لاکتوز مونوهیدرات چیست و چه کاربردی دارد ؟ (2 نکته مهم)

“`html
لاکتوز مونوهیدرات چیست ؟
لاکتوز منوهیدرات
یک نوع شکل کریستالی از لاکتوز است. لاکتوز به عنوان قند اصلی در شیر گاو شناخته میشود.
این کربوهیدرات ترکیبی از دو قند ساده به نامهای گالاکتوز و گلوکز است که به هم وصل شدهاند.
لاکتوز در دو حالت آلفا و بتا وجود دارد که هر کدام ویژگیهای شیمیایی متفاوتی دارند.
مونوهیدرات لاکتوز
با قرار گرفتن آلفا-لاکتوز شیر گاو در دماهای پایین تا زمانی که کریستالها شکل بگیرند تولید میشود.
سپس رطوبت اضافی از بین میرود و نتیجه یک پودر خشک و یا زرد رنگ است که طعمی کمی شیرین داشته و بوی شبیه به شیر دارد.
کاربردهای لاکتوز منوهیدرات
این ماده به عنوان قند شیر در صنایع غذایی و دارویی معروف است و کاربردهای زیادی دارد.
از ویژگیهایی مانند ماندگاری طولانی، طعم شیرین، قیمت مناسب و دسترسی آسان میتوان به عنوان دلایل استفاده از این ماده در صنایع مختلف نام برد.
به علاوه، لاکتوز منوهیدرات به راحتی با بسیاری از مواد دیگر ترکیب میشود.
به همین خاطر این ماده معمولاً به عنوان یک افزودنی خوراکی و در تولید کپسولهای دارویی کاربرد دارد.
لاکتوز منوهیدرات
بیشتر برای استفاده صنعتی است و معمولاً برای مصارف خانگی به فروش نمیرسد.
بنابراین ممکن است نام آن را در فهرست مواد تشکیل دهنده محصولات غذایی و داروییای که به صورت صنعتی تولید میشوند مشاهده کنید.
موادی مانند لاکتوز منوهیدرات که در تولید کپسولها استفاده میشوند؛ به ترکیبات فعال دارو متصل میشوند و بلع کپسول را آسانتر میکنند.
در واقع، لاکتوز در تولید بیش از ۲۰٪ داروهای تجویزی و بیش از ۶۵٪ از داروهای بدون نسخه مانند قرصهای ضدبارداری، مکملهای کلسیم و داروهای ضد رفلاکس اسید کاربرد دارد.
لاکتوز منوهیدرات در تهیه شیر خشک، میان وعدههای بستهبندی شده، وعدههای غذایی منجمد، کوکیهای فرآوری شده، کیک، شیرینی، سوپ و سس و همچنین چندین غذای دیگر نیز استفاده میشود.
هدف اصلی از کاربرد این ماده، اضافه کردن طعم شیرین به محصولات نهایی یا تثبیت کردن اجزای مختلف مانند روغن و آب است.
علاوه بر این، خوراک دام هم حاوی لاکتوز منوهیدرات است چرا که استفاده از آن یک راه ارزان برای افزایش وزن دام است.
انواع لاکتوز
دانشمندان قندها را به عنوان کربوهیدرات دستهبندی میکنند، زیرا این قندها شامل مولکولهای کربن، هیدروژن و اکسیژن هستند.
گالاکتوز و گلوکز هر کدام مولکولهایی با شکل حلقهای تشکیل میدهند که به وسیله یک مولکول اکسیژن متصل شدهاند.
نحوه قرارگیری کربن و هیدروژن میتواند منجر به دو نوع لاکتوز یعنی آلفا و بتا شود.
وقتی که به شکل جامد تبدیل میشود، آلفا لاکتوز به مونوهیدرات لاکتوز تبدیل میشود.
این نام به این معنی است که هر مولکول با یک مولکول آب مرتبط است.
عوارض جانبی احتمالی
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از لاکتوز مونوهیدرات
در مقدار کم که در حال حاضر در صنایع غذایی و دارویی به کار میرود را بیخطر میداند.
با این حال، بعضی افراد در مورد ایمنی افزودنیهای غذایی نگرانی دارند.
حتی اگر تحقیقات انجام شده نشاندهنده نتایج متفاوتی باشند، ممکن است بعضی از افراد با مصرف آنها دچار عوارض شوند.
از سویی دیگر، افرادی که به عدم تحمل لاکتوز
به شدت مبتلا هستند، شاید لازم باشد از مصرف لاکتوز منوهیدرات خودداری کنند یا آن را محدود کنند.
این افراد آنزیمی که برای تجزیه لاکتوز در روده لازم است را در بدن تولید نمیکنند.
“`
افرادی که به لاکتوز عدم تحمل دارند، ممکن است بعد از خوردن مواد غذایی حاوی لاکتوز، علائم زیر را تجربه کنند:
- نفخ
- آروغ زدن زیاد
- تجمع گاز در معده
- درد معده و گرفتگی شکم
- اسهال
با این که برخی از افراد فکر میکنند داروهای حاوی لاکتوز میتوانند مشکلاتی برای آنها ایجاد کنند، اما تحقیقات نشان دادهاند که افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز، معمولاً میتوانند مقدار کمی از لاکتوز مونوهیدراتی که در قرصها وجود دارد را تحمل کنند.
اگر شما هم به این مشکل مبتلا هستید و نیاز به مصرف دارویی خاص دارید، حتماً در مورد وجود یا عدم وجود لاکتوز مونوهیدرات در آن دارو با پزشک خود صحبت کنید و از او بخواهید که دارویی بدون لاکتوز برای شما تجویز کند.
برخی از افراد ممکن است به پروتئینهای موجود در شیر حساسیت داشته باشند. این افراد معمولاً میتوانند با خیال راحت از لاکتوز و محصولات مرتبط با آن استفاده کنند.
در این حالت هم ممکن است مشاوره با یک متخصص درباره اینکه آیا مصرف محصولات با لاکتوز مونوهیدرات برای آنها بیخطر است یا خیر، لازم باشد.
اگر نگران لاکتوز مونوهیدرات موجود در غذاها هستید، حتماً مواد غذایی را با دقت بخوانید.
خصوصاً دقت کنید به دسرهای بسته بندی شده و بستنیهایی که ممکن است از این ماده به عنوان شیرین کننده استفاده شده باشد.
نکته آخر
لاکتوز مونوهیدرات نوعی قند شیر است که به شکل بلور درآمده است. این ماده معمولاً به عنوان پایهای در تهیه کپسولهای دارویی استفاده میشود.
در فرآیند تولید غذاهای بسته بندی شده، تنقلات کارخانهای و شیر خشک نیز از لاکتوز مونوهیدرات به عنوان شیرین کننده یا تثبیت کننده بهره میبرند.
این ماده به طور کلی بیخطر محسوب میشود اما ممکن است در بدن افرادی که به عدم تحمل لاکتوز دچار هستند، علائمی ایجاد کند.
برای کسانی که حساسیت شدید دارند، باید از مصرف محصولات حاوی این افزودنی اجتناب شود.
بیشتر بخوانید :