این که خداوند فرشتهای را برای آن تعیین کرده تا آن را به سرنوشتی که دارد برساند. شیطان (میکروب) از هفتاد خانهای که نزدیک خانهای که اسپند در آن است فرار میکند و اسپند درمانگر هفتاد بیماری است که سادهترین آن خوره است، بنابراین دود کردن اسپند را فراموش نکنید.
مضرات مصرف اسپند
- استفاده زیاد از اسپند ممکن است باعث سقط جنین، استفراغ، افسردگی و توهم شود.
- زیاد خوردن اسپند ممکن است منجر به سکسکه، تولید بزاق زیاد و ضعف سیستم اعصاب مرکزی شود.
- به دلیل خاصیت گرمی اسپند، برای افرادی که مزاج گرم (صفراوی) دارند مضر است و این افراد باید مراقب مصرف آن باشند.
- خوردن دانههای اسپند برای زنان باردار بسیار مضر است و خطر سقط جنین را افزایش میدهد.
- دود کردن بیش از حد اسپند برای افرادی که آلرژی دارند و بیماران مبتلا به آسم مضراتی دارد و میتواند باعث سردرد، تهوع و تشدید علائم بیماری شود.
- اسپند برای افرادی که مزاج گرم دارند مضر است و میتواند باعث درد و ناراحتی در شکم و استفراغ شود که میتوان با میوههای ترش و سکنجبین آن را تسکین داد.
- مقدار مصرف اسپند معمولاً ۵ تا ۱۰ گرم است و بیشتر از آن سمی میباشد.
- به شدت از جویدن دانههای اسپند خودداری کنید زیرا مواد سمی در آن وجود دارد.
- مد نظر از خوردن دانههای اسپند برای درمان بیماری ها، همان دانههای سیاه رنگی است که دود میکنید.
از محمد بن حکم نقل شده است:
پیامبری به خداوند از ترسویی امتش شکایت کرد، خداوند به او وحی فرمود که به امتش بگوید اسفند بخورند که شجاعت را زیاد میکند.