تغذیه سالم

فرق بین خیار جالیز و گلخانه ای در چیست؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

فرق بین خیار گلخانه‌ای و جالیزی چیست؟

چرا باید به جای خیار گلخانه‌ای، خیار جالیزی بخرید؟

خیار به دو شکل گلخانه‌ای و مزرعه‌ای کشت می‌شود. این روزها، خیار گلخانه‌ای به خاطر ظاهر زیبا و کشیده‌اش بیشتر انتخاب می‌شود؛ اما آیا خواص و فواید آنها مشابه است؟ در ادامه به این سوال پاسخ می‌دهیم.

معمولا خانواده‌ها خیارهای گلخانه‌ای را به خیارهای چاق و قطور مزرعه‌ای ترجیح می‌دهند و این نوع را برای پذیرایی یا استفاده روزمره مناسب می‌دانند. اما باید بدانید که خیارهای گلخانه‌ای با وجود ظاهری زیبا و کشیده و رنگ سبز تیره و پوست صاف، بدون گوشت و البته آبکی و بی‌مزه هستند و خیلی سریع خراب می‌شوند.

از طرف دیگر، خیارهای مزرعه‌ای که معمولاً کوتاه و قطور هستند و ظاهر نامنظمی دارند، طعم و عطر خوبی دارند، گوشت بیشتری دارند و آب کمتری نیز دارند و ماندگاری آنها خیلی بیشتر است.

یکی از راه‌های شناسایی خیارهای مزرعه‌ای از خیارهای گلخانه‌ای این است که در گوشت میوه، بذرهایی است که پراکنده‌اند. اگر خیار گلخانه‌ای را از وسط برش بزنید، در آن جا بذرها را می‌بینید اما خود بذرها وجود ندارند. اما در خیارهای مزرعه‌ای، بذرها قابل مشاهده و در زیر دندان احساس می‌شوند.

معمولاً خیارهای گلخانه‌ای در فصل‌های پاییز و زمستان کشت می‌شوند و تا اواخر اردیبهشت در بازار موجود هستند و بعد از آن، خیارهای مزرعه‌ای به بازار می‌آیند و معمولاً در تابستان خبری از خیارهای گلخانه‌ای نیست.

تمایز خیار گلخانه‌ای و جالیزی

مشکل اصلی خیارهای گلخانه‌ای، سموم قوی است که برای کنترل آفات و بیماری‌ها در آنها استفاده می‌شود. این خیارها به آفات حساس اند و کشاورز برای اینکه محصول خوبی بگیرد نیاز به استفاده از سموم دارد. این سموم ممکن است وارد شیره و قسمت‌های مختلف گیاه نیز شوند.

به همین دلیل توصیه می‌شود از این نوع خیارها استفاده نکنید یا حداقل قبل از مصرف، پوست آنها را بکنید. با این حال، حتی با پوست کندن، خطر ورود سم به بدن کاهش می‌یابد اما از بین نمی‌رود.

مسمومیت ناشی از مصرف خیار گلخانه‌ای معمولاً بلافاصله بروز نمی‌کند و سموم به تدریج در بدن جمع می‌شوند و ممکن است علائم مانند تهوع، سرگیجه و افزایش ضربان قلب را ایجاد کنند. اما این مشکل در مورد خیارهای مزرعه‌ای وجود ندارد.

خیارهای مزرعه‌ای معمولاً با کمترین میزان کودهای شیمیایی کشت می‌شوند؛ چون اگر بیش از حد کود مصرف شود، با مشکل کم بار شدن محصول روبرو خواهند شد و به همین دلیل، تجمع نیترات در این محصولات نگرانی عجیبی ندارد.

گرچه خیارهای مزرعه‌ای به دلیل تماس بیشتر با خاک ممکن است آلودگی بیشتری داشته باشند، اما اگر بدون خراش و شکستگی باشند و به درستی شسته شوند، برای سلامتی ضرری ندارند.

از نظر کالری، خیارهای گلخانه‌ای و مزرعه‌ای تفاوت زیادی ندارند اما همانطور که گفته شد، خیار مزرعه‌ای نسبت به گلخانه‌ای سالم‌تر و بهداشتی‌تر است.

این میوه به خاطر خاصیت سردی که دارد، باعث خنک شدن بدن و کاهش تشنگی می‌شود و برای افرادی که در هوای گرم دچار التهاب یا خستگی می‌شوند، یا هنگام دفع ادرار احساس سوزش می‌کنند، مفید است.

خیار همچنین به دلیل داشتن پتاسیم، با افزایش دفع ادرار، نمک اضافی را از بدن خارج کرده و فشار خون را کاهش می‌دهد، و به عملکرد دو عضو سم‌زدا یعنی کبد و کلیه نیز کمک می‌کند. این میوه به کاهش اسید اوریک بالا و برطرف کردن یبوست نیز کمک می‌کند.


خواص خیار چنبر

  1. خیار ادرار را افزایش می‌دهد و تب‌های صفراوی و یرقان (زردی) را درمان می‌کند.
  2. آب خیار اگر به پوست مالیده شود، در لطافت آن اثرگذار است.
  3. اگر تخم خیار را بسائید و با مقدار کمی آب رقیق کنید و بنوشید، اثر آرام‌بخش و خواب‌آوری دارد و همچنین می‌تواند اضطراب و ناراحتی‌های عصبی را تسکین دهد.
  4. خیار چنبر یا خیار زه، نوع دیگری از خیار است. این نوع خیار دراز و باریک است و در برخی مناطق ممکن است طول آن به حدود یک متر برسد و زودتر از خیارهای دیگر هضم می‌شود.
  • خیار خواص زیادی دارد و مصرف آن در جلوگیری از برخی انواع سنگ کلیه و مثانه مفید است.
  • به دلیل دفع اسید اوریک از بدن، خیار به کاهش دردهای رماتیسمی نیز کمک می‌کند.
  • خیار چنبر به خاطر اشعه‌ی رادیواکتیو خود می‌تواند بیماری‌های پنهان را نمایان کند. بعضی افراد آن را عامل تب نوبه می‌دانند، در حالی که این میوه‌ی سالم خود دارای هیچ‌گونه انگل تب نوبه نیست و فقط تب‌های پنهانی را نشان می‌دهد.
  • آب خیار به عنوان یک محلول برای شستشوی پوست‌های چرب استفاده می‌شود و می‌تواند در درمان گال و جرب نیز مؤثر باشد.
  • بوییدن خیار می‌تواند هیجان، میل جنسی و حتی لرزش اندام را کاهش دهد و برای درمان سردرد هم مفید است.
  • در طب سنتی از تخم خیار چنبر برای درمان سوزاک استفاده می‌شود.
  • یکی از خواص خیار چنبر کاهش فشار خون و کاهش چربی خون است. بنابراین برای افرادی که فشار خون بالا یا مشکلات قلبی دارند، مصرف آن مفید است.
  • خیار چنبر به عنوان حل‌کننده اورات و اسید اوریک شناخته می‌شود و می‌تواند به درمان نقرس کمک کند.
  • با توجه به خنکی زیاد خیار چنبر، مصرف آن برای افراد گرم مزاج مفید بوده و خاصیت ضد صفرا دارد.
  • یکی از خواص خیار چنبر کمک به دفع سموم بدن است، بنابراین برای درمان یرقان نیز مفید است. به افراد مبتلا به این بیماری توصیه می‌شود که بعد از غذا از خیار چنبر استفاده کنند.
  • قابلیت جالب دیگر خیار چنبر، استفاده موضعی از آن برای تسکین درد سیاتیک و کاهش دردهای مفصلی است. برای این کار می‌توانید خیار چنبر را رنده کنید و با مقداری روغن کنجد و آرد جو مخلوط نمایید و سپس ضماد را روی محل درد بگذارید.
  • استفاده از ماسک خیار چنبر برای پوست بسیار مفید است. این ماسک کمک می‌کند تا پوست نرم و لطیف بماند و به دلیل آب زیاد در این میوه، برای از بین بردن چین و چروک و حفظ جوانی پوست مناسب است. به طور کلی مواد موجود در خیار از بروز چین و چروک و خطوط ریز پیشگیری کرده و نقاط تیره ناشی از پیری را از بین می‌برد.
  • خیار چنبر تلخ دارای ماده شیمیایی است که مشابه انسولین به کاهش قند خون کمک می‌کند.
  • فرق بین خیار جالیز و گلخانه ای در چیست؟ (2 نکته مهم)

    همچنین بخوانید:

    سایت رضیم

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دکمه بازگشت به بالا